Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вхідні двері в баню. Види, можливості, специфіка конструкції

  1. Основні види дверей для лазень
  2. дерев'яні двері
  3. Скляні двері
  4. металеві двері
  5. комбіновані двері
  6. З чого роблять двері для лазні
  7. Різновиди і особливості конструкції вхідних дверей для лазень
  8. Способи збереження тепла в лазні

Зі статті Ви дізнаєтесь:

Для російської людини відвідування лазні - не просто процедура очищення і розслаблення, а й обряд звільнення душі, відродження життєвих сил організму. Також лазня вважається ідеальним місцем для відпочинку і зняття стресу після важких трудових буднів. Жодне міцне приватне господарство досі не обходиться без власної лазні - символу обґрунтованості й успішності господарів.

Справжня російська лазня будується за особливими правилами і повинна відповідати ряду вимог. Одне з них - це збереження теплого повітря всередині приміщень протягом тривалого проміжку часу. Виконання цієї умови багато в чому залежить від герметичності споруди і високої теплоізоляції дверей, що вели на вулицю. Саме про банних дверях і їх особливості ми поведемо мову в нашій статті.

Основні види дверей для лазень

Основні види дверей для лазень

На подив шанувальників традиційних дерев'яних банних дверей сучасні лазні оснащуються також конструкціями зі скла, комбінованими моделями зі скла і дерева, а також металевими виробами, покритими захисними матеріалами.

дерев'яні двері

дерев'яні двері

Найбільш поширений вид дверей, що встановлюється як в рубаних заміських лазнях, так і в міських будівлях із сучасних матеріалів - дерев'яні. Їх, як правило, виготовляють з кедра, осики, липи або інших дерев, що відрізняються малою гігроскопічністю. Такі двері відмінно зберігають тепло, не розбухають від вологи, не виділяють шкідливих речовин і довгий час витримують різкі перепади температури без будь-якої шкоди.

Дерев'яні вхідні двері для лазні глухі, але можуть бути прикрашені різьбленими елементами або декоративними накладками. Для кращого збереження тепла в приміщенні їх роблять невисокими і вузькими. При виготовленні дверей з дерева враховується здатність дерева набухати від вологи, а тому їх розміри трохи менше, ніж габарити дверного отвору (на 0,5 см). Все що кріплять і запірні елементи (засуви, петлі, замки) намагаються теж зробити з дерева, а якщо це неможливо, то з заліза, обробленого якісним засобом від корозії.

недоліком дерев'яних дверей є необхідність їх регулярної підтяжки і регулювання, так як через вплив вологи дерево все ж деформується.

Скляні двері

Скляні двері

Вхідними дверима зі скла , Як правило, обладнають сауни і турецькі лазні. Для виготовлення конструкцій використовується ударостійке загартоване скло товщиною не менше 8 мм. Стандартні моделі полягають в коробку з алюмінію, а по краю оснащуються ущільнювачем з гуми. Дорогі двері мають коробку з деревини цінних порід (найчастіше червоного дерева) і такі ж пороги.

Мінібаня

Скло декорують різними способами: матируют, обпалюють, гравірують, прикрашають малюнками або фотографіями. Популярністю користується і фарбування полотен в різні кольори: синій, зелений, бірюзовий і т.д. Замовити декоративне оформлення банної двері зі скла можна у компаній виробників або в спеціальних дизайнерських фірмах. Є попит і на повністю прозорі двері - їх встановлюють в невеликих лазнях для того, щоб візуально збільшити приміщення. Вони також корисні в плані контролю за обстановкою всередині і зовні - через скло можна спостерігати за діями дітей або людей з обмеженими можливостями. Скло добре виглядає в різних інтер'єрах.

Сучасна сауна може бути автономною

Двері для звичайних бань укладають в дерев'яну або металеву коробку, а конструкції для турецьких парних оснащуються виключно каркасами з металу, так як дерево не витримує занадто сильного спека.

Перевагою скляних дверей є їх невелика вага, а також відсутність деформації навіть при тривалому контакті з водою. Недолік - небезпека поранення при руйнуванні скляних дверей. На щастя, розбити двері з загартованого скла дуже складно, та й більшість осколків скла після гарту має безпечну округлу форму.

металеві двері

Металеві двері в баню з обробкою МДФ панелями

Двері з металу підходять для установки в лазнях будь-якого типу, проте вони потребують обов'язкової зовнішнім облицюванні. Найчастіше металеві конструкції оббивають вагонкою - вона захищена від вологи, а також покращує його ізолюючі характеристики. Дерев'яну обшивку вибирають і за її екологічність - деревина не виділяє шкідливих речовин навіть при різких змінах температури.

комбіновані двері

Фото-приклад комбінованих дверних систем

Досить часто вхідні двері для бань мають комбінований вид - шпонований каркас з деревини і вставку з загартованого скла. Подібні конструкції досить зручні для закритих бань, так як дерево добре зберігає тепло, а скло забезпечує додаткове надходження світла.

Ручки банних дверей можуть мати будь-яку форму, проте з внутрішньої сторони вони повинні бути дерев'яними. Зовнішня ручка може бути зроблена з будь-якого матеріалу.

З чого роблять двері для лазні

З чого роблять двері для лазні

Багато хто помічав, що в жарко натоплену баню холодне повітря «вривається» найбільш активно, викликаючи масу неприємних емоцій. Запобігти подібним явищам господарі намагаються різними способами: додатковими шторами на вхідних отворах, облаштуванням передбанників або встановленням додаткових дверей. Від того, наскільки грамотно розміщені і сконструйовані двері, а також від матеріалу їх виготовлення багато в чому залежить комфортність лазні і її здатність зберігати тепло.

Навіть зовсім маленька лазня не обходиться без двох або трьох вхідних дверей. Перші двері на вході - вона веде в передбанник, друга - в мийну з парною, третя може розділяти приміщення для миття і парильну кімнату. У великих лазнях дверей може бути більше, проте найбільш важливими вважаються саме вулична і в кімнату для мийки.

Крім привабливого зовнішнього вигляду і необхідних розмірів, вони повинні бути виготовлені з матеріалів, які відповідають таким вимогам:

  • НЕ розшаровуватися і не корчить від впливу вологи;
  • зберігати форму навіть при різких змінах температури;
  • добре зберігати тепло.

Особливо жорсткі вимоги пред'являються до дверей, що з'єднує передбанник з мийної (парилкою). Їх деревина повинна без наслідків витримувати тривалий вплив вологи і не боятися різких стрибків температури. Максимально відповідають таким вимогам дерева таких порід: дуб, модрина, липа або осика. Найчастіше для виробництва використовується липа - її вартість не надто висока, а теплопровідні характеристики, стійкість до вологи і змін температури знаходяться на потрібному рівні. Двері з липи відмінно зберігають тепло в парних і не обпалюють тіло при випадковому дотику.

[Tip] Варто пам'ятати про те, що внутрішні ручки дверей в парній і мийної обов'язково повинні бути дерев'яними. [/ Tip]

Для дверей в приміщення з високими температурами не варто використовувати хвойні дерева. Під впливом тепла з них буде витікати смола і виділятися ефірні масла. Специфічний запах може викликати погіршення самопочуття у відвідувачів, та й липкі смоляні двері навряд чи викличуть радісні емоції.

Скляні двері в російську парну ставлять досить рідко через високу вартість і відносній крихкості. Найчастіше ними оснащують фінські сауни і турецькі лазні.

Недорогі хвойники застосовують для виробництва зовнішніх банних дверей, так як температура в передбаннику і на вулиці не викликає інтенсивного смолоотделенія і випаровування ефірних масел. Невисока вартість матеріалу дозволяє знизити витрати на будівництво лазні, а підвищити естетичність конструкції можна за допомогою красивої вагонки.

Різновиди і особливості конструкції вхідних дверей для лазень

Двері в парну

Існує два основних типи дверей, що встановлюються в лазнях: одностулкові і двостулкові з горизонтальним розташуванням полотен. Вибір того чи іншого виду залежить від способу протоплювання лазні.

Якщо лазня топиться «по-білому», то на вхід встановлюють звичайні двері з однією стулкою. Перевага, як правило, віддається невеликим конструкцій з дерева, які мають значну товщину і хорошу теплоізоляцію.

Двері з двома стулками, розташованими одна над іншою, монтують в тому випадку, якщо лазня топиться «по-чорному». В процесі протоплювання верхня стулка періодично відкривається для того, щоб випустити чадний газ і не допустити занадто сильного задимлення мийної і парної.

В обох випадках дерев'яні двері можуть бути щитовими або рамними. У щитової конструкції рухома частина збита з одного шару дощок в полотно, жорсткість якого надають поперечні, поздовжні і діагональні бруси. Стулки двері і каркас обробляються вологозахисними складами і оббиваються ізолюючим матеріалом.

Стулки двері і каркас обробляються вологозахисними складами і оббиваються ізолюючим матеріалом

Зручна дерев'яна ручка на двері зі склом

Рамні двері складаються з окремих елементів - рам, з'єднаних один з одним саморізами або гвинтами. Одна стулка може мати дві, три або більше фрагментів. Каркас кожної рами виготовлений з невеликих брусів, які обшиті фанерою або оргалітом. У проміжки між обшивкою закладають теплоізоляцію.

Підбираючи або виготовляючи самостійно вхідні двері для лазні потрібно пам'ятати про те, що навіть сама вологостійка деревина розбухає від поєднання високої вологості і різкої зміни температури. З цієї причини можуть виникнути складності з закриванням дверної стулки. Щоб уникнути подібної неприємності, у банних дверей між коробом і стулкою залишають невелику щілину - близько 0,5 см. Для того щоб від вологості не викривлявся сам короб, його роблять товстим і масивним.

Способи збереження тепла в лазні

Сауна-баня в заміському будинку

Баня повинна добре прогріватися і «тримати» тепло тривалий час. Досягненню цієї мети сприяє хороша герметизація будівлі, в тому числі і всіх її дверей. Максимально ефективно виконує свої функції двері, яка підходить під такі вимоги:

  • Не пропускає холодне повітря з вулиці.
  • Відкривається і закриватися швидко і без зусиль.
  • Випускає мінімум тепла при відкриванні.
  • Має якісну теплоізоляцію, а також ущільнювачі на стулці і коробі.

Знизити втрати тепла при відкриванні вхідних дверей дозволяє зменшення її розміру. З цієї причини габарити дверей навіть у великих лазнях рідко перевищують 150-170 см у висоту і 70-80 см в ширину. Крім цього, приміщення рекомендується обладнати невеликим порожком зовні передбанника - висоти в 10-15 см для нього цілком достатньо.

[Tip] Двері в лазню повинні мати невелику відстань між підлогою та стулкою - цей зазор дозволяє просушувати підлогу в приміщенні і не дає утворюватися в ньому цвілі і грибків. [/ Tip]

Закриті двері добре зберігає тепло якщо вона має якісне утеплення. Утеплюють її шляхом обшивки або наповнення ізолюючими матеріалами: мінеральною ватою, ворсистої тканиною, пінопластом і т.д. Зовнішній шар теплоізоляції потрібно захищати від вологи водонепроникною плівкою, а внутрішній - вологостійким оргалитом або фанерою.

Зовнішній шар теплоізоляції потрібно захищати від вологи водонепроникною плівкою, а внутрішній - вологостійким оргалитом або фанерою

Двері під старовину - вдале рішення для лазні

Істотні втрати тепла відбуваються і через наявність щілин між стулками дверей і коробом - їх необхідно закривати ущільнювачем або утеплювачем, закріпленим по периметру стулки і каркаса. Ефективним засобом є і своєрідна ширма з внутрішньої сторони дверей. Її споруджують з теплої тканини (ватину, брезенту і т.д.) і вішають на верхню частину короба.

Банна двері повинні швидко і без зусиль відкриватися - в будь-якій надзвичайній ситуації оперативний доступ в приміщення дуже важливий. Конструкцію слід встановлювати таким чином, щоб її стулка відчинялися назовні.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама