Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Планування дачної ділянки 10 соток

  1. Переваги ділянки в 10 соток
  2. малюємо схему
  3. Норми і правила розміщення будівель
  4. Деталі й зокрема
  5. Планування ділянок різної форми

На перший погляд ділянку землі в 10 соток - це просто невеликий шматочок землі, на якому можна вирощувати хіба що овочі та зелень. Але, насправді, це величезний простір, в яке можна помістити і житловий простір, і зону відпочинку, ну і звичайно залишити трохи простору для грядок і дерев.

Переваги ділянки в 10 соток

Все що для цього потрібно - просто спланувати і організувати простір на дачі. Як це зробити правильно, етапи роботи та оригінальні схеми розберемо в статті. Насправді, це тільки на перший погляд ділянку здається маленьким, просто простір потрібно правильно організувати, і ви самі побачите, наскільки він місткий.

Ділянка в 10 соток має ряд переваг перед великими площами:

  • Через невеликій площі вам не буде потрібно багато часу і матеріальних витрат для його благоустрою.
  • На догляд за рослинами потрібно буде витрачати мінімум часу.
  • Вам не будуть потрібні додаткові пристрої і машини для полегшення обробки землі, такі як культиватор або мотоблок.
  • Через компактного розміру загальна картинка ділянки буде виглядати практично ідеально.

Але, серед загальних переваг є у земельної ділянки і ряд недоліків:

  • Територія повністю проглядається, і це не завжди подобається господарям.
  • Важко розподілити по території господарські будівлі.
  • Через маленького відстані до забору буде відмінно чутно, що говорите або робите ви, або ваші сусіди. Так виникає відчуття, що ви ніколи не буваєте наодинці.
  • Деяким власникам важко розподілити місце, адже стільки всього хочеться вмістити в отримане простір.

Але, все ж, на невеликій ділянці на багато простіше витримати композицію в одному стилі, для цього не знадобиться багато зусиль.

Саме тому, ще на етапі планування дуже важливо продумати все до дрібниць, намалювати в фантазії картинку, яку ви хочете отримати в результаті, і сміливо приступати до її втілення в життя.

малюємо схему

Для того, щоб планування ділянки відбулося максимально вдало, крім своїх особистих переваг потрібно враховувати ще кілька факторів:

  • Напрямок вітру. На будь-якій ділянці землі вітер дме більшість часу в одному напрямку.
  • Рівень грунтових введення, в іншому випадку фундамент будівель може «поплисти».
  • Склад грунту, і рівень її родючості.
  • Визначте, де і коли буде сонячна сторона, і виходячи з цього плануйте споруди і посадку овочів і фруктів.
  • Наявність або відсутність на ділянці води, світла, і інших благ цивілізації.

Тепер можна приступати безпосередньо до схеми. Для цього озбройтеся аркушем паперу і олівцем або ручкою. Умовно намалюйте свою ділянку.

Зараз, тільки в рідкісних випадках на дачі мають тільки грядки для посадки овочів і фруктів. У більшості випадків крім роботи на дачі планується ще й відпочинок. Тому, на цьому етапі потрібно провести зонування. Розділіть умовно ділянку на кілька частин:

  1. Зона відпочинку
  2. Сад і город, куди відносяться грядки з рослинами
  3. Будівлі господарського призначення
  4. Житлова зона

10 соток - велике поле для діяльності

Далі потрібно зрозуміти, яка з них потрібна вам більше за інших, а яка менше. Виходячи з цієї інформації, і розділіть простір.

Якщо ви хочете відпочивати на дачі з друзями або дітьми, то більше місце потрібно під зону відпочинку. Якщо хочете провести літо на дачі, насолоджуючись свіжим повітрям, овочами і фруктами, то максимально обладнайте житлову зону. А ось для садівників-любителів більше місце потрібно залишити під грядки.

При роботі зі складання плану потрібно дотримуватися таких простих правил:

  1. Визначте місце для будинку - головною настройки на ділянці. Найкраще щоб він знаходився в північній частині ділянки, і ближче до паркану. В такому місці зазвичай не ростуть практично ніякі рослини.
  2. На задній план краще прибрати господарські будівлі, компост, душ і зовнішній туалет.

Там вони не будуть кидатися в очі, і не будуть заважати.

  1. Зону відпочинку можна віднести в одну сторону, і виділити їй кут, а можна розкидати такі ділянки по території. Візуально розділити їх можна за допомогою доріжок, кущів і клумб, або декоративних огорож.
  2. Сонячну сторону краще відвести під грядки. Там рослини будуть краще рости і давати кращий урожай.

Якщо грунт не рівна, і на ділянці є низини, то на тих місцях потрібно запланувати тераси, і вже на них грядки.

Відмінним рішенням буде запланувати навколо ділянок з грядками, посадити живоплоти. Так ви і розмежувати простір, і створите навколо них особливий мікроклімат, що сприяє кращому росту рослин.

Звичайно, хочеться помістити на ділянку всього побільше, організувати і басейн, і ставок, і фонтан, і альтанку, і місце для смаження шашлику, і багато іншого. Але, в такому випадку ділянку буде просто переповнений, і на вигляд буде повний несмак. Тому, віддайте перевагу кільком будівлям, але зробіть їх якісними і красивими.

Норми і правила розміщення будівель

Якщо ви сумніваєтеся у власних силах, можна віднести попередній проект з усіма побажаннями фахівця, який перевірить правильність розмітки і розташування всіх будівель. Але, якщо ви впевнені в своїх силах, то потрібно знати деякі особливості і норми розмітки:

  1. Будинок, та інші будівлі на ділянки обов'язково повинні знаходитися на відстані мінімум 5 метрів від червоної лінії вулиці, де розташована дільниця.
  2. Мінімальна відстань від будинку до сусідньої ділянки повинна бути 3 метри.
  3. Від будь-якої господарської будівлі до огорожі з сусідом повинно бути не менше 1 метр.
  4. За пожежної безпеки відстань між двома будинками має бути не менше 6-15 метрів. При такій віддаленості вогонь не зможе перекинутися з одного будинку на інший.

Таких норм дотримуватися обов'язково за законом, і дуже зручно по факту. У вас не буде виникати суперечок з сусідами, і конфліктний ситуацій.

Як можна облаштувати   дизайн присадибної ділянки Як можна облаштувати дизайн присадибної ділянки ? Читайте в нашому матеріалі.

тут ми детально розповімо, як продумати дизайн ділянки при наявності шести соток.

А в цьому матеріалі наші читачі дізнаються, за допомогою яких програм можна зробити дизайн ділянки.

Деталі й зокрема

У кожної сім'ї є свої особливості, які так само потрібно враховувати. Вони у кожній сім'ї окремі, оскільки і вимоги можуть докорінно відрізнятися.

  1. Якщо в сім'ї є дитина, або кілька дітей, то важливо облаштувати куточок і для них. Для цього не потрібно багато простору, але ви значно різноманітите відпочинок дітей. Крім того, вони будуть відчувати себе коханими, і катаючись на гойдалці або граючи в пісочниці, час на дурниці зовсім не залишається. Заплануйте на дачі гойдалки, кілька каруселей, можливо курінь або намет.
  2. Якщо ви, або члени вашої родини, люблять загоряти, відмінною ідеєю буде поставити невеликий парасольку або навіть навіс, і шезлонг.
  3. Невеликий ставок або басейн. Він не обов'язково повинен бути дорогим, зробити його можна навіть власними руками. Але, як красиво буде виглядати невелика водойма, де плавають золоті рибки, і лілії, нехай навіть зроблені з підручних матеріалів.
  4. Для любителів майструвати щось своїми руками, то в інтернеті можна знайти безліч різноманітних виробів з шин, порожніх пластикових пляшок, занедбаних і непотрібних предметів.
  5. Для садівників буде просто насолодою підібрати для порожньої ділянки квіти, які будуть прикрашати дачу практично цілий рік.

Для садівників буде просто насолодою підібрати для порожньої ділянки квіти, які будуть прикрашати дачу практично цілий рік

Загалом, орієнтуйтеся на власні смаки і переваги, і ви зможете досягти ідеалу.

Планування ділянок різної форми

При створенні дизайну можна не дотримуватися одного стилю, вдало виглядати їх поєднання. Оформіть зону відпочинку в лофт стилі, а ось сад і город створити в строгих геометричні фігури.

Найпоширеніший варіант - прямокутна ділянка.

На цьому плані показана максимально вдала розстановка, і навіть описані рослини, з урахуванням їх переваг. Дотримані так само норми і правила установки будівель.

Але, є ділянки не такий рівної прямокутної форми, а більш витягнуті. В такому випадку:
1. На коротких ділянках території розташуйте квітники з яскравими квітами, так територія візуально розшириться.

  1. розбивку потрібно робити не вздовж, а впоперек.
  2. відокремте зони за допомогою кущів або живоплоту.

Нестандартні форми ділянки - зовсім не привід засмутиться. Так навіть легше буде його розділити. Наприклад, дача форми Г вже розділена на 2 зони. Залишилося тільки за допомогою кущів, огорожі або плетені.

Головна запорука гарного і організованого дачної ділянки - спланированность і ваша власна фантазія і креативність, яку ви можете проявити в повній мірі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама