Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дачний водопровід своїми руками - як правильно зробити

  1. джерела води
  2. Колодязі і свердловини
  3. Абиссинский колодязь
  4. Свердловина на пісок
  5. Артезіанська свердловина
  6. Літній водопровід своїми руками
  7. Зимовий дачний водопровід
  8. Прокладка водопроводу із пластику
  9. Підключення насоса до водопроводу
  10. водорозбірні пристрої

Обов'язкова умова комфортного перебування на дачі і господарювання - постійне постачання води. Відстань від центральних магістралей вимагає самостійного постачання водою дачної ділянки. Деякі способи влаштування водопостачання доступні для самостійного виконання.

джерела води

Класифікація водоносних шарів

Перед тим як спорудити водопровід на дачі, прочитайте про природних джерелах і способах добування води. Вода в грунті ділиться на види: верховодка, грунтові води, артезіанські води.

верховодка

Глибина не більше 4 м. Кількість опадів впливає на обсяг води. Танення снігу навесні збільшує глибину до максимального значення. Спад рівня або безводдя - восени і взимку. Вода не питна і придатна тільки для поливу.

Грунтові води

Цей шар води нижче рівня верховодки, на постійній глибині. Висота водяного стовпа в джерелі така ж, що і в грунті. Джерелом води є відфільтровані при проходженні через грунт атмосферні опади, вода природних водойм та інших верств. Шар залягає на глибині 10 - 40 м.

артезіанські води

Місце розташування - є простір в пластах порід з глибиною 40 метрів і глибше, причому під напором. В ході буріння піднімається вище рівня розміщення шару води, і навіть фонтанує. Вода з цього шару відрізняється чистотою, так як має природний захист у вигляді непроникних пластів.

Вода з цього шару відрізняється чистотою, так як має природний захист у вигляді непроникних пластів

Варіанти залягання вод

Колодязі і свердловини

Колодязь

Колодязь

Таке джерело характеризується простотою конструкції і невеликою глибиною котловану, в межах 5-15 м.

Будівництво колодязя вимагає мінімальних фінансових витрат. Якість води залежить від клімату місцевості, його розташування і рівня професіоналізму виконання робіт.

Вартість споруди - на доступному рівні. Колодязь дозволяє організувати стабільний обсяг води при граничній простоті експлуатації. Регулярний догляд за джерелом води дозволяє його використовувати 50 років.

Мала глибина колодязів є причиною потрапляння в нього верховодки. Обсяг води малий. Також через випадкове попадання предметів в воду якість страждає. Експлуатація колодязя вимагає уваги за його станом.

Абиссинский колодязь

Колодязь цього типу відноситься до свердловинах , З глибиною від 4 до 12 м. Якість води не відрізняється від традиційного колодязя. Різниця між ними полягає в будівельній технології. Процес полягає в забиванні загостреною труби в грунт для досягнення необхідної глибини.

Якість води досягається за рахунок виключення можливості забруднення джерела. Будівництво абиссинского колодязя залежить від характеристик грунту. У твердому грунті споруда неможлива. Підйом води відбувається із застосуванням самовсмоктуючого насоса, що пов'язано з додатковими витратами.

Абиссинский колодязь

До переваг цього джерела відносять отримання води в найкоротші терміни і його високу продуктивність. Його іноді розташовують в приміщенні, в тому числі підвальному. Герметична конструкція не допускає забруднення. Найчастіше, вода з такого колодязя не потребує додаткової очистки.

Тривалість застосування становить близько тридцяти років. Якщо відбувається засмічення фільтра, то можливе відновлення джерела.

Основні недоліки такого джерела наступні:

  • пристрій його можливо в м'якому і пухкому грунті;
  • обмеження по глибині свердловини, яке пов'язане з технічними можливостями самоусмоктувальних насосів;
  • натиск знижується в разі одночасного підключення декількох точок забору;
  • свердловина вимагає постійного режиму експлуатації із-зі ймовірності замулювання.

Свердловина на пісок

Свердловини цього типу бурять на глибині близько 30 м при більш низьких витратах, ніж спорудження артезіанської свердловини. Однак експлуатаційний термін - менше п'ятнадцяти років у разі, якщо працювали професіонали.

Швидкість буріння свердловини в межах одного дня. Використовувана техніка негабаритних і працює на вузькому просторі.

У зимовий період відбувається падіння рівня води. Такий же ефект спостерігається, якщо поряд є ще кілька свердловин. Щоб уникнути замулювання, свердловину постійно експлуатують.

Артезіанська свердловина

Ці свердловини бурять на глибині понад 30 м. З джерел води цей найдорожчий. Для створення необхідного тиску потрібно насос , Що підвищує вартість.

Витрати окупаються за рахунок якості води і тривалого використання. Заощадити можна шляхом буріння однієї свердловини спільно з сусідами.

Перевага артезіанських свердловин - в високому рівні продуктивності і повної незалежності від клімату. Якість води хороше, так як виключається забруднення поверхні. Нерегулярне використання свердловини не впливає на експлуатаційний термін, який складає близько 50 років.

Вартість буріння обмежує масове використання цього способу отримання води. Імовірність підвищення мінералізації води знижує її якість. Бурові роботи узгоджують в державних інстанціях.

Літній водопровід своїми руками

Цей вид водопроводу забезпечує водою дачу, яка експлуатується тільки в теплу пору року, а взимку конструкція не потрібна. Вода витрачається для поливу рослин і в побуті.

Конструкція річного водопроводу може бути стаціонарної або демонтувати при необхідності.
Для монтажу шланги надійно з'єднуються за допомогою перехідників. Ці з'єднувальні елементи виробляються в заводських умовах і можуть бути зі сталі, покритої шаром цинку, або виконуються із пластмас. Вони працюють за принципом засувок, що значно полегшує процес з'єднання і роз'єднання деталей трубопроводу.

Рекомендується зупинити вибір на товстостінних гумових шлангах, у яких є армувальний шар. Спорудження водопроводу з пластикових труб дозволить отримати певну економію коштів, але по довговічності вони програють шлангах.

Спорудження водопроводу з пластикових труб дозволить отримати певну економію коштів, але по довговічності вони програють шлангах

Для поливу досить води середньої якості

Постійний водопровід на увазі укладання трубопроводу в грунті з виведенням на поверхню запірної арматури. Немає необхідності робити значне заглиблення конструкції. Глибина повинна забезпечувати безпечне переміщення людей по ділянці і не бути відкритою для очей зловмисників.

Обов'язкова умова при установці водопроводу - наявність ухилу, що дозволяє переміщатися рідини від магістралі до точки водозабору. Найбільш низька точка системи оснащується вентилем для зливу води перед зимою.

Зимовий дачний водопровід

Такий водопровід - капітальна споруда, яке здатне працювати цілий рік. Тому утеплюють не тільки магістралі, а й джерело води.

Для доставки води з джерела рекомендується насос погружного типу. При виборі орієнтуються на потужність приладу, яка визначається глибиною забору води. Від цього параметра залежать конструкція і ціна насосного обладнання.

Для безперебійної роботи зимового водопроводу потрібно прокладка електричного кабелю. При цьому не можна поєднувати водопровідні комунікації з електропроводкою без спеціального кожуха, що оберігає від негативної температури і пошкоджень.

Прокладка водопроводу із пластику

Сучасні матеріали для трубопроводу дозволяють отримати надійну і довговічну конструкцію.

Оптимальне рішення - труби з пластика, з'єднання яких здійснюється пайкою або за допомогою фітингів.

Електропаяльник буде потрібно не більше, ніж на один або два дні, так як обсяг робіт не великий. Тому його можна не купувати, а взяти на прокат. Спростить монтаж труб технологія нарізного сполучення. В умовах дачі підійдуть труби діаметру 20 або 25 мм.

Укладання трубопроводу виробляють нижче рівня промерзання. Це залежить від місцевості і клімату. Знайти необхідні дані можна в довідковій літературі.

Укладання водопроводу

Іноді риття надто глибокої траншеї недоцільно, тому вдаються до наступних прийомів.
Трубу укладають в траншею з глибиною 600 мм, а зверху утеплюють підручним матеріалом (крихтою пінопласту, шлаком, керамзитом). При цьому важливо, щоб утеплювач мав необхідну міцність і низьку влагопроницаемость.

Використовують ізолятор з утеплювача і поліетиленового кожуха, щоб зменшити заглиблення до 300 мм.
Не виключається застосування кабелю, що гріє, що дозволяє розташовувати трубопровід на поверхні. Однак в цьому випадку зростають витрати на електроенергію.

При підведенні траншеї до будівлі дотримуються прямий кут. Таке взаємне положення зводить до мінімуму утворення тріщин у фундаменті.

Підключення насоса до водопроводу

Необхідна умова при підключенні насоса до дачного водопроводу - організація приямка для розміщення труб. Глибина становить один метр з площею 700х700 мм. Для запобігання руйнуванню стін приямка їх слід викласти цеглою або обробленими антисептичним засобом дошками. Рекомендується дно зробити цементним, але допускається засипка за допомогою щебеню або каменю з подальшою утрамбовкой.
У влаштований так приямок виводиться труба, оснащена «ершом». Це пристосування потрібно для фіксації відвідного шланга і підведення електроживлення. Приямок утеплюють.

Приямок утеплюють

підключення насоса

При включенні електронасоса в мережу не можна нехтувати правилами безпеки. Необхідна розетка з влагозащитним виконанням або контактний герметичний роз'єм. Це дозволить роз'єднувати насос від мережі навіть при напрузі.

водорозбірні пристрої

Конструкція водопостачання на дачі доводиться до завершення монтажем пристроїв забору води. На дачній ділянці використовують засувки або крани. Кульові крани при роботі в складних умовах непридатні, так як довге перебування в одному робочому положенні призводить до поломки механізму.

Кульові крани при роботі в складних умовах непридатні, так як довге перебування в одному робочому положенні призводить до поломки механізму

Колонка - пристрій для забору води

Робота водозабірного вузла відбувається в вуличних умовах при негативних температурах, складна конструкція піддається впливу негативних факторів. Найчастіше встановлюються водозабірні колонки. Незважаючи на складність монтажу, пристрій гарантує безвідмовну роботу системи водопостачання дачі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама