Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому комп'ютер перегрівається і вимикається під час роботи

  1. Чому вимикається комп'ютер під час роботи
  2. Система охолодження ПК
  3. Система охолодження процесора
  4. Система охолодження відеоадаптера
  5. Методи боротьби з перегрівом компонентів ПК

Багато користувачів комп'ютерів нерідко стикаються з проблемою перегріву комп'ютера. Проблема супроводжується різким зниженням продуктивності ПК, зависанням при певних процесах, а в деяких випадках спрацьовує захист і комп'ютер просто вимикається. Чому так відбувається і як боротися з цими явищами і буде розказано в цій публікації.

Чому вимикається комп'ютер під час роботи

Існує п'ять основних причини самовільного вимкнення комп'ютера.

  1. Перегрів процесора і відеоадаптера.
  2. Наслідок вірусної атаки.
  3. Конфлікт програмного забезпечення з операційною системою.
  4. Несправність блоку живлення ПК.
  5. Проблеми з оперативною пам'яттю або материнською платою.

Якщо відкинути діяльність вірусів, так як практично на кожному ПК стоїть сучасна захист , То найбільш частою проблемою зупинки ПК є перегрів його компонентів і несправність БП.

Роботу блоку живлення можна перевірити, помірявши напруги на коннекторах. Найчастіше, потужність БП не відповідає встановленому на ПК обладнання, і при підвищеному навантаженні, він просто не справляється зі своїми обов'язками. Рецепт один - замінити БП на більш потужний.

Щоб зрозуміти, чому перегрівається комп'ютер, спочатку слід розібратися з системою його охолодження.

Система охолодження ПК

На малюнку показано природний рух холодного і нагрітого повітря в системному блоці. Як видно, така система створює усередині «системника» досить потужну тягу: холодне повітря обтікає відеокарту, створює завихрення біля процесора і виходить через задні і верхню частину корпусу, відводячи зайве тепло за межі корпусу.

У деяких моделях система охолодження виглядає інакше: кілька потужних вентиляторів засмоктують холодне повітря всередину системного блоку, створюючи там область високого тиску і виштовхуючи нагріте через природні отвори в корпусі У деяких моделях система охолодження виглядає інакше: кілька потужних вентиляторів засмоктують холодне повітря всередину системного блоку, створюючи там область високого тиску і виштовхуючи нагріте через природні отвори в корпусі.

Висновок №1: Якщо перекриті шляхи підходу до системного блоку охолоджених повітряних потоків або перешкодити шляхи виведення нагрітого повітря з ПК, то комп'ютер перегрівається і вимикається, завдяки вбудованій захист на материнській платі.

Система охолодження процесора

Деякі високопродуктивні системи ПК досить серйозно нагріваються в процесі роботи, і чим вище навантаження на них, тим сильніше нагрівання. В першу чергу - це сказано про центральний процесор і чіпі на відеоадаптер. Саме тому виробники цих елементів спочатку передбачають для них індивідуальні системи охолодження, такі як радіатори, ефективно розсіюють в повітрі тепло, вироблене в процесі роботи і кулери (Ветилятори), обдувають сам радіатор.

Стандартна система охолодження ЦП виглядає так, як показано на малюнку Стандартна система охолодження ЦП виглядає так, як показано на малюнку. Але більшість сучасних виробників вдосконалюють конструкції систем охолодження, які можуть виглядати вже зовсім фантастично, проте, ефективно вирішуючи завдання по охолодженню високопродуктивних пристроїв.

Хороша система охолодження процесора найчастіше виконується з міді, так як її теплопровідність значно вище, ніж у алюмінію Хороша система охолодження процесора найчастіше виконується з міді, так як її теплопровідність значно вище, ніж у алюмінію. Високі показники відводу тепла показують сучасні кулери баштового типу.

Заважати відведення зайвого тепла від центрального процесора, який нагрівається в процесі роботи, може заважати не тільки поганий «системника», а й банальна пил усередині радіаторів охолодження. Закриваючи щілини радіаторів, пил заважає конвекції повітря, а налипнув на лопаті вентиляторів, різко знижує частоту їх обертання, тим самим зменшується охолодження.

Висновок №2: Якщо в комп'ютері реалізована погана система охолодження ЦП, або вона просто вийшла з ладу, то процесор перегрівається і комп'ютер вимикається, завдяки вбудованій захист самого ЦП. Цей захід допомагає запобігти виходу з ладу найбільш дорогої деталі ПК - центрального процесора.

Система охолодження відеоадаптера

Що стосується сучасних дискретних відеокарт, то чіп також сильно нагрівається зі збільшенням навантаження на нього. Як правило, це відбувається при запуску ресурсоємних додатків або ігор, де потрібна серйозна обробка графіки. Виробники такого обладнання оснащують відеоадаптери потужною системою охолодження, яка не позбавлена ​​тих же проблем, що й кулери на ЦП - забруднення радіаторів і вихід з ладу вентиляторів.

Висновок №3: При виході з ладу або недостатньому охолодженні відеоадаптера, чіп перегрівається, внаслідок чого, спрацьовує внутрішній захист, яка дає команду на BIOS відключити ПК.

Методи боротьби з перегрівом компонентів ПК

Із зроблених вище висновків слід, що перегрів основних компонентів ПК може статися через вихід з ладу вентиляторів і при нерегулярній чистці нутрощів системного блоку від пилу.

  1. Перше, що необхідно зробити - це знеструмити системник, відключивши його від мережі живлення.
  2. Зняти бічну кришку системного блоку, відкрутивши в його задній частині болтики.
  3. Підключити харчування і включити комп'ютер, візуально перевіривши стан і працездатність вентиляторів. У разі виходу з ладу кулера - зробити його заміну.
  4. У разі загальної запиленості, компонентів ПК, радіаторів охолодження та лопатей вентилятора, зробити їх чистку за допомогою м'якої кисті і пилососа, попередньо вимкнувши ПК і відключивши провід живлення від мережі.

Після проведення всіх операцій, слід підключити ПК до мережі 220 В, зробити завантаження і зробити тест на температуру процесора і відеоадаптера. Зробити це можна за допомогою однієї з утиліт: CoreTemp; SpeedFan; або скачавши платний комплекс діагностики Everest. Все необхідне ліцензійне ПЗ можна придбати у нас .

Але не слід забувати, що якщо вашому ПК вже не один рік, а центральний і графічний процесор піддавався регулярним «випробувань», в плані підвищеної температури, то причиною їх перегріву може стати банально висохла термопаста, між радіатором охолодження і корпусом чіпа.

Щоб самостійно замінити пасту, необхідно зробити кілька нескладних дій:

  • Вимкніть системний блок від напруги.
  • Зняти засувку або відкрутити кріплення системи охолодження від ЦП і відключити живлять дроти від материнської плати.
  • За допомогою м'якої тканини слід зняти старий шар термопасти з корпусу процесора і радіатора, намагаючись не залишати на них подряпини, які знижують теплопровідність, утворюючи повітряні зазори.
  • Після очищення, нанесіть новий шар пасти. Для цього, в центр ЦП покладіть пасту, кількістю - не більше горошини. Після, за допомогою пластикової картки, рівномірно розтягніть пасту по всьому периметру процесора, щоб вийшов шар близько полумілліметра.
  • З легким натисканням, слід встановити систему охолодження максимально рівно на процесор.
  • Замкнути або загвинтити кріплення і підключити дроти до плати.

Температура процесора при роботі деяких ігор і графічних додатків може досягати 70 С °, хоч це і ненормально. Нормальна температура ЦП повинна варіюватися в діапазоні від 40 С ° до 55 С °.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама