Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сходинки для сходів з дерева: виготовлення і способи кріплення

  1. Варіанти конструкції і форми
  2. Види деревини для ступенів
  3. Розрахунок ступенів сходів
  4. Геометричні параметри ступенів
  5. Оптимальний ухил сходів
  6. Розрахунок кількості ступенів у марші
  7. Як зробити сходи з дерева своїми руками
  8. Установка дерев'яних ступенів
  9. Сходи з металу з дерев'яними сходинками
  10. Бетонні сходи з дерев'яними сходинками
  11. Сходинки для вуличної вхідних сходів
  12. Обробка ступенів захисними засобами

Якщо ви думаєте, що впоратися з цим завданням може лише професіонал, то глибоко помиляєтеся. Ознайомившись з технологією виготовлення, ви зможете навіть при відсутності досвіду зробити ступені для сходів з дерева або будь-якого іншого матеріалу.

Варіанти конструкції і форми

Сходинка - головна складова частина сходового маршу. За рекомендацією фахівців, мінімально допустима кількість ступенів в сходах - 3, а максимальне - 18. Є три головні критерії, які визначають вид ступенів.

За місцем розташування:

  • Фризові - бувають верхні і нижні. Перша закінчує підйом на верхньому рівні, а друга - починає його на нижньому.
  • Рядові - всі інші щаблі, що утворюють марш.

За геометрії:

  • Прямі - рядові елементи, які мають по всій довжині проступи дорівнює глибину. З них складається переважна кількість маршових сходів, особливо це стосується прямих підйомів.
  • Забіжні - елементи, що використовуються при моделюванні поворотних маршів. Вони застосовуються в гвинтових спорудах і мають неоднакову глибину проступи: вужчу у внутрішнього краю і ширшу з протилежного боку.
Якщо ви думаєте, що впоратися з цим завданням може лише професіонал, то глибоко помиляєтеся

види ступенів

Залежно від наявності або відсутності сходинок сходів бувають:

  • Відкриті - мають ступені, в яких є тільки горизонтальна частина або проступить. Відстань між конструктивними елементами залишається незаповненим.
  • Закриті - мають ступені з подступенками.

Крім того, елементи сходового маршу відрізняються один від одного за формою:

  1. Прямі. Вони мають вигляд прямокутника. Даний вид не рекомендований для гвинтових конструкцій. Кріпити такі елементи можна будь-яким способом.
  2. Круглі характеризуються радіальними краями. Їх використовують часто для оформлення ганку на вулиці і в якості самої нижньої ступені при підйомі.
  3. Напівкруглі ступені застосовують також при вході в будинок з вулиці. З одного боку у них півколо, а з іншого - пряма лінія.
  4. Елементи в формі трапеції утворюють конструкцію гвинтових сходів і поворотних моделей сходів.

Сходи виготовляються з різних матеріалів: деревини, бетону, металу, скла, цегли, шпонированной фанери. На думку фахівців, найпростіше працювати з деревом: заготовки робляться легко і інструменти для їх виготовлення досить прості у використанні.

Види деревини для ступенів

Надійність, естетичний вигляд і довговічність елементів безпосередньо залежать від характеристик матеріалу. До дерева ставляться такі вимоги:

  • Структурна однорідність деревних волокон. На якісних заготовках відсутні тріщини, розшарування, сучки і інші дефекти.

Неприпустимі дефекти сировини

  • Цілісність. Перед покупкою деревини слід звертати увагу на те, щоб не було на заготовках гнилі і слідів жуків-древоточцев.
  • Вологість в межах норми. Цей показник не повинен перевищувати 12%. В іншому випадку дошки перед використанням слід гарненько просушити, уникаючи попадання на них прямих сонячних променів.

Елементи, які будуть піддаватися постійному навантаженні, рекомендується робити з цільного дерева. Якщо ж такої можливості немає, то допустимо застосовувати клеєний брус.

Для виготовлення ступенів своїми руками підходять різні деревні породи. Але самими затребуваними вважаються:

  • Сосна. Це недорогий і легко піддається обробці матеріал. Вона характеризується низьким ступенем твердості, тому, працюючи з нею, можна користуватися самими звичайними інструментами. Крім того, сосна завжди доступна: не складає особливих труднощів знайти пиломатеріали потрібного розміру і форми. Недоліком соснових виробів вважається низька зносостійкість і поява на дереві жовтизни через кілька років після установки.
  • Береза. Відрізняється міцністю і особливим текстурованим малюнком. На відміну від сосни вона складніше піддається обробці, але при цьому березові деталі прослужать набагато довше. При використанні берези в будівництві особливу складність становить підбір заготовок. Практично неможливо знайти дошки великих габаритів однорідного кольору і без дефектів. Тому фахівці рекомендують обклеювати складову конструкцію шпоном.
  • Модрина. Сходинки з цієї породи дерева не деформуються, що не сідають, не гниють через високий вміст дубильних речовин. Основний недолік - висока ціна.
  • Бук. Вважається більш підходящим матеріалом для сходів всередині будинку. Зовнішній вигляд заготовок - гарний окрас і текстура. Основним недоліком дерева є його нестійкість до температурних коливань і вологості. Навіть просочені лаком букові заготовки будуть міняти форму під впливом природних факторів.
  • Ясень. Володіє високим ступенем твердості, тому прекрасно підходить для виробництва ступенів. Однак через складну обробки і яскравою текстури матеріал не всім припадає до смаку.
  • Дуб. Дерев'яні сходи для сходів з дубового масиву - кращий вибір. Такі ступені прослужать не одне десятиліття. Єдиний мінус цього матеріалу - висока вартість.

Розрахунок ступенів сходів

Визначившись з матеріалом заготовок, необхідно приступати до проведення розрахунків.

Геометричні параметри ступенів

розміри сходинок

При виготовленні ступенів застосовуються шаблонні розміри:

  • Висота щабля дорівнює довжині подступенки і варіюється від 150 до 220 мм.
  • Глибина елемента - це відрізок від зовнішнього краю проступи до подступенки. Вона повинна бути такою, щоб стопа повністю стала на проступить. Мінімальна глибина становить 25 см, максимальна - 40 см.

Слід зазначити, що глибина ступеня може бути неоднаковою по всій довжині проступи. Це спостерігається в спіральних і поворотних моделях. По зовнішньому краю вона більше, ніж по внутрішній стороні. Незмінною глибина проступи залишається тільки по центру ступені. Однак з цим недоліком можна впоратися двома методами: використовувати виступаючі щаблі або відмовитися від сходинок.

  • Ширина сходинки - це відстань між краями проступи. Цей показник залежить від інтенсивності руху. Стандартна величина становить від 900 до 1000 мм. Якщо рух жваве, то сходовий марш можна збільшити до 1,5 м.
  • Товщина проступи знаходиться в відношенні 1:20 по відношенню до ширини щабля. Так, при ширині 900 мм товщина проступи складе 45 мм. При цьому слід пам'ятати, що мінімально допустиме значення товщини проступи становить 35 мм.
  • Товщина подступенка варіюється від 1,8 до 2,5 см.

Товщина подступенка варіюється від 1,8 до 2,5 см

На підставі отриманих даних розраховують кут нахилу споруди і кількість сходинок.

Оптимальний ухил сходів

Найзручнішим нахилом сходової конструкції визнаний ухил від 23 до 37 градусів. Від крутизни споруди залежить займана корисна площа. Природно, що для більш крутих конструкцій потрібно значно менше простору, ніж для пологих.

Природно, що для більш крутих конструкцій потрібно значно менше простору, ніж для пологих

Вибір ухилу для конструкції

Сходи з ухилом в 45 градусів досить складні для підйому, а при нахилі менше 23 градусів їх допускається замінювати на пандус.

Розрахунок кількості ступенів у марші

Щоб отримати точну кількість ступенів в сходах, необхідно висоту поверху розділити на висоту одного ступеня. Кількість маршів при цьому ніякого значення не має. Слід також зазначити, що під висотою поверху розуміється проміжок від підлогового покриття до підлоги на другому поверсі з урахуванням товщини покриття.

Знаючи сходову конструкцію і висоту верхнього поверху, число ступенів можна також визначити за допомогою графічного методу. Потім, використовуючи формули безпеки, знайти ширину проступи.

Розміри ступенів потрібно приймати виходячи з формули безпеки

Визначившись з масштабом, на міліметрівці малюють сходовий марш. Похибки, які з'явилися в результаті заокруглень, розподіляються на фризову щабель нижнього ярусу. Всі залишилися ступені роблять однакового розміру.

Розрахунок висоти подступенка

Як зробити сходи з дерева своїми руками

Виготовлення ступенів для сходів з дерева вимагає наступного набору інструментів:

  • електричний рубанок;
  • циркулярна пила;
  • машинка для шліфування;
  • фрезер для кромочної обробки.

Підготуйте шаблони потрібного розміру і перенесіть їх на заготовки. Потім виріжте проступи і подступенка. При виконанні цієї роботи труднощі можуть з'явитися лише при вирізанні поворотних ступенів через їх нетрадиційної форми.

Отримані деталі слід обробити захисними засобами і після цього приступити до установки.

Установка дерев'яних ступенів

Існує чотири види кріплень ступенів дерев'яних сходів:

Існує чотири види кріплень ступенів дерев'яних сходів:

Припустимо, що ви хочете кріпити елементи до косоурам. Тоді проступить і присхідців з'єднуються одним із способів:

  • шурупами;
  • за допомогою паза, який вирізається в проступи в передбачуваному місці стиковки з підсходинкою;
  • шляхом установки допоміжної трикутної рейки, яка виконує роль підпірки.

Кріплення до косоуру

Який би із способів не був обраний вами, для забезпечення більшої міцності з'єднуються деталі рекомендується додатково склеїти.

У разі кріплення сходових ступенів до тятиві їх можна зафіксувати за допомогою бруска, металевого куточка або паза.

Завершальним етапом після установки ступенів є їх обробка плінтусом.

Сходи з металу з дерев'яними сходинками

Дерев'яні елементи кріпляться до металевої підстави за допомогою отворів, пророблених на відстані 150 мм. При цьому необхідно зробити відступ від краю 20 мм.

При цьому необхідно зробити відступ від краю 20 мм

Підкладка з фанери дозволить усунути похибки, що виникли під час зварювання металевих елементів

При зварюванні металевих складових могли бути допущені похибки, які стали причиною незначних перепадів висоти. У такому випадку для усунення нерівностей до каркасу приклеюють підкладку. Для цього підійде фанера товщиною 10 мм.

Облицювання металевої конструкції

Щоб підкладка була надійно зафіксована, додатково використовують саморізи. Монтажна піна не підійде для цих цілей. Після застигання вона почне кришитися під впливом навантаження, що спричинить за собою розхитування ступенів.

Проступь з дерева притискається до фанери струбцинами і кріпиться саморізами. Щоб сходи з металевим каркасом мала привабливий вигляд, майстри радять робити щаблі з виступами. Вони будуть приховувати негарний металевий каркас.

Бетонні сходи з дерев'яними сходинками

Незважаючи на свою міцність, бетонні споруди не можуть похвалитися красою. Тому такі конструкції прийнято ламінувати або декорувати деревом. Облицювання деревиною коштує недешево, але результат виходить відмінним.

Перед тим як приступати до монтажу ступенів, потрібно дочекатися повного висихання конструкції. В іншому випадку обшивка насититься від сирого бетону вологою і деформується в подальшому. Сохнути сходи повинна не менше трьох тижнів.

Після повного висихання бетонної суміші можна приступати до монтажу

Успіх операції багато в чому залежить від того, наскільки ретельно підготовлена ​​опалубка. Але навіть в кращому випадку з'являються перекоси і нерівності, які легко усуваються за допомогою стяжки. Після її висихання поверхню зачищається і обробляється ґрунтовкою.

Для повного вирівнювання бетонної поверхні і створення влагоизолирующего шару на спеціальну мастику наклеюють листи фанери, а додаткове кріплення виконується дюбелями.

Для повного вирівнювання бетонної поверхні і створення влагоизолирующего шару на спеціальну мастику наклеюють листи фанери, а додаткове кріплення виконується дюбелями

Фанера нівелює можливі геометричні неточності бетонної основи

Провівши підготовчі роботи, приступають до монтажу ступенів. Проступи і подступенки приєднуються один до одного за допомогою пазів, виконаних у всіх деталях. Провівши підготовчі роботи, приступають до монтажу ступенів

Встановлювати ступені починають з самого нижнього подступенка, який кріпиться до підлоги болтами. Їх вкручують в торець деталі таким чином, щоб капелюшки стирчали на 8 см. Потім їх зрізають і ставлять на підлозі позначки, куди вони встануть.

Потім їх зрізають і ставлять на підлозі позначки, куди вони встануть

З'єднання на нагелях

У зазначених місцях проробляють отвори і заповнюють їх епоксидною смолою. На закінчення кріплять подступенок. Після цього на фанеру з клеєм кладуть проступить з прикріпленим до неї черговим підсходинкою. Щоб виріб краще приклеїлося, рекомендується використовувати вантаж.

Сходинки для вуличної вхідних сходів

Акуратна драбинка на ганку не втратила ще своєї актуальності. Для її виготовлення підходять тверді деревні породи, які стійкі до постійних зовнішніх впливів. Як правило, це дуб, ясен, клен, бук.

Як правило, це дуб, ясен, клен, бук

Для захисту від зовнішніх впливів вуличну конструкцію обробляють захисними засобами

Щоб конструкція служила вірою і правдою довгі роки, її необхідно захищати від таких природних факторів, як волога і температурні перепади. Стикатися з грунтом елементи просочуються маслами, а відкриті поверхні ступенів обробляються оліфою і покриваються фарбою або лаком.

Вуличну сходи слід періодично оглядати і при необхідності усувати гнилі ділянки конструкції.

Вуличну сходи слід періодично оглядати і при необхідності усувати гнилі ділянки конструкції

Конструкція зовнішньої драбинки з дерева

Облицювання сходів на вулиці має свою специфіку. В процесі будівництва ганку в бетоні залишають закладки з металу, до яких в подальшому будуть кріпитися дерев'яні східці.

Обробка ступенів захисними засобами

Тепер ви знаєте, як зробити самостійно ступені для сходів з дерева. Далі необхідно забезпечити їх захист від пошкоджень, впливу зовнішніх та внутрішніх факторів. Для цих цілей призначені спеціальні засоби. До них відносяться просочення, лаки і фарби.

До них відносяться просочення, лаки і фарби

Просочення захищає дерево від пошкоджень

Просоченням називають рідину, яка проникає в деревну структуру і додає їй певні властивості. Найпоширенішими вважаються:

  • Протипожежні склади, які підвищують стійкість дерев'яних елементів до високих температур.
  • Антисептики - це кошти, які захищають дерево від грибків і бактерій. Ці склади запобігають гниття матеріалу навіть в умовах підвищеної вологості.
  • Комплексні просочення, що виконують одночасно функції тонування і дезінфекції.

Щоб просочення рівномірно розподілилася по дерев'яній заготівлі і глибоко просякла, її рекомендують наносити на вироби до початку монтажу.

Лакофарбові вироби використовують вже на самому останньому етапі робіт. Винятками є лише складові частини перил, які зручніше фарбувати і лакувати в розібраному вигляді.

Для фарбування маршів підходять алкідні і алкідно-уретанові кошти, для перил, сходинок - емалі. Сходи всередині приміщення прийнято покривати лаком на спирту з матовим або глянсовим складом. Сходові конструкції з вулиці обробляють нітроцелюлозними засобами.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама