Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити басейн на дачі своїми руками: інструкція з фото крок за кроком

  1. Види і особливості домашніх басейнів. Який краще для дачі
  2. Основні етапи будівництва: риття котловану, ізоляція, фільтр для басейну
  3. Скіммер для басейну: призначення, види
  4. Ідеї ​​будівництва басейну на дачі: відео

Басейн на заміській ділянці чи дачі вже перестав бути дивиною Басейн на заміській ділянці чи дачі вже перестав бути дивиною. Покроково і грунтовно його монтують своїми силами або ж запрошують майстрів. Якщо ви хочете зробити особистий водойму власними руками, озбройтеся інструкцією і докладними фото.

Види і особливості домашніх басейнів. Який краще для дачі

В цілому всі різновиди басейнів, які можна встановити на дачній ділянці, умовно поділяються на:

  • каркасні;
  • котлованні.

Перші хороші тим, що прибираються на зиму, а також в кожному сезоні можуть міняти місце розташування. Вони повністю або частково розташовуються на поверхні землі. Коштують такі каркаси дорого, хоча деякі господарі примудряються робити їх своїми руками. Котлованні басейни припускають великий обсяг робіт, оскільки потрібно риття ями.

Деякі приклади водойм для дачі:

  • надувний басейн - схожий з каркасним, простий в установці і коштує недорого, але має невеликий термін експлуатації;
  • скловолоконний - виглядає як монолітна чаша, для монтажу якої потрібно риття котловану. Транспортування викликає певні незручності через габарити конструкції;

пластиковий басейн

  • пластиковий - відрізняється міцністю і легкістю. За своєю будовою нагадує скловолоконний, тому має ті складності в доставці і установці;
  • бетонний - підходящий варіант для тих, хто збирається встановити добротний басейн на заміській ділянці. Можна зробити його з окремих блоків або у вигляді монолітної конструкції. Складний в монтажі, але однозначно надійний і довговічний.

Увага! В разі неправильного встановлення котлован водойму з бетону може пропускати воду або погано наповнюватися. Щоб цього не виникло, потрібно грамотно прокласти всі труби, тривожитись якісної гідроізоляцією.

Основні етапи будівництва: риття котловану, ізоляція, фільтр для басейну

Інструкція по монтажу бетонного басейну:

  • Вибір місця. Добре, якщо це буде на відкритій, сонячної території, далеко від дерев: їх коріння можуть руйнувати чашу, а листя стануть постійним джерелом сміття.
  • Визначення розмірів. Оптимальна глибина для водойми, в якому будуть купатися дорослі - від 1,5 м. При цьому потрібно враховувати шар гідроізоляції. Довжина і ширина можуть змінюватись і становити, наприклад, 4х4 м або 4х5 м.

Котлован під басейн

  • Розрахунок товщини стін і дна, яка залежить від глибини водойми, рівня залягання грунтових вод і якості грунту.
  • Проектування системи дренажу, розташування комунікацій, ступенів і підсвічування.
  • Розмітка кордонів. Для цього достатньо вбити кілочки на місці майбутнього водойми.
  • Виконання земляних робіт. Рити котлован можна вручну, якщо басейн має невеликі розміри, але краще скористатися спеціальною технікою. Яма повинна вийти ширше і глибше, ніж передбачає проект. Наприклад, стіни потрібно збільшити на 04, -0,5 м.

Порада. Щоб грунт не обсипався, копайте котлован з урахуванням нахилу стін до центру. Передбачте місце стоку, а також можливість зливу води, для якої дно повинно мати ухил у бік системи дренажу.

  • Вирівнювання дна і гідроізоляція. Потрібно насипати суміш піску і гравію шаром в 0,3 м і щільно утрамбувати його. Потім в 2-3 шари покласти руберойд, роблячи нахлест на стіни в 15-20 см. Також підійдуть бітум або рідка гума.
  • Монтування опалубки по краях басейну. Для неї можна взяти дошки або фанеру, яка дозволить зробити басейн будь-якої форми. Перед початком робіт потрібно ретельно подбати про систему зливу.
  • Армування стін майбутнього водойми прутами діаметром 0,8-1,4 мм.

Внутрішнє оздоблення чаші басейну

  • Заливка бетону в простір між опалубкою і землею.
  • Зняття опалубки після застигання бетонної суміші і железнение стінок - обробка їх цементом і затирка водою. Це додасть міцності конструкції.
  • Армування і заливка дна басейну. Установка металевих сходів.
  • Декорування поверхні чаші ПВХ-плівкою, мозаїкою або плиткою.

Порада. Можна спочатку армувати і залити бетоном дно, а потім стіни. Якщо планується спуск в басейн по бетонним сходах, то опалубку для них потрібно готувати окремо, вже після того, як готова чаша.

Для будівництва басейну з окремих бетонних блоків потрібно:

  1. Вирити котлован, вирівняти його дно і залити бетоном.
  2. Укласти стінки з блоків, арміруя кожен 3-й ряд.
  3. Вбудувати в одну зі стін сходи.
  4. Зробити гідроізоляцію та декорування чаші басейну.

Поліпропіленовий водойму можна обладнати двома способами:

  • купити готову чашу і встановити її;
  • придбати лист поліпропілену і зробити з нього ємність потрібної форми і розміру.

Будівництво бетонного басейну

У будь-якому випадку монтаж такого басейну складається з таких етапів:

  1. Риття ями, розміри якої перевищують величину чаші.
  2. Гідроізоляція дна і заливка його бетоном.
  3. Установка чаші.
  4. Монтаж зливу і форсунок для подачі води.
  5. Утеплення країв басейну і труб.
  6. Підключення комунікацій і заливка бетоном.

Увага! Щоб стіни вийшли рівними, потрібно всередині чаші зробити опалубку, а бетон заливати поетапно, на висоту 0,3-0,35 см на добу.

Будь-басейн повинен бути забезпечений фільтром, інакше незабаром вода стане брудною і непридатною для купання. Пропускати її за допомогою насоса через очищаючу пристрій потрібно 2-3 рази в день, навіть якщо у водоймі ніхто не купався. Сьогодні існує 3 основних види фільтруючих установок:

  • пісочний - досить об'ємні і використовуються переважно в громадських басейнах. Виглядають як ємність з пісочним наповнювачем, куди можуть бути додані гравій, срібний пісок і ін .;

Вибирайте відповідний фільтр для басейну

  • картріджниє - очищають воду за допомогою пропіленових мембран. Мають невеликий розмір і можуть бути встановлені поза самого водоймища. Засмітилися картриджі потрібно часто міняти;
  • діатомові - найбільш дорогі фільтри, що складаються з декількох картриджів. Очищають воду від більшості мікробів за допомогою діатомітової грунту з двоокисом кремнію.

Порада. Основний критерій вибору фільтра - продуктивність (обсяг пропускається води). Вона вказується виробником.

Скіммер для басейну: призначення, види

Подібно до фільтру скіммер очищає воду від бактерій, але при цьому обробляє тільки верхній шар поверхні. Також він гасить хвилі під час купання кількох людей. Виглядає скіммер як бак з металу або пластику з водозабірної трубою. Він забезпечений фільтром для глибокого очищення від сміття, комах, листя.

Скіммер може бути:

  • навісним - частіше використовується для каркасних або надувних басейнів;
  • вбудованим - застосовується під час монтажу котловану водойми.

Скіммер для басейну

Зазвичай виробники додають до пристрою креслення, за яким можна зібрати скіммер. Встановлювати його потрібно ще на етапі заливки стін бетоном. Потрібно передбачити короба для прорізів. Під скіммер готується фанерний щит, який потім разом з прикріпленим пристрій встановлюється в чашу басейну.

Порада. Один скіммер очищає 25 кв. м води. Якщо обсяг басейну більше, вам знадобиться кілька пристроїв.

Як бачите, облаштування басейну - справа досить клопітка. Однак вивчивши інструкції і вибравши необхідні матеріали, ви зможете впоратися з цим завданням.

Ідеї ​​будівництва басейну на дачі: відео

Басейн для дачі: фото

Басейн для дачі: фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама