Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ганок своїми руками: дерев'яне, бетонне, з металу, фото + відео

  1. Як розрахувати параметри
  2. Визначаємо розміри верхнього майданчика
  3. Вважаємо кількість і розміри ступенів
  4. Який потрібен фундамент
  5. конструкції сходів
  6. на тятивах
  7. на косоурах
  8. Способи кріплення деталей
  9. Монолітні бетонні сходи
  10. дерев'яний ганок
  11. цегляна ганок
  12. Фотозвіт: дерев'яний ганок на металевому каркасі
  13. Цегляно-бетонне ганок своїми руками: фото
  14. Фото-ідеї оформлення ганку

Найправильніший варіант ганку - це коли його фундамент відлитий разом з будинком. В такому випадку проблем практично не буває. Іноді при плануванні будівлі про нього забувають. Тоді ганок до будинку прилаштовують. Зводять прибудову в основному з трьох матеріалів: деревини, металу та бетону. Якщо будинок цегляний, можуть скласти його з цегли. Ще варіант - зробити з будівельних блоків з наступною обробкою. У будь-якому випадку, плануючи зробити ганок своїми руками, відразу треба вирішити, який робити фундамент і пов'язувати його чи ні з основою будівлі.

Як розрахувати параметри

Зміст статті

Спочатку треба визначитися з тим, в яку з сторін будуть йти сходинки. Вони можуть бути з однієї, двох або трьох сторін. Визначаєте це виходячи з особистих переваг і фінансів, які можете / хочете виділити на будівництво. Висота висота ганку залежить від висоти цоколя і повинна бути на 50-70 мм нижче краю дверного полотна. Ця невелика сходинка не дозволяє опадам потрапляти всередину будинку. Мабуть, більш важливо, що вона не дає заблокувати двері, якщо ганок від морозного обдимання підніметься вгору (якщо двері відкриваються назовні).

Визначаємо розміри верхнього майданчика

Планування ганку починають з визначення розмірів верхнього майданчика. Якщо двері відкриваються назовні, у вас повинна бути можливість стоячи на майданчику відкрити двері. Тобто глибина її повинна бути на 30-40 см більше ширини дверного полотна. За рекомендаціями ГОСТу розміри майданчика повинні бути в 1,5 рази більше ширини дверного отвору. Більше можна - менше-небажано - незручно.

Більше можна - менше-небажано - незручно

Ганок з невеликою терасою

Якщо двері ваші шириною 80 см, то глибина верхнього майданчика по самому мінімуму - 120 см. Її ширину визначаєте виходячи зі смаків і пропорцій будинку, але вона точно повинна бути більшою за ширину дверного отвору.

Вважаємо кількість і розміри ступенів

Висоту ганку ви знаєте: на 50-60 мм нижче дверного полотна. Рекомендована висота ступеня (подступенок) - 15-20 см. Делите висоту ганку на висоту ступенів, отримуєте приблизну кількість ступенів. Число рідко виходить цілим. Решта сантиметри можна розділити між усіма ступенями або зробити одну з них вище. Ще один варіант - зробити невелику сходинку внизу, хоча це може бути незручно.

Ще один варіант - зробити невелику сходинку внизу, хоча це може бути незручно

Оптимальні розміри ступенів

Оптимальна ширина щаблі (проступь) 25-30 см. Знаючи кількість ступенів, глибину верхнього майданчика, глибину ступенів, можна обчислити розміри ганку повністю. За ним уже можна розробляти фундамент під ганок.

При виборі параметрів ступенів треба дотримуватися рекомендацій Сніпа: сума просупі і подвоєного подступенка повинна знаходиться в межах 600-640 мм. Наприклад, ви розрахували, що висота ступеня (подступенок) у вас 17 см, проступить (глибина ступеня) 280 мм. Виконавши обчислення отримуємо: 170 мм * 2 + 280 мм = 620 мм. В рекомендовані параметри ми вписалися, значить змінювати нічого не треба.

Який потрібен фундамент

Якщо ганок планується легким - дерев'яним або металевим - фундамент, найчастіше, роблять фундамент або стовпчастий. Саме вибирають виходячи з геологічних умов. На добре дренуючих грунтах з низьким рівнем грунтових вод досить стовпчастого фундаменту , При схильності до пученію потрібен вже фундамент , можливо ТІБЕ .

Для важкого ганку - з цегли або монолітного бетону - роблять стрічковий фундамент або монолітну плиту . Тип підстави найчастіше аналогічний тому, на якому побудований будинок.

Види фундаментів під ганок

Потім вам треба вирішити, чи будете ви пов'язувати фундамент ганку з фундаментом будинку чи ні. Рішення приймають виходячи з планованої маси прибудови і типу грунтів. І у того, і в іншого варіанта є недоліки. Якщо з цим не буде, в місці стику ганку і вдома часто утворюються тріщини, через морозного обдимання ганок може перекосити. З такою проблемою часто стикаються власники дачних ділянок - в основному ганок до дач роблять дерев'яним і незв'язним. Після того як земля розмерзнеться, вона може сама «сісти» на місце, а може зажадати якихось додаткових заходів.

При влаштуванні зв'язків теж можливе утворення тріщин, але вже не тільки на стику, а ще й в «тілі» прибудови. Це відбувається, якщо влаштовані армовані зв'язку не можуть компенсувати нерівномірне навантаження, створювану будинком і прибудовою. Тому пов'язаний фундамент для ганку роблять, якщо прилаштовується воно до важкого дому і саме - важке і масивне, зроблене з армованого бетону. Друга складність при такому рішенні - зробити зв'язок якісною. Для цього використовують ребристу арматуру діаметром 12-16 мм, під яку з заданим діаметром свердлять в фундаменті отвори. У них забивають арматуру і на її основі в'яжуть каркас для ганку.

конструкції сходів

Є дві основні конструкції сходів: на тятивах і на косоурах. Виготовлені вони можуть бути з дерева, металу. Є також комбіновані варіанти - метал + дерев'яні східці або метал + бетонні сходи.

Є також комбіновані варіанти - метал + дерев'яні східці або метал + бетонні сходи

Конструкції сходів - на тятивах і на косоурах

на тятивах

Сходи на тятивах - найпростіші. Для ганку - непоганий варіант, особливо якщо будинок дерев'яний або невеликий дачний. До внутрішньої сторони тятиви кріпляться опорні бруски. Якщо працюєте з металом, бруски привариваются горизонтально (можна з мінімальним ухилом 1-2 ° для того щоб зі сходів стікала вода). У випадку з деревиною можуть або прибиватися опорні бруски, до яких потім кріпитися буде щабель, або в тятиві нарізаються виїмки (не більше ніж на 1/2 товщини дошки), в які вставляються дошки ступенів.

на косоурах

Сходи на косоурах теж може бути простої конструкції - з відкритими опорами. В цьому випадку у верхній частині дошки нарізаються під потрібним кутом трикутники. Їх нижня частина служить опорою для ступенів.

Їх нижня частина служить опорою для ступенів

Сходи на відкритому косоуре

При розкрої косоура відкладають висоту щаблі й ширину проступи. З'єднуються вони під прямим кутом. За нанесеною розміткою роблять шаблон, за допомогою якого розмічають всі щаблі.

Принцип розкрою косоура

Кількість косоуров в сходах залежить від її ширини і від товщини дощок, використовуваних для ступенів. Чим тонше дошка для ступенів, тим частіше треба ставити косоури. Якщо ви використовуєте 25 мм дошки, то між двома опорами має бути відстань не більше 50-60 см. Якщо вам потрібна велика ширина сходів, а ставити три косоура не хочете, використовуйте більш товсті дошки. Важливо щоб вони під ногами не прогиналися.

Порядок складання сходи на косоурах

Якщо ви вирішили сходи на косоурах зварити з металу, вам потрібно буде запастися терпінням: доведеться зварювати багато невеликих відрізків, але принцип формування той же.

Металеві сходи на косоурах

Способи кріплення деталей

Нижній край сходи ганку іноді можуть спирати прямо на грунт. Цей варіант простий, але ненадійний. По-перше грунт може осісти, сходи стануть руйнуватися. По-друге, при контакті з грунтом швидше руйнується і деревина і метал. Для деревини є спеціальні просочення (Сенеж і Сенеж Ультра, наприклад), а метал добре утворюють ґрунтовкою і фарбують в декілька шарів. Проте, краще зробити підставу - залити мелкозаглубленних стрічку, на яку і будуть спиратися тятиви або косоури.

Проте, краще зробити підставу - залити мелкозаглубленних стрічку, на яку і будуть спиратися тятиви або косоури

Як спирати сходи ганку

До залізобетонному основи кріпити сходи для ганку можна двома способами - до лежня - брусу перетином не менше 75 * 75 мм або до заставного брусу меншого перетину (на фото зліва).

Можуть виникнути складнощі і з установкою стовпів ганку. Способів кілька. Є один дуже простий і дієвий, який відмінно працює навіть на рухливих грунтах (глини і суглинки). Під стовпи викопують лунки глибиною 50-60 см. У них на дно насипають по відру-півтора піску, добре його утрамбовують. Поверх піску насипають з піввідра щебеню і теж трамбують. Ставлять стовп, вирівнюють його в рівень, ставлять розпірки, які його будуть утримувати в заданому положенні. Простір між стінкою лунки і стовпом потроху засипають щебенем, ретельно його трамбуючи. Лунка заповнюється врівень з грунтом, верхівку можна забетонувати (щоб опади не стікали), але не проливати до самого дна. Встановлені таким чином стовпи не веде навіть при сильному обдиманні. В пісок йде значна частина води, а що залишилися сили морозного обдимання щебінь приймає на себе, нейтралізуючи їх.

В пісок йде значна частина води, а що залишилися сили морозного обдимання щебінь приймає на себе, нейтралізуючи їх

Способи кріплення стовпів з бетонною основою

Якщо під стовпи ганку залиті палі, стрічковий фундамент або монолітна плита, складено стовпчасті підставу, то для кріплення дерев'яних стійок в бетон замуровують шпильки або спеціальні склянки. Після дозрівання бетону до них глухарями або болтами кріплять бруси стійок.

Якщо стійки будуть металевими, в бетон закладають куточок з товщиною стінки не менше 3-4 мм, щоб до нього можна було згодом легко варити.

При будівництві дерев'яного ганку своїми руками можуть виникнути питання з приводу кріплення перил та балясин. Їх можна збирати на звичайні цвяхи, але при бажанні можна використовувати болти або глухарі. У цьому випадку попередньо свердлять отвори, потім в них встановлюють кріплення і затягують за допомогою кутового ключа. Таке з'єднання, безумовно, більш надійно, ніж просто на цвяхах.

Як кріпити перила або балясини

Якщо ганок прилаштовується до свіжозрубаного дерев'яному будинку, в якому ще не закінчена усадка, а конструкція ганку передбачає наявність навісу, кріпити стійки треба на спеціальні регульовані пластини.

Установка стійок ганку з можливістю компенсації усадки дерев'яного будинку

Установка стійок ганку з можливістю компенсації усадки дерев'яного будинку

Всі стійки, що підтримують навіс над ганком дерев'яного будинку ставлять на спеціальні регульовані ліфти

Звертаємо вашу увагу на те, що і метал, і деревина, які ви будете використовувати для будівництва ганку, вимагають ретельної обробки. Ганок впливатимуть всі кліматичних впливів і матеріали вимагають гарного захисту.

Монолітні бетонні сходи

Найдовговічніші сходи - з монолітного бетону. На їх виготовлення йде більше часу, ніж на металеві або дерев'яні, але термін їх служби обчислюється десятиліттями. Про типах сходів з бетону розказано докладно в відео. Дано також основи розрахунку.


Як зробити своїми руками бетонні сходи на косоурах дивіться в наступному відео.

дерев'яний ганок

Ганок з дерева - один з найпоширеніших в нашій країні варіантів. Деревина пластична, легка в обробці, відносно небагато коштує (в нашій країні), прощає багато помилок. Саме тому і є улюбленим будівельним матеріалом.

Має вона і недоліки: вимагає гарного захисту перед початком будівництва (антибактеріальні просочення і антипірени), а також регулярного догляду - оновлення захисного лакофарбового покриття. Тоді тривалий час виглядає привабливо, інакше - швидко втрачає декоративність.

Один з варіантів будівництва ганку з дерева зі сходами на тятивах можна побачити в відео. Звертаємо вашу увагу, що будується ганок на піщаному грунті, так що застосовуваний спосіб установки стовпів підходить не всім. В іншому все зрозуміло.

цегляна ганок

Так як цегла - матеріал щільний і важкий, під цегляну ганок потрібен серйозний фундамент. Зазвичай це монолітна плита, причому з подвійним армуванням і краще, якщо за розмірами вона більше планованого ганку.

При розрахунку параметрів ступенів треба враховувати розміри цегли і товщину шва між ними. Тоді класти працювати буде простіше - не треба різати цегла. Якщо облицьовувати ганок не збираєтеся, для зовнішніх рядів використовуйте якісний матеріал. Внутрішні ряди - забутовки - можна робити з бою або будівельних блоків та їх залишків.

Ганок з цегли з дерев'яними сходинками

Якщо будинок стоїть на високому цоколі, робити монолітне ганок з цегли дуже затратно. Тоді складають колони або стіни, залишаючи всередині порожній простір. Його потім можна використовувати в господарських цілях або закрити декоративними щитами. Якщо потрібна верхня площадка, зверху ці колони / стінки перекриваються бетонною плитою - саморобної або готової - це вже на вибір. Потім до отриманого основи прилаштовується сходи. Вона не обов'язково цегляна. Може бути металевою, бетонною або комбінованої.

Фотозвіт: дерев'яний ганок на металевому каркасі

Теорія - це тільки теорія і в будівництві теж. Завжди краще розумієш суть справи, якщо спостерігаєш за процесом самостійно, адже можна побачити як роблять інші і щось почерпнути для себе.

На прохання батьків була зроблена точна копія старого ганку. Різниця лише в тому, що для нового зварений каркас з металу.

Це старе ганок

На місці знесеного ганку виритий котлован глибиною 25 см. На дно пошарово засипаний і утрамбований пісок, на нього - щебінь - по 10 см. Зверху покладена металева сітка з осередком 10 см і все це залито бетоном.

Плита під ганок

За колишніх розмірів ганку зварений металевий каркас (з куточка 70 * 5 мм). Боковини виставлені вертикально і закріплені на шпильки. Далі до них приварена основа під лавки. Весь метал оброблений перетворювачем іржі, покритий грунтом і двічі пофарбований.

Приварюють, грунтуємо і фарбуємо основу для лавок

Деревина використовувалася для будівництва суха. Стругані дошки нарізали за розміром (ширині ганку) і обробили просоченням для прямого контакту з грунтом.

Деревина сохне після просочення

Просохлі дошки настилаємо на каркас. Під кожне кріплення доводиться свердлити отвір - куточок просто так не візьмеш.

Розпочато обшивка ганку дошками

На цьому етапі здійснено одразу дві помилки. Перша - обшивка розпочата не з боковин. Відразу стали настилати ступені. В результаті в стики бічний обшивки і ступенів постійно затікає вода і деревину корчить. Треба починати обшивку з боків, а ступені робити трохи довше, щоб вони виступали за бокову обшивку хоч на пару сантиметрів. Друга помилка - дошки на ганку укладені впритул один до одного. При підвищеній вологості вони розбухають і поверхня стає нерівною. При укладанні обшивки ганку робіть зазори хоча б 5-8 мм.

процес обшивки

Після того як всі дошки закріплені, їх шліфують. Спочатку стрічкової шліфувальної машинкою з грубим зерном, потім - дискової з тонким. Процес тривалий. Паралельно вирішується завдання - прибрати зелений колір просочення. Він не перекривається навіть трьома шарами тонування.

Шліфування поверхні дощок для прийнятною гладкості

Після шліфування - починаємо фарбування. Тричі наносимо. Кожен шар після повного висихання попереднього. В результаті колір - темний махагон.

Дерев'яні частини покриваються захисним складом

Дерев'яні частини покриваються захисним складом

Це вже три шари фарби

Поки фарба сохне остаточно, приступаємо до виготовлення лавок. Під них нарізаємо дошки, сточуємо косу фаску (для краси), покриваємо просоченням.

Дошки для лавок

Спинки робимо з невеликим декором - заокруглення по краях.

За шаблоном розмічаємо красу

За намічених лініях пиляємо лобзиком, потім шліфуємо до гладкого краю.

Ось така вийшла лава на ганку

Боковини зашиті фанерою, яку пофарбували в той же колір. Ганок готове.

Готове дерев'яний ганок своїми руками - вид збоку

Цегляно-бетонне ганок своїми руками: фото

Попередньо з цегли складені стінки сходової площадки, поверх якої залита монолітна бетонна плита. По краю в неї замонолічена каркас з куточків - щоб можна було приварити сходи і перила.

По краю в неї замонолічена каркас з куточків - щоб можна було приварити сходи і перила

План ганку: як все має виглядати

План ганку: як все має виглядати

Готове цегляну підставу з бетонною плитою

З куточка 70 * 70 * 5 мм нарізаємо заготовки потрібної довжини. Після чого їх обробляємо перетворювачем іржі. Варити починаємо після того як реакція припинилася і метал підсох.

Нарізали метал потрібної довжини

Нарізали метал потрібної довжини

Обробили перетворювачем іржі

Зварили першу тятиву з металу.

Зварена перша тятива

Готову боковину прикріпили до бетонної підстави двома штифтами.

Кріплення до бетонної опори опорі

Точно також варимо другу тятиву і закріплюємо її. При роботі стежимо за тим, щоб дві тятиви знаходилися в одній площині.

Дві тятиви і рівень, бенкет допомогою якого контролювали площину

Починаємо приварювати опорні бруски. Тут важливо постійно контролювати горизонтальність, щоб щаблі не були косими.

Перший каркас під верхню сходинку готовий

Перший каркас під верхню сходинку готовий

Приварюють все опорні шматки на тятиви

До опорним брусків приварюють поперечні шматки куточка так, щоб вийшла поличка.

Поперечки майже приварені

Куточки приварені так, що утворюють рамку. У неї кладемо шматок листового шиферу. На шифер розкладаємо армуючої металеву сітку. Краї сітки приварюють до каркасу.

Сходинки готові до заливання бетону

У підготовлені ступені наливаємо бетон. Його робимо високомарочний - щоб ступені довше не стирається.

Сходинки залиті бетоном

Поки бетон буде набіраті міцність, беремося за стійки, Які будут підтрімуваті навіс над ґанком. Для них беремо профільовану трубу 70 * 40 * 3 мм. З неї нарізаємо Чотири колони. Дві немного довше - смороду будут біля стіні будинку, две на 15 см Коротше - смороду стояти по зовнішньому краю ґанку, створюючі Потрібний ухилу - щоб вода-снег сходили нормально. Для перил і поперечок використовуємо профільовану трубу 40 * 40 мм.

Запчастини для навісу і перил ганку

Весь метал теж обробляється перетворювачем іржі.

Спочатку виставляємо стійки, прихоплює, встановлюємо тимчасові упори

Щоб не виникало бічних напруг, стійки важливо виставити строго вертикально. Їх виставляємо, прихоплює, в декількох місцях короткими швами, знову перевіряємо, чи правильно встановлені. Приварюють тимчасові упори і тільки після чергової перевірки приварюють за всіма правилами.

Струбцини полегшують роботу

Після того як всі стійки виставлені і приварені, можна збирати перила. На потрібній висоті їх закріплюють строго горизонтально.

Перила приварюють горизонтально

Перила приварюють горизонтально

Так виглядає з боку

Потім приступаємо до монтажу даху. Її варимо теж з профільної труби 40 * 40 мм. Спочатку обв'язку по периметру - за рівнем більш коротких стійок, потім - всю решту конструкції. Вона нескладна, але часу йде багато - багато перетинів.

Кроквяна система навісу над ґанком

Потім прийшла черга зайнятися поручнями і прикрашення. І знову, складнощів немає, впорається при бажанні легко.

облагороджуємо перила

Все, ганок готове до оздоблювальних робіт. На щаблі й сходову площадку куплена шорстка плитка для зовнішнього застосування. Нею обробили і боковину монолітної плити.

Плитка на сходинки обрана червоно-коричнева під колір цегли

Метал пофарбований підібраною в тон фарбою, на дах пішов профнастил, що залишився після монтажу покрівлі. Ганок своїми руками вийшло непоганим.

Готово

Фото-ідеї оформлення ганку

Один з варіантів бетонного ганку з дерев'яними перилами

Один з варіантів бетонного ганку з дерев'яними перилами

Вид з іншого боку

Вид з іншого боку

Легке ганок до дачного будиночка на металевих стовпах

Легке ганок до дачного будиночка на металевих стовпах

Ганок до дерев'яної лазні або дачі - сходи з колод

Ганок до дерев'яної лазні або дачі - сходи з колод

Ганок, обшите ДПК - деревно-полімерним композитом

Ганок, обшите ДПК - деревно-полімерним композитом

Металеве ганок з навісом з полікарбонату

Металеве ганок з навісом з полікарбонату

Кругле ганок з цегли

Кругле ганок з цегли

Ганок з колод до рубленого будинку

Ганок з колод до рубленого будинку

Ганок-тераса з навісом з полікарбонату

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама