Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Веранда своїми руками на дачі: фото, проекти, будівництво з бруса і металу

  1. Складаємо проект тераси
  2. вибір будматеріалів
  3. підготовка підстави
  4. Будуємо дерев'яну веранду
  5. Прибудова з металу
  6. висновок

Будувати терасу до будинку зручніше разом з основною будівлею, оскільки обидві споруди ставляться на загальний фундамент і підводяться під одним дахом. Проте зайнятися прибудовою ніколи не пізно, було б бажання і можливість. Теоретична інформація про те, як біля котеджу або дачного будиночка зробити веранду своїми руками, докладно викладена в даній статті.

Складаємо проект тераси

Будь-яке будівництво, у тому числі і зведення веранди, починається з проектування. Це дозволить скласти вам план робіт, підібрати наявні в господарстві матеріали і докупити необхідний кріплення. Щоб накидати від руки креслення майбутньої конструкції, потрібно дати відповіді на наступні питання:

  • визначити розміри і тип споруди: відкрита літня тераса або теплий зимовий варіант;
  • який конструктивний матеріал передбачається використовувати - дерево, цегла або метал (їх можна комбінувати);
  • де розмістити ганок - прямо перед входом або на бічному фасаді;
  • продумати зовнішній дизайн споруди і замалювати його на папері або в комп'ютері;
  • скільки вікон поставити в прибудованої альтанці закритого типу або засклити отвори між стійками.
Будувати терасу до будинку зручніше разом з основною будівлею, оскільки обидві споруди ставляться на загальний фундамент і підводяться під одним дахом

Зруб і прибудована літня альтанка

Порада. При створенні схеми споруди ознайомтеся з готовими проектами та фото веранд, представленими в інтернеті, а потім використайте відповідними ідеями для обробки і зовнішнього оформлення.

Габарити тераси залежать не тільки від функціонального призначення прибудовується приміщення, важливу роль тут відіграє зовнішній дизайн. На тлі двоповерхового заміського особняка на 300 квадратів маленька веранда розміром 3 х 4 м буде виглядати як притулити будка, тобто - негармонійно. Але якщо її розтягнути по довжині, зрушити до бічної стінки і виконати оформлення під стиль самої будівлі, то картинка вийде досить красивою, як зображено на фото:

Але якщо її розтягнути по довжині, зрушити до бічної стінки і виконати оформлення під стиль самої будівлі, то картинка вийде досить красивою, як зображено на фото:

Поєднання прибудови в сільському стилі з сучасним цегляним котеджем

До невеликих дачних будиночків і побутівки прийнято пристроювати веранди на всю ширину лицьового чи бічного фасаду. Рішення дозволяє істотно розширити корисну площу житла, не забираючи багато місця на ділянці.

Рішення дозволяє істотно розширити корисну площу житла, не забираючи багато місця на ділянці

Кілька слів про інтер'єр нового приміщення. Зазвичай тераси біля будинку призначені для відпочинку або проведення сімейних торжеств, щоб навіс міг захистити від раптового дощу. Влаштовувати там кухню з каміном або ставити мангал - недоречно, та й нераціонально, оскільки доведеться організовувати витяжку. Для цих цілей краще використовувати окремі літні споруди - садові барбекю з мангалом з цегли, криті профнастилом.

Для цих цілей краще використовувати окремі літні споруди - садові барбекю з мангалом з цегли, криті профнастилом

Вашій увазі пропонується відео, де показано близько 100 варіантів найрізноманітніших прибудов до приватних будинків:

вибір будматеріалів

Прилаштувати веранду до будинку можна з різних матеріалів:

  • дерев'яний брус як конструктиву плюс обшивка дошками і вагонкою;
  • металеві профільні труби з прозорою обшивкою з полікарбонату або скла;
  • силікатна або керамічна цегла, з якого викладаються суцільні стіни або тільки стовпи.

Для довідки. Є ще один варіант світлопрозорого будови - каркас з металопластику з склінням. Його недолік - висока ціна склопакетів і віконного профілю.

Дерев'яна тераса, зроблена своїми руками з бруса - найбільш поширений бюджетний варіант. Його перевага - у простоті і дешевизні будівництва, що триває від 3 до 7 днів (без урахування часу на застигання бетону) в залежності від кваліфікації виконавця. Споруда легка, а тому не потребує капітального дорогому фундаменті. Недолік єдиний - дерево необхідно фарбувати не рідше 1 разу на 3 роки, щоб захистити від впливу навколишнього середовища.

Металевий каркас обійдеться дорожче дерев'яного, але виграє у останнього по довговічності. В іншому веранда з профілів повторює плюси дерев'яної споруди: вона легка, швидкомонтованих (навіть без зварювання, на болтах) і досить міцна. Є додатковий бонус: пристрій фундаменту можна сильно спростити, якщо якісно забетонувати залізні стійки в землі, як це робиться для парканів.

Є додатковий бонус: пристрій фундаменту можна сильно спростити, якщо якісно забетонувати залізні стійки в землі, як це робиться для парканів

Примітка. Будівництво тераси за каркасною технологією з металу або дерева дає можливість використовувати для обробки різноманітні матеріали - вагонку, сайдинг з пластика і дерева (наприклад, блок хаус, що імітує колода) або просту фанеру ОСБ. Більш дорогий варіант обшивки - стільниковий полікарбонат і скляні панелі.

Більш дорогий варіант обшивки - стільниковий полікарбонат і скляні панелі

Цегляна кладка, хоч і відрізняється довговічністю, складна і трудомістка у виконанні. Щоб побудувати веранду з цегли або піноблоку, потрібно закласти капітальний стрічковий фундамент, а на рухливих грунтах - залити залізобетонну плиту по всій площі споруди. Ці види робіт вимагають належної кваліфікації, тому їх рекомендується довіряти сумлінним будівельникам. Далі ми пропонуємо розглянути варіанти дерев'яних і металевих споруд, які ви здатні реалізувати самостійно.

підготовка підстави

Для легкої веранди, прибудованої до будинку, цілком достатньо традиційного стовпчастого фундаменту. Він являє собою поодинокі опори круглої або квадратної форми, заглиблені до стабільного шару грунту і розташовані в ключових точках. Матеріал стовпів - монолітний залізобетон, червона цегла або шлакоблоки. Опори розміщуються по кутах будови і вздовж лінії стін з кроком 1,5 м, як зображено на схемі.

Щоб закласти стовпчастий фундамент, дотримуйтесь покрокової інструкції:

  1. Видаліть з будмайданчика дерен і розмітьте її за допомогою кілочків і натягнутого між ними шнура. Мета - чітко визначити місце розташування кутових і проміжних стовпів.
  2. Прокопати або пробурити ями до стійкого шару грунту (зазвичай вистачає глибини 1 м) і прітрамбуйте дно. Насипте туди 10-15 см піску і ущільните, проливаючи водою.
  3. Для заливки залізобетонних стовпів потрібно виставити опалубку у вигляді дерев'яного короба або залізної труби великого діаметра (300-400 мм). Всередину опустіть каркас, пов'язаний з арматури періодичного профілю Ø10-16 мм.
  4. Залийте стовпи бетоном М150 (1 обсяг портландцементу М400 змішайте з 3 частинами піску і додайте 5 частин щебеню). Кам'яні опори викладіть з цегли на необхідну висоту.
  5. Після застигання бетону зніміть опалубку і виконайте гідроізоляцію стін стовпів бітумом. Засипте пазухи навколо них землею.

Засипте пазухи навколо них землею

Два ради. Щоб не помилитися з заглибленням фундаменту, орієнтуйтеся по готовому основи приватного будинку. Висоту надземної частини потрібно передбачити так, щоб при укладанні обв'язувальної балки і чорнового настилу вийти на рівень чистого статі в існуючій будівлі.

Якщо ви вирішили робити каркас з профільних труб, дійте по цій же методиці, тільки замість арматури відразу опускайте в ями залізні стовпи 80 х 80 мм, виставляйте їх по вертикалі і бетонують. Щоб не влаштовувати опалубку, захистіть стінки котлованів руберойдом. Як це виконується на практиці, дивіться у відеоролику:

У вологих рухливих грунтах з монолітним бетоном краще не зв'язуватися, оскільки бурити і заливати доведеться занадто глибоко. Застосуйте гвинтові палі довжиною 2,5-3 м, вони спокійно витримають вагу легкої конструкції.

Пальово-гвинтовий фундамент

Будуємо дерев'яну веранду

Коли підстава під терасу готове, приступайте до обв'язки опор брусом і установці статевих лаг. Перед укладанням балок на опори накрийте кожну з них листами руберойду, а всі дерев'яні елементи обробіть антисептиком. Покроково порядок робіт виглядає так:

  1. Зробіть на кінцях брусів вирубки, щоб на кутах з'єднати їх в полдерева. Покладіть балки, відкоригуйте їх по горизонталі і прикріпіть до стовпів анкерними болтами.
  2. Встановіть лаги з дощок 5 х 15 см з інтервалом 0,6 м і закріпіть їх за допомогою сталевих куточків і оцинкованих саморізів.
  3. Настелите підлоги з дощок 4 см в товщину, прибиваючи цвяхами. Залиште між ними зазор 1-2 мм, щоб згодом підлоги не скрипіли.

Залиште між ними зазор 1-2 мм, щоб згодом підлоги не скрипіли

Примітка. Якщо ви задумали побудувати зимову веранду, то звичайні холодні підлоги буде потрібно утеплити. Для цього прибийте з боків лаг черепні бруски, на них покладіть другосортні дошки 20 мм, гідроізоляційну плівку і утеплювач, а потім стелите підлогове покриття.

Пристрій теплоізоляції підлог

Стіни можна збирати за каркасною технологією: спочатку сколотити фасади з дощок на землі, а після виставити їх вертикально і закріпити укіс. Не забудьте передбачити ухил для односкатной покрівлі, яка повинна прилягати до стіни житлового будинку. Скріпіть встановлені каркаси між собою, зв'яжіть їх зі стіною будівлі і переходите до монтажу даху:

  1. Анкерами або дюбелями прикріпіть до стіни будинку горизонтальний брус 10 х 15 см. Він послужить опорою для крокв.
  2. Над кожною вертикальною стійкою лицьового фасаду встановіть крокви з дощок 5 х 15 см, закріпіть їх куточками і шурупами.
  3. Закрийте весь дах полотнами дифузійної мембрани (гідроізоляції) з нахлестом 100 мм, а зверху змонтувати обрешітку з дощок товщиною 2 см.
  4. Настелите відповідне дахове покриття - металочерепицю, шифер, профнастил і так далі.

Настелите відповідне дахове покриття - металочерепицю, шифер, профнастил і так далі

Коли основні конструкції зібрані, залишається поставити двері, засклити вікна і облицювати стіни з обох сторін. Вибір матеріалів величезний - від пластикових панелей і сайдінга до фігурної вагонки (блок хаус). Зробіть ганок, як про це розповідається в іншій публікації , І можете вважати будівництво відкритої тераси закінченим. Детально кожен етап робіт відображений в наступному відео:

Щоб взимку веранда на дачі була затишною і не пропускала вуличний холод, подбайте про утеплення даху і стін. З деревом найкраще «дружить» мінеральна вата, її і закладіть між стійками, зашейте пароізоляційною плівкою і внутрішнім оздоблювальним матеріалом.

Прибудова з металу

Порядок монтажу веранди на металевому каркасі дуже нагадує збірку дерев'яних конструкцій, описану вище. Різниця в тому, що у вас вже є вертикальні опори, забетоновані в землі. Їх необхідно обв'язати профільної трубою 40 х 60 або 40 х 40 мм (в залежності від навантаження). Користуватися зварюванням не обов'язково, елементи скручуються між собою на болтах.

Користуватися зварюванням не обов'язково, елементи скручуються між собою на болтах

Варіант металевого опорного вузла

Як і в попередньому варіанті, стійки з'єднуються обв'язувальної балкою на рівні підлоги і стелі, після чого формуються віконні та дверні прорізи. Якщо ширина прольоту не перевищує 3 м і дах не планується утеплювати, то в якості крокв застосовуйте профіль 40 х 60 мм, поставлений на ребро. В інших випадках краще взяти перетин 60 х 60 мм і більше. Порядок ведення робіт зберігається, тільки кріплення здійснюється зварюванням, болтами або шурупами по металу.

Порада. Здешевити конструкцію веранди шляхом комбінації різних будматеріалів. Використовуйте в якості крокв ті ж дерев'яні дошки, прикручуються до сталевого мауерлату (верхньої обв'язки). Як це правильно зробити своїми руками, продемонстровано в останньому відеосюжеті:

висновок

Як ви могли переконатися, існує безліч варіантів побудови відкритих і закритих веранд. Зрозуміло, що детально розглянути кожен з них в рамках однієї статті не вийде. Ми виклали принципи ведення робіт, оскільки черговість повторюється практично скрізь: фундамент - каркас - стіни - дах. Відмінність - в застосовуваних матеріалах і способах кріплення. Виняток - цегляна кладка, що вимагає більш грунтовного підходу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама