Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Обробка полуниці навесні від хвороб і шкідників

  1. Сіра гниль: способи боротьби
  2. Плямистість листя та інші ураження
  3. Способи боротьби з нематодою
  4. Поразка полуниці довгоносиком
  5. Слюнявка-пенніц і способи боротьби
  6. павутинний кліщ
  7. Боротьба з паразитами після закінчення зими

Полуниця, як і багато інших ягід, схильна до різних захворювань, а також навалі шкідників. Тому, обробка полуниці навесні від хвороб і шкідників вважається профілактичним заходом, здатним захистити ягоду від негативних факторів. В результаті є можливість зібрати якісний урожай. Про те, які існують хвороби і шкідники у полуниці, і як з ними боротися і піде в цій статті.

Сіра гниль: способи боротьби

Одним з найвідоміших і не приємних осередків ураження вважається сіра гниль. Збудниками подібної хвороби вважаються суперечки гриба, що живе на поверхні землі або на різних залишках рослинного походження. Спори гриба визрівають якраз до моменту дозрівання перших ягід полуниці. Вони розносяться за допомогою вітру або вологи на значні відстані. Ягоди полуниці не є винятком, тому, як спори потрапляють і на них. В результаті, на ягодах з'являються осередки сірого нальоту, під яким спостерігається загнивання врожаю.

Важливо! Ягоди, заражені сірою гниллю слід закопувати в землю, в окремо відведені місця. Їх не можна додавати в компост, так як сіра гниль зможе поширитися на значні площі.

У зв'язку з цим, виникає питання на тему того, чим обробити полуницю ранньою весною від шкідників і хвороб, а особливо від сірої гнилі. Для цього годяться препарати на основі біологічних матеріалів, такі як «Фітоспорін» або «фіто-плюс». Вони допоможуть позбутися від цієї підступної сірої гнилі і збережуть урожай якісним і свіжим.

Плямистість листя та інші ураження

Полуниця, як і багато інших ягід, схильна до різних захворювань, а також навалі шкідників

Є ще два, не менш відомих грибкових уражень - це біла і бура плямистість листя. Подібні осередки уражень проявляються під кінець літа. Поява білої плямистості характеризується наявністю червоних плям, що з'явилися на листках з характерними світлими утвореннями. Бура плямистість відрізняється червоно-бурими плямами на листках, з одночасним підсиханням країв.

Ці хвороби більше вражають застарілі листя. Збудники цих хвороб зимують на поверхні грунту і на листках ягоди. Тому, весняна обробка полуниці від шкідників і хвороб, ніколи не буде зайвою.

Способи боротьби з нематодою

Найбільш небезпечний шкідник - це нематода, яка вдає із себе нитевидного, абсолютно прозорого черв'яка, якого важко помітити неозброєним оком. До полуниці має відношення 2 види нематод: стеблевая нематода і сунична нематода. Живуть ці шкідники за рахунок соку і тканин цієї рослини.

Стеблевая нематода вражає листя ягоди, а також черешки і квітконоси. В результаті цього, листя деформуються, черешки стають коротшими, з характерними потовщеннями, утвореними в результаті заселення черв'яків. Рослини відстають у рості і після закінчення 2-х-3-х років гинуть. Уражену полуницю можна розмножувати навіть за допомогою вусів.

Сунична нематода. Вона характеризується тим, що вражає бутони, квітки і плоди, викликаючи різні відхилення в розвитку. При сильному зараженні, кущі полуниці деформуються разом з суцвіттями і плодами. Навесні і восени обов'язково проводять огляд плантації на факт поразки нематодою. Уражені кущі викопують і спалюють. Якщо заражених кущів багато, то доведеться відмовитися від цієї плантації і на її місці посадити овочеві культури. Непогано, якщо на ділянці посіяти чорнобривці. Повертати полуницю на старе місце рекомендується лише через 2-3 роки.

Дивіться також: " Як доглядати за малиною навесні щоб був хороший урожай »

Дивіться також:    Як доглядати за малиною навесні щоб був хороший урожай   »

Поразка полуниці довгоносиком

Малиново-суничний довгоносик - це жук, довжина якого не перевищує 0,5 см. Так само є одним з небезпечних шкідників. Він зимує під кущем полуниці і з'являється на поверхні землі, як тільки вона прогріється до + 8 ° С. Відмінні результати дає рання обробка полуниці, коли довгоносик тільки почав з'являтися на поверхні.

Обприскування проводять такими препаратами, як «фітоверм» або «Іскра-біо». Це розробки на біологічній основі, тому вони нешкідливі для людини: через дві доби після закінчення обробки ягоди не шкідливо вживати в їжу.

Слюнявка-пенніц і способи боротьби

Це шкідник, який досить часто зустрічається на полуниці. Її легко визначити за своєрідним «плювку», який раптом з'являється в центрі куща. Від неї можна позбутися, якщо обійти плантацію і видалити ці осередки разом з кліщем, який знаходиться в піні, захищаючи себе від палючих променів сонця.

Існують і інші, не менш ефективні способи боротьби з цими шкідниками. Для цього достатньо взяти воду, температурою до 65-70 ° С, додати в неї марганцівки, щоб вийшов яскраво-рожевий розчин і полити їм кущі суниці. Такий розчин не принесе шкоди полуниці, а лише допоможе позбутися їй від паразитів. Подібний гарячий душ можна організувати частіше, як тільки видно, що полуниця втратила здоровий вигляд. Якщо такий душ організувати ввечері, то полуницю на ранок можна не впізнати - настільки вона «прокинуться». При цьому, слід пам'ятати, що молоді кущі не винесуть температури, більше 45 ° С.

павутинний кліщ

Це дуже дрібний паразит, якого не просто помітити, але який може завдати істотної шкоди майбутньому врожаю. Крім цього, він розташовується з нижньої сторони листа і висмоктує сік з листя. Він здатний дуже сильно послабити кущі. В результаті його появи, листя деформуються, жовтіють і з часом відмирають.

З ним можна боротися так само, як з пенніц, обливаючи кущі гарячою водою. Крім цього, є препарати проти кліщів, такі як «Аполло», «Неорон» або «Фосбецід». Ці хімічні препарати досить отруйні, тому їх рекомендується застосовувати лише після збору врожаю. Такий продукт, як «Фітоферм» допускається застосовувати в будь-який час.

Боротьба з паразитами після закінчення зими

З приходом весни, як тільки зійде сніг з землі і з'явиться можливість роботи на присадибній ділянці, починають роботи з полуниці. Обробка після зими, дозволяє вберегти рослини від різних захворювань і від навали паразитів. По-перше, слід прибрати стару мульчу, так як в ній могли замовити багато шкідників і збудники хвороб. Тому, одним махом можна позбутися від великої кількості «любителів» поласувати полуницею.

Але це боротьба не пряма, а непряма. Щоб гарантувати захист кущів полуниці, їх слід обробити мідним купоросом. Для цього беруть 100 г гранул речовини і розводять в 10-ти літровому відрі води. Розчин витрачається з таким розрахунком, щоб 1 літр розчину йшов на 1 метр квадратний площі. Особливо ефективний розчин проти павутинного кліща. Цей розчин так само використовується при посадці нової полуниці, якщо не відомо її походження. Для цього, кущі полуниці повністю поміщають в розчин на деякий час, після чого виймають, струшують його і саджають в лунку.

Чи не погані результати можна отримати, якщо полуницю 2 рази в місяць обприскувати йодом. Для цього потрібно взяти один пухирець йоду, додати дві столові ложки соди і 20 г мила і все це розмішати в 1 відрі води.

Не менш ефективною може виявитися і обробка марганцівкою. Для цього потрібно взяти 5 грамів марганцівки і розвести в 10-ти літровому відрі води. Вода повинна бути підігрітою, як мінімум, до 45 ° С. Склад марганцівки, як і склад мідного купоросу, можна використовувати при посадці нових кущів полуниці. Спосіб застосування практично однаковий.

Дивіться також: " Догляд за полуницею під час цвітіння і плодоношення »

Не менш ефективними вважаються і народні засоби боротьби з хворобами і паразитами полуниці. З давніх часів, наші предки боролися з недугами рослин, наприклад, бадиллям томатів, полином або тютюном. У ті часи ще не було різних хімічних або біологічних препаратів і доводилося шукати інші способи. Бадилля томатів, наприклад, заготовляли на зиму, а потім навесні брали 1 кг стебел і наполягали в 10-ти літрах рідини, після чого обприскували культуру. Таким же чином використовувалися настойки полину або бадилля тютюну. Щоб віднадити нематоду, поруч з грядками полуниці садили чорнобривці. Такими ось народними засобами, можна захистити полуницю від різних хвороб і шкідників.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама