Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дерев'яний двутавр для перекриттів розрахунок навантаження. Балки перекриття: перетин і крок. Плюси і мінуси використання Н-образних балок з ОСП

  1. Якої довжини потрібні балки?
  2. Як визначити навантаження?
  3. Балки перекриття: перетин і крок
  4. Економічний варіант перекриття
  5. звукоізоляція перекриттів
  6. Захист балок від вологи та інших зовнішніх впливів
  7. Захист дерев'яних перекриттів від вогню
  8. Несуча здатність балок: способи підвищення
  9. Двотаврові балки перекриття
  10. Ключові особливості дерев'яних двутавров
  11. Виробництво двотаврового елемента з дерева
  12. Область застосування і сортамент балок-двутавров
  13. Як визначити необхідні розміри клеєної балки
  14. Плюси і мінуси використання Н-образних балок з ОСП
  15. Виготовлення балки в домашніх умовах
  16. Вибір і підготовка матеріалу
  17. Виготовлення деталей і їх складання
  18. Відео: Як зробити двутавр з дерева
  19. Нюанси укладання балок перекриття
  20. Перелік основних кроків будівництва каркасного будинку
  21. ціни

Для облаштування перекриттів при будівництва будинку будуть потрібні балки. У приватному будівництві найчастіше використовують дерев'яні варіанти . Для вибору конкретних розмірів потрібно провести розрахунок дерев'яних балок перекриття.

Перекриття по дерев'яних балках. фото

Якої довжини потрібні балки?

Необхідна довжина дерев'яних балок перекриття визначається декількома моментами. Балки повинні перекривати проліт і мати певний запас, щоб можна було закласти їх в стіни. Якщо стіни зроблені з цегли або бетонних блоків, то поглиблення балок виконується на 10 - 15 см. Нижня межа для дощок, верхня для бруса. У стінах з дерева поглиблення роблять на сім сантиметрів.

У деяких варіантах балки кріпляться куточки, хомути та інші пристосування. У такому випадку довжина дерев'яних балок перекриття дорівнює відстані від однієї стіни до іншої. Іноді балки виводять на 30-50 см назовні і вони беруть участь в створенні ската даху.

Оптимальні балки з дерева для перекриття відстаней від двох з половиною метрів до чотирьох. Максимальна довжина, яку може перекрити такий елемент з дерева - 6 м. Далі міцність виявляється недостатньою. Для більш довгих прольотів використовують варіанти з клеєного бруса або ставлять додаткові опори, наприклад, колони.

Як визначити навантаження?

На дерев'яні балки перекриття постійно впливає навантаження, що складається з декількох складових. Перших складових є власна вага всіх деталей, складових перекриття. Другий доданок - експлуатаційне навантаження. Вона буває тимчасовою або постійною. Точний розрахунок досить складний, але цілком можливо застосовувати спрощений варіант формули.

Якщо розраховується навантаження для перекриття горища, в якому не будуть що-небудь зберігати, то постійне навантаження приймається за 50 кг / м2.

Експлуатаційна навантаження в такому варіанті буде: 70 * 1,3 = 90 кг / м2. 70 - нормативне значення для даного горища, 1,3 - коефіцієнт запасу.

Загальна розрахункове навантаження - сума з двох названих, тобто 50 + 90 = 130 кг / м2. Округляем і отримуємо 150 кг / м2.

Дані розрахунки припускають, що буде використовуватися легкий утеплювач. Якщо ж будуть застосовуватися матеріали з великою вагою або горище буде активно використовуватися для різних цілей, то нормативне навантаження, що діє на перекриття підвищується до 150 кг / м2. У цьому випадку 150 * 1,3 + 50 = 245 кг / м2. Дане значення можна округлити до 250 кг / м2.

При створенні мансарди враховується вага підлогового покриття і основи підлоги, меблів, людей. В результаті навантаження виходить від 350 до 400 кг / м2.


В результаті навантаження виходить від 350 до 400 кг / м2

Балки перекриття: перетин і крок

Коли значення довжини балок відомо і проведені розрахунки загального навантаження, то можна визначити необхідну перетин цієї деталі і крок монтажу, який повинен використовуватися.

При розрахунку дерев'яних балок перекриття враховується, що оптимальним варіантом розтину є прямокутне. Висота і ширина повинні мати співвідношення 1,4: 1.

Ширина балок варіюється від 4 см до 20, а висота від 10см до 30. Висоту намагаються вибрати таку, щоб було зручно укладати утеплювач.

На перетин балок дерев'яного перекриття впливає і такий показник, як крок, з яким вони укладаються. Зазвичай крок балок дерев'яного перекриття знаходиться в діапазоні від 60 см до 1 м. але може змінюватися в меншу сторону до 30 см і в більшу до 1,2 м. Іноді крок підбирають по ширині плити теплоізоляційного матеріалу. У каркасних будівлях його прив'язують до кроку каркасних стійок для забезпечення максимальної жорсткості.

Для перевірки і розрахунків підходять онлайн-калькулятори, які широко представлені в інтернеті.


Економічний варіант перекриття

Економічним називається перекриття, що складається з дерев'яних щитів. Ці деталі бувають з обшивкою з однієї або з двох сторін. Вони з'єднані з каркасом, що допомагає їм добре витримувати всі навантаження вертикального характеру. Щити є несучими тільки тоді, коли вони надійно з'єднуються з каркасними дошками. Дошки повернені ребрами до щитів і з'єднуються саме цими поверхнями. Оскільки ребра з дощок і обшивка міцно з'єднані в єдину конструкцію, вони мають несучу здатність не менше, ніж дерев'яні балки перекриття.

Відмінним матеріалом для обшивки є будівельна фанера і плити ДСП. Застосовуються і звичайні дошки, але вони не створюють перекриття, що володіє високими несучими характеристиками. При їх застосуванні виходить значна кількість швів, що мають один напрямок.

При їх застосуванні виходить значна кількість швів, що мають один напрямок

Не можуть бути додатковими несучими елементами і гіпсокартонні плити, а також столярні та цементостружечние плити. Раціональність їх використання невелика ще й тому, що вони коштують дорожче, ніж ДСП і фанера.

звукоізоляція перекриттів

Зазвичай проводиться утеплення перекриттів по дерев'яних балках, але міжповерхові перекриття не вимагають високого рівня теплоізоляції. Рівень звукоізоляції є більш важливим показником в даному випадку. Висока міцність перекриттів не завжди поєднується з необхідними показниками шумозахисту. Нерідко балки перекриття в дерев'яному будинку доводиться додатково ізолювати, щоб позбутися від проникаючих звуків. Особливо складно доводиться проектувальникам збірних будинків. Їм необхідно поєднати два напрямки. Необхідно створити конструкцію, яка буде відрізнятися високою міцністю і витримувати значні навантаження. При цьому в ній повинні бути «м'які» елементи, поглинаючі звукові хвилі. Саме вони створюють найкращу звукоізоляцію.

Балки, заповнені шлаком або керамзитом, не відповідають сучасним нормам. Вони не підходять ні за рівнем гідроізоляції, ні по технологічних особливостях створення.

Сучасні норми містять вимоги щодо скорочення кількості ударних шумів, які можуть пропускатися перекриттям. При цьому шумозахист повинна підвищуватися навіть на шкоду несучої здатності конструкції. В результаті були створені нові варіанти, що поєднують показники.

Стали використовуватися пружинні скоби. Вони роз'єднують нижню обшивку і балки, завдяки чому ударні шуми передаються менше і швидше гасяться.

Вони роз'єднують нижню обшивку і балки, завдяки чому ударні шуми передаються менше і швидше гасяться

Поліпшити звукоізоляцію допомагають і спеціальні обважнювачі всередині конструкції. Для цієї мети використовують пісок і інші матеріали, що зменшують звукопередачу.

Оскільки пісок матеріал сипучий, то з цим пов'язаний його основний недолік. При вільної відсипанні в простір перекриття він може прокидатися вниз через щілини між плитами. Щоб цього уникнути, простір застеляють плівкою або використовують спеціальні мати, що складаються з двох шарів плівки і піску між ними.

Замість піску можуть бути використані плити на цементній основі. Основний їх недолік - високий вагу. В результаті необхідно збільшувати міцність балок, що робить конструкції менш економічними.

Неможливо забезпечити високу звукоізоляцію для відкритого знизу перекриття. Якщо балки знизу не обшиваються, а всередину не закладаються ізолюючі матеріали, то рівень проникнення шумів буде досить високий.

Захист балок від вологи та інших зовнішніх впливів

Спеціальний захист від вологи і кліматичних впливів балок перекриття в дерев'яному будинку не потрібно. Всі конструкції мансарди, горищне перекриття по дерев'яних балках, дерев'яні елементи зовнішньої стіни надійно захищені в тому випадку, якщо покрівля виконана правильно і не протікає.

Захищати деревину перекриттів спеціальними засобами потрібно тільки в тому випадку, якщо перекриття розташовується над вологою зоною. Це може бути ванна кімната, лазня, пральня та будь-яке інше приміщення з високою вологістю. Вентиляція для перекриттів не потрібно.

Для захисту будь-яких конструкцій досить стандартної обробки. Відкриті балки або інші види вентильованих перекриттів можна обробити лакофарбовими матеріалами. Спеціальні хімічні засоби для обробки не потрібні.

Захист дерев'яних перекриттів від вогню

Будівельні матеріали повинні відповідати нормам пожежної захисту. Всі матеріали поділяють на дві групи: горючі і негорючі. Конструкції бувають полуогнестойкіе і вогнестійкі. Перші тільки затримують поширення вогню, знижують швидкість загоряння. Другі ж не горять, тому не дають вогню розповсюджуватися.
Будівельні матеріали повинні відповідати нормам пожежної захисту

У житловому будівництві ці норми повинні дотримуватися максимально повно. Щоб забезпечувати максимальну безпеку. Зокрема перекриття, які розташовані в семи метрах над землею повинні протистояти вогню не менше, ніж півгодини.

Оскільки для перекриттів часто використовується дерево, то рекомендується використовувати цільну деревину. Якщо ж застосовуються інші деревні матеріали, то вони повинні мати відповідний рівень щільності. Нерідко дерево обробляють спеціальними речовинами, що додають вогнестійкість пальному матеріалу.

Коли проектується конструкції з відкритими балками, то слід враховувати вплив вогню з кількох сторін.

Для виявлення стійкості конструкції до вогню використовують спеціальні значення. Наприклад, для хвойної деревини швидкість вигоряння прийнята за 0,8 мм в секунду.

Розраховуючи конструкції з відкритими балками, враховують необхідний рівень вогнестійкості. Коли висота задається параметрами утеплювача, підвищують ширину балок для збільшення часу затримки вогню.

Питання до пожежної безпеки, також як і до шумозахисту, ще є. Їх продовжать вирішувати найближчим часом всі зацікавлені сторони.

Несуча здатність балок: способи підвищення

Щоб підвищити несучі характеристики балок, використовується кілька способів. По-перше, кріпляться накладки з дощок, що збільшують розтин.

По-друге, на балці можна закріпити П-подібний профіль з металу. Це також збільшує її жорсткість і міцність.


Це також збільшує її жорсткість і міцність

По-третє, скорочується крок між балками, тобто вони укладаються набагато частіше, ніж потрібно. Це дає певний запас міцності і дає свободу дій без занепокоєння про надійність конструкції.

Періодично стан перекриттів треба перевіряти. Пошкоджені балки замінюють або ремонтують за допомогою накладок. Руйнують їх шкідники. Волога спільно з гниттям.

Двотаврові балки перекриття

Сучасні двотаврові балки перекриття дерев'яні виготовляються з декількох матеріалів. Для їх виробництва використовують брус, плити OSB і хвойні породи дерева. Ці балки мають безліч позитивних характеристик. Вони екологічні, оскільки виробляються виключно з матеріалів, що не виділяють шкідливих речовин. Служать двотаврові балки довго, а завдяки особливій формі і надійно. Вони відрізняються унікальним поєднанням невеликої ваги і високої міцності. Ці балки не змінюють свої геометричні параметри і не деформуються. Їх легко застосовувати, оскільки всі поверхні ретельно вивірені, а всі елементи мають однакові параметри.


Двотаврові балки перекриття дерев'яні. фото

Ціни на двотаврові балки залежать здебільшого від двох характеристик. Перша - площа перетину, а конкретно, висота балки. Друга - матеріали, з яких виготовлені полки.

Оптимальних параметрів жорсткості перекриттів в сучасному будівництві домагаються за рахунок монтажу двотаврових балкових конструкцій , Що мають поперечний переріз у вигляді літери H. Металевий двутавр давно відомий вітчизняним будівельникам, а ось двотаврова дерев'яна балка поки ще викликає певні побоювання. Які переваги існують у застосування цього будматеріалу, чи є нюанси по його монтажу і чи можливо виготовити такий відповідальний конструктивний елемент своїми руками?

Універсальний будівельний матеріал - клеедеревянная двотаврова балка

Ключові особливості дерев'яних двутавров

Основна вагова навантаження при експлуатації споруди будь-якого типу лягає на міжповерхові, цокольні і горищні перекриття. Їх несучі елементи повинні гарантовано витримувати постійні і змінні навантаження, що включають їх власну вагу, а також вага людей і меблів.

На перший погляд, збірні дерев'яні конструкції за міцністю не можуть конкурувати з залізобетоном або металом, але практика і розрахунок доводять зворотне.

Виробництво двотаврового елемента з дерева

двотавровий перетин дерев'яної балки виходить в результаті комбінації трьох елементів - двох полиць, зазвичай виготовляються з столярного лісу, і стійки з орієнтоване-стружкової плити. Нерідко матеріалом для полиць служить соснова дошка або брус LVL (склеєний з декількох шарів хвойного шпону пиломатеріал, що відрізняється від фанери і масиву деревини високою стійкістю до горизонтальних навантажень).

Щоб підвищити робочі якості деревини і запобігти гниттю, виробник її висушує в кілька етапів, а для захисту від комах і підвищення пожежної безпеки обробляє продукцію антисептиком і антипіреном.

Частини двотавру з'єднуються між собою подвійним шипом на спеціальних пресах з використанням водостійкого клею. Така технологія виробництва дає можливість:

  • отримати більш високу міцність виробу на вигин (в порівнянні з масивними балками прямокутного перетину );
  • уникнути недоліків, властивих деревині - усушки, усадки, появи скрипів, зрушень і тріщин.


отримати більш високу міцність виробу на вигин (в порівнянні з масивними балками   прямокутного перетину   );   уникнути недоліків, властивих деревині - усушки, усадки, появи скрипів, зрушень і тріщин

Виробництво балки-двутавра з дерева

По готовності балки її можуть посилити додатковими накладками - ребрами жорсткості. Таким чином, несуча здатність клеєного дерев'яного двотавру при рівних площах перетину перевищує аналогічний показник інших систем, що застосовуються в малоповерховому і котеджному будівництві.

Область застосування і сортамент балок-двутавров

Сьогодні двотаврові балки з дерева головним чином задіюються в каркасному виробництві будинків. У кам'яних будівлях такий будматеріал також застосовується все активніше, оскільки з його допомогою можна швидко провести наступні роботи:

  • облаштування всіх видів перекриттів, а також кроквяної конструкції покрівлі;
  • монтаж безшумних підлог, міжкімнатних перегородок;
  • створення високоякісної монолітної опалубки під бетонний фундамент ;
  • всілякі реконструкції - заміна балок перекриття, підйом рівня підлоги;
  • зведення додаткових приміщень - мансард, альтанок, терас і т. д.


д

види l дерев'яних двутавров

Щоб задовольнити зростаючий попит, виробники розробили досить широкий асортимент, що дозволяє легко підібрати потрібний розмір і характеристики балок або стійок:

  • БДК - балка двотаврова клеєна, призначена для використання в коротких прольотах;
  • БДКУ - балка посилена, відрізняється збільшеною шириною полки і застосовується на довгих прольотах;
  • БДКШ - балка широка, призначена для використання в украй навантажених конструкціях, кроквяних системах або на наддовгих прольотах;
  • СДКУ - стійка посилена, використовується як основа стінового каркаса;
  • СДКШ - стійка широка, застосовується в монтажі стінових панелей.

Про використання в якості конструктивного матеріалу бруса ЛВЛ покупець інформується літерою Л в маркуванні. Також тут вказуються геометричні розміри перерізу, важливі для визначення несучої здатності дерев'яної двотаврової балки перекриття.


Пофарбовані балки для підлоги та перекриття

Як визначити необхідні розміри клеєної балки

Підбір перерізу «на око» неприпустимий, так як несучі конструкції можуть не витримати навантаження і деформуватися або обрушитися. Розрахунок параметрів дерев'яної двотаврової балки для перекриття капітальних споруд краще довірити інженеру, здатному врахувати умови експлуатації та особливості роботи.

Самостійні обчислення ускладнені тим, що регламентують їх документи мають безліч поправок і оновлених вимог, розібратися в яких непросто.

Наведені в відкритих джерелах дані можуть бути застарілими, а актуальна інформація часто закрита від безкоштовного доступу.


Міжповерхове перекриття з балок

Розраховувати «на коліні» допускається тільки конструктивні частини підсобних приміщень невеликої площі. При спрощених обчисленнях важливо враховувати нормативне навантаження, крок укладання балок і розмір прольоту. Зразкові значення навантаження на перекриття виглядають таким чином:

  • для перекриття неексплуатованої горища постійне навантаження приймається в межах 50 кг / м2, а експлуатаційна - 90 кг / м2, отже, загальна розрахункова навантаження становить 130 кг / м2 (з округленням у більшу сторону 150 кг / м2);
  • в разі інтенсивного використання горищного простору експлуатаційне навантаження повинна бути збільшена до 195 кг / м2, а значить, її сумарний показник дорівнюватиме 245 кг / м2 (для збільшення запасу міцності він збільшується до 250);
  • при використанні горищного простору як мансарда додатково враховується вага підлог, перегородок, меблів і, як результат, загальна розрахункова теплове навантаження має бути не менше 300 кг / м2;
  • міжповерхове дерев'яне перекриття також включає свою конструкцію підлоги, а його експлуатаційна навантаження складається з ваги людей і предметів побуту, тому її значення не може бути меншим, ніж 400 кг / м2.

Знаючи необхідну довжину балки і діючу на неї навантаження, за таблицями можна визначити необхідний розмір перетину.


Таблиця підбору перетину двотаврової балки для міжповерхового перекриття житлового будинку з кроком 500 мм


Таблиця підбору перетину двотаврової балки для горищного перекриття житлового будинку з кроком 500 мм

Плюси і мінуси використання Н-образних балок з ОСП

Які вигоди можна отримати, замінивши в будівельному проекті звичайні балки на дерев'яні двотаврові? Через малу вагу конструкцій (6-метрова балка важить близько 6 кг) на перший план виступає суттєвим полегшенням транспортування і монтажу. Як наслідок, зменшуються терміни ведення робіт і знижуються витрати. Установка такого будматеріалу не вимагає застосування важкої спецтехніки, і монтаж здійснюється стандартним плотницким інструментом.

До плюсів використання Н-образних балок також можна віднести:

  • високі характеристики, що дозволяють перекривати довгі прольоти (до 8-12 м) без використання проміжних опор;
  • різноманіття типорозмірів, стабільність форм і геометричних параметрів;
  • відсутність недоліків, властивих природному деревині;
  • економія житлового простору за рахунок прокладки прихованих комунікацій в нішах двутавров;
  • мінімізація ризику появи містків холоду - дерево має низьку теплопровідність і теплоємність.


високі характеристики, що дозволяють перекривати довгі прольоти (до 8-12 м) без використання проміжних опор;   різноманіття типорозмірів, стабільність форм і геометричних параметрів;   відсутність недоліків, властивих природному деревині;   економія житлового простору за рахунок прокладки прихованих комунікацій в нішах двутавров;   мінімізація ризику появи містків холоду - дерево має низьку теплопровідність і теплоємність

Порівняльна таблиця різних систем перекриттів

Перекриття з дощок, звичайно, виграють у двотаврових за ціною, проте необхідність створення частою обрешітки, опорних елементів, а також періодичні ремонти ускладнюють їх експлуатацію і в результаті можуть звести отриману економію до нуля.

Крім високої вартості дерев'яних двутавров, з реального досвіду випливає й інший їх недолік - ризик придбати контрафактну малонадійний продукцію, вироблену в кустарних умовах.

Виготовлення балки в домашніх умовах

Щоб виключити можливість покупки недоброякісного будматеріалу, рекомендується купувати балки у виробників або посередників з хорошою репутацією, або спробувати зробити їх самостійно. На відміну від металевих виробів , Дерев'яні двотаврові балки перекриття своїми руками цілком можуть бути виконані з належною якістю, якщо попередньо ознайомитися з технологією і поруч нюансів промислового виробництва.


Схема і розміри балок

Вибір і підготовка матеріалу

Для виготовлення опорних балкових елементів краще вибирати клеєний брус - його правильна геометрія сприяє отриманню якісної заготовки.

Оптимально якщо він буде виготовлений з модрини, так як вона при наборі вологи в процесі експлуатації не втрачає, а навпаки, набирає міцність, але можна використовувати брус з будь-якої хвойної породи. Його перетин визначається розрахунком, але в жодному разі не повинно бути менше 30х25 мм.

Цілком прийнятний за вартістю і характеристикам матеріал для стійок - багатошарова фанера (для малонавантажених балок) або лист OSB (для зведення масивних споруд). Товщина фанери або орієнтовано-стружкової плити становить 24-27 мм, і при необхідності плиту можна посилити додатковими ребрами жорсткості.


Готовий двутавр з дерева

Щоб з'єднати заготовки, потрібно підібрати клей для деревини на водній основі (для житлових приміщень він повинен бути нетоксичним, про що свідчить маркування ECO). Найбільшу статичну і динамічну міцність з'єднання забезпечує поліуретановий і казеїновий склад. Перед обробкою матеріали повинні бути відбраковані, відшліфовані і висушені.


Перед обробкою матеріали повинні бути відбраковані, відшліфовані і висушені

Нерідко виготовлення відбувається прямо на будівництві

Виготовлення деталей і їх складання

Для виготовлення двотаврової балки з дерева знадобляться такі інструменти :

  • рулетка;
  • фрезерний верстат (варіант - циркулярна, електро- або бензопила);
  • фрезерні диски потрібної товщини, бажано, з трапецієподібним профілем;
  • гідравлічний прес (або швелер з хомутами).

Найважливішим технологічним етапом є розмітка - від її точності залежить довговічність і міцність виробу.

Не можна допустити навіть найменшої перекосу, тому вибірка кріпильної канави повинна вестися строго по осьовій лінії, проведеної при розмітці. Глибина і ширина паза залежить від розмірів бруса і ОСП і становить приблизно 10% від ширини стійки.


Глибина і ширина паза залежить від розмірів бруса і ОСП і становить приблизно 10% від ширини стійки

Схема збірки балки

  1. Рівномірним тонким шаром промазати контактні поверхні.
  2. Прикласти до заготівлі стінки нижній і верхній брус.
  3. Вирівняти і притиснути деталі один до одного.

Щоб уникнути перекосу балки під час висихання склеювання краще проводити на пневмо- або Гідровайми, яку можна також замінити саморобним пристосуванням - аналогом струбцини. Для цього необхідно підібрати швелер за розмірами планки, зігнути лист металу в потрібну форму. Після цього треба обережно накласти по обидва боки металеві деталі на зібраний двутавр і зафіксувати хомутами. Час витримки балки залежить від виду клею.

Відео: Як зробити двутавр з дерева


Що необхідно знати про монтаж балок

Дерев'яна балка-двутавр готова до монтажу після покриття антіпіреновим і антисептичним складом і повного висихання. Будівельникам, облаштовувати нескладні перекриття, необов'язково володіти спеціальними навичками, чого не можна сказати про зведення будинку з дерев'яних двотаврових балок.

Для гарантії безпеки та надійності каркасне спорудження постійного проживання краще замовляти профільної компанії-забудовнику.

Нюанси укладання балок перекриття

  1. Для закладу балки в цегляну або кам'яну стіну ще на етапі її кладки слід передбачити спеціальні ніші - гнізда.
  2. Якщо стіни виконані з бруса або колоди, ці отвори в них вирубуються.
  3. Незалежно від стінового матеріалу дно гнізд необхідно вистелити подвійним шаром руберойду, а краю балок (це стосується тільки випадку, коли їх монтують в цеглу або камінь) обробити будь-яким водовідштовхувальним складом, наприклад, бітумом.
  4. Довжина опорного кінця балки повинна бути не менше 150 мм.
  5. Починати установку краще від краю однієї зі стін, після цього перейти до монтажу проміжних балок.
  6. Монтажний крок вивіряється шаблоном, а з метою перевірки горизонтальності установки необхідно використовувати рівень.
  7. Щоб домогтися горизонтальній поверхні, під опорні кінці може знадобитися підкласти дерев'яні плашки.
  8. Кожну третю балку рекомендується закріплювати анкерами або дерев'яними розпірками.
  9. Решта вільними порожнини в гніздах можна заповнити паропроникним утеплювачем, наприклад, мінватою, або залити будівельним цементним розчином .
  10. Після того як балки надійно закріплені, їх потрібно обшити вагонкою, дошкою чи гіпсокартоном.


Після того як балки надійно закріплені, їх потрібно обшити вагонкою, дошкою чи гіпсокартоном

Балки перекриття в цегляній стіні

Перелік основних кроків будівництва каркасного будинку

Технологія, за якою будуються каркасні будинки з фанери і ОСП, називається канадської. Раніше в якості несучих елементів використовували брус і дошку, проте в даний час їх все частіше замінюють двотавровими балками. Канадський котедж не потребує масивному підставі, тому його зазвичай заміняють легким стрічковим фундаментом.


кроквяна система з двотаврових балок

Загальна послідовність складання каркаса виглядає таким чином:

  1. Установка на фундамент дерев'яної обв'язки.
  2. Монтаж цокольного перекриття з двотаврових балок.
  3. Кріплення рядових панелей і дверного блоку безпосередньо на балочне перекриття .
  4. Зв'язування панелей між собою смугами фанери ФСФ товщиною 27 мм.
  5. монтаж міжповерхового перекриття поверх фанерної обв'язки.
  6. Будівництво другого поверху з стінових панелей і їх обв'язка.
  7. Установка горищного перекриття, фронтонів, коника і крокв.
  8. Утеплення і проведення оздоблювальних робіт - обшивка каркаса, монтаж покрівлі та фасаду.

Отримане житло відрізняється легкістю і міцністю, а його будівництво обходиться дешевше, ніж цегляна будівля тієї ж площі. Однак є і критичні мінуси: до якості матеріалів повинні пред'являтися дуже високі вимоги, яким поки відповідає тільки відрізняється дорожнечею продукція світових виробників - Nascor або Steiko. Дешеві аналоги ненадійні і часто становлять небезпеку для здоров'я людини.


Схема будови каркасного будинку


Обшитий каркас зсередини

Будинок з дерев'яних двотаврових балок дуже вразливий щодо вандалостійкий - дерев'яні стіни легко руйнуються бензопилою, і господарям будинку важливо забезпечити систему захисту прибудинкової ділянки.

Втім, виробники, прагнучи до розширення ринку, постійно розвивають технології, тому, швидше за все, каркасні будинки в найближчому майбутньому позбудуться цих недоліків.

На сьогоднішній день все частіше і частіше при зведенні будинків стали використовувати каркасний тип будівництва. Він має на увазі під собою збірку з уже готових деталей конструкції, виробництво, якого здійснюється на заводі. Але сьогодні зробити подібні вироби можна навіть в домашніх умовах. Їх монтаж дуже простий і не займає багато часу, зате отримане підставу для підлоги виходить міцним і естетичним.

Для двотаврової балки характерна наявність двох елементів, які розташовані в формі двох діаметрально протилежних букв Т. Якщо ви вирішили виготовити таку конструкцію в домашніх умовах, то варто задіяти для цих цілей клеєний брус.

На відео - розрахунок дерев'яних двотаврових балок перекриття:

Як використовувати суху дубову обрізну дошку з метою балок можна з даної

Тепер можна переходити до розрахунків навантаження на перекриття. На представлену конструкцію впливає навантаження його власної маси, експлуатаційне навантаження, яка включається в себе масу меблів, підлоги, елементів побуту.

Розглянемо розрахункові заходи на такому прикладі: горищне приміщення , Утеплене легким матеріалом, є легка підшивка, може витримувати навантаження власної маси 50 кг / м2. Для визначення експлуатаційного навантаження необхідно скористатися нормативними документами. Якщо горищне перекриття зроблено з дерев'яних основних матеріалів і легким утеплювачем, то навантаження згідно СНІП2.01.07-85 буде відповідати: 70 * 1,3 = 90 кг / м². 70 кг / м². В результаті вдалося отримати навантаження з урахуванням нормативів. У формулі присутній коефіцієнт запасу, який дорівнює 1,3.

Для обчислення загального навантаження необхідно скласти такі цифри: 50 + 90 = 140 кг / м². Щоб бути впевненим надійності отриманого значення його варто округлити в більшу сторону. В такому випадку загальне навантаження складатиме 150 кг / м2.

Про те скільки коштує дошка обрізна 50х150х6000 для використання у вигляді балок можна дізнатися з даної

У тому випадку, коли приміщення буде використовуватися інтенсивно, необхідно збільшити нормативне значення навантаження. Для цих цілей розрахунок має наступний вигляд: 50 + 150 * 1,3 = 245 кг / м². Після округлення приймає 250 кг / м2. Якщо при виготовленні балки застосовували більш важкі матеріали, то це також потрібно враховувати при розрахунку.

Коли на горищі відбуватиметься облаштування мансарди, то враховувати слід вага підлоги і меблів. В такому випадку загальне навантаження може досягти 400 кг / м2.

Як використовувати дошку обрізну розміром 40х150х6000 і яка її ціна можна дізнатися

ціни

Придбати такий виріб можна в будь-якому будівельному магазині. Його ціна не така висока, вона складе 200 -250 рублів за одиницю.


Якої довжини потрібні балки?
Як визначити навантаження?
Як визначити навантаження?
Які переваги існують у застосування цього будматеріалу, чи є нюанси по його монтажу і чи можливо виготовити такий відповідальний конструктивний елемент своїми руками?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама