Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити вентиляцію в приватному будинку

  1. Методика розрахунку
  2. Схема і пристрій вентиляції для приватного будинку
  3. Влаштування вентиляції у ванній і на кухні
  4. Організація природного припливу
  5. Комбінована і примусова вентиляція
  6. Які труби використовувати?
  7. Чи потрібна вентиляція в дерев'яному будинку?
  8. висновок

Створення комфортних умов проживання - це комплекс заходів, виконуваних як в процесі будівництва, так і по його завершенні. Одне з них - створення необхідної для життєдіяльності людей повітряного середовища в приміщеннях, яку покликана забезпечити правильно працює система вентиляції приватного будинку. Детальну інформацію про види повітрообміну, способах його реалізації на практиці і методикою розрахунків ви зможете почерпнути з даної статті.

Методика розрахунку

Перше що слід зробити - це правильно зробити розрахунок. Необхідно визначити, скільки повітряної суміші треба видалити з кожного приміщення в залежності від його функціонального призначення. Також пристрій вентиляції повинно передбачити витрати свіжого повітря, що подається всередину заміського будинку або дачі ззовні.

Відповідно до нормативної документації, мінімальна кількість повітря або кратність його обміну становить:

  • для кімнат з постійним перебуванням людей кратність обміну дорівнює 1, під час їх відсутності - 0.2;
  • для кухні з електричною плитою - 60 м3 / год;
  • кухня з газовою плитою - кратність 1 плюс 100 м3 / год;
  • топкова - кратність 1 плюс витрата повітря на горіння (залежить від потужності котельні установки);
  • санвузол, туалет - 25 м3 / год;
  • кімната для прання - 90 м3 / год;
  • комори - кратність 0.2;
  • спортивний зал - 80 м3 / год.

Величина кратності показує, скільки разів протягом 1 години відбудеться заміна повітряної суміші у всьому об'ємі приміщення. Щоб знайти по ній необхідну витрату, слід обсяг кімнати в м3 помножити на значення кратності. В цілому припливна і витяжна вентиляція, зроблена своїми руками, повинна забезпечити кількість повітря сумарно для всіх кімнат.

Схема і пристрій вентиляції для приватного будинку

У житлових будинках застосовуються такі види загальнообмінної вентиляції:

  • з природним спонуканням;
  • комбінована, з природною витяжкою і примусовою подачею припливного повітря;
  • припливно-витяжна, з штучним спонуканням.

Найпопулярніше і недороге рішення - це природна вентиляція в будинку. Не потрібно нести витрати на придбання обладнання, а потім займатися його періодичним обслуговуванням. Забруднене повітря видаляється назовні природним шляхом - за рахунок конвекції. Справа в тому, що менш щільна і більш легко серед прагне переміститися в верхню зону приміщення. Якщо там зробити для неї вихід через вертикальний канал назовні, то повітря стане виходити назовні самостійно, а його місце займе свіжий з вулиці.

Важливо. При такій схемі наявність природного припливу обов'язково, без нього не буде працювати і витяжка.

При такій схемі наявність природного припливу обов'язково, без нього не буде працювати і витяжка

Комбінована схема передбачає влаштування примусового припливу при збереженні природного витяжки через вертикальні шахти. Подача чистого повітря здійснюється за допомогою місцевих або централізованих установок. Така вентиляція обійдеться дорожче, але і працювати буде ефективніше.

Найдорожчим рішенням є повністю механізована витяжна і припливна вентиляція. Тут не обійтися без проектування, оскільки правильно виконати всі розрахунки своїми силами вам навряд чи вдасться. А адже на їх підставі треба купувати недешеве обладнання. Тому таке рішення недоцільно в одноповерхових будинках або будинках невеликої площі. Це має сенс у великих котеджах з декількома поверхами.

Для довідки. Як правило, примусовий повітрообмін одночасно є і опаленням. Тоді не потрібно прокладати трубопроводи і ставити радіатори в кімнатах. Зате доведеться розміщувати великогабаритні повітроводи.

Влаштування вентиляції у ванній і на кухні

щоб правильно зробити вентиляцію у всьому будинку, потрібно організувати витяжку з приміщень кухні, туалету та ванної (або душової). Для цього у внутрішній стіні, що примикає до цих кімнат, влаштовуються вентиляційні вертикальні канали, що виходять на покрівлю.

Проектними рішеннями передбачається таке планування, щоб всі перераховані приміщення перебували поруч і мали загальну стіну, в якій викладається блок, що складається з декількох вентиляційних каналів.

Ідеальний варіант - побудувати такий індивідуально для кожної кімнати, в тому числі і для приміщень, розташованих на другому поверсі, як це зображено на схемі:

Увага! Витяжна шахта в приміщеннях кухні і топкової виконуються окремо, до них не допускається приєднання каналів з інших кімнат. Ці ж вимоги пред'являються до димохідним трубах, що влаштовуються в котельні або на кухні.

Природна витяжна вентиляція ванни, туалету та кімнати для приготування їжі передбачається на стадії проектування. Вертикальні шахти, які мають виходи в ці приміщення, викладаються з цегли та мають відповідні розміри - 140 х 140 мм, 140 х 250 мм, 250 х 250 мм і так далі, що наочно показано на фото:

Вертикальні шахти, які мають виходи в ці приміщення, викладаються з цегли та мають відповідні розміри - 140 х 140 мм, 140 х 250 мм, 250 х 250 мм і так далі, що наочно показано на фото:

Для довідки. Зазвичай перетин каналу для санвузла приймаються розміром 140 х 140 мм, кухні - 140 х 250 мм, особливо якщо в ній встановлена ​​газова плита.

Якщо в силу різних причин викласти канали з цегли важко (наприклад, в каркасних будинках), повітроводи можна зробити з інших матеріалів своїми руками. Але спочатку потрібно розрахувати їх діаметр, використовуючи формулу:

F = L / 3600 x θ, де:

  • θ - швидкість руху повітря в каналі, приймається 0.5-0.7 м / с;
  • L - витрата повітряних мас, визначений раніше, м3 / год;
  • F - площа перетину каналу, м2.

Далі, через формулу площі круга знаходять діаметр і по ньому підбирають повітропровід з оцинкованої сталі. Останній встановлюють в зручному місці і виводять на вулицю через перекриття та покрівлю. При цьому верх металевого воздуховода не повинен потрапити в зону вітрового підпору, тому розташовується таким же чином, як виконуються димохідні труби з цегли:

Щоб вихід вентиляції був захищений від опадів і задування вітру, його зверху прикривають парасолькою з оцинкованої сталі або встановлюють флюгер. Всередині вертикальний канал воздуховода ховають під короб з гіпсокартону, виводячи назовні патрубки для вентиляційних решіток.

Організація природного припливу

Як було зазначено вище, без подачі припливного повітря ззовні природна витяжка функціонувати не буде. Або виникне так звана зворотна тяга, коли ширша витяжна труба перекидає тягу в каналі меншого перетину. Потрібно в кожну кімнату подати приплив з вулиці, наприклад, за допомогою клапанів, врізаються в віконний профіль. Інший шлях - установка стінового клапана, його будову і схему установки можна побачити на малюнку:

Повітряні маси повинні вільно перетікати в коридор і рухатися по ньому в бік витяжних шахт. Тому між підлогою і стулками міжкімнатних дверей потрібно зробити просвіт шириною 20-25 мм, а на вході в кухню і санвузол - не менше 30 мм. Якщо такі зазори псують інтер'єр вашого житла, то буде правильно зробити в стулках отвори і вмонтувати туди декоративні грати.

Комбінована і примусова вентиляція

Приплив за допомогою віконних і стінових клапанів відбувається без попереднього підігріву. Це навантаження лягає на систему водяного опалення. Не дуже комфортне рішення для мешканців, так як взимку з боку клапанів може відчуватися прохолодний потік. Правильніше буде подавати необхідну кількість повітря в приватний будинок вентиляторами, підігріваючи його.

Свіжу повітряну суміш можна нагнітати в будівлю за допомогою місцевих припливних агрегатів, що встановлюються в кожному приміщенні. Для цього в зовнішній стіні роблять отвір, куди і монтується агрегат.

Більшість моделей від різних виробників мають такі функції:

  • очищення повітря в одному або декількох фільтрах;
  • підігрів до заданої температури електронагрівачем;
  • подача розміщеної струменя в кімнату за допомогою вентилятора.

Примітка. У більш дорогих модифікаціях передбачена функція рекуперації. Це передача теплоти від повітря, що викидається припливному в спеціальному теплообміннику. За рахунок рекуперації енергоспоживання на підігрів вуличної повітряної суміші знижується мінімум на 60%.

Існують і централізовані припливні агрегати, що встановлюються в підвалі або на горищі оселі. Вони роздають оброблене повітря в усі кімнати за допомогою мережі повітропроводів. Останні підвішують до стелі, після чого зашивають гіпсокартоном, виводячи назовні припливні решітки. У деяких випадках прокладається вентиляція під підлогою, але це коштує значно дорожче. Підігрів повітряної суміші в установках найчастіше здійснюється теплоносієм від котла.

Повністю механізований повітрообмін має на увазі наявність центральної припливно-витяжної установки і двох мереж повітропроводів. Перша роздає свіже повітря по всіх приміщеннях, друга - видаляє забруднене. Принцип дії примусової схеми відображений на малюнку:

Змонтувавши подібну систему, ви зможете управляти витратою повітря, направляючи в кожне приміщення необхідне його кількість. Причому в різний час доби витрата можна змінювати в залежності від присутності людей, економлячи енергоресурси. Додаткове енергозбереження дає рекуператор, про який згадувалося вище.

Які труби використовувати?

Головний бич примусової вентиляції приватних будинків - це повітроводи. На відміну від труб опалення, вони мають великі габарити і заховати їх не так легко. Доводиться виконувати приховану прокладку під стелями, в підлозі і на горищі, причому в останньому випадку повітропровід необхідно утеплити. Так що питання про застосовувані типах труб далеко не пусте. На даний момент існують такі види каналів для організації повітрообміну в приватному будинку або на дачі:

  • металеві, мають круглий, прямокутний і овальний перетин;
  • пластмасові;
  • гнучкі гофровані.

металеві, мають круглий, прямокутний і овальний перетин;   пластмасові;   гнучкі гофровані

Труби з оцинкованої сталі відрізняються надійністю і міцністю з точки зору пожежної безпеки. Але їх вартість досить висока, а для монтажу потрібні деякі навички. З метою економії місця краще використовувати прямокутні і овальні повітроводи, їх легше сховати за обшивкою. Ця рекомендація стосується і пластикових трубопроводів, вони теж випускаються різної форми.

Ця рекомендація стосується і пластикових трубопроводів, вони теж випускаються різної форми

Пластик відрізняється меншим аеродинамічним опором, ніж метал, тому що має гладку поверхню. З іншого боку, матеріал швидко руйнується під час пожежі, а полум'я з-за цього може перекинутися в інші приміщення. Самостійно монтувати пластмасові повітроводи і деталі набагато простіше. Гофровані ж труби застосовуються тільки для підводок до обладнання, оскільки володіють високим опором.

Гофровані ж труби застосовуються тільки для підводок до обладнання, оскільки володіють високим опором

Чи потрібна вентиляція в дерев'яному будинку?

У дерев'яних будинках, як і будь-яких інших, проживають люди. А значить, їм потрібні відповідні санітарні умови, в тому числі і чиста повітряне середовище. Так що вентиляція дерев'яного будинку потрібна однозначно, інша справа - як її краще зробити? Тут можна дати ряд порад:

  • в невеликому рубаною будинку найдоречніше організувати природний повітрообмін;
  • необов'язково будувати канали для природної витяжки з цегли, можна просто встановити вертикальні шахти з оцинкованого металу;
  • в будівлях зі звичайного і клеєного бруса, де планується внутрішня обробка, можна використовувати будь-який тип вентиляції. Без обробки не вдасться заховати повітроводи;
  • в двоповерхових будинках при проходженні через перекриття на повітропроводі треба ставити протипожежний клапан. Прохід через стіну робиться без клапана;
  • коли вентиляція - примусова, краще застосовувати труби з оцинкованої сталі.

Прохід через стіну робиться без клапана;   коли вентиляція - примусова, краще застосовувати труби з оцинкованої сталі

висновок

Найдешевше зробити витяжку і приплив в будинку природним, але така вентиляція не дуже ефективна і економічна в плані теплових втрат. Припливно-витяжні установки дадуть високу ступінь комфорту і заощадять енергоресурси, але зажадають великих вкладень і обслуговування. Непоганий варіант - комбінована вентиляція, його можна прийняти як компроміс.

Рекомендуємо:

Чи потрібна вентиляція в дерев'яному будинку?
Які труби використовувати?
Чи потрібна вентиляція в дерев'яному будинку?
Так що вентиляція дерев'яного будинку потрібна однозначно, інша справа - як її краще зробити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама