Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Робінзон на безлюдному острові. - Він видобуває речі з корабля і будує собі житло

Прокинувся я пізно. Погода була ясна, вітер вщух, море перестало біснуватися.

Я глянув на покинутий нами корабель і з подивом побачив, що на колишньому місці його вже немає. Тепер його прибило ближче до берега. Він опинився неподалік від тієї самої скелі, про яку мене мало не расшібла хвилею. Повинно бути, вночі його підняв прилив, зрушив з мілини і пригнав сюди. Тепер він стояв не далі за милі від того місця, де я ночував. Хвилі, очевидно, не розбили його: він тримався на воді майже прямо.

Я негайно ж вирішив пробратися на корабель, щоб запастися харчами і різними іншими речами.

Спустившись з дерева, я ще раз озирнувся навкруги. Перше, що я побачив, була наша шлюпка, що лежала по праву руку, на березі, в двох милях звідси - там, куди її жбурнув ураган. Я пішов було в тому напрямку, але виявилося, що прямою дорогою туди не пройдеш: в берег глибоко врізалася бухта, шириною в півмилі, і перегороджувала шлях. Я повернув назад, тому що мені було набагато важливіше потрапити на корабель: я сподівався знайти там їжу.

Після полудня хвилі зовсім вляглися, і відлив був такий сильний, що чверть милі до корабля я пройшов по сухому дну.

Тут знову у мене защеміло серце: мені стало ясно, що всі ми тепер були б живі, якби не злякалися бурі і не покинули свій корабель. Потрібно було тільки почекати, щоб шторм пройшов, і ми благополучно дісталися б до берега, і я не був би тепер змушений бідувати в цій безлюдній пустелі.

При думці про своє самоті я заплакав, але, згадавши, що сльози ніколи не припиняють нещасть, вирішив продовжувати свій шлях і в що б те не стало дістатися до розбитого судна. Роздягнувшись, я увійшов у воду і поплив.

Але найважче було ще попереду: піднятися на корабель я не міг. Він стояв на дрібному місці, так що майже цілком виступав з води, а вхопитися було нема за що. Я довго плавав навколо нього і раптом помітив корабельний канат (дивуюся, як він відразу не кинувся мені в очі!). Канат звисав з люка, і кінець його припадав так високо над водою, що мені з великими труднощами вдалося зловити його. Я піднявся по канату до кубрика [11] . Підводна частина корабля була пробита, і трюм був наповнений водою. Корабель стояв на твердій піщаній мілині, корми його сильно піднялася, а ніс мало не торкався води. Таким чином, вода не потрапила в корму, і жодна з речей, що знаходилися там, не подмокла. Я поспішив туди, так як мені раніше всього хотілося дізнатися, які речі зіпсувалися, а які вціліли. Виявилося, що весь запас корабельної провізії залишився абсолютно сухим. А так як мене мучив голод, то я насамперед пішов до комори, набрав сухарів і, продовжуючи огляд корабля, їв на ходу, щоб не втрачати часу. У кают-компанії я знайшов пляшку рому і сьорбнув з неї кілька хороших ковтків, так як дуже потребував підкріплення сил для майбутньої роботи.

Перш за все мені потрібна була човен, щоб перевезти на берег ті речі, які могли мені знадобитися. Але човен не було звідки взяти, а бажати неможливого марно. Потрібно було придумати що-небудь інше. На кораблі були запасні щогли, стеньги і реї. З цього матеріалу я вирішив побудувати пліт і гаряче взявся за роботу. Кубрик-приміщення для матросів в носовій частині корабля.

Вибравши кілька колод легше, я викинув їх за борт, обв'язавши попередньо кожну колоду канатом, щоб їх не віднесло. Потім я спустився з корабля, притягнув до себе чотири колоди, міцно зв'язав їх з обох кінців, скріпивши ще зверху двома або трьома дощечками, покладеними навхрест, і у мене вийшло щось на зразок плоту.

Мене цей пліт відмінно витримував, але для великого вантажу він був занадто легкий і малий.

Довелося мені знову підійматися на корабель. Там розшукав я пилку нашого корабельного теслі і розпиляв запасну щоглу на три колоди, які і приладнав до плоту. Пліт став ширше і набагато стійкіше. Ця робота коштувала мені величезних зусиль, але бажання запастися всім необхідним для життя підтримувало мене, і я зробив те, на що при звичайних обставинах у мене не вистачило б сил.

Тепер мій пліт був широкий і міцний, він міг витримати значний вантаж.

Чим же навантажити цей пліт і що зробити, щоб його не змило припливом? Довго роздумувати було ніколи, потрібно було поспішати.

Перш за все я поклав на плоту всі дошки, які знайшлися на кораблі; потім взяв три скрині, що належали нашим матросам, зламав замки і викинув весь вміст. Потім я відібрав ті речі, які могли знадобитися мені найбільше, і наповнив ними усі три скрині. В один скриню я склав їстівні припаси: рис, сухарі, три кола голландського сиру, п'ять великих шматків в'яленої козлятини, що служила нам на кораблі головною м'ясною їжею, і залишки ячменю, який ми везли з Європи для колишніх на судні курей; курей ми давно вже з'їли, а трохи зерна залишилося. Цей ячмінь був перемішаний з пшеницею; він був би дуже доречним мені, але, на жаль, як потім виявилося, був сильно попсовані щурами. Крім того, я знайшов кілька ящиків вина і до шести галонів [12] рисової горілки, що належали нашому капітану.

Ці ящики я теж поставив на пліт, поруч з скринями.

Тим часом, поки я був зайнятий вантаженням, почався приплив, і я з прикрістю побачив, що мій каптан, сорочку і камзол, залишені мною на березі, віднесло в море.

Тепер у мене залишилися тільки панчохи та штани (полотняні, короткі до колін), які я не зняв, коли плив до корабля. Це змусило мене подумати про те, щоб запастися не тільки їжею, а й одягом. На кораблі була достатня кількість курток і брюк, але я взяв поки одну тільки пару, тому що мене набагато більше спокушало багато іншого, і перш за все робочі інструменти.

Після довгих пошуків я знайшов ящик нашого теслі, і це була для мене справді дорогоцінна знахідка, якої я не віддав би в той час за цілий корабель, наповнений золотом. Я поставив на пліт цю скриньку, навіть не заглянувши в нього, так як мені було добре відомо, які інструменти знаходяться в ньому.

Тепер мені залишалося запастися зброєю та набоями. У каюті я знайшов два хороших мисливських рушниці та два пістолети, які я поклав на плоту разом з порохівницею, мішечком дроби і двома старими, заржавленими шпагами. Я знав, що у нас на кораблі було три бочки пороху, але не знав, де вони зберігаються. Однак після ретельних пошуків все три бочки знайшлися. Один виявився підмоченим, а два були сухі, і я перетягнув їх на пліт разом з рушницями і шпагами. Тепер мій пліт був досить навантажений, і треба було вирушати в дорогу. Дістатися до берега на плоту без вітрила, без керма - нелегке завдання: досить було самого слабкого зустрічного вітру, щоб все моє спорудження перекинулося.

На щастя, море було спокійно. Починався приплив, який повинен був погнати мене до берега. Крім того, піднявся невеликий вітерець, теж попутний. Тому, захопивши з собою зламані весла від корабельної шлюпки, я поспішав в зворотний шлях. Незабаром мені вдалося вивідати маленьку бухту, до якої я і направив свій пліт. З великими труднощами провів я його поперек течії і нарешті увійшов в цю бухту, упершись в дно веслом, так як тут було дрібно; ледь почався відплив, мій пліт з усім вантажем опинився на сухому березі.

Тепер мені треба було оглянути околиці і вибрати собі зручне місце для життя - таке, де я міг би скласти все своє майно, не боячись, що воно загине. Я все ще не знав, куди я потрапив: на материк або на острів. Чи живуть тут люди? Водяться тут хижі звірі? За півмилі від мене або трохи далі виднівся пагорб, крутий і високий. Я вирішив піднятися на нього, щоб озирнутися навколо. Взявши рушницю, пістолет і порохівницю, я відправився на розвідку.

Підійматися на вершину пагорба було важко. Коли ж я нарешті виліз, я побачив, яка гірка доля випала мені на долю: я був на острові! Кругом з усіх боків розстилалося море, за яким ніде не було видно землі, якщо не брати до уваги що стирчали на віддалі кількох рифів та двох острівців, що лежали милях в дев'яти на захід. Ці острівці були маленькі, набагато менше, ніж я.

Я зробив і інше відкриття: рослинність на острові була дика, ніде не було видно ні клаптика обробленої землі! Значить, людей тут і справді не було!

Хижі звірі тут теж начебто не водилися, принаймні я не помітив жодного. Зате птиці водилися в багатьох, все якихось невідомих мені порід, так що потім, коли мені траплялося підстрелити птаха, я ніколи не міг визначити по виду, годиться в їжу її м'ясо чи ні. Спускаючись з пагорба, я підстрелив одного птаха, дуже велику: вона сиділа на дереві на узліссі.

Я думаю, це був перший постріл, що пролунав в цих диких місцях. Не встиг я вистрілити, як над лісом здійнялася хмара птахів. Кожна кричала на свій лад, але жоден з цих криків не був схожий на крики знайомих мені птахів.

Убита мною птах нагадувала нашого європейського яструба і забарвленням пір'я, і ​​формою дзьоба. Тільки кігті у неї були набагато коротше. М'ясо її віддавало падаллю, і я не міг його їсти.

Ось такими були відкриття, які я зробив в перший день. Потім я повернувся до плоту і почав перетягувати речі на берег. Це зайняло у мене весь залишок дня.

До вечора я знову почав думати, як і де мені влаштуватися на ніч.

Лягти прямо на землю я боявся: що, якщо мені загрожує напад якогось хижого звіра? Тому вибравши на березі зручну місцину для ночівлі, я загородив його з усіх боків скринями і ящиками, а всередині цієї огорожі спорудив з дощок щось на зразок куреня.

Тому вибравши на березі зручну місцину для ночівлі, я загородив його з усіх боків скринями і ящиками, а всередині цієї огорожі спорудив з дощок щось на зразок куреня

Турбував мене також питання, як я буду добувати собі їжу, коли у мене вийдуть запаси: крім птахів та двох якихось звірів, на зразок нашого зайця, що вискочили з лісу при звуці мого пострілу, ніяких живих істот я тут не бачив.

Втім, в даний час мене набагато більше займало інше. Я повіз із корабля далеко не все, що можна було взяти; там залишилося багато речей, які могли мені в нагоді, і перш за все вітрила і канати. Тому я вирішив, якщо мені ніщо не завадить, знову побувати на кораблі. Я був впевнений, що при першій же бурі його розіб'є в тріски. Потрібно було відкласти всі інші справи і спішно зайнятися розвантаженням судна. Не можна заспокоюватися, поки я не повезу на берег все речі, до останнього гвоздика. Прийшовши до такого рішення, я став думати, чи їхати мені на плоту або відправитися вплав, як в перший раз. Я вирішив, що зручніше відправитися вплав. Тільки на цей раз я роздягнувся в курені, залишившись в одній нижній картатій сорочці, в полотняних штанях і шкіряних туфлях на босу ногу. Як і в перший раз, я виліз на корабель по канату, потім збив новий пліт і перевіз на ньому багато корисних речей. По-перше, я захопив все, що знайшлося в комірчині нашого теслі, а саме: два або три мішки з цвяхами (великими і дрібними), викрутку, дюжини дві сокир, а головне - таку корисну річ, як точило.

Потім я прихопив кілька речей, знайдених мною у нашого каноніра [13] : Три залізних брухту, два барила з рушничними кулями і трохи пороху. Потім я розшукав на кораблі цілу купу всілякого сукні та прихопив ще запасний вітрило, гамак, кілька матраців і подушок. Все це я склав на плоту і, на превеликий мій задоволення, доставив на берег в цілості. Вирушаючи на корабель, я боявся, як би за моєї відсутності на провізію НЕ напали якісь хижаки. На щастя, цього не сталося.

Тільки якийсь звір прибіг з лісу і сів на одному з моїх скринь. Побачивши мене, він відбіг трохи в сторону, але одразу ж зупинився, встав на задні лапи і з незворушним спокоєм, без всякого страху подивився мені в очі, немов хотів познайомитися зі мною.

Звірятко був красивий, схожий на дику кішку. Я прицілився в нього з рушниці, але він, не здогадуючись про що загрожувала йому небезпеки, навіть не зрушив з місця. Тоді я кинув йому шматок сухаря, хоча це було з мого боку нерозумно, так як сухарів у мене було мало і мені слід було їх берегти. Все ж звір так сподобався мені, що я приділив йому цей шматок сухаря. Він підбіг, обнюхав сухар, з'їв його і облизався з великим задоволенням. Видно було, що він чекає продовження. Але більше я не дав йому нічого. Він посидів трохи і пішов.

Після цього я почав будувати собі намет. Я зробив її з вітрила і жердин, які нарізав в лісі. В намет я переніс усе, що могло зіпсуватися від сонця і дощу, а навколо нагромадив порожні ящики і скрині, на випадок раптового нападу людей або диких звірів.

Вхід в намет я загородив зовні великим скринею, поставивши його боком, а зсередини загородився дошками. Потім я розстелив на землі ліжко, поклав у головах два пістолети, поруч із ліжком - рушницю і ліг.

Після корабельної аварії це була перша ніч, яку я провів у ліжку. Я міцно проспав до ранку, так як в попередню ніч спав дуже мало, а весь день працював без відпочинку: спершу вантажив речі з корабля на пліт, а потім переправляв їх на берег.

Ні у кого, я думаю, не було такого величезного складу речей, який був тепер у мене. Але мені все здавалося мало. Корабель був цілий, і, доки не віднесло його в сторону, поки на ньому залишалася хоч одна річ, якої я міг скористатися, я вважав за необхідне звезти звідти на берег все, що можливо. Тому кожен день я вирушав туди під час відливу і привозив з собою все нові і нові речі.

Особливо успішним був третій моє подорож. Я розібрав все снасті і взяв з собою все мотузки. В цей же раз я привіз великий шматок запасний парусини, що служила у нас для лагодження вітрил, і бочонок з підмоклий порохом, який я було залишив на кораблі. Зрештою я переправив на берег все вітрила; тільки довелося розрізати їх на шматки і перевезти по частинах. Втім, я не шкодував про це: вітрила були потрібні мені аж ніяк не для мореплавання, і вся їх цінність полягала для мене в парусині, з якої вони були зшиті.

Тепер з корабля було взято рішуче все, що під силу підняти одній людині. Залишилися тільки громіздкі речі, за які я і взявся в наступний рейс. Я почав з канатів. Кожен канат я розрізав на шматки такої величини, щоб мені не було занадто важко справлятися з ними, і по шматках перевіз три каната. Крім того, я взяв з корабля все залізні частини, які міг віддерти за допомогою сокири. Потім, обрубавши все решта реї, я побудував з них пліт побільше, занурив на нього всі ці тяжкості і пустився в зворотний шлях.

Але на цей раз не пощастило мені: мій пліт був так важко навантажений, що мені було дуже важко їм управляти.

Коли, увійшовши в бухту, я підходив до берега, де було складено інше моє майно, пліт перекинувся, і я впав у воду з усім моїм вантажем. Потонути я не міг, так як це сталося неподалік від берега, але майже весь мій вантаж опинився під водою; головне, затонуло залізо, яким я так дорожив.

Правда, коли почався відплив, я витягнув на берег майже всі шматки каната і кілька шматків заліза, але мені доводилося пірнати за кожним шматком, і це дуже втомило мене.

Мої поїздки на корабель тривали день у день, і кожен раз я привозив що-небудь нове.

Вже тринадцять днів я жив на острові і за цей час побував на кораблі одинадцять разів, перетягнувши на берег рішуче все, що в змозі підняти пара людських рук. Не сумніваюся, що, якби тиха погода протрималася довше, я перевіз би частинами весь корабель.

Роблячи приготування до дванадцятого рейсу, я помітив, що піднімається вітер. Проте, дочекавшись відпливу, я відправився на корабель. Під час попередніх своїх відвідувань я так грунтовно обнишпорив нашу каюту, що мені здавалося, ніби там уже нічого неможливо знайти. Але раптом мені кинувся в очі маленька шафа з двома ящиками: в одному я знайшов три бритви, ножиці і близько дюжини хороших вилок і ножів; в іншому ящику виявилися гроші, частиною європейської, частиною бразильської срібною та золотою монетою, - всього до тридцяти шести фунтів стерлінгів.

Я посміхнувся, побачивши цих грошей.

- Негідний сміття, - промовив я, - на що ти мені тепер? Всю купу золота я охоче віддав би за будь-який з цих копійчаних ножів. Мені нікуди тебе подіти. Так вирушай же на дно морське. Якби ти лежав на підлозі, право, не варто було б праці нагинатися, щоб підняти тебе.

Але, поміркувавши трохи, я все ж завернув гроші в шматок парусини і прихопив, їх з собою.

Море вирувало всю ніч, і, коли вранці я виглянув зі свого намету, від корабля не залишилося і сліду. Тепер я міг цілком зайнятися питанням, яке турбувало мене з першого дня: що мені робити, щоб на мене не напали ні хижі звірі, ні дикі люди? Яке житло мені влаштувати? Викопати печеру або поставити намет?

Зрештою я вирішив зробити і те й інше.

До цього часу мені стало ясно, что вбрання мною місце на березі не годиться для будівництва житла: це Було болотистих, нице місце, у самого моря. Жити в подібніх місцях дуже шкідліво. До того ж поблизу не Було прісної води. Я решил найти Інший клаптик землі, більш прідатній для житла. Мені Було нужно, щоб житло моє Було захищено и від Сонячної спеки и від хіжаків; щоб воно стояло в такому місці, де немає вогкості; щоб около булу прісна вода. Крім того, мені неодмінно хотілося, щоб з мого будинку було видно море.

«Може трапитися, що неподалік від острова з'явиться корабель, - говорив я собі, - а якщо я не буду бачити моря, я можу пропустити цей випадок».

Як бачите, мені все ще не хотілося розлучатися з надією.

Після довгих пошуків я знайшов нарешті підходящу ділянку для будівництва житла. Це була невелика гладка галявина на схилі високого пагорба. Від вершини до самої галявини пагорб спускався прямовисною стіною, так що я міг не побоюватися нападу зверху. У цій стіні біля самої галявини було невелике заглиблення, наче вхід до печери, але ніякої печери не було. Ось тут-то, прямо проти цього поглиблення, на зеленій галявині я і вирішив розбити намет.

Місце це знаходилося на північно-західному схилі пагорба, так що майже до самого вечора воно залишалося в тіні. А перед ввечері його осявало сонце, що заходить.

Перш ніж ставити намет, я взяв загострену палицю і описав перед самим поглибленням півколо ярдів [14] десяти в діаметрі. Потім по всьому півколу я вбив в землю два ряди міцних високих кілків, загострених на верхніх кінцях. Між двома рядами кілків я залишив невеликий проміжок і заповнив його до самого верху обрізками канатів, взятих з корабля. Я склав їх рядами, один на інший, а зсередини зміцнив огорожу підпорами. Огорожа вийшла у мене на славу: ні пролізти крізь неї, ні перелізти через неї не міг ні людина, ні звір. Ця робота вимагала багато часу і праці. Особливо важко було нарубати в лісі жердин, перенести їх на місце споруди, обтесати і вбити в землю.

Забір був суцільний, двері не було. Для входу в моє житло мені служила сходи. Я приставляв її до частоколу щоразу, коли мені потрібно було увійти або вийти.

Чим же навантажити цей пліт і що зробити, щоб його не змило припливом?
Чи живуть тут люди?
Водяться тут хижі звірі?
Лягти прямо на землю я боявся: що, якщо мені загрожує напад якогось хижого звіра?
Негідний сміття, - промовив я, - на що ти мені тепер?
Тепер я міг цілком зайнятися питанням, яке турбувало мене з першого дня: що мені робити, щоб на мене не напали ні хижі звірі, ні дикі люди?
Яке житло мені влаштувати?
Викопати печеру або поставити намет?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама