Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Очиток: види сорти, фото

  1. невибагливі килимки
  2. чарівні куртинки
  3. ефектні кущики
  4. Рідкісні і примхливі
  5. Трохи про агротехніку очитков

Грунтопокривні рослини у садівників дуже популярні Грунтопокривні рослини у садівників дуже популярні. Вони виручають, коли потрібно задекорувати порожнечі в квітниках, оформити пристовбурні круги дерев ; їх висаджують в рокарії і альпінаріях; з них формують бордюри - це універсальні помічники. У числі найефектніших почвопокровніков - різноманітні види очитков (Sedum).

невибагливі килимки

Деякі види очитка, наприклад, очиток їдкий (Sedum acre) зустрічаються в дикій природі. Це дивно невибаглива рослина, яка росте на бідних і сухих ґрунтах, утворюючи при цьому невисокі (до 7 см) суцільні зелені килимки, особливо ефектні, коли вони покриваються зірчастими сонячно-жовтими квітками. Незвичайний сортовий очиток їдкий Yellow Queen, короткі прямі стеблинки якого з маленькими, густо посадженими клиноподібними листочками теж пофарбовані в жовтий колір. Зовні схожий з очитком їдким очиток шестигранний (Sedum sexangulare).

Зовні схожий з очитком їдким очиток шестигранний (Sedum sexangulare)

очиток шестигранний

На бідних грунтах слід вирощувати і очиток лідійський (Sedum lydium), інакше утримати його в відведених кордонах буде дуже складно - це рослина стрімко розростається, утворюючи щільний сіро-блакитний покрив, який отримує на сонці рожевий відтінок. Пагони у нього тонкі, короткі (до6 см), посипані вузькими листочками. У травні очиток лідійський покривається рожевими квітками.

Також агресивний на родючому ґрунті очиток білий (Sedum album), застеляли землю низьким (до4 см) килимом, над яким в період травневого цвітіння піднімаються 12-15-сантиметрові квітконоси з численними дрібними білими дуже ароматними квіточками. Властивість листя очитка білого купувати пурпурний відтінок до осені посилено в його сортових різновидах: листя сорту Coral Carpet частково, а сорти Murale - повністю пофарбовані в пурпур.

Властивість листя очитка білого купувати пурпурний відтінок до осені посилено в його сортових різновидах: листя сорту Coral Carpet частково, а сорти Murale - повністю пофарбовані в пурпур

очиток білий

чарівні куртинки

Більші види очитков утворюють в квітниках щільні куртини, особливо привабливі за рахунок різноманітності форм і забарвлень листя рослин. Куртинки очітка помилкового (Sedum spurium) досягають висоти18 см; на початку літа їх прикрашає рясне цвітіння. Квіти мають забарвлення від кремово-білого до темно-малиновою або пурпурової. Сланкі розгалужені стебла цієї рослини частково дерев'яніють; там, де вузли пагонів стикаються з грунтом, швидко утворюються корінці. Виведено сорти з яскравими листям: Variegata Tricolor забарвлений в біло-малиново-зелені кольори; Schorbuser Blut і Purpurteppich мають пурпурну забарвлення.

Поширена садова культура - очиток відігнутий (Sedum reflexum) з блакитними листочками шіловідной форми на слаборазветвленним пагонах. На початку літа він цвіте яскраво-жовтими квітками, що утворюють щитковидні суцвіття на високих (до30 см) квітконосах. У цього виду з'являються нові сорти з яскравими декоративними якостями. Так, у сорту Atropurpurea на сонячному світлі молоде листя набуває пурпурового кольору, а сорт Angelina радує яскравою зелено-жовтим листям з помаранчевими переливами.

Незвичайні забарвлення листя у сортових рослин очітка камчатського (Sedum kamtschaticum): біла облямівка відрізняє сорт Variegata, стебла і насіннєві коробочки малинового кольору - сорт Weichenstephanen Gold. Ланцетні листи цього очитка мають зубчасті краї, його стебла гілкуються. У червні на них утворюються жовті квіти.

У червні на них утворюються жовті квіти

очиток відігнутий

ефектні кущики

Є серед очитков і чагарникові форми. Дивовижно невибагливий очиток Еверса (Sedum ewersii) з повністю одревесневающим пагонами і сизо-блакитними округлими листочками. Це летнецветущіх очиток, на якому у другій половині липня - серпні утворюються яскраві дрібні рожеві квітки в щитковидних суцвіттях. Очиток Еверса - чудове бордюрное рослина, легко переносить стрижку.

Популярними є і такі великі очитки як великий, або видатний (Sedum spectabile) і очиток геркулесовий (Sedum tleephium), квітучі до глибокої осені. Відомі високорослі (до80 см) сорту, наприклад, Matrona і більш компактні (до40 см), наприклад, Bon-Bon або Red Cauli. Різноманітна колірна гамма листя - від всіляких відтінків зеленого до блакитних і коричневих, чимало сортів з строкатим забарвленням листя, наприклад, Albarosea Mediovariegata.

Кущові очитки використовують в групових посадках на газоні, розміщують в міксбордерах і всіляких квіткових композиціях. Виразно і незвично виглядає, наприклад, поєднання очітка видного зі злаками.

Виразно і незвично виглядає, наприклад, поєднання очітка видного зі злаками

Очиток великий 'Autumn joy'

Рідкісні і примхливі

Всі види очитков дивно декоративні, але не всі відрізняються невибагливістю. Деякі ростуть досить повільно і вимагають від садівника турботи і уваги. Але композиції, складені з таких рослин, в поєднанні з Молодилів або в компанії інших почвопокровніков, завжди привабливі.

Очиток лопатолістний (Sedum spatulifolium) дуже недовговічний: вже через пару років його кущик, що складається з безлічі об'ємних розеток на сільноветвящіхся сланких пагонах, рідшає і втрачає привабливість. М'ясисті лопатковідние листочки цього очитка можуть мати різне забарвлення: у сорту Atropurpurea по краю блакитного листа помітний пурпурний відтінок; у Capa Blanca листочки повністю блакитні, а у Aureum - жовтого кольору. Схожий на лопатолістний очиток ореганскій (Sedum oreganum), але його листя не формують розеток. У червні обидва види прикрашені жовтими квітками.

Очиток багатостебловий (Sedum pluricaule) зовні нагадує очиток Еверса, але відрізняється меншими розмірами. Наземна частина цієї рослини відмирає з настанням осінніх холодів, а в травні відростає знову. Це невисокий (до20 см) очиток, у якого є і зовсім мініатюрні сорти, наприклад, Sachalin (близько10 см).

Дуже компактні підвиди очітка густолістного (Sedum dasyphyllum): пригноблений (Sedum dasyphyllum depressum) і залозистий (Sedum dasyphyllum glanduliferum), а також очиток пухкий (Sedum laxum).

У очитка Зибольда (Sedum Sieboldii) існує дуже ошатний сорт з строкатим забарвленням листя - Mediovariegata Tricolor. Але його декоративні властивості на другий-третій рік життя рослини втрачаються: листя на молодих пагонах втрачають яскраве забарвлення. Продовжити життя куща можна, вирощуючи з живців з пестроокрашенних листям нові рослини.

Продовжити життя куща можна, вирощуючи з живців з пестроокрашенних листям нові рослини

Очиток лопатолістний в композиції (праворуч спереду)

Трохи про агротехніку очитков

Все очитки - світлолюбні рослини. Якщо вони ростуть в тіні, пагони витягуються, а цвітіння припиняється. Не люблять вони і вогкості - в цьому випадку пагони легко загнивають, а листя починає об'їдати вологолюбні слимаки і равлики. Тому оптимально садити ці рослини на сонячних ділянках з сухим, водопроникним грунтом. Для багатьох видів кращі піщані ґрунти.

Очитки легко розмножуються живцями, які в більшості випадків приживаються без будь-яких спеціальних укриттів. Це найбільш простий і поширений спосіб; насіннєве розмноження більш трудомістке, його використовують частіше в селекційній роботі.

Зимують очитки, як правило, без додаткового укриття, однак про вимогливих і рідкісні види та сортах краще подбати заздалегідь - багато хто з них в сильні морози можуть загинути.

© 2011 - 2014, садимо Сад . Всі права захищені.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама