Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хозпостройки на дачній ділянці

  1. Для чого призначені госпбудівлі на дачі
  2. Якими бувають госпбудівлі
  3. Вплив на ділянку і будинок
  4. Вибір внутрішнього планування і форм
  5. Вибір місця положення і стилю
  6. Фото цікавих ідей і рішень

Дача - це не тільки місце відпочинку, а й різне підсобне господарство, адже на переважній більшості дач є городи або сади. Отже, необхідні приміщення для зберігання сільськогосподарського і готової продукції. Далі ми розповімо про те:

  • для чого призначені госпбудівлі;
  • якими вони бувають;
  • для чого і як їх використовують;
  • як вибирають місце для цих будівель;
  • як вибирають їх зовнішній вигляд і форму;
  • як вибрати необхідні господарські будівлі для своєї дачі.

Дача - це не тільки місце відпочинку, а й різне підсобне господарство, адже на переважній більшості дач є городи або сади

Для чого призначені госпбудівлі на дачі

Призначення цих будівель одне - допомагати в тих чи інших господарських турботах. Наприклад, для вирощування квітів, помідорів або інших рослин потрібні теплиця, сарай і погріб. У теплиці рослини можна набагато раніше висаджувати і довше збирати урожай, сарай необхідний для зберігання інструментів, роби і добрив, а льох збереже зібрані плоди до наступного сезону. Якщо ви хочете вирощувати курей, то потрібні такі госпбудівлі на ділянці, як курник, літня кухня, кілька сараїв, компостній яма, душ і льох. В курнику ночуватимуть птиці, літня кухня стане в нагоді для їх обробки, адже забиту курку потрібно обскубати, випатрати і осмолу. Сараї знадобляться для зберігання кормів і сіна, соломи або тирси для підстилки, а також в них ви будете складати робу і різні інструменти.

Без компостній ями складно утилізувати солому або тирсу, якими засипають пол курника. Якщо ж є компостній яма, то підстилку і послід складають в неї і поливають різними реагентами, які прискорюють розмноження аеробних біфідобактерій, які перетворюють будь-яку органіку в перегній, придатний для добрива городу. Після роботи в курнику дуже корисним здасться літній душ, адже він дозволить змити з себе їдкий і різкий запах, властивий курятнику. Забитих і обпатраних птахів можна не тільки відразу ж готувати, але і закоптити або Просолов, щоб продовжити термін їх зберігання, після чого повісити тушки в погребі з хорошою вентиляцією.

Якими бувають госпбудівлі

Основна відмінність між господарськими будівлями полягає в їх призначенні і конфігурації. Наприклад, одноповерхова будівля, в якому 2-3 кімнати, може однаково ефективно виконувати функції як літньої кухні або гостьового будинку, так і майстерні або комори. Також всі підсобні приміщення можна об'єднати в один блок чи зробити декількома будівлями. Тому у більшості таких будівель подвійне і потрійне призначення. Виняток становлять туалети, душ, вольєр, курник і льох, внутрішня конфігурація яких має на увазі єдине застосування. Зрозуміло, що можна і в курнику зберігати дрова або поставити верстак, але в більшості випадків це буде вкрай незручно. Тому перед початком зведення підсобних будівель необхідно визначитися з їх призначенням, щоб кожна споруда максимально відповідала своєму призначенню.

Вплив на ділянку і будинок

Будь-яка споруда впливає на зовнішній вигляд дачної ділянки, тому неправильний вибір форми або стилю будівлі може зіпсувати зовнішній вигляд дачі. Крім того, навіть якщо стиль господарських будівель збігається зі стилем будівлі дачі, необхідно правильно вибирати місце для них. Адже основне завдання господарських будівель - допомога в здійсненні господарської діяльності, тому необхідно поєднувати зовнішній вигляд і розташування з функціональністю. Перш, ніж приступати до проектування цих будівель, ретельно продумайте їх призначення, можливість непрофільного використання і внутрішнє планування. Тільки в цьому випадку ви зможете зробити красиві і функціональні господарські будівлі. Також необхідно продумати логістику ділянки, щоб не довелося працювати в одному кінці ділянки, а інструмент, робу і інші приналежності зберігати в протилежному. Тому дуже важливо відстань від госпбудівель до житлового будинку та меж ділянки.

Вибір внутрішнього планування і форм

Визначившись з призначенням об'єкта, необхідно прорахувати його форми і планування. Наприклад, сарай для сельхозінструмента повинен бути обладнаний або закутку, або чітко обмеженими місцями для зберігання лопат, граблів і інших садово-городніх приладдя. Крім того, в ньому має бути достатньо вільного місця для того, щоб без утруднень затягувати і переміщати всередині навіть великогабаритні предмети. Якщо ви плануєте будувати курятник, то в ньому має бути достатньо вільного місця для вибраної кількості птиці, а також ділянки для їжі, сну, відпочинку і кладки яєць. Збираючись будувати сарай під майстерню, враховуйте не тільки розмір і форму інструментів або верстата, але і деталей.

Наприклад, для нормальної роботи з деревиною ширина сараю повинна бути більше максимальної довжини заготовки, а довжина більше ширини. Лише визначившись з конфігурацією і мінімальними внутрішніми розмірами приступайте до продумування форми, розмірів і стилю будівлі. Можливо, ви вважаєте за потрібне в одному корпусі поєднувати кілька функцій, наприклад курник-літня кухня-душ-туалет, або гараж-майстерня-кімната відпочинку. Вибір комбінації залежить від ваших побажань і переваг. Численні форуми пропонують різні ідеї і проекти госпбудівель, крім того, можна найняти професійного архітектора або досвідченого дизайнера, знайомого з реальними турботами дачників.

Вибір місця положення і стилю

Визначившись з плануванням і розмірами споруди, приступайте до вибору місця для неї. При цьому важливо враховувати наступне - всі будівлі, пов'язані з виділенням сильного запаху і вимагають утилізації речовин необхідно максимально віддаляти від житлового будинку. А споруди, пов'язані з відпочинком, цим та іншими «домашніми» турботами, бажано розташовувати максимально близько до житлового будинку. Вибравши місце для майбутнього господарчої будівлі або комплексу, потрібно ретельно продумати його зовнішній вигляд, колір і форму. Якщо дача зроблена в якомусь незвичному стилі, то і госпбудівлі бажано оформити в ньому ж.

Для дачі з колоди або бруса підійдуть додаткові будівлі з таких же матеріалів, а ось з цегли або бетону будуть виглядати безглуздо і зіпсують зовнішній вигляд всієї ділянки. Якщо ж житловий будинок зроблений з цегли, то бажано і додаткові корпусу робити з нього ж. Обшили житловий будинок ОСП, пластиком, металопрофілем або ще чимось, зробіть це ж і хозпостройками, тоді все будівлі на ділянці будуть виглядати єдиним комплексом. Тільки в цьому випадку будівництво госпбудівель не тільки допоможе в господарській діяльності, а й прикрасить ділянку, зробивши його більш цікавим і привабливим.

Фото цікавих ідей і рішень

Нижче ви знайдете фотографії найбільш вдалих рішень, які застосували власники дач для своїх господарських будівель. До кожної фотографії ми доклали невелике пояснення, що розкриває переваги цього рішення.

Таке поєднання гаража і майстерні дозволяє не тільки ховати машину від дощу або снігу, а й виконувати складні роботи, що вимагають багато вільного місця.

Незважаючи на те, що ця кухня найбільш ефективна влітку, навіть в інші пори року вона створює умови для відпочинку під шашлики. Адже в ній поєднуються мангал для приготування шашликів або барбекю, грубка для готування якоїсь їжі і акуратна відкрита альтанка.

Комбінація кухні і колодязя / свердловини дуже зручна, адже завжди під рукою чиста вода. До того ж, таку кухню можна використовувати в якості гостьового будиночка, а майданчик з лавками неподалік від колодязя нічим не гірше альтанки.

Поєднання лазні і хозблока ефективно на невеликих ділянках або при серйозному дефіциті бюджету на таке будівництво. Адже лазня, це не тільки парна, але ще і роздягальня з мийкою, тому вони будуть затребувані круглий рік. А в хозблоке можна зберігати різні інструменти, а також обладнати літню кухню або майстерню.

Комбінація гаража і сараю або житлової кімнати дозволяє поєднати в одному комплексі місце для зберігання машини і гостьовий будинок або майстерню. Крім того, цю кімнату можна використовувати і в якості звичайного сараю, тобто місця для зберігання різного дачного інвентарю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама