Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Стрічковий фундамент з бетонних блоків ФБС

  1. Бетонні блоки для фундаменту
  2. Розміри бетонних блоків для фундаменту
  3. Фундамент стрічковий з блоків
  4. Фундамент для лазні з блоків
  5. Пристрій фундаментів з блоків ФБС
  6. Як побудувати фундамент з блоків

У будівництві дуже поширена конструкція збірного стрічкового фундаменту з блоків марки ФБС.


зміст:

Конструкція фундаменту з блоків ФБС раніше застосовувалася повсюдно при будівництві багатоповерхових житлових будинків. Зручно, швидко. Тому і галузь з виготовлення таких блоків в Радянські часи дуже швидко зайняла свою нішу.

При будівництві багатоповерхових будинків на будівельному майданчику обов'язково застосовувалася будівельна техніка і будівельні крани на період будівництва об'єкта закріплювалися за даною будівельним майданчиком. На відміну від сучасної організації будівництва, зараз будівельною технікою володіють не всі підрядні організації і часто необхідні будівельні машини беруться в оренду з погодинною оплатою.

Чому питання про вартість будівельних машин стоїть так гостро при будівництві фундаменту з блоків? Тому що блоки ФБС, хоча і мають кілька типорозмірів, але всі вони вимагають використання техніки при їх монтажі. А вартість оренди крана за годину роботи не маленька.

Бетонні блоки для фундаменту

Бетонні блоки для фундаменту марки ФБС чомусь завжди називають бетонними, хоча при їх виготовленні застосовується невелике армування.

Абревіатура ФБС розшифровуються, як фундаментні блоки стінові. Вони призначені для стін підвалів, тому що найчастіше такий фундамент закладають на глибину промерзання грунту або відразу з метою будівництва підвалу під будівлею. Тому стіни з блоків ФБС є за сумісництвом і фундаментом і стінами підвалу житлового будинку або будівлі будь-якого іншого призначення.

Розміри бетонних блоків для фундаменту

У будівництві дуже поширена конструкція збірного стрічкового фундаменту з блоків марки ФБС

марка і розміри бетонних блоків ФБС

Будівельна промисловість випускає досить великий сортамент блоків ФБС по товщині і за розмірами.

За товщиною фундаментні блоки вибираються в залежності від товщини стіни стін зданія.Допускается застосування товщини блоків менше, ніж товщина стіни, але не набагато. Якщо сумніваєтеся, то краще вибрати ширше, ніж вже. Наприклад, товщина майбутніх цегляних стін будинку буде 640мм, а блоки монтуються товщиною 600м. На 20мм з кожного боку блоку цегляна кладка буде нависати.

А по типорозміру при монтажі застосовуються вся номенклатура, тому що їх укладання повинна проводиться з перев'язкою швів, а також в залежності від розміру фундаменту.

Наприклад, розмір фундаменту 9 м, значить в один ряд вмістяться наступні блоки:

  • ФБС24-6-6- 3шт
  • ФБС12-6-6-1шт
  • залишилися 600мм зробити Монолинії вставку
  • або є інший варіант: замість ФБС 12-6-6 взяти ФБС9-6-6 2шт, тоді не потрібно буде робити замонолічіваніе.

Таким чином, зазвичай і розраховується кількість і типорозміри ФБС, в залежності від розміру фундаменту і ширини стіни.

Застосування блоків ФБС в будівництві достатня велике:

  1. стрічкові фундаменти багатоповерхових будівель
  2. стрічкові фундаменти малоповерхових будинків з підвалом
  3. стрічкові фундаменти під баню або гараж
  4. теплофікаційні камери при будівництві теплотрас
  5. надземні поодинокі фундаменти для прокладки надземних теплотрас

Фундамент стрічковий з блоків

Фундамент стрічковий з блоків в приватному будівництві влаштовується:

  1. для малоповерхового будинку з капітальними стінами ( цегла , Газоблок) із закладенням підошви фундаменту на глибину промерзання грунтів
  2. для малоповерхового дерев'яного будинку або лазні з підвалом або без підвалу із закладенням підошви фундаменту на глибину промерзання грунтів
  3. для будь-якого одноповерхового будови (будинки, лазні, гаража) без підвалу, як мелкозаглубленний фундамент

При будівництві будь-якої конструкції фундаменту необхідно відштовхуватися від грунтів.

Фундамент стрічковий з блоків ФБС можна зробити при будь-якому вигляді грунтів, тільки необхідно буде застосувати відповідні конструктивні заходи в залежності від виду грунту і рівня грунтових вод.

Наприклад, ви хочете побудувати дерев'яний будинок з лазнею, та ще з підвалом. Це досить велика споруда.

Якщо у вас піщані або скельні (з щебенем, гравієм) грунти і рівень грунтових вод нижче позначки 3м, то без проблем, конструкція стрічкового фундаменту з блоків-це ваше найбільш оптимальне рішення.

Дані грунти -не пучіністие, то при таких грунтових умовах можливо пристрій повноцінного підвального приміщення з блоків ФБС, яке завжди буде сухим.

Якщо у вас глинисті або суглинні грунти і з високим рівнем грунтових вод, наприклад, на позначці 1м нижче рівня землі, то вам потрібно дуже добре подумати, перш, ніж робити фундаменти з ФБС, так як в підвалі доведеться робити гідроізоляцію від просочування ґрунтових вод. А глинисті грунти є здимистими і тому доведеться робити:

  1. монолітні пояси по підошві фундаменту і по верху фундаменту, щоб зміцнити розташовану в середині між монолітними поясами кладка з ФБС.
  2. всі пазухи фундаменту по периметру будівлі засипати середньозернистими піском, який є непучиністим грунтом
  3. бічну поверхню фундаменту, що стикається з грунтом обмазати бітумом, тим самим зменшивши бічні сили витріщення
  4. в сучасному будівництві застосовується ще таке конструктивне рішення, як зменшення промерзання грунту за рахунок пристрою по периметру споруди утепленій вимощення

Всі ці заходи вимагають вкладення грошей, тому, є сенс подумати про необхідність будівництва підвалу при наявності здимаються і високого рівня ґрунтових вод, тому що для таких грунтів є інша конструкція фундаменту, яка може вас цілком влаштувати: фундамент палі з ростверком.

Фундамент для лазні з блоків

Фундамент для лазні з блоків ФБС при піщаних грунтах і низькому рівні грунтових вод цілком прийнятний варіант. Навіть, якщо у вас не будинок з лазнею, а просто невелика лазня, без підвалу. Ви можете придбати найменші за розміром блоки довжиною 900мм. Раніше випускалися добірні блоки шириною 600мм, але зараз їх не делают.Небольшіе за розміром блоки можна укласти самостійно, без застосування техніки, стародавним способом: два колоди, мотузки та чоловічі руки.

За наявності не пучинистого піщаного ґрунту можете сміливо робити навіть мелкозаглубленний фундамент з блоків .Нічого йому не буде.

При наявності здимаються також можливо пристрій мелкозагрубленного фундаменту під лазню з одного ряду блоків, тільки необхідно зробити наступні заходи, що зменшують сили морозного обдимання, що підсилюють конструкцію фундаменту:

  • піщано-гравійна подущка товщиною 300мм
  • підготовка під блоки товщиною 100мм з монолітного бетону з армуванням
  • укладка бетонних блоків на шар цементного розчину із заповненням вертикальних швів між блоками розчином
  • монолітний армований пояс поверху ряду блоків заввишки 100-200мм
  • обмазка бічних сторін бітумом
  • засипка пазух фундаменту піском шириною 100-300мм
  • утеплена вимощення

Оскільки будівництво лазні на дачній ділянці багато виробляють самобудом і, природно, не знають який у них грунт, то є сенс підстрахуватися і закласти зайве армування, ніж потім посилювати тріснутий фундамент.

При рухливих грунтах під дерев'яну лазню все-таки доцільніше робити монолітний стрічковий фундамент:

  1. Менша ймовірність деформації під впливом сил пученія грунту
  2. Велика конструктивна жорсткість фундаменту

Пристрій фундаментів з блоків ФБС

бетонні блоки ФБС кладуть з перев'язкою вертикальних швів

Для влаштування фундаментів з блоків ФБС найкраще найняти професіоналів, у яких є будівельна техніка.

Технологія влаштування фундаментів з блоків ФБС наступна:

  1. викопування котловану на глибину промерзання грунту або на глибину висоти підвалу з додаванням висоти конструкції підлоги підвалу. Ширина котловану повинна бути більше розмірів фундаменту настільки, щоб можна було комфортно монтувати блоки.
  2. зачистка днища котловану або зачистка днища траншей під фундаментні блоки з вирівнюванням горизонтальності і вимірюванням проектної відмітки закладання підошви фундаменту.
  3. пристрій підготовки під фундамент: піщаної або монолітною, в залежності від типу грунту, його несучої здатності і рівня грунтових вод.
  4. укладка фундаментних плит (подушок ФО) під ФБС, які збільшують площу підстави фундамента.Іх можна укладати суцільний стрічкою або переривчастою, в залежності від надземної навантаження на фундамент.Для малоповерхового будівництва фундаментні плити можна замінити на монолітну плиту з армуванням. Можливо для малоповерхового будівництва влаштування фундаменту з блоків ФБС без пристрою розширення підошви, тобто без застосування фундаментних плит. Все визначається розрахунком і ґрунтовими умовами.
  5. Монтаж фундаментних блоків ФБС згідно з кресленнями та схемами розташування з перев'язкою вертикальних швів (по середині блоків). Укладання блоків виробляється на цементний розчин з заповненням вертикальних швів.
  6. Пристрій монолітних ділянок між блоками згідно з кресленнями і закладка гільз для комунікацій.
  7. Пристрій по горизонтальній поверхні блоків верхнього ряду оклеечной гідроізоляції з руберойду
  8. Обмазка бітумом за 2 рази всіх бічних поверхонь фундаменту, які в подальшому будуть засипатися і стикатися з грунтом
  9. Зворотне засипання пазух фундаменту місцевим грунтом або піском, в залежності від сдимистості грунту і від проектних рішень.

Як побудувати фундамент з блоків

Як побудувати фундамент під баню з блоків ФБС на вашій ділянці?

Якщо вам не потрібен підвал, якщо у вас є дармові блоки ФБС, а грунт не сильно пучиністий, але він все-таки промерзає і навесні набухає, то можна створити під зруб лазні НЕ заглиблений фундамент.

Оскільки зруб все-таки конструкція досить жорстка порівняно з цегляною кладкою стін, під яку обов'язково потрібно стрічковий фундамент.

Оскільки під зруб, в принципі, досить стовпчастих фундаментів по кутах зрубу, а влаштування монолітного стрічкового фундаменту доводиться робити через сдимистості грунту.

На практиці випробувана конструкція під дерев'яну лазню зовсім заглибленого фундаменту. Раз фундамент не заглиблений в грунт, то на нього не діють бічні сили морозного обдимання. А підошовні сили обдимання можна нейтралізувати за рахунок пристрою товстої піщано-гравійної подушки.

Виконуєте будівництво не заглибленого фундаменту в наступній послідовності:

  1. викопати траншею за розмірами фундаменту шириною на 200 мм більше підошви ваших блоків ФБС на глибину 300-500мм в залежності від сили пученія грунту. Ширину подушки можна зробити більше, якщо грунти зовсім слабкі, щоб розподілити навантаження від підошви блоків ФБС.
  2. заповнити траншею ПГС (піщано-гравійна суміш) на всю висоту до рівня землі
  3. ущільнити отриману подушку з ПГС
  4. монтувати блоки ФБС на подушку з ПГС на позначці рівня землі (Не заглиблюючись блоки). З кожного боку укладеного блоку подушка з ПГС повинна бути ширше на 100 мм.
  5. виконати по поверхні блоків гідроізоляцію з руберойду

Як бачите, при такій конструкції фундаменту не треба засипати пазухи піском і не потрібно обмазувати бітумом від сил морозного обдимання. Уже можна виключити дві операції. І все ж, якщо ви сумніваєтеся, то по верху можна зробити невисокий (100мм) монолітний армований пояс.

На закінчення: фундамент з блоків ФБС показаний при будівництві підвалу. Якщо підвалу немає, то для лазні або гаража при рівному рельєфі найбільш підходить мелкозаглубленний монолітний фундамент, а при великому перепаді рельєфу або дуже слабких грунтах-однозначно вибирайте фундамент палі.

Чому питання про вартість будівельних машин стоїть так гостро при будівництві фундаменту з блоків?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама