Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ліси Південно-Східної Азії

Бірма

Бірма. Велика частина гірських схилів покрита лісами. У нижній частині навітряних схилів, де випадає 4000-6000 мм опадів на рік, поширені тропічні (субекваторіальні) вічнозелені ліси. Висота дерев верхнього ярусу досягає 50-70 м. У них широко представлені діптерокарповиє (Dipterocarpus tuberculatus, D. turbinatus), хопі запашна (Hopea odorata), шорея дарована (Shorea gratissima), птерокарпус індійський (Pterocarpus indica), хлібне дерево (Artocarpus chaplasha ), анізоптера (Anisoptera oblonga), гарцинія (Garcinia cambogia). Другий ярус утворений цінними видами дерев - манго, цедрела, хурми, літсо, бішофіт, стеркулии, а також птероспермума (Pterospermus semisagittatum) і стародавнього хвойного - ногоплідники яванского (Podocarpus javanicus). В лісах багато фікусів, панданусов, бамьуков, деревовидних папоротей, ліан, по узліссях - пальм (цукрова, кокосова, арековая і ін.).

)

Хурма.

У районах з сезонним зволоженням, де випадає 1000-2000 мм опадів на рік, переважно на східних схилах гір і улоговинах Шаньского нагір'я, поширені мусонні листопадні ліси. У їх складі дерево тика (Tectona grandis), діптерокарпус крилатий (Dipterocarpus alatus), діптерокарпус шишкуватий (D. tuberculatus), Дальберга, Баугін, терміналія повстяна, шорея притуплена (Shorea obtusa), ксиліт (Xylia dolabriformis), пентакме (Pentacme siamensis) , лагерстремія, рожеве дерево (Dalbergia latifolia) і ін.

У північно-західній частині країни зустрічаються мусонні напівлистопадні (змішані) ліси, в яких спільно ростуть у верхньому ярусі листопадні, в нижньому - вічнозелені деревні породи: терміналія багатоплідна (Terminalia myriocarpa), дуабанга (Duabanga grandiflora), цедрела Туна (Cedrela toona), фікуси, бамбук (Dendrocalamus hamiltonii), пальми (Phoenix sylvestris, Ph. acaulis), пандануси і вічнозелені чагарники.

Вище в горах, де простягаються субтропічні мусонні ліси з переважанням мангліетіі (Manglietia insignis), виростають також магнолії (Magnolia nitida і ін.), Міхель, Шім'а срібляста (Shima argentea), вічнозелені дуби (Quercus incana, Q. lamellosa, Q. xylocarpa ), Ліндера церцісолістная, Ілліціум бірманський і кілька видів рододендронів.

На висоті 2500-2800 м поширені змішані вічнозелені і листопадні ліси, що складаються з дубів, магнолій, лаврових, розоцвітих і горіхових, наприклад птерокаріі (Pterocarya forrestii), Феби (Phoebe attenuata), літсо (Litsaea chinensis), кастанопсиса (Castanopsis hystrix). Для цього поясу характерні хвойні: ялина (Picea bachystyla), тсуга (Tsuga intermedia і T. dumosa), торрейя (Torreya fargesii), тис Валліха, ногоплідники (Podocarpus neriniifolius), ялиця (Abies fargesii), а також сосни - гімалайська (Pinus griffithii), Хазі (P. khasia), Меркуза (P. merkusii) і острівна (P. insularis).

У захищених горами долинах, де випадає до 500 мм опадів на рік, поширені сухі і саванні ліси. Тут ростуть бирманское ебенове дерево (Diospyros birmanica), пентакме (Pentacme suavis), терміналія повстяна, акація катеху, Гревьє азіатська, каси, альбіція і ін.

На алювіальних грунтах в долині Іраванді виростають болотні ліси з аногейсуса, манго (Mangifera longipes), ксантофіллюма (Xanthophyllum glaucum) і численних чагарників, перевитих ліанами. У дельтах Іраваді і Сіттанга і уздовж морських узбереж тягнуться мангрові ліси з Різофора, бругіери, Авіценна (Avicennia officinalis, A. marina), пальми ніпи (Nipa fruticans).

Таїланд. Характерні два типи рослинності - вологі вічнозелені тропічні і листопадні мусонні ліси. Вологі вічнозелені тропічні ліси ростуть в районах з рівномірною температурою 25-28 ° і кількістю опадів 1800-2000 мм. Вони мають три яруси. У першому ярусі переважають діптерокарповиє: Янг (Dipterocarpus alatus), дерево гарджан (D. turbinatus), а також хопі (Hopea odorata), що представляють собою гігантські дерева висотою 45-50 м і діаметром 1,5-3 м. Вони дають якісну деревину, що йде на експорт. Другий ярус представлений великою різноманітністю видів: анізоптера (Anisoptera glabra), лагерстремія (Lagerstroemia calyculata), манго, рожеве дерево (Dalbergia latifolia), чорне дерево (Diospyros birmanica), цедрела Туна, або червоне дерево. Дерева тут досягають у висоту 20-30 м, а в діаметрі до 1 м; часто крони їх зімкнуті, в той час як в першому ярусі крони дерев не змикаються. Третій, нижній ярус складається з різних лаврових, фікусів, бамбука і інших тіньовитривалих деревних порід. Зустрічаються пальми і деревовидні папороті, багато ліан і епіфітів.

Напівлистопадні ліс на півночі Таїланду представляє собою перехідну форму до листопадним лісах. Приурочений до джерельним котловинам гір. Перший ярус тут також представлений диптерокарпових: діптерокарпусамі волосистим і ребристим (D. pilosus, D. costatus), баланокарпусом Хейм (Balanocarpus heimii), різними видами роду Амора (Amoora) і ін. Гірський, вічнозелений ліс цього ж району зростає на висоті 1000 м і складається з разліних видів дубів і кастанопсиса (Castanopsis sp.). Різноманітні епіфіти, особливо широко поширені орхідеї. Сосновий ліс в північному Таїланді представлений в основному чистими насадженнями. На висоті від 700 до 1000 м над ур. моря переважає сосна Меркуза (Pinus merkusii), а вище - сосна Хазі (P. khasya).

Найбільш поширені листопадні ліси, що займають приблизно 60% площі всіх лісів. Вони виростають в тих районах, де річна кількість опадів коливається від 800 до 1500 мм і протягом 5-6 міс. триває сухий сезон (з опадами до 100 мм). Листопадні ліси поділяються на дві групи: змішані, за участю тикового дерева, і діптерокарповиє.

У змішаних листопадних лісах панує особливо цінна тропічна деревина - тик (Tectona grandis). Вибірковий спосіб заготівлі тика дозволив зберегти ліси з цією породою. У них також зустрічаються такі цінні породи, як Прадо (Pterocarpus macrocarpus), ксиліт (Xylia xylocarpa), вічнозелена лагерстремія (Lagerstroemia calyculata). Кращі листопадні ліси з тиком збереглися в Мей-Пе і в Мей-Сай-Кем, де є приблизно 50% запасів деревини тика.

Діптерокарповиє листопадні ліси займають близько 40% площі країни. У них переважають 4 породи: діптерокарпус шишкуватий (Dipterocarpus tuberculatus), діптерокарпус туполистий (D. obtusifolius), шорея тупа, або тенге (Shorea obtusa) і пентакме сіамська, або ранг (Pentacme siamensis). Крім того, в цих лісах ростуть терміналія повстяна (Terminalia tomentosa), апороза крупнолистная (Aporosa macrophylla), чорне бирманское дерево (Diospyros birmanica), білий сандал і ін. На місці знищених пожежами сухих мусонних лісів з'явилися савани, де основна деревна рослинність представлена ​​острівцями пальміри (Borassus flabellifer), оічавшей гуаява (Psidium guajava) і саговником (Cycas siamensis). Уздовж морського узбережжя і в гирлі р. Менама поширені вічнозелені мангрові ліси, використовувані головним чином для отримання деревного вугілля. За смугою мангров ростуть пальми нипа і саговая (Metroxylon sahu), серцевина останньої дає цінний харчовий продукт - саго.

Лаос. Гори і гірські плато займають більше половини країни. Велика частина країни покрита субтропічними мусонними лісами. Одні види дерев скидають листя під час сухого сезону (листопад-травень), інші - в сезон дощів (червень-жовтень). В лісах багато цінних порід, таких як тик, червоне (Erythrophleum fordii), рожеве (Dalbergia sp.), Чорне і сандалове дерево, палісандр, чукразія, аглайя, мангліетіі і ін., А також дикоростучий банан, хлібне дерево, деревовидні папороті, бамбук. На півночі, а гірських районах вище 1000 м, поширені субтропічні вічнозелені широколисті ліси з магноліями і лаврами.

На півночі, а гірських районах вище 1000 м, поширені субтропічні вічнозелені широколисті ліси з магноліями і лаврами

Ландшафт Лаосу.

На висоті вище 1500-2000 м ростуть дуби, пазаніі, каштани, сосни, куннінгаміі, тсуга, подокарпус і ін. На плато Санг-Куанг і Боловен ростуть стройові сосни (казія і Меркуза). Великі масиви тика можна зустріти на західному березі Меконгу і вздовж кордону з Таїландом і Бірмою.

Кампучія. Ліси займають близько 72% території. На рівнині широко поширені змінно-вологі тропічні напівлистопадні лісу, які представлені великими деревами з сімейства диптерокарпових (наприклад, хопі, шорея, ватік, анізоптера) і бобових (зокрема, птерокарпус, дальбергії, ксиліт). З видів інших сімейств зустрічаються фікуси, лагерстреміі, залізне дерево (Mesua ferrea), калофіллуми, паллаквіуми. У цих лісах багато ліан, високих бамбука, вічнозелених чагарників. Нерідкі заболочені тропічні ліси з папороттю і пальмами. У ряді місць рівнини, особливо в її західній частині, виростають тропічні саванні лісу і ксерофільні рідколісся і чагарники. У них поширені пальма пальмира, гуаява (Psidium guajava), дикий цукровий очерет, саговники (Cycas siamensis), низькі бамбук, з трав - темеда (Themeda gigantea).

У горах збереглися вічнозелені (на дощових схилах) і листопадні тропічні ліси. Для перших характерні ділянки з діптерокарпусамі туполистий і крилатим (D. obtusifolius, D. alatus), вічнозеленими дубами, а також чисті соснові ліси з південних тропічних сосен - Меркуза (Pinus merkusii) і казія (P. khasya). У листопадних тропічних лісах зустрічаються два види тикового дерева: тик величний (Tectona grandis) і тик Гамільтона (T. hamiltonii), а також різні діптерокарповиє і лаврові (Cinnamomum sp.), Ватік тонкинская (Vatica tonkinensis), чукразія поверхова, або плоскогірних ( Chukrasia tabularis), Мелія (Melia sp.), аглайя гігантська (Aglaia gigantea), шорея притуплена (Shorea obtusa) і шорея звичайна (Sh. vulgaris).

З штучних насаджень, створених на місці тропічного лісу, слід назвати плантації каучуконосні гевеї, насадження тика, лакового дерева, камфорного лавра та ін. Широко поширена цукрова пальма (Arenga pinnata) - своєрідне "національне" дерево, невід'ємна частина пейзажу Камбоджійської центральної низовини.

В'єтнам. На півночі (до висоти 700 м) і на півдні (до висоти 1200-1300 м) переважають тропічні вологі вічнозелені (мусонні) ліси, в яких широко представлені діптерокарповиє і бобові, різні ліани, бамбук, епіфіти, а також пальми і папороті (від деревовидних до трав'янистих). Серед високих дерев часто зустрічаються хопі запашна (Hopea odorata), діптерокарпус туполистий (Dipterocarpus obtusifolius), діптерокарпус крилатий (D. alatus), шорея притуплена (Shorea obtusa), а на півдні - шорея звичайна (Sh. Vulgaris), анізоптера кохінхінская (Anisoptera cochinchinensis), Синдор (Sindora cochinchinensis). Дерева з кольоровою тверду деревину представлені різними видами дальбергії - бурою (Dalbergia fusca), кохінхінская (D. cochinchinensis) і ін. Не менш цінні ксиліт (Xylia dolabriformis), лагерстремія (Lagerstroemia calyculata), стереоспермум Аннамские (Stereospermum annamense), ебенове дерево ( Diospyros ebenum). Місцями збереглися ліси з залізним деревом, або Лімом (Erythrophleum fordii), чукразіей (Chukrasia tabularis), парашoреей (Parashorea stellata), ватік (Vatica tonkinensis), камфорним лавром. Вище 1300 м поширені субтропічні змішані ліси, що складаються з вічнозелених дубів (Q. serrata, Q. semiserrata) та інших широколистяних порід, в яких частково представлені листопадні дерева: каштан (Castanea molissima), пазаніі, деревовидні папороті (альзофіла і глейхенія), численні ліани, епіфітні мохи та лишайники. Подекуди зустрічаються винна пальма (Caryota urens), банани, рододендрони і різні бамбук.

По західних схилах Аннамскіх гір поширені саванні лісу, де дерева мають висоту 10-15 м і представлені різними діптерокарпамі і Шорі притупленої. У рідкісному підліску - саговая пальма (Metroxylon sagu) і саговник (Cycas siamensis). У більш високих районах (1200-2000 м) поширені соснові ліси, що складаються з сосни острівної (Pinus insularis), Меркуза (P. merkusii) і Кремпфа (P. krempfii). У верхній частині схилів до сосен домішуються інші хвойні породи - дакридіум (Dacrydium elatum) і ногоплідники (Podocarpus cupressina).

На морському узбережжі, особливо на півдні країни, широко представлені мангрові ліси. У них виростають більше 15 видів різних деревних порід, серед яких кілька видів Різофора (Rhizophora racemosa, R. mucronata), Авіценна, бругіери, соннератіі, а по зовнішній кромці мангров - пальми нипа і колючим фінікової пальми (Phoenix paludosa).

Малайзія. У флорі країни понад 9 тис. Видів. Багато представників сімейств диптерокарпових і бобових, понад 100 видів пальм, рясні папороті і ліани. На рівнині і в нижній частині гірських схилів, до висоти 600-800 м, поширені вічнозелені вологі тропічні ліси, переважають дерева висотою 40-60 м. У першому ярусі більше 30 видів, з них в основному представники сімейства диптерокарпових: Ченгаев, або баланокарпус Хейм (Balanocarpus heimii), капур, або дріобаланопс ароматний (Dryobalanops aromatica) - з деревини цієї породи естрагіруют камфору. Крім того, ростуть балау, або шорея Кертіса (Shorea curtisii), парашорея (Parashorea sp.). З бобових характерні мербау, або афцелія (Afzelia parembanica), Амбоіна, або птерокарпус індійський (Pterocarpus indicus), кумпассія (Кoompassia malaccensis). Різноманітні фікуси - бенгальський (Ficus bengalensis) і священний (F. Religiosa). Тут же ростуть хлібні дерева - терапія (Artocarpus elastica), разнолістная (A. heterophylla). Широко поширені види манго: індійське (Mangifera indica), пахуче (M. foetida), запашне (M. odorata), сизе (M. caesia), а також представники інших сімейств - індійське залізне дерево (Mesua ferrea), євгенія висока (Eugenia grandis), та інші види з цінною деревиною - з родів ітсія, палаквіум, Синдор і т.д.

В лісах багато хвойних - каурі, або агатис білий (Agathis alba), пальм - бетельного, цукрова, винна (Caryota urens), віялові (Livistonia spp. І Licuala spp.), Ліан, серед яких пальми-ротанги, перці (Piper nigrum і ін.), виноград (Vitis angulata), фікуси (Ficus carlicarpa, F. pumila). Багато бамбука від низьких до гігантських (наприклад, Dendrocalamus giganteus досягає 30 м висоти і 40 см в діаметрі), різних епіфітів, в тому числі різноманітних орхідей, папоротей, бегоній, комахоїдних рослин (Nepenthes spp.). У цих же лісах можна бачити і деревовидні папороті, і оригінальні рослини-паразити з великими краплистими квітками (Rafflesia haseltii).

На висоті, що перевищує 600 м, поширені тропічні туманні лісу. У них зникають діптерокарповиє і бобові і збільшується число деревовидних папоротей. Серед останніх особливо численні альзофіла сиза (Alsophila glauca) і ціатея (Cyathea condominans). Значні площі займають дикі банани (Musa macaccensis), лаврове і представники сімейства імбирних. Багато різних епіфітів, серед яких дрібні папороті, мохи, печеночники, а також орхідеї.

На території, розташованої вище 1200 м над ур. моря, ростуть нагірні субтропічні ліси з участю хвойного жовтого каурі (Agatis flavescens), вічнозелених дубів і пазаній. Тут зустрічаються великі безстебельні папороті і комахоїдні непентес (Nepenthes ampuliaria), різні чагарники (рододендрони і ін.).

Прибережна рослинність представлена ​​мангровими лісами, що складаються з Авіценна, Різофора, бругіери, пальм ніпи і Ніборг (Oncosperma filamentosa) і пандануса (Pandanus atrocarpus). За смугою пальм, особливо на східному березі півострова Малакка, тягнуться деревні зарості казуаріни (Casuaria equisetifolia). Разом з нею ростуть невисокі дерева терминалии катаппи (Terminalia catappa) і калофіллума (Calophyllum inophyllum), а також чагарник "малайський рододендрон" (Melastoma malabaricum).

На місці зведених лісів розбиті плантації каучуконосні гевеї, кокосової і олійної (Elaeis guinensis) пальм. Є плантації чайного куща, кавового дерева, цукрової тростини і тропічних плодових. Серед останніх найбільш цінуються мангустан (Garcinia mangostana), дуріан (Durio zibethinus), рамбутан (Nephelium lappaceum), схожий на китайське лічжі, пулазан (Nephelium mutabile), лонган (Euphorbia longan) і ін.

Філіппіни. За площею переважають вологі тропічні ліси, розташовані в нижньому поясі гір до висоти 500-800 м. Вони складаються з складних багатоярусних деревостанах з висотою верхнього ярусу 40-50 м. У цих лісах багато великих вічнозелених дерев, пальм і ліан, що мають господарське значення. Найбільш поширеними породами є представники сімейств диптерокарпових з роду шорея (складають майже 50% запасу еітх лісів): Танхіль, або шорея багатосім'яна (Shorea polysperma), маяпіс, або шорея палозапіс (Sh. Palosapis), червоний Луан, або шорея негритянська (Sh. negrosensis), гуіхо, або шорея Гуізо (Sh. guiso), Альмон, або шорея Альмон (Sh. almon), а також пентакме - білий Луан (Pentacme contorta), що дає майже 20% запасу диптерокарпових лісів. З роду діптерокарпус поширений апітонг, або діптерокарпус великоквітковий (D. grandiflorus), з твердою деревиною, широко застосовується при будівництві будівель; а з роду хопі - якал з дуже твердою і міцною деревиною, використовуваної при будівництві мостів. З бобових зустрічаються великі дерева Нарра, або птерокарпус індійський (Pterocarpus indicus), а також ерітрофлеум, або філіппінське червоне дерево (Erythrophleum densiflorum).

У лісах численні епіфіти: орхідеї і оригінальна рослина, що паразитує на коренях дерев - рафлезія, з найбільшим квіткою в світі (до 1 м в діаметрі). Серед безлічі пальм виділяються по узліссях лісів цукрова, або периста пальма (Arenga pinnata), віялова (Livistonia rotundifolia), арековая, або бетельного (Areca cathechu). Численні ліани-ротанги (Calamus spp.), Що мають різноманітне застосування в побуті.

На більш усхіх місцях, головним чином на вапнякових грунтах, поширені розріджені тропічні вітексовие лісу з верболозу Дрібноквіткові, або Молаве (Vitex parviflora); там же зустрічаються інші цінні породи: птерокарпус, пахудія (Pahudia rhomboidea), інтсія (Intsia bijuga), альбіція акле (Albizzia acle) і ін.

Вище 800-900 м простягаються тропічні гірські ліси, в якіх переважають вічнозелені дуби (Quercus luzoniensis и ін.), Мірти, клени, Стародавні хвойні ногопліднікі (Podocarpus glaucus и P. pilgerii), тис Валліха, деревовідні папороті (Cyathea contaminans и ін. ); в підліску - вічнозелені Чагарнику, в напочвенном покріві - чісленні безстебельні папороті, Мохі, лишайники. Пояс гірськіх Мохової лісів замікають нізькорослі дуби, євгенія (Eugenia acrophila), колючі вічнозелені Чагарнику, что включаються ОКРЕМІ дерева и гаї тиса (Taxus wallichiana), подокарпуси, клен (Acer niveum). Гілки дерев вкриті мохом і лишайниками.

Місцями, особливо в північній частині острова Лусон, на висоті від 1000 до 2000 м, виростають чисті соснові ліси, що складаються з сосни острівної (Pinus insularis) і Меркуза (P. mercusi), деревина яких широко використовується для заготовки кріпильного лісу (пропсов), застосовуваного на золотих копальнях. У горах зустрічається хвойна порода альмасіга, або агатис білий (Agathis alba), що дає цінну копалового смолу для виготовленням оліфи, лаків, покриття лінолеуму, а також застосовується у виробництві пергаментного паперу, сургучу, мила і т.п.

Для гирла річок і морських пологих берегів в приливно-відливної смузі характерні мангрові ліси і чагарники Авіценна лікарської (Avicennia officinalis), Різофора загостреним (Rhisophora mucronata), бругіери Дрібноквіткові (Brugiera parviflora), і сонераціі (Sonnetaria spp.). По краю мангрових лісів нерідко зустрічається пальма нипа. Деревина мангрових дерев використовується на паливо, а кора - для виробництва дубильних екстрактів. За піщаних обмілинах за приливно-відливної смугою в багатьох місцях збереглися прибережні ліси, що складаються з терминалии катаппи (Terminalia catappa), еритрин строкатою (Erythrina variegata), Баррінгтоні (Barringtonia asiatica), калофіллума (Calophyllum inophyllum), казуаріни хвощелістной (Casuarina equisetifolia), а також пандануса покрівельного (Pandanus tectorius).

Значна площа зайнята плантаціями кокосової пальми. З 1768 р Філіппінах розлучається текстильний банан (Musa textilis). З його листя отримують міцне волокно - "манільське прядиво", або абаку, що йде в значній кількості на експорт. Розводять також каучуконоси, кавове дерево, харчові банани, ананаси, цукрова тростина, рис.

Індонезія. Рослинність представлена ​​переважно вологими вічнозеленими і листопадними тропічними лісами. З усіх країн Південно-Східної Азії Індонезія найбільш багата лісами. Загальна кількість видів рослин перевищує 35 тис.

Уздовж морського узбережжя поширені мангрові ліси і прибережні прісноводні болота.

Так виглядає густою мангровий ліс в Сіміладжау, Східний Саравак, Калімантан.

фото з http://www.equator.ru/photo-forms/1999_borneo_sarawak/99gall16.htm

Уздовж низовин і по передгір'ях вони змінюються вічнозеленими Влажнотропічеськие лісами. На Суматрі і Калімантані переважають види семества диптерокарпових. На Яві вони трапляються рідше, а далі на схід зовсім зникають. Найбільш високі дерева в цих лісах (50-60 м) - альтинг, або рассамала (Altingia excelsa), канаріуми (Canarium zeylanicum, C. decumanum), сандалові дерева, або дізоксілуми (Dysoxylum ramiflorum, D. excelsum), Міхел гірська (( Michelia montana), каштан сріблястий (Castanea argentea), вічнозелені дуби (Quercus induta, Q. spicata), Енгельгартів (Engelhartia spicata), магнолія (Magnolia blumei), Шім'а (Schima noronhae), фікуси (Ficus rostrata, F. ribes і ін .), з хвойних - подокарпуси (Podocarpus imbricatus, P. neriifolius).

На низовинах Калімантан зустрічається чистими деревостанами агатис (Agathis borneensis). За узліссях і глибоким річищ можна бачити високі (до 25 м) деревовидні папороті з родів альзофіла (Alsophila glauca), ціатея (Cyathea orientalis), Діксон (Dicksonia blumei). Тут ростуть різні пандануси, місцева малина (Rubus glomeratus). Численні ліани, особливо пальми-ротанги, фікуси і перці (Piper betel). У підліску багато яркоцветущіх чагарників; серед епіфітів - орхідеї, дрібні папороті і рододендрони. Серед великих трав влажнотропических лісів багато бегоній, бальзамінів і лілійних.

Значні площі низовин Яви м Малих Зондських островів зайняті змішаними листопадними лісами і саванами, де найбільш цінна порода - тик (Tectona grandis), а на Малих Зондських островах, крім того, зустрічається кілька видів евкаліптів і біле сандалове дерево (Santalum album).

На висоті, що перевищує 1000 м, ростуть субтропічні дощові ліси, що складаються з літсо, Шім'а і гігантського хвойного - подокарпуса яванского (Podocarous javanicus). На півночі острова Суматра є хвойні ліси з сосни Меркуза (Pinus merkusii). У горах Східної Яви і Малих Зондських островів поширена казуарина. Для гірських лісів Калімантан характерні хвойні породи - агатис і філлокладус (Agathis і Phyllocladus). На висоті 2100-2200 м ростуть субтропічні туманні лісу з багатьма видами деревних порід з сімейств миртових, вересових, аралієвих. Це еврія (Eurya acuminata), лептоспермум (Leptospermum javanicum), ардізія (Ardisia javanica), гігантська брусниця до 10 м висоти (Vaccinium varingiifolium), рододендрони.

З технічних культур в країні розводять гевею, хінне дерево, агаву сизаль, а з харчових і плодових - кокосову, цукрову, винну і олійну пальми, перець, кавове дерево, хлібне дерево, банани, манго, мангустан, дуріян, рамбутан, динне дерево, лансіум, сапоте, джамбо і ананаси.

Публікується по монографії: А.Д. Букштинов, Б.І. Грошев, Г.В. Крилов. Ліси (Природа світу). М .: Думка, 1981. 316 с.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама