Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Люмінесцентна лампа

Люмінесц е нтная л а МПа, газорозрядне джерело світла, світловий потік якого визначається в основному світінням люмінофорів під впливом ультрафіолетового випромінювання розряду; видиме світіння розряду не перевищує декількох%. Л. л. широко застосовуються для загального освітлення, при цьому їх світлова віддача і термін служби в кілька разів більше, ніж у ламп розжарювання того ж призначення. Найбільш поширеною різновидом подібних джерел є ртутна Л. л. (Рис. 1). Вона являє собою скляну трубку з нанесеним на внутрішню поверхню шаром люмінофора. У торці трубки введені вольфрамові спіральні електроди; для підвищення емісійної здатності на електроди наноситься оксидна суспензія, що виготовляється з карбонатів або перекисів лужноземельних металів. В лампу вводять краплю ртуті і деяку кількість інертного газу (Ar, Ne та ін.), Який сприяє збільшенню терміну служби лампи і поліпшенню умов збудження атомів ртуті. При підключенні Л. л. до джерела змінного струму між електродами лампи виникає електричний струм (десяті частки а), що збуджує світіння атомів ртуті. Тиск ртутної пари в Л. л. залежить від температури стінок лампи і становить при нормальній робочій температурі 40 ° С приблизно 0,13-1,3 н / м2 (10-2-10-3 мм рт. ст.). Таке низький тиск забезпечує інтенсивне випромінювання розряду в ультрафіолетової області спектра (переважно з довжиною хвилі l 184,9 і 253,7 нм), яке і збуджує світіння люминофорного шару ламп.

Найбільш поширеним люмінофором є галофосфат кальцію, активоване Sb і Mn (див. крісталлофосфори ). Змінюючи співвідношення активаторів, можна отримати люмінофори різних марок і виготовляти лампи різної кольоровості. В СРСР максимальну світлову віддачу мають лампи ЛБ (білого світла) - 75 - 80 лм / пн. Світлова віддача ламп ЛХБ (холодно-білого світла) близько 65 лм / пн. Для забезпечення найбільш правильної передачі кольору освітлюваних об'єктів використовують лампи ЛДЦ (див. Лампа денного світла ). Лампи з діффузноотражающім шаром (рефлекторні лампи) мають знижений загальний світловий потік, але майже вдвічі більшу силу світла в що відображається покриттям напрямку. Термін служби ламп перевищує 10 тисяч ч. Потужності Л. л. коливаються від 4 до 200 Вт; довжина від 136 до 2440 мм; по конфігурації розрізняють лампи: прямі, U-образні, W-образні, кільцеві, панельні, свічкоподібні.

Широке поширення отримують Л. л. з амальгамою In, Cd та інших елементів. Більш низький тиск парів ртуті над амальгамою дає можливість розширити температурний діапазон оптимальних світлових віддач до 60 ° С замість 18-25 ° С для чистої ртуті.

При підвищенні температури навколишнього середовища понад допустимої норми (25 ° С для чистої ртуті і 60 ° С для амальгами) зростають температура стінок і тиск парів ртуті, а світловий потік знижується. Ще більш помітне зменшення світлового потоку спостерігається при пониженні температури (рис. 2), а значить, і тиску парів ртуті. При цьому різко погіршується і запалювання ламп, що робить неможливим їх використання при температурах нижче 0 ° С без утеплюючих пристосувань. У зв'язку з цим представляють інтерес безртутних Л. л. з розрядом низького тиску в інертних газах. В цьому випадку люмінофор збуджується випромінюванням з l від 58,4 до 147 нм. Оскільки тиск газу в безртутних Л. л. практично не залежить від навколишньої температури, незмінними залишаються і їх світлові характеристики.

Світлова віддача Л. л. підвищується при збільшенні розмірів (довжини) за рахунок зниження частки анодно-катодних втрат загалом світловому потоці. Для Л. л. характерні мала поверхнева яскравість ламп і пульсація світлового потоку при роботі ламп на змінному струмі ( стробоскопічний ефект ). Зниження пульсацій досягається рівномірним включенням ламп в три фази мережі живлення. Термін служби ламп обмежений дезактивацією і розпиленням катодів. Негативно позначаються на терміні служби коливання напруги мережі живлення і часті включення і виключення ламп. Світлова віддача знижується в процесі горіння.

Будучи газорозрядним приладом, Л. л. має падаючу вольтамперних характеристику, що вимагає застосування пуско-регулюючих апаратів (ПРА) - індуктивних або ємнісних. Для підвищення термоеміссіі і забезпечення тим самим запалювання ламп катоди в пусковий період повинні бути прогріті. Це досягається включенням їх в мережу послідовно з ПРА за допомогою стартера (стартерні схеми) або за допомогою трансформаторів напруження (бесстартерние схеми).

Л. л. широко застосовуються в якості джерел світла: наприклад, ЛБ і ЛХБ - для загального освітлення; ЛТБ (тепло-білого світла) - для освітлення приміщень, багатих біло-рожевими тонами; ЛСР (синього світла рефлекторні) - в електрофотографічних щорозмножувальних апаратах; лампи з увіолевого скла, частково прозорого для ультрафіолетового випромінювання, - для профілактичного опромінення людей.

Випуск Л. л. здійснюється на механізованих потокових лініях збірки продуктивністю 700-800 штук в 1 ч. В СРСР і за кордоном ведуться роботи по підвищенню світлової віддачі ламп до 85 лм / вт і терміну служби до 12-15 тисяч ч при 8-кратному включенні і виключенні ламп протягом доби (замість сучасного 4-кратного включення), по розробці устаткування продуктивністю 2500-3000 штук в 1 ч.

Літ .: Фабрикант В. А., Фізика і техніка люмінесцентних ламп, «Успіхи фізичних наук», 1945, т. 27, ст. 2; Вавилов С. І., Про «теплом» і «холодному» світлі, М., 1956; Федоров В. В., Нове у фізиці і техніці люмінесцентних ламп, «Світлотехніка», 1966, № 9-10; його ж, Виробництво люмінесцентних ламп, 2 вид., М., 1969.

В. В. Федоров.

Люмінесц е нтная л а МПа, газорозрядне джерело світла, світловий потік якого визначається в основному світінням люмінофорів під впливом ультрафіолетового випромінювання розряду;  видиме світіння розряду не перевищує декількох%

Мал. 1. Ртутна люмінесцентна лампа: 1 - трубка-колба; 2 - катод; 3 - цоколь; 4 - штирек; 5 - ізолююча прокладка.

Мал. 2. Залежність світлового потоку ламп з рідкою ртуттю від температури стінок.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама