Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Made in Ukraine // Солом'яний стартап

Артем Рижков і Максим Андріянов з Дніпра будують будинки з соломи. Друзі заснували компанію з будівництва енергоефективного житла Life House Building п'ять років тому.

Все почалося з бажання Артема з дружиною переїхати з квартири у власний будинок. Подружжя шукали екологічний, енергоефективний і одночасно дешевий варіант - вирішили будувати з соломи.

Подружжя шукали екологічний, енергоефективний і одночасно дешевий варіант - вирішили будувати з соломи

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Нове житло зводили без спеціального обладнання: підручними засобами запресовуються солому в дерев'яний каркас і вирівнювали стіни.

«Найважче було закласти останні кілька сантиметрів зверху, адже солом'яні тюки довелося підганяти під форму даху, - розповідає Артем Рижков. - Убили багато часу на вирівнювання солом'яних стін в двоповерховому будинку - підстригали електричними косами, бензопилами, кущорізами ».

Ідея перетворити солом'яне будівництво в бізнес з'явилася у Артема Рижкова після пропозиції власника його колишньої квартири. «Людина, яка посміявся над нашим наміром будувати з соломи, незабаром приїхав подивитися на результат і ... захотів собі такий же будинок», - згадує підприємець.

Максим Андріянов, який працював фотографом, одного разу відгукнувся на прохання Артема зняти об'єкт, побачив солом'яний будинок на власні очі - і вирішив розвивати стартап.

Максим Андріянов, який працював фотографом, одного разу відгукнувся на прохання Артема зняти об'єкт, побачив солом'яний будинок на власні очі - і вирішив розвивати стартап

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Друзі вирішили виробляти готові солом'яні панелі, щоб не стригти солому на висоті другого поверху, а також зменшити тепловтрати будинку у даху.

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Близько року тому потужності виробництва Life House Building, а також засновники компанії з сім'ями переїхали з Дніпра до Львова. Зараз Артем Рижков і Максим Андріянов будують солом'яні будинки під ключ: від проектування до можливості робити чистової ремонт.

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Як зазначає Максим Андріянов, виготовлення 1 м2 солом'яною панелі в Life House Building коштує $ 32, тоді як в Європі вартість такої панелі коливається в межах $ 250-300.

Для забезпечення екологічності житла молоді підприємці використовують солому, яка не проходила хімічної обробки.

«Наш постачальник тюків має відповідний сертифікат, - кажуть друзі. - На відміну від більшості інших будівельних матеріалів, наші панелі не виділяють ніяких токсичних речовин ».

Артем Рижков і Максим Андріянов роблять житло енергоефективним не тільки завдяки солом'яним панелям, а й за допомогою герметичного контуру будинку, який не пропускає холодне повітря і затримує тепло, утепленого фундаменту, південній орієнтації, яка дозволяє максимально використовувати сонячне світло.

«Для українців солом'яно-глиняні хати - найприродніший, що може бути, - упевнений Артем Рижков. - Наші предки століттями будували собі такі будинки ».

Молоді підприємці вже побудували 27 приватних будинків в різних куточках України і готуються до виходу на європейський ринок. «Секрет нашого стартапу в тому, що ми завжди викликаємо емоції, - каже Максим Андріянов. - Ще ніхто на наше «А ми тут будинки з соломи будуємо" не відповів: «А-а-а, ну окей». Всі говорять: «Що ?! Із соломи?! »

Будинок Life House Building варто в Запоріжжі. Андрій з родиною відчуває солом'яне житло вже більше року.

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Солом'яний будинок Андрій почав зводити в один день з сусідом, який взявся будувати «традиційне» житло. «Через чотири місяці в моєму дворі вже стояв дерев'яний каркас з дахом, а за парканом ще тривали роботи над фундаментом, - жартує він. - Технологія збірки будинку з солом'яних блоків виявилася напрочуд простою і швидкою, тому ми і обігнали сусідів: тут вже п'ють, а там ще посуд миють, пам'ятайте ту рекламу? »

Джерело фото: Ecotown.com.ua

Багато знайомих поставилися до Андрєєвої затії зі скепсисом. «Говорили, що наш будинок розлетиться, якщо дути, - каже господар солом'яного будинку. - Коли цієї зими прийшли платіжки за газ, була і у нас можливість пожартувати: наші друзі, у яких кам'яний будинок такої ж площі (приблизно 140 м2), витрачали близько 900 кубів газу на місяць, а ми - в середньому 250 кубів, які і в найхолодніші дні дозволяли підтримувати температуру на рівні 24 градусів ».

Якщо будувати настільки ж теплий будинок зі звичайнісіньких матеріалів, буде в рази дорожче, впевнений Андрій.

«Можна використовувати дешеві утеплювачі, скажімо, пінопласт, але він все одно дорожче соломи, а за якістю навіть поруч не стоїть, - каже господар солом'яного будинку. - Ризикнувши і вибравши солом'яні панелі, ми отримали унікальні характеристики енергоефективності ».

В українців багато упереджень щодо солом'яних будинків, зауважує Артем Рижков. «Знаю людей, які вважають, що житло з соломи - це несолідно, по-бідному, - пояснює підприємець. - Напевно, це тому, що наш народ дуже довго був в рабстві, кам'яні будинки будували для панів, а для себе - солом'яні ».

Артем Рижков і Максим Андріянов мріють будувати з соломи соціальні об'єкти, наприклад, дитячі садки або школи.

«Масштабні проекти по-справжньому розкриють енергоефективний потенціал солом'яних панелей, - впевнені вони. - Там економія буде зовсім інший ».

AgroPortal.ua за матеріалами Ecotown.com.ua

Всі говорять: «Що ?
Із соломи?
Технологія збірки будинку з солом'яних блоків виявилася напрочуд простою і швидкою, тому ми і обігнали сусідів: тут вже п'ють, а там ще посуд миють, пам'ятайте ту рекламу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама