Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Блек Гранд, опис сорту

  1. опис сорту
  2. Хвороби винограду.

Блек Гранд відноситься до інтродуктірованним сортам винограду

Блек Гранд відноситься до інтродуктірованним сортам винограду. Так називають сорти, які були ввезені з інших країн і регіонів з іншої екосистемою. Так, в стародавні часи найбільш широко інтродуктіровался виноград в Азії і на всьому березі Середземного моря. Після того, як була відкрита Америка, то в неї були ввезені різні сорти винограду з Європи і навпаки. У цьому були і свої плюси, і мінуси. Недоліками цього стало поширення виноградних хвороб. А достоїнствами - отримання нових сортів, певна частина з яких успішно приживалася в новій екосистемі. Це дало можливість вибрати для вирощування тільки кращі сорти.

Сьогодні в нашій країні приживаються перспективні зарубіжні сорти винограду, які є інтродуктірованнимі з Європи і Америки. Блек Гранд є одним з них.

Блек Гранд був виведений Канадськими селекціонерами, як тетраплоїдних форма канадського гібрида V-68-021.

Призначення сорту столовий Форма грона каплевидная Маса грона 800 - 2000 г Форма ягід овальна Колір ягід від темного фіолетового до майже чорного Вага ягід 12 г Смак солодкий з нотками нотки яблука / сливи / вишні Морозостійкість -27 градусів Термін дозрівання 130 - 140 днів

опис сорту

  • Морозостійкість у плодової бруньки Блек Гранд досягає 27 градусів морозу. Ягоди сприйнятливі до прямих сонячних променів. Тому не рекомендується видаляти листя винограду навколо дозрівають грон. Селекціонери представляють Блек Гранд як неукривной. Однак, за відгуками садівників, перші рік або два стоїть все-таки вкривати лозу. Коли ж виноград в основі вже сформується і зміцніє, придбає достатню кількість деревини, то тоді він буде справді добре переносити низькі температури, як і вказують його характеристики. Випробували цей сорт на своїх дачах в нашій країні сходяться до думки, що неукриваніе лоз призводить до більш пізнього розкриття нирок. Це дає можливість уникнути потенційних весняних заморозків. Що актуально для регіонів з пізніми заморозками.
  • Сорт солодкий на смак. Кислинка зовсім незначна. Деякі відзначають у Блек Гранд нотки яблука, деякі - сливи або вишні.
  • Час дозрівання у цього сорту середньо-ранній. Тобто, від часу, коли почали розпускатися бруньки і до отримання зрілого врожаю проходить від 130 до 140 днів. Залежно від локалізації дозріває виноград в серпні-вересні.
  • Виноградний кущ характеризується значною силою зростання. Лоза визріває на 2/3 своєї довжини і більш. Грона визрівають великі. Маса однієї від 800 до 1200. В окремих випадках може досягати 2 кг. Форма нагадує краплю.
  • Розмір ягід від середнього до великого. Вага їх, в середньому 12 грам. Колір від темного фіолетового до майже чорного. Це виноград з досить щільної твердої, але не хрусткою м'якоттю і міцною шкіркою.

При всіх сприятливих умовах Блек Гранд дає високу врожайність.

Хвороби винограду.

  1. Сіра гниль.
    Цей космополіт не гребує ніякими іншими рослинами. Особливо хороші умови для свого розвитку він знаходить, якщо це сорт спеціально виведеного кращого винограду, з відібраним посадковим матеріалом, з найбільш оптимізованими добривами, з міцною і рясним листям. Саме в таких випадках створюється ідеальний мікроклімат для розвитку гнилі. Схильна до цього захворювання і сорт Блек. Цікаво, що ця хвороба може як знищите весь урожай, так і бути йому корисною. Наприклад, якщо вражаються вже дозрілі ягоди білого винограду, то це надає деяку родзинку його соку і цінується виноробами. Винограду червоний сортів така гриль тільки шкодить. Страждає вся зелень куща і молодий деревне покрив. Особливо чутливі до його поразки частини рослини з ушкодженою поверхнею, але можуть пошкоджуватися і здорові. Ягоди уражуються саме найстигліші і м'які. Вони стають сірі, покриваються нальотом, який створює пил. Вся гроно ставати негарним грудкою. Азотні добрива сприяє зараженню сірою гніль.Борьба з сірою гниллю складна. Препарати повинні бути ефективні, застосовуватися постійно і при цьому не шкодити рослині і якості винограду, а також вину з нього. До багатьох, що застосовувався раніше хімічних засобів для боротьби із захворюванням, сьогодні є вже стійкі штами сірої гнілі.Сегодня успішна боротьба з допомогою обробки роніланом і Ровраль. В якості профілактичних заходів рекомендується знижувати до мінімуму застосування азотистих добрив, так як вони сприяють утворенню соковитих пагонів і бруньок з тонкою крихкою шкіркою. Потрібно також максимально створити умови для зменшення вогкості на винограді. Для цього прибирають листя, що прикривають грона. Однак якщо ягоди в результаті е того знаходитимуться під палючими променями сонця, це робити не варто.
  2. Філоксера (Viteus vitifolii).
    Цей паразит являє собою дуже маленьку тлю, яка вражає коріння або листя винограду в залежності від її виду. Поселяясь на коренях, вона висмоктує з них сік. Згодом коріння починають гнити, а це може викликати загибель всього растенія.Пораженние кущі відстають у рості, виглядають більш старими. Принести на свою ділянку цього паразита можна з набутими саджанцями, матеріалами для городу і для посадки. мілдью або ложномучністой роса.
    Ця хвороба вражає всі частини рослини. Поразка листя спочатку має маленький діаметр, пізніше розміри його збільшуються. Листя ставати безформними, покриваються маслянистими плямами, висихають і опадають. Також страждають і інші частини рослини. Ягоди страждають тільки на самому початку дозрівання. У зрілому вигляді вони не пошкоджуються. З лікувальною метою рослини обробляють в період вегетації і перед самим цвітінням медосодержащімі препаратами.
  3. Оїдіум (борошниста роса).
    Ця хвороба небезпечна для наземної частини рослини. На верхній частині листа з'являється білий наліт, під яким з'являються темного кольору цятки. Ними уражаються і бутони. Квіти в'януть, набувають бурий колір і опадає. Якщо виноград Блек Гранд захворює в період дозрівання ягід, то вони швидко тріскаються і гниють. З'являється запах зниклої риби. Сприяє прогресування хвороби жаркий й сухий клімат, а також зміна сухої погоди на вологу.

Блек гранд завоював визнання серед багатьох садівників, в тому числі, в Росії. Його позитивні характеристики з лишком переважують невеликі недоліки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама