Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дерев'яні сходи своїми руками: елементи конструкції, розрахунок розмірів, підбір матеріалів, етапи та особливості будівництва

  1. види сходів
  2. гвинтові
  3. маршові сходи
  4. Конструкції дерев'яних сходів і креслення
  5. Розрахунки сходової конструкції
  6. підготовка матеріалів
  7. Роботи по виготовленню

При зведенні будинку або дачі частіше вибирають проект двоповерхової споруди При зведенні будинку або дачі частіше вибирають проект двоповерхової споруди. Це обумовлено невеликою площею ділянок, високою вартістю землі або архітектурними уподобаннями. Комфортне пересування між приміщеннями, що знаходяться в різних рівнях, забезпечують сходи. Вони відрізняються по конструкції, матеріалу виготовлення.

Сходи з дерева - найпоширеніший варіант. Вони мають безліч видів конструкцій і версій оформлення. Дерево - матеріал, що дозволяє побудувати конструкцію самостійно, якщо є столярний інструмент. Таке виготовлення знижує загальну вартість, що грає вирішальну роль.

види сходів

Перед початком будівництва вибирають тип конструкції. Це залежить від того скільки місця виділяється під сходи, зручності використання, естетичного вигляду.

Виготовляються з дерева сходи групують на два основних види по конструктивному виконанню:

  • маршові;
  • гвинтові.

гвинтові

Гвинтові пристрої компактні, але складні у виготовленні. За ним не так комфортно розумітися, як по маршовим. Труднощі виникають при перенесенні великогабаритних речей і меблів. З цих причин гвинтові використовують при нестачі місця або з естетичних міркувань.

Для складання такої конструкції розраховується безліч параметрів. При виготовленні важливо дотримати точність підгонки деталей, інакше пристрій вийде ненадійною Все це робить її будівництво непідготовленою людиною складним.

маршові сходи

Зручні і надійні в експлуатації - маршові конструкції, але вони громіздкі і встановлюються тільки в просторих приміщеннях. Такі сходи бувають одно-, дво- або трёхмаршевимі. Вибір варіантів побудови залежить від декількох умов:

Зовнішній вигляд розробляється як індивідуальний проект або підбирається за наявними прикладів, розміщеним в інтернеті.

Одномаршова сходи - найпростіший варіант конструкції. Вона встановлюється біля стіни, але може розташовуватися і по центру кімнати. Це доступна в виготовленні конструкція, але при високих стелях вона має велику довжину. Можливість її установки залежить від розміру приміщення. Для зручності використання одномаршеві сходи доповнюють поворотними ступенями при вході. А також ця конструкція часто вживається, якщо місце установки - вулиця.

Двухмаршевая - являє собою дві половинки одномаршових конструкції, з'єднані поворотною майданчиком або ступенями. Цей вид конструкції зручний підвищеної компактністю, легко вписується в інтер'єр приміщення і займає менше місця, ніж одномаршова.

Трехмаршевая - ця конструкція складається з двох поворотних площадок і трьох маршів. Такі сходи економить додаткове місце в будинку. Використовується при великій висоті стель і недостатній довжині приміщення.

Конструкції дерев'яних сходів і креслення

Продукція, що виготовляється з дерева сходи, складається з окремих частин. Для виробництва різних елементів конструкції може застосовуватися різна деревина.

Несучими елементами є опорний стовп, тятива або косоур:

  • Тятива - дерев'яна балка, яка є частиною, несучої конструкції. Розташовується з торців ступенів, які до неї кріпляться.

  • Косоур - дерев'яна балка, частина несучої конструкції, яка розташовується під ступенями Косоур - дерев'яна балка, частина несучої конструкції, яка розташовується під ступенями. На ній робляться випив для укладання ступенів.

Різниця полягає в способі кріплення ступенів. У сходах на косоурах вони лежать на балках, а в сходах на тятивах кріпляться торцями до цих балках за допомогою куточків, запилів або іншими способами. Виготовляють тятиви і косоури з балок сосни або модрини, використовують деревину ясена або дуба.

Сходинка становить собою проступи і подступенка:

  • Проступь - верхня частина ступені, яка відчуває максимальне навантаження при експлуатації. Виготовляється з твердих порід дерева.

  • Подступенок - вертикально розташована частина ступені, що встановлюється між проступямі.

Огороджувальні конструкції включають:

  • Балясини - стовпчики, що кріпляться до східців і поручнів. Створюють додаткову жорсткість всієї конструкції і забезпечують безпеку.

  • Поручні - частина конструкції, що служить для безпеки і зручності експлуатації. Кріпляться догори балясин, створюють додаткову жорсткість всієї конструкції.

У сходах застосовують різні декоративні елементи, що додають конструкції завершеного вигляду.

Розрахунки сходової конструкції

Щоб зрозуміти, як зробити сходи своїми руками, потрібно знати її пристрій і провести розрахунок конструкції у відповідності з будівельними нормами.

На першому етапі потрібно визначити місце для установки і бажаний дизайн. При цьому треба враховувати основні норми будівництва:

Після цього робляться необхідні заміри та розрахунки:

  1. Висота всієї конструкції - цей показник обумовлюється відстанню від підлоги до поверхні підлоги наступного поверху. Для знаходження висоти вимірюють приміщення, додавши товщину перекриття. Ця величина буде складати висоту сходів. У стандартних заміських будинках і дачах цей показник становить близько трьох метрів.
  2. Визначають кількість ступенів конструкції. Для цього висоту ділять на бажану висоту ступені. Комфортна становить 18 см. При висоті сходів три метри: 300/18 = 16,7 - округлено - 17 ступенів.
  3. Розраховують ширину ступенів. Вона визначається на основі кроку людини, при цьому якщо сходи будуть використовувати діти, то беруть нижню межу кроку в 60 - 62 сантиметри. Віднявши від 62 висоту ступені в 18, отримаємо значення 44 сантиметри - це ширина двох ступенів. Половина значення, яка дорівнює 22 - це ширина одному щаблі.
  4. Знаючи ширину одного ступеня і їх кількість, знаходять довжину сходового маршу: 22 X 17 = 374. При заданих параметрах сходи виходить завдовжки 3,74 метра. Встановивши довжину драбини, додатково перевіряють можливість її розміщення в кімнаті. Її довжину можна скоротити за рахунок збільшення висоти ступенів і зменшення їх кількості або ширини. Але необхідно стежити за збереженням кроку в межах 60 - 65 сантиметрів і шириною проступи не менше 20. Якщо приміщення не дозволяє зібрати сходи такої довжини, можна застосувати двохмаршові варіант, з'єднавши частини майданчиком. Марші розташовують Г-образно - паралельно прилеглим стінах кімнати або з поворотом на 180 градусів.
  5. Ширину сходів вибирає власник будинку. При цьому рекомендовані для безпеки параметри становлять не менше 80 сантиметрів. Вибираючи ширину, передбачають можливість зустрічного проходу двох чоловік, а також перенесення великогабаритних предметів, меблів. Для домашнього застосування сходи роблять мінімальною шириною від 100 - 120 сантиметрів.
  6. Розрахунок стельового отвору необхідний для комфортного використання. Чим більше кут підйому - тим менше потрібний отвір. При установці забезпечується відстань від поверхні ступенів до стелі не менше 1,9-2,0 метра.

Перед будівництвом готується креслення майбутньої дерев'яних сходів. На ньому відображаються розміри всіх елементів і схема їх установки. Наявність креслення дозволить чітко дотримуватися розраховані параметри.

Важливо: Розраховуючи висоту сходів, потрібно пам'ятати про те, що верхня ступінь повинна знаходитися на одному рівні з підлогою другого поверху.

Визначивши основні параметри майбутніх сходів, треба розрахувати розміри несучих елементів Визначивши основні параметри майбутніх сходів, треба розрахувати розміри несучих елементів. Якщо необхідна сходи для дачі на другий поверх недорога, то найбільш простий і надійною є конструкція на косоурах, вона підійде для установки на дачну ділянку і в житловий будинок. Обчислити довжину косоуров можна по теоремі Піфагора - квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів. Є прямий кут між стіною і підлогою і два прилеглих до нього катета: перший - висота сходів (3 метра) і другий - її довжина (3,74). Квадрат косоура (гіпотенузи) дорівнює: 3 × 3 + 3,74 × 3,74 = 22,99. З отриманої суми витягаємо корінь за допомогою калькулятора і отримуємо 4,8 метра.

підготовка матеріалів

Провівши заміри і скорегувавши проект, треба підготувати матеріали для виготовлення. Для спорудження одномаршових сходи з розрахованими параметрами необхідно придбати:

  1. Дві дерев'яні балки товщиною 50 і шириною 250 міліметрів. Розрахована довжина балок становить по 4,8 метра.
  2. Для виготовлення 17 проступей довжиною по 1 метру набувають потрібну кількість дошки з запасом на обробку. Дошки беруть товщиною не менше 25 міліметрів. Для проступей рекомендується використовувати дуб або ясен. Якщо не передбачається велике навантаження, то допускається модрина або сосна. Для проступей використовують м'які породи товщиною 20 мм.
  3. Для монтажних робіт набувають саморізи, металеві куточки, клей по дереву, потрібно купити анкера для кріплення несучих елементів.
  4. Балясини, поручні і декоративні конструкції краще придбати в готовому вигляді. У будівельних магазинах пропонується широкий вибір таких елементів різного дизайну і розміру. Для самостійного виготовлення цих елементів необхідно токарне устаткування і навички роботи на ньому. Якщо їх немає, то виготовлення балясин в домашніх умовах призведе тільки до додаткових витрат матеріалу. При бажанні виготовити самостійно потрібно придбати дерев'яний брус 10 × 10 сантиметрів, з якого виточують поручні і балясини.

Для прискорення робіт з будівництва купуються вже готові ступені. Ці елементи, зроблені з різних порід, продаються в будівельних магазинах. Плюсом придбання готових проступей є економія часу, витрат на шліфування і обробку крайок деталей.

Перед початком робіт потрібно підготувати необхідні інструменти. В роботі знадобиться дриль, шуруповерт, молоток, ножівка, шліфувальна машинка.

Роботи по виготовленню

Після придбання необхідних матеріалів та підготовки інструментів приступають до будівництва. Зведення сходів проводять відповідно до підготовленими кресленнями і розрахунками.

  1. Придбані для виготовлення косоуров дошки обрізаються до необхідного розміру. На нижній частині дошки роблять зріз відповідно до попередньо зазначеної на стіні лінією ухилу сходів по відношенню до підлоги. На верхній частині роблять зріз рівний розі нахилу сходів по відношенню до стіни.
  2. За допомогою кутника на дошках відзначаються вирізи для установки проступей. Виходить своєрідна гребінка. Вирізи роблять паралельно зрізу для установки на підлогу. Важливо, щоб гребінка заходила на дошку більше ніж наполовину. Необов'язково вирізати в дошці гребінку на повну глибину проступи, можна обмежитися вирізом на ¾ від необхідної глибини.
  3. По лінії початку сходів на підлозі монтують завзятий брус. Такий же встановлюють і в стельовому прорізі. В цей брус будуть упиратися косоури. Для кращого кріплення на брусі або косоурах запиливают пази. Після цього встановлюють косоури, кріплять їх до опорного бруса, до підлоги, стельового отвору. Косоур, що знаходиться біля стіни, закріплюють до неї анкерами. Для забезпечення жорсткості конструкції кількість косоуров не обмежується парою. Якщо сходи широка, то додають один або два косоура.
  4. На косоури саморізами з лицьового боку монтують подступенки. Для прихованого монтажу їх закріплюють на металеві куточки саморізами з внутрішнього боку сходів. Подступенки виготовляють в точній розміні з шириною сходів.
  5. Після установки сходинок монтують проступи. Якщо вони виготовлялися самостійно, то перед установкою проступи фрезерують. Закріплюють приховано до косоурам і подступенка на металеві куточки або з лицьового боку саморізами. Край проступи повинен виходити за косоури не менш ніж на 10 мм і за край гребінки не менше 20 мм.
  6. У встановлених щаблях розмічають і висвердлюють отвори для закріплення балясин. Їх свердлять на відстані від краю ступені рівному половині товщини балясини. Після цього в отвір встановлюють шканти на столярний клей. Їх розмір залежить від балясин і повинен забезпечувати жорстке кріплення, зазвичай шканти видається з щаблі на 10 - 15 мм. Для початку встановлюються крайні балясини і верхній опорний стовп, до них додається поручень, відзначається кут зрізу балясини до поручня. Після того як у зазначеній кутку зрізаний верх у всіх балясин, вони встановлюються на шканти з використанням столярного клею.
  7. Після висихання клею на балясини укладаються поручні. Вони кріпляться встик шкантів до опорного стовпа, а до балясин за допомогою клею і шурупів. У нижній частині поручня фрезером вирізається поглиблення, в яке щільно входять змащені клеєм балясини.
  8. В останню чергу встановлюють нижні опорні стовпи і кріплять шкантів поручні.
  9. Змонтовану сходи покривають захисними матеріалами. У разі вибору вуличний варіант розміщення на дачній ділянці, то обов'язково використовувати просочення, воском або антисептики. Залежно від необхідного ефекту вживають прозорий лак, тонують або покривають фарбою.

Монтаж сходів - трудомісткий процес Монтаж сходів - трудомісткий процес. У недосвідченого людини він відніме багато часу. Важливо не допускати неточностей при виготовленні деталей, забезпечити надійність кріплення всіх елементів.

Будівництво сходів в будинку своїми руками - це недорога альтернатива придбання готової конструкції. При належній старанності витрачені зусилля окупляться довгої службою і красивим видом твори власної праці.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама