Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Скільки коштує зробити свердловину на ділянці: етапи і вартість робіт

  1. Варіанти пристрою свердловини
  2. Етапи робіт з буріння свердловин
  3. Орієнтовна вартість робіт
  4. Основні статті витрат
  5. Середні ціни на буріння

Проблема доступу до питної води не з чуток знайома власником заміських будинків. Звичайно, якщо є можливість підключитися до центрального водопроводу - це питання вирішується досить швидко.

Однак, часто такої можливості немає, тому доводиться бурити на дачній ділянці свердловину для питної води. Природно, що тут велику роль грає ціна питання, адже це може бути не дешеве задоволення.

Варіанти пристрою свердловини

Насправді, у домовласників є не так багато варіантів, а точніше три:

  1. Зробити свердловину на ділянці своїми руками - при цьому вартість робіт буде мінімальною. Однак, потрібно враховувати технічну складність робіт, а також безліч нюансів, пов'язаних з її облаштуванням. Крім того, необхідно мати бурильне обладнання - а для цього його доведеться або купувати, або робити самостійно. Що також вимагає яких фінансових витрат, яких конкретних технічних умінь.
  2. Замовити роботи у численних бригад, які роблять свердловини на воду. В цьому випадку, самостійно не доведеться нічого робити. Та й вартість робіт у таких підрядників, зазвичай на порядок нижче, ніж якщо замовляти у великій організації. Однак, є тут і мінуси - на жаль компетентність співробітників може виявитися не дуже. А як наслідок якість свердловини буде незадовільним. Тим більше, відкритим залишається питання гарантії на виконані роботи.
  3. Укласти договір на виготовлення свердловини для води з професійною організацією. Порівнюючи, скільки коштує пробурити свердловину на дачі - це буде, мабуть, найдорожчий варіант. Але в багатьох випадках повністю виправданий. Адже в таких організаціях зазвичай працюють професіонали з великим досвідом бурильних робіт. Тому ймовірність помилок зведена до мінімуму. Крім того, за оговору, фірма може здійснювати гарантійне обслуговування. Також є варіант проведення комплексних робіт з буріння і облаштування під ключ.
Проблема доступу до питної води не з чуток знайома власником заміських будинків

Важка техніка

Природно, що вибір в кожному конкретному випадку - це особиста справа кожного. І на нього впливає безліч факторів, де вартість буріння свердловини, займає не останнє місце. Якщо робиться неглибокий джерело, наприклад, на пісок або абіссінський колодязь, який до того ж не вимагає облаштування - можливо, буде цілком виправдано самостійне проведення робіт. Особливо, якщо є можливість залучити досвідченого помічника.

Але, коли потрібно буріння свердловини на питну воду артезіанського типу - варто задуматися про залучення професіоналів. Адже потрібно пройти близько 200 метрів глибини. А на шляху будуть зустрічатися пливуни, вапнякові пласти і інші труднощі. Тому без відповідного досвіду, краще не братися за такі роботи.

Етапи робіт з буріння свердловин

Взагалі, при бурінні свердловини на воду існує два основні варіанти для її подальшої експлуатації:

  1. Вона буде використовуватися круглий рік.
  2. Вона планується використовуватися тільки в теплу пору року, наприклад, влітку, коли господарі приїжджають на дачу.

У другому випадку, зазвичай обмежуються висновком обсадної труби на поверхню без додаткового облаштування.

Якщо ж планується перший варіант - тут вже потрібне якісне облаштування свердловини. В цьому випадку, роботи включають такі етапи:

  • геологічна розвідка;
  • риття котловану, буріння свердловини і обсадка трубами;
  • установка кесона;
  • установка насосного обладнання;
  • розводка водопроводу.

Залежно від потреб, цей список може значно розширюватися. Наприклад, може знадобитися встановлення специфічної системи фільтрації і гідроакумулятори. Природно, кінцева вартість буріння свердловини буде варіюватися.

Однак, в цьому випадку, краще всього замовляти проведення робіт під ключ. Адже набагато краще, коли одна організація буде займатися всіма роботами від початку і до кінця. Тим більше, так вийде економніше - при великому обсязі робіт, замовник обов'язково отримає знижку.

малогабаритна установка

Орієнтовна вартість робіт

Найголовніше питання, яке цікавить власників заміських ділянок, це скільки коштує пробурити свердловину на воду. Природно, це залежить від багатьох факторів, наприклад типу грунту, використовуваного обладнання та цілому робіт. Однак, є орієнтовні ціни від яких можна відштовхнутися при проведенні розрахунків.

РоботиОписВартість

Розвідувальні роботи Проводиться розвідка водоносних шарів на ділянці замовника Зазвичай договірна, в середньому від від 0 до 10000 рублів. Копка котловану Перед початком робіт в обов'язковому порядку риється котлован. Це потрібно для того щоб в свердловини не обсипався грунт. Крім того, згодом у нього монтується кесон 4000-5000 рублів. Буріння свердловини вартість 1 метра Проходка свердловини з урахуванням установки обсадних труб. Вартість робіт залежить від діаметра отвору, а також самої обсадної колони. Зазвичай використовується або просто сталева труба або подвійна - металева з пластиковою. 1700-2200 рублів за метр буріння. Установка устаткування Включає в себе установку насосу, додаткового обладнання та розведення водопроводу. Залежно від складності варіюється в межах 50-70 тисяч рублів. Кесон Може бути зроблений з бетону або стали. Також можна придбати готовий пластиковий чи сталевий. 20-30 тисяч рублів. Вартість залежить від розмірів і матеріалів виготовлення.

Крім того, може знадобитися отримання ліцензії на користування природними ресурсами. Це залежить від глибини свердловини і її типу. Однак в разі артезіанських джерел, вартість може вийти немаленькою - близько 100-150 тисяч.

обсадні труби

Основні статті витрат

При розрахунку вартості робіт, потрібно враховувати той факт, що буріння оцінюється за метр свердловини. Однак точно сказати, скільки метрів потрібно для досягнення питної води на початковому етапі не вийде. Тому потрібно бути готовим до того, що остаточна вартість стане відома лише по факту закінчення всіх робіт.

Крім того, на те, скільки коштує вирити свердловину впливає:

  • віддаленість ділянки від міста - від цього будуть залежати транспортні витрати;
  • метод буріння - природно, що коли є можливість пробурити свердловину під воду з використанням компактних установок, роботи обійдуться дешевше. А ось залучення важкої техніки може підвищити кінцеву вартість;
  • облаштування - якщо замовника влаштовує просто отвір в землі без обсадних колон, тоді ціна буде близько 1000 рублів за один метр. Якщо ж робиться обсадка, ціна зростає;
  • також варто враховувати вартість витратних матеріалів для робіт, наприклад бурильних наконечників, електроенергії і т.д .;

Готова свердловина під воду вимагає промивання, інакше їй просто не вийде користуватися. Це також повинно робитися за допомогою спеціального обладнання.

Це також повинно робитися за допомогою спеціального обладнання

кесон

Середні ціни на буріння

Як уже писалося вище, якщо виключити самостійне проведення робіт, то залишається два варіанти:

  1. Замовити через сертифіковану фірму.
  2. Звернутися до вільної бригаді.

У обох варіантів є свої плюси і мінуси.

ФірмаБригада

Середня вартість - 2000 рублів за метр Середня вартість 1500 рублів за метр Використання більш якісних матеріалів Можлива економія за рахунок більш тонких обсадних труб Досвідчені працівники Найчастіше співробітники не мають великого досвіду Складання договору з розробкою проектної документації Зазвичай, договір укладається на словах Дотримання технології можливі помилки під час робіт, а це може привести до невизначеним наслідків Гарантія на роботи Гарантія є, проте не факт, що вона буде дотримуватися. Дебет зазвичай вище В середньому, продуктивність може бути нижче можливою через недосвідченість працівників

Звичайно, не можна стверджувати, що замовляючи роботи НЕ через фірму, результат буде негативним. Є й досить досвідчені майстри, які вважають за краще працювати на себе. Просто, потрібно по можливості ретельно підходити до вибору підрядника.

Середня ціна, скільки коштує свердловина на воду, становить:

  • глибина 150 м - близько 400 тисяч;
  • глибина 100 м - близько 200 тисяч;
  • глибина 50 м - близько 100 тисяч.

Якщо потрібно буритися на меншу глибину, наприклад, 20-30 м, то вартість складе 50-60 тисяч. Ці ціни актуальні для Москви і області, в регіонах вони будуть на 10-20% менше.

Таким чином, зробити джерело для питної води на ділянці, не дешеве задоволення. Тим більше, якщо потрібно його повне облаштування. Тому потрібно враховувати всі нюанси і обдумано вибирати бурильників. Адже ціна помилки буде чималою.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама