Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за трояндами навесні: підживлення і всі види обрізки

  1. знімаємо укриття
  2. Весняні проблеми троянд і їх рішення
  3. Перша весняна обрізка та обробка
  4. Продовжуємо роботи в травні
  5. Яка обрізка необхідна різновидів троянд
  6. перша підгодівля
  7. Фінальні весняні роботи
  8. полив
  9. Весняна посадка нових кущів

Закінчилася зима, наступили теплі деньки Закінчилася зима, наступили теплі деньки. Настала пора «будити» королеву саду - троянду. Весняний догляд за трояндами - процес клопіткий, але зробивши все правильно і своєчасно, ви закладете основу їх благополучного розвитку на весь сезон.

знімаємо укриття

Починаються весняні роботи в саду зі зняття захисного укриття в кінці зими. Тут важливо правильно визначити час. Потрібно не заморозити пагони, але і не допустити подпреванія рожевого куща.

Починаємо з провітрювання: на пару годин вдень піднімаємо укриття для циркуляції повітря. Далі, коли земля злегка відтане, відкривають кущ з одного боку (краще з північної або східної), а ще через два-три дні, повністю знімають укриття.

Перезимував кущ повинен адаптуватися до весняному сонечку і не отримати опіків. Перші дні його слід притіняти тонким матеріалом або ялиновим гіллям.

Коли земля підсохла, приступають до разокучіваніе троянд. Роблять це акуратно, щоб не зламати молоді паростки. У щеплених штамбових кущів важливо пензликом або маленької ганчірочкою обережно змастити місце щеплення 1% розчином мідного купоросу, який широко застосовується в садівництві .

Весняні проблеми троянд і їх рішення

Розкривши кущі, слід уважно їх вивчити. Вони можуть бути вимерзлими, випревшімі або з інфекційними захворюваннями.

Якщо гілочки темно-коричневі і сухі, значить, вони замерзли і підлягають видаленню. Якщо вимерзли всі пагони, не поспішайте викидати кущ. Корінь може виявитися живим, можуть піти паростки від бруньок відновлення.

Корінь може виявитися живим, можуть піти паростки від бруньок відновлення

Теплі дні пізньої осені провокують сокодвижение, а при морозах сік замерзає і викликає тріщини - від непомітних до великих (близько 15 см). Навесні сокодвижение посилює проблему, в тріщинах розвиваються хвороботворні бактерії. Великі морозобоїни краще видалити, а незначні обробити мідним купоросом або яскраво-рожевим розчином перманганату калію. Потім ранку закрити садовим варом.

При розкритті кущів троянд, можете виявити цвіль. Це трапляється при відсутності осінньої обробки. Перете грибок, а потім промиваєте місця зараження залізним купоросом або мідно-мильним препаратом.

Якщо укриття було знято з запізненням, є ризик випрівання або інфекційного опіку (стебловий рак). З'являються червоно-бурі плями, які в центрі темніють. Такі гілки обрізають до здорової тканини. Рослина обробляють, наприклад, хлорокиси міді. Коли інфекційним опіком вражені одна-дві гілочки, а плями дрібні, що не оперізують, такі пагони можна залишити і дати куща процвести до літньої обрізки.

Перша весняна обрізка та обробка

Продовжуючи весняні заходи щодо догляду, приступаємо до санітарної обрізки кущів Продовжуючи весняні заходи щодо догляду, приступаємо до санітарної обрізки кущів. Загальні правила:

  • Проводити необхідно щовесни до початку розпускання бруньок.
  • Обов'язково використовувати гострий секатор.
  • Зрізуючи гілки повністю, не можна залишати пеньки, видаляють їх до самої основи - на «кільце».
  • Гілки обрізають під кутом 45 градусів, відступивши вгору від здорової зовнішньої нирки близько 5 мм. Вибирати треба саме ту, яка росте назовні, щоб не було загустіння.
  • Формуючи кущ, залишають близько 5 здорових, нестарих гілок, решта видаляють на «кільце».

Санітарна обрізка троянд в подальшому така ж, як і у інших чагарників:

  1. Вирізаються всі сухі і пошкоджені гілочки до здорової деревини, а також зростаючі всередину куща.
  2. Видаляються старі гілки (більше 4 років).
  3. Місця зрізу великих гілок обов'язково замазуємо садовим варом або зеленкою, щоб уникнути зараження.
  4. Секатор потрібно дезінфікувати після кожного куща.
  5. Видаляються з'являються нижче місця щеплення дикі пагони.
  6. Підгортання кущів.

Корисно буде почитати:

Продовжуємо роботи в травні

Після санітарної обрізки проводиться перша обробка хлорокиси міді або схожим препаратом.

Потім приступати до формує обрізку. Вона простимулює активне зростання троянди і його цвітіння. Цей вид обрізки відрізняється у сортів троянд за термінами і способу проведення.

Так, раннецветущие сорти, в тому числі англійські і паркові, обрізають в квітні до розпускання бруньок, а в травні, після розпускання - чайно-гібридні, плетистих і почвопокривні.

Яка обрізка необхідна різновидів троянд

Види обрізки /
Різновиди трояндСлабка (довга)Середня (помірно-коротка)Сильна (коротка)Чайно-гібридні

+ + Поліантових + + Флорибунда + + Шраби Формують квітконоси на торішніх пагонах Паркові Формують квітконоси на торішніх пагонах Плетистие Слабо обрізаються бічні пагони. Квітучі одноразово троянди не обрізають зовсім. Грунтопокривні Санітарно-омолоджує обрізка Штамбові проріджувати обрізка Мініатюрні проріджувати і коротшають на половину довжини Ремонтантні Залишається 6-7 нирок

перша підгодівля

Гранули добрив розпушують з грунтом біля кущів і добре проливають. Або попередньо розчиняють добрива у воді.

У цю пору року тепло нестабільне, земля недостатньо прогріта, а корінці в холодній грунті погано засвоюють азот. Тому перед внесенням добрив добре полийте грунт навколо кущів теплою водою. Відступивши 15 см від стовбура, вносимо азотні мінеральні добрива (аміачну селітру, Кемиру весняну або інші з високим вмістом азоту).

Підгодовувати слід тільки у вологий грунт!

Ефективні для троянди позакореневе підживлення кальцієвої селітрою. Обприскується не тільки кущ, а й грунт навколо нього.

Щоб годівля квітів навесні була повною, слід додати трохи органіки. Через тиждень після мінеральної поживи, внесіть під кожен кущ приблизно по половині відра сильно перепрілого гною, трохи заглубив його в грунт, зверху добре полийте водою. Можна використовувати розчин перепрілого коров'яку або курячого посліду слабкої концентрації (1:10 і 1:20).

Часті дощі можуть вимивати з ґрунту всі корисні речовини. У цьому випадку через два тижні проводиться подібна підгодівля троянди повторно.

Всі ці підгодівлі проводяться для кущів старше двох років. Молоді саджанці не удобрюють, за умови, що ви їх посадили в якісний поживний грунт.

Пам'ятайте! Ці квіти краще трохи недогодувати, ніж перестаратися.

Фінальні весняні роботи

Трояндам навесні важливі не тільки підгодівлі, а й обов'язкове мульчування. Для цього використовують торф, перегній або торфонавозниекомпости. Воно сприятиме збереженню вологи, оптимального мікроклімату грунту, а також виконає не тільки захисну функцію, а й збагатить грунт, поліпшить його якість. Для мульчування ще застосовують гальку, вона зможе зберегти вологу і заглушити бур'яни.

В кінці квітня-травня, коли на кущах з'являється листя і формуються бутони, проводиться друга обробка троянд від шкідників і хвороб.

Поряд з популярними фунгіцидами, часто використовують безпечні народні методи. Наприклад, обприскування мильним розчином (200 гр господарського мила додати в 10 л нехолодной води) або настоєм кропиви і пижма.

Для профілактики грибкових захворювань проводиться весняна обробка троянд Фітоспорін. Також з цією метою проводиться обприскування розчином деревної золи або коров'яку.

Спеціально для троянд розроблений препарат універсального дії RoseСlear. Це одночасно фунгіцид і інсектицид. Він бореться практично з усіма захворюваннями і шкідниками троянд.

Врахуйте, що шипшини, чайні види, плоди і пелюстки яких ви плануєте використовувати в харчових цілях, обробляти можна виключно натуральними засобами!

Проводиться обробка троянд в безвітряну, суху погоду, бажано ввечері. Користуючись хімічними препаратами, не забувайте про засоби індивідуального захисту.

полив

Основною умовою весняного поливу троянд є наявність нехолодной води, бажано дощовою. Частота залежить від погоди, в посуху поливати слід нечасто, але рясно (1 раз в тиждень) і поетапно. Навколо кущів організовують борозенки, які згодом засипають. Поливати краще вранці, при вечірньому зволоженні - листя повинні встигнути до ночі просохнути.

Весняна посадка нових кущів

Квітень або травень - хороший час для посадки нових кущів троянд. Грунт для цього повинна бути прогріта мінімум до 10 градусів. Вибираємо місце в ажурною півтіні або затінений в полуденний час. Троянди потрібно садити негусто, щоб легко доглядати за ними і вкрити на зиму.

Стандартні розміри посадкової ями приблизно 50х50х50 см. На дно укладають суміш ґрунту з добре перепрілої органікою. Щоб уникнути опіків, мінеральні добрива під корінь класти не можна!

Щоб уникнути опіків, мінеральні добрива під корінь класти не можна

Щоб коренева система розвивалася активно, попередньо корінці підрізають до живої здорової тканини і замочують у воді з «Корневином» приблизно на 2 години. Пагони також обрізають, залишаючи на них по 3 здорові нирки.

Навколо щеплення очищаємо акуратно віск, при посадці заглиблюють її на 3-7 см. Добре ущільнюємо грунт навколо саджанця, поливаємо. Потім сильно підгортаємо з головою і залишаємо так на дві-три тижні. Після це часу кущ приживається, підгортання акуратно прибираємо, можна розмити струменем води. Подальші турботи про молодих саджанцях - це звичайний догляд за трояндою. Подробиці про осінній посадці королеви квітів можна дізнатися тут .

Успішні посадки троянд навесні і заходи по догляду є запорукою майбутньої здорової краси вашого розарію. А коли цвітуть у всій своїй красі цариці-троянди, то байдужим не залишається ніхто. Всі труднощі і турботи про них раптом здаються такими незначними. А все про догляд за трояндами в осінній період написано тут .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама