Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Штучні водойми на дачі: плюси і мінуси

  1. Водоймище на дачній ділянці: визначаємося з метою і вибираємо місце
  2. Моменти, які слід враховувати, вибираючи місце під водойму:
  3. Оформляємо водойму відповідно до ландшафтним дизайном
  4. Вибираємо основу (матеріал) для майбутнього ставка
  5. Каскади, водоспади і струмки як частина водного комплексу на дачі
  6. Знаючи ці хитрощі, ви візуально збільшите невелика водойма:

Дача - це не тільки місце для праці (копання грядок, догляду за овочевими культурами і фруктовими деревами, збору врожаю і т.д.), але і куточок для відпочинку. Саме тут, на лоні природи, можна забути про міську метушню, повністю розслабитися і відновити свої сили.

Водойма на ділянці - місце відпочинку і відновлення сил

Відпочинок і релакс у більшості асоціюється з водою, що не дивно - споглядання водної гладі є одним з ефективних способів позбутися стресу і відчути прилив енергії. І зовсім не обов'язково їхати на море за подібним результатом, адже ви можете облаштувати водойму прямо у себе на дачній ділянці!

Якщо ви вирішили придбати ділянку в селищі «Дубровський ліс» і хочете облаштувати на ньому водойму, зверніться до правління ДНП. Тут ви не тільки отримаєте детальну консультацію та поради, як і що краще зробити, які матеріали використовувати. Вам також нададуть і практичну допомогу на кожному етапі будівництва ставка, що допоможе заощадити і ваші кошти, і ваш час.

Водоймище на дачній ділянці: визначаємося з метою і вибираємо місце

З чого ж почати? В першу чергу, необхідно визначитися, для чого саме вам це потрібно. Якщо мета - доповнити і надати більшої жвавості ландшафту, то вам буде цілком достатньо або маленького ставка, що є частиною ландшафтної композиції, або неглибокого декоративної водойми з облаштованими струмочками і водоспадами.

Водоймище для купання потребує регулярного догляду

Але якщо ви плануєте використовувати водойму для водних процедур, це зовсім інша історія! Його треба буде накривати, щоб всередину не потрапляла трава, листя та інше сміття, регулярно чистити, встановити фільтри очищення води. Та й розміри у такого водойми повинні бути істотніше, що також призведе до додаткових витрат.

Потім необхідно вибрати місце для майбутнього ставка і вирішити, в якому стилі він буде виконаний. Тут не виникає ніяких питань з приводу того, що водойма необхідно органічно вписати в ландшафт, щоб він вдало доповнював загальну картину.

Моменти, які слід враховувати, вибираючи місце під водойму:

  • не слід розташовувати ставок в низині, в іншому випадку навесні в нього будуть потрапляти талі води з шкідливими речовинами;
  • вибирайте не дуже сонячне місце, що допоможе уникнути активного росту водоростей;

не слід розташовувати ставок в низині, в іншому випадку навесні в нього будуть потрапляти талі води з шкідливими речовинами;   вибирайте не дуже сонячне місце, що допоможе уникнути активного росту водоростей;

При наявності дітей розташовуйте водойму в добре проглядається місці

  • не кращим рішенням буде встановити його поблизу зрілих дерев, оскільки, по-перше, їх потужна коренева система стане перешкодою при ритті котловану, а по-друге, ви можете їх пошкодити;
  • якщо у вас є діти, постарайтеся розмістити водойму в такому місці, яке буде добре проглядатися з усього ділянки, а, особливо, з вікон будинку.

Оформляємо водойму відповідно до ландшафтним дизайном

Якщо ваш дачний будинок витриманий в строгому стилі, поруч з ним добре буде виглядати ставок квадратної або прямокутної форми з чітко вираженими прямими лініями. Однак якщо ви хочете домогтися ефекту максимальної близькості до природи, краще витримати водойму в довільній формі, щоб він нагадував невелике озеро природного походження.

Водоймище в японському стилі з великими каменями

Якщо загальний дизайн дозволяє, можна спорудити водоймище в японському стилі з великою кількістю великих каменів навколо і невисокими рослинами хвойних порід.

А можна вибрати найбільш простий варіант ставка круглої форми, який буде набагато простіше облаштувати завдяки великому вибору вже наявних базових заготовок - дерев'яна діжка, бетонне кільце або, в крайньому випадку, покришку вантажного автомобіля.

Круглий ставок можна спорудити з підручних засобів

Вибираємо основу (матеріал) для майбутнього ставка

До речі, водойми з уже готових форм (склопластикових або поліетиленових) є найдоступнішими. Однак чимось вам все ж доведеться пожертвувати:

  • такі форми досить невеликі, і в майбутньому ви не зможете збільшити свій ставок,
  • обмеженість стильових рішень (всі вони є імітацією природних водойм, і тут ви не знайдете строгих геометричних форм).

такі форми досить невеликі, і в майбутньому ви не зможете збільшити свій ставок,   обмеженість стильових рішень (всі вони є імітацією природних водойм, і тут ви не знайдете строгих геометричних форм)

Водоймище з готової пластикової форми

Більш популярні плівкові штучні водойми, які, хоч і обходяться дорожче своїх пластикових аналогів, не обмежені ні за формою, ні за розміром.

І, нарешті, якщо ви мрієте про надійне довговічне водоймі на своїй ділянці, оптимальним вибором для вас стане варіант з бетонною чашею. Звичайно ж, це найдорожчий варіант, однак тут ви не обмежені в польоті своїй фантазії, можете реалізувати навіть найсміливіші задуми, а прослужить вам такий ставок від 60 років і довше.

Звичайно ж, це найдорожчий варіант, однак тут ви не обмежені в польоті своїй фантазії, можете реалізувати навіть найсміливіші задуми, а прослужить вам такий ставок від 60 років і довше

Довговічний і надійний водойму з бетонною основою

Приступати до облаштування водойми на дачі найкраще на початку весни. Так ви забезпечите собі достатній запас часу для його будівництва, виправлення недоліків, а також для його «дозрівання» і «приживання».

Каскади, водоспади і струмки як частина водного комплексу на дачі

Якщо ви мрієте насолоджуватися звуками дзюрчання води, то ви можете «оживити» її за допомогою всіляких фонтанів, водоспадів, струмків, каскадів. Їх можна розмістити або окремо, біля основного водойми, або вписати в єдиний водний комплекс, центром якого буде ставок. Тільки враховуйте, що таке «пожвавлення» понесе за собою додаткові витрати на спеціальне обладнання.

Водоймище з водопадом і фонтаном

Знаючи ці хитрощі, ви візуально збільшите невелика водойма:

  • наявність прибережної «топкою» зони дозволяє візуально розширити площу водойми;
  • розташований поруч зі ставком місток створює враження, що за ним є ще продовження;
  • навколо ставка слід розташовувати невеликі об'єкти (місток, лавочку, столик і т.д.), на тлі яких він буде виглядати більш масштабним, ніж є насправді.

), на тлі яких він буде виглядати більш масштабним, ніж є насправді

Місток дозволить візуально збільшити ваш ставок

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама