Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Техногенні пожежі: причини і наслідки

  1. нанесений збиток
  2. Займання на хімічно небезпечних об'єктах
  3. НС на вибухонебезпечних підприємствах
  4. Радіаційно небезпечні об'єкти

Техногенні пожежі і вибухи - це події, які викликані господарською діяльністю людини. У зв'язку з насиченістю сфери виробництва складної технікою, такі надзвичайні ситуації відбуваються все частіше, що викликає велике занепокоєння фахівців.

Великі промислові аварії завдають значної шкоди здоров'ю людей, непоправної шкоди навколишньому середовищу і завдають істотної шкоди економіці країни. Відносний рівень втрат від пожеж в РФ перевищує відповідний збиток у Великобританії і США в три рази.

нанесений збиток

Багато потенційно пожежонебезпечні виробничі об'єкти на території Російської Федерації виробили свій проектний ресурс на 60-70%, що означає високий ступінь ризику для здоров'я людей і стану навколишнього середовища.

На виробництвах енергетичної, нафтохімічної та металургійної сфери використовуються і переробляються значні кількості пожежо / вибухонебезпечних речовин і з'єднань На виробництвах енергетичної, нафтохімічної та металургійної сфери використовуються і переробляються значні кількості пожежо / вибухонебезпечних речовин і з'єднань.

Крім того, техногенні пожежі призводять до втрат продукції, до зниження прибутку і зарплати працюючих. Згодом необхідні грошові кошти на відновлювальні роботи, виплати компенсацій працівникам або членам їх сімей.

Небезпека надзвичайних ситуацій техногенного характеру криється в ряді вражаючих факторів, що завдають шкоди людям, природі і будівлям:

  • термічний вплив у вигляді теплового випромінювання;
  • механічний вплив, що приводить до обвалення;
  • токсичний вплив в результаті отруєння продуктами горіння або пожежах на хімічно небезпечних виробництвах;
  • баричне вплив через вибухи небезпечних речовин, хмар газу, технологічних посудин під тиском.

Економічні збитки, завдані пожежею, складається з прямого і непрямого збитків. Величина прямого збитку складається з суми балансової вартості пошкоджених будівель і споруд, технологічного обладнання та комунально-енергетичних систем.

Непрямі збитки в 8-10, а іноді і в сотні разів більше прямого. Показник непрямих збитків розраховується як сума витрат вартості нового будівництва, розміру втраченого прибутку за час простою, величини штрафів за невиконання зобов'язань щодо поставок продукції, грошової допомоги постраждалим і членам їх сімей, технічних засобів для ліквідації аварії, засобів на дезактивацію і дегазацію території, екологічного збитку .

Причини індустріальних пожеж зазвичай криються в професійній безграмотності, низьку кваліфікацію і відсутності виробничої дисципліни працівників.

За статистикою, через порушення правил експлуатації на виробництві відбувається до 75% надзвичайних ситуацій. Менша частина пригод викликана низькою якістю будівельних робіт (15%) і помилками при проектуванні підприємств (7,5%).

Вибухи на підприємствах відбуваються через пошкодження виробничих ємностей, порушень технологічного режиму, несправності апаратури і зриву термінів ремонтних робіт.

Займання на хімічно небезпечних об'єктах

Пожежі на хімічно небезпечних об'єктах призводять до отруєння людей, тварин і рослин небезпечними хімічними, в тому числі сильнодіючими отруйними речовинами (аміаком, хлором, ртуттю, сірководнем, діоксидом сірки, чадним і вуглекислим газом).

Промислові отрути роблять складне різнобічний вплив на організм, викликаючи ураження печінки, нирок, легенів, крові, а також розвиток алергії, пухлинних процесів і порушення передачі нервових імпульсів.

Багато речовин, що використовуються в хімічній, текстильній, харчовій промисловості, пожежонебезпечні, а деякі мають вибухонебезпечний характер Багато речовин, що використовуються в хімічній, текстильній, харчовій промисловості, пожежонебезпечні, а деякі мають вибухонебезпечний характер. Розгерметизація ємностей і обладнання з токсичними речовинами смертельна для людини.

На хімічно небезпечних об'єктах в розпал аварії діють кілька вражаючих факторів, що діють з високою швидкістю - горіння, вибухи, токсичну зараження місцевості і повітря.

Хімічне ураження людей найчастіше відбувається через органи дихання, рідше - через шкірні покриви і слизові оболонки. Тому важливу роль у попередженні масового шкоди здоров'ю населення відіграють захисні заходи з профілактики загорянь і обмеження джерела надходження отруйних речовин в навколишнє середовище.

Забезпечити безпеку і продумати заходи по недопущенню аварій на хімічних підприємствах набагато дешевше, ніж потім усувати важкі наслідки катастроф.

Так, влітку 1974 на заводі в Великобританії стався вибух циклогексана з подальшим великим пожежею. В результаті аварії загинуло і постраждало близько 150 осіб, а матеріальні збитки склали 36 мільйонів фунтів стерлінгів.

В результаті пожежі на хімічному підприємстві біля Барселони влітку 2003 року токсична хмара хлору поширилося по довколишніх областях. На щастя, в результаті прийняття швидких профілактичних заходів щодо запобігання отруєння населення, постраждалих не було.

Під час заправки обладнання в Санкт-Петербурзі влітку 2004 року вибухнув бромистий метил, через що більше 30 осіб отримали травми і отруєння.

НС на вибухонебезпечних підприємствах

Техногенні вибухи особливо небезпечні через стрімкості протікання події і виділення великої кількості енергії. Ступінь загрози вибуху залежить від зони його дії. Детонационная хвиля повністю руйнує конструкції на частини, які розлітаються з великою швидкістю.

Перші і другі зони вибуху смертельно небезпечні для людей Перші і другі зони вибуху смертельно небезпечні для людей. Повітряна ударна хвиля є третьою зоною дії вибуху, де працівники отримують травми різного характеру.

У грудні 1997 року через безтурботність працівника стався вибух метану на шахті «Зиряновська», що забрав життя 67 осіб. В результаті порушень правил безпеки на шахті «Ульяновська» в березні 2007 року вибух забрав життя 110 осіб, в тому числі майже все керівництво, яке спустилося в шахту для перевірки роботи нового обладнання.

Радіаційно небезпечні об'єкти

Найбільшу небезпеку в техногенній сфері представляють надзвичайні ситуації на радіаційно небезпечних об'єктах. Радіаційні аварії зазвичай починаються і супроводжуються вибухами і пожежами. З 1981 по 1990 роки в СРСР було зареєстровано 255 пожеж на атомних електростанціях, за наступні 17 років в РФ - 144 пожежі.

Причиною аварій на радіаційно небезпечних об'єктах в основному було недотримання виробничо-технологічної дисципліни та протипожежного режиму.

Наслідки таких пожеж обумовлені радіаційним впливом на все живе і забрудненням навколишнього середовища радіонуклідами.

Так, вибух і подальший пожежа на Чорнобильській АЕС призвела до радіоактивного забруднення території в радіусі понад 2 000 кілометрів - це площа одинадцяти областей, де проживало 17 млн ​​чоловік. Прямий матеріальний збиток оцінювався в 10 млрд, непрямий - до 250 млрд рублів (в цінах 1987 року).

Радіонукліди, що знаходяться в аерозольному хмарі викиду, не затримувалися респіраторами. Забруднення місцевості посилювалося дрібнодисперсним характером радіонуклідів, які проникали в мікротріщини, пори, населені об'єкти, що істотно ускладнювало дезактивацію.

У наступні роки вивчення досвіду дії протипожежної служби по ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС сприяло підвищенню професійної та психологічної підготовки особового складу до роботи в екстремальних ситуаціях.

Також серйозні позитивні зрушення відбулися і в забезпеченні пожежної безпеки АЕС: були розроблені рекомендації по режиму праці, тактиці гасіння пожеж на об'єктах атомної енергетики і промисловості, посилена наглядово-профілактична і оперативно-службову діяльність підрозділів пожежної охорони.

В екстремальній ситуації не менш важлива психологічна готовність - люди повинні чітко знати правила поведінки на зараженій території, представляти міру загрози від опромінення, володіти способами радіаційного захисту, розуміти значення робіт з дезактивації.

Інші корисні статті:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама