Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Автоматичний вимикач

Схема до жаху проста і надійна, як лом:
Схема до жаху проста і надійна, як лом:   Принцип роботи такий: натискаючи на кнопочку SB, у нас відразу ж включається лампа HL

Принцип роботи такий: натискаючи на кнопочку SB, у нас відразу ж включається лампа HL. Через деякий час вона гасне.

У зборі на соплях у мене вона виглядає приблизно ось так:

У зборі на соплях у мене вона виглядає приблизно ось так:

Як ви бачите, тут я взяв конденсатор в 10 000 мкФ.

Отже, як же працює дана схема? Натискаючи один разочок на кнопочку SB c самоповерненням, щось типу такої:

у нас майже миттєво відразу ж заряджається конденсатор . Тобто після того, як ми одного разу швиденько натиснули кнопочку, у нас конденсатор відразу ж перетворюється в джерело живлення, так як він накопичив на собі заряд, який ми подавали з будь-якої батареї або блоку живлення з напругою +12 Вольт.

Раз вже кондер накопичив ці 12 Вольт на собі, то після відпускання кнопочки він буде розряджатися через ланцюг R -> база транзистора -> еміттер-> мінус. Транзистор адже теж не дурень. Він відразу ж чухнул, що у нього напруга на базі більше, ніж 0,7 Вольт, і поспішив негайно відкритися, тобто зробив так, що опір між колектором і емітером стало дуже маленьке.

Так як ДО включення схеми між колектором і емітером транзистора була дуже великий опір (можна сказати обрив), то ПІСЛЯ включення стало дуже малим, тому по ланцюгу +12 Вольт -> котушка електромагнітного реле -> колектор -> емітер -> мінус побіг електричний струм .

Поки струм біг через котушку, вона створила магнітне поле, яке в підсумку притягнуло залізяку з контактами, які замкнулися між собою. Раз вже контакти замкнулися, лампочка виявилася включеною в мережу 220 Вольт і яскраво засяяла, виділяючи промені радості мені в очі.

З цим начебто зрозуміло. Тепер питання такий ... як довго буде перебувати схема в робочому стані? Вся справа в тому, що у нас заряд кондера не вічне. Це заряд розряджається по ланцюгу R -> база транзістора-> еміттер-> мінус, в результаті чого конденсатор втрачає своє напруження. На базі транзистора напруга стає все менше і менше, а отже і сила струму через базу стає менше. Як ви пам'ятаєте, біполярний транзистор - це струмовий радіоелемент. Струм бази впливає на струм колектора. Так як струм бази стає все менше і менше, отже, струм в ланцюзі котушки теж стане зменшуватися. І ось ток утримання котушки стане менше, ніж належить, і контакти реле розімкнуться. Раз струму немає, то і котушка перестане притягувати залізяку з контактами. Контакти в ланцюзі 220 Вольт розриваються і наша лампа гасне. Се! Нічого складного і надприродного в схемі немає.

Ось вам відосік, як працює схема. У мене таймер вийшов на 45 секунд з конденсатором на 10 000 мкФ і резистором на 1 кіло. Щоб довго не чекати, просто прокручуючи екран на кінець ролика:

В даній схемі значення ємності і опору можна змінювати, для того, щоб або зменшити, або збільшити затримку вимикання. Але також не забувайте, що велике значення опору позначиться на тому, що транзистору просто-напросто не вистачить напруги, щоб відкритися, тому опору краще брати в діапазоні від 100 Ом і до 5 кіло. Те ж саме стосується і конденсатора. Змінюючи його значення, ми можемо домогтися збільшення або зменшення часу затримки. Тобто кондер і резистор в даній схемі створюють RC-ланцюжок. Хто не пам'ятає, що таке RC - ланцюжок і для чого вона потрібна, то читайте цю статтю.

Де ж можна використовувати схему? Наприклад, при вході в льох за маринованими огірочками. Кнопочку нажали, огірочки взяли, і щоб зайвий раз вантаженим не натискувати на вимикач, ви просто ногою закриваєте двері і забуваєте про світло. Другий варіант для мене бачиться такий ... По ідеї не обов'язково керувати лампочкою. Можна замість неї поставити абсолютно будь-яке навантаження, наприклад, вертушку. В туалет зайшов, напаскудив, і перед виходом натиснув на кнопку, щоб вертушка висмоктала весь зіпсоване повітря). Ну і ще один варіант на думку спадає такий: якщо у вас зламався таймер на мікрохвильовці, а ви споконвіку гріє тільки суп в банку, то чому б не вбудувати такий вимикач прямо в мікрохвильовку? ;-)

Отже, як же працює дана схема?
К довго буде перебувати схема в робочому стані?
Де ж можна використовувати схему?
Ну і ще один варіант на думку спадає такий: якщо у вас зламався таймер на мікрохвильовці, а ви споконвіку гріє тільки суп в банку, то чому б не вбудувати такий вимикач прямо в мікрохвильовку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама