Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Предмет органічної хімії. Органічні речовини

Хімія 10 клас. Габрієлян

Габрієлян

Органічною хімією спочатку називалася хімія речовин, отриманих з організмів рослин і тварин.

З такими речовинами людство знайоме з глибокої давнини. Люди вміли отримувати оцет з кислого вина, а ефірні масла - з рослин, виділяти цукор з цукрової тростини, витягувати природні барвники з організмів рослин і тварин. Ще в IX ст. арабські алхіміки поділяли всі речовини в залежності від джерела їх отримання на мінеральні (неорганічні), тваринні і рослинні (органічні).

Довгий час вважалося, що для отримання органічних речовин потрібна особлива «життєва сила» - vis vitalis, яка діє тільки в живих організмах, а хіміки здатні лише виділяти органічні речовини з продуктів життєдіяльності, але не можуть синтезувати їх. Тому шведський хімік Й. Я. Берцеліус визначив органічну хімію як хімію рослинних або тварин речовин, що утворюються під впливом «життєвої сили». Саме Берцеліус ввів поняття органічні речовини і органічна хімія.

Розвиток хімії привело до накопичення великої кількості фактів і до краху вчення про «життєву силу» - віталізму. Німецький вчений Ф. Велер в 1824 р здійснив перший синтез органічних речовин - отримав щавлеву кислоту шляхом взаємодії двох неорганічних речовин - диціану і води:

Велер в 1824 р здійснив перший синтез органічних речовин - отримав щавлеву кислоту шляхом взаємодії двох неорганічних речовин - диціану і води:

А в 1828 р Ф. Велер, нагріваючи водний розчин неорганічної речовини цианата амонію, отримав мочу - продукт життєдіяльності організмів тварин:

Велер, нагріваючи водний розчин неорганічної речовини цианата амонію, отримав мочу - продукт життєдіяльності організмів тварин:

Здивований таким результатом, Велер написав Берцелиусу: «Повинен сказати вам, що я вмію приготувати сечовину, не потребуючи ні в нирці, ні в тваринному організмі взагалі ...»

Перші синтези органічних речовин значно похитнули позиції віталізму. Віталізм - вчення про життєву силу. Блискучі синтези: аніліну Н. Н. Зініним (1842), карбонових кислот Г. Кольбе і Е. Франкланда (1847), жироподібних речовин М. Бертло (1854), аналогів природних Сахаров А. М. Бутлеров (1861) остаточно розвіяли міф про «життєву силу».

Дане німецьким хіміком К. Шорлеммер (1834- 1892) ще в XIX в. визначення предмета органічної хімії не втратило актуальності і в наші дні:

Зараз органічну хімію найчастіше називають хімією з'єднань вуглецю. Тільки оксиди вуглецю, вугільна кислота і її солі (карбонати), карбіди і деякі інші найпростіші сполуки вуглецю відносять до неорганічних.

Чому ж з більш ніж ста елементів Періодичної системи Д. І. Менделєєва саме вуглець природа поклала в основу всього живого? Відповідь на це питання неоднозначна. Багато що вам стане зрозуміло, коли ви розглянете будова атома вуглецю і зрозумієте слова Д. І. Менделєєва, написані ним в «Основах хімії» про цю чудову елементі: «Вуглець зустрічається в природі як у вільному, так і в сполучному стані, в дуже різних формах і видах ... Здатність атомів вуглецю з'єднуватися між собою і давати складні частки проявляється у всіх вуглецевих сполуках ... Ні в одному з елементів ... здатності до ускладнення не розвинене в такій мірі, як у вуглеці ... Жодна пара елементів не дає настільки м ого з'єднань, як вуглець з воднем ».

Жодна пара елементів не дає настільки м  ого з'єднань, як вуглець з воднем »

Численні зв'язку атомів вуглецю між собою і з атомами інших елементів (водню, кисню, азоту, сірки, фосфору), що входять до складу органічних речовин, можуть руйнуватися під впливом природних факторів. Тому вуглець робить безперервний круговорот у природі: з атмосфери (вуглекислий газ) - в рослини (фотосинтез), з рослин - в тваринних організмів, з живого - в мертве, з мертвого - в живе (рис. 1).

Органічні речовини мають ряд особливостей, які відрізняють їх від неорганічних речовин.

1. Неорганічних речовин налічується менше 500 тис., Тоді як органічних - більше 27 млн.

2. До складу всіх органічних речовин входять вуглець і водень, тому більшість з них горючі і при горінні обов'язково утворюють вуглекислий газ і воду.

3. Органічні речовини побудовані складніше, ніж неорганічні, і багато хто з них мають величезну молекулярну масу, наприклад ті, завдяки яким відбуваються життєві процеси: білки, полісахариди, нуклеїнові кислоти і т. Д.

4. Органічні речовини можна розташувати в ряди подібних за складом, будовою і властивостями сполук - гомологів.

5. Для органічних речовин характерно явище ізомерії, дуже рідко зустрічається серед неорганічних речовин.

Найбільшим узагальненням знань про неорганічних речовинах є Періодичний закон і Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Для органічних речовин аналогом такого узагальнення служить теорія будови органічних сполук О. М. Бутлерова. Детального розгляду основних положень цієї теорії буде присвячений наступний параграф.

Для кількісної характеристики здатності атомів одного елемента з'єднуватися з певним числом атомів іншого елемента в неорганічної хімії, де більшість речовин має немолекулярное будова, застосовують поняття «ступінь окислення». У органічної хімії, де для з'єднань більш характерно молекулярну будову, використовують поняття «валентність». Згадайте, що означають ці поняття, порівняйте їх.

Велике значення органічної хімії в нашому житті. У будь-якому організмі в будь-який момент протікає безліч перетворень одних органічних речовин в інші. Тому без знань органічної хімії неможливо зрозуміти, як функціонують системи, що утворюють живий організм.

За допомогою органічного синтезу отримують різноманітні органічні речовини: волокна, каучуки, пластмаси, барвники, пестициди, вітаміни, гормони, ліки і т. Д.

Багато сучасні продукти і матеріали, без яких ми не можемо обходитися, є органічними речовинами.

1. Хто ввів поняття «органічні речовини» і «органічна хімія»?

2 Як називалося вчення про «життєву силу»? Поясніть етимологію (походження) цього терміна. Які відкриття завдали удару по цьому навчанню?

3. Що вивчає органічна хімія? Дайте визначення цієї науки.

4. Що відрізняє органічні речовини від неорганічних?

5. Що спільного в розумінні понять «валентність» і «ступінь окислення»? Що відрізняє їх один від одного?

6. Які групи природних і синтетичних органічних речовин ви знаєте?

7. Складіть формули речовин з масових часток хімічних елементів: а) вуглець 12,5%; водень 8,3%; кисень 50,0%; азот 29,2%; б) вуглець 14,3%; водень 1,2%; кисень 57,1%; натрій 27,4%; в) вуглець 17,6%; водень 1,5%; кисень 47,1%; натрій 33,8%; г) вуглець 29,3%; водень 3,7%; кисень 39,0%; натрій 28,0%; д) вуглець 20,0%; водень 6,6%; кисень 26,7%; азот 46,7%. Висловіть припущення, які з цих речовин відносяться до неорганічних, а які - до органічних.

8. Чи реагують 2 моль речовини А з 1 моль кисню, в результаті чого утворюється 2 моль вуглекислого газу. Реагують 2 моль речовини Б з 3 моль кисню, при цьому виділяється 2 моль вуглекислого газу і 4 моль водяної пари. Яка з речовин, А чи Б, є неорганічним, а яке - органічним? Відповідь обґрунтуйте.

9. Дослідіть відмінності властивостей неорганічних і органічних речовин на прикладі ставлення їх до нагрівання. На кінчик металевого шпателя з ізольованою ручкою покладіть кілька кристаликів цукру (сахароза - органічна речовина) і нагрівайте їх в полум'ї пальника. Аналогічний досвід проведіть з кристалами кухонної солі. Опишіть спостерігаються відмінності.

10. Знайдіть в Інтернеті повідомлення про досягнення в галузі органічної хімії.

Менделєєва саме вуглець природа поклала в основу всього живого?
1. Хто ввів поняття «органічні речовини» і «органічна хімія»?
Як називалося вчення про «життєву силу»?
Які відкриття завдали удару по цьому навчанню?
3. Що вивчає органічна хімія?
4. Що відрізняє органічні речовини від неорганічних?
5. Що спільного в розумінні понять «валентність» і «ступінь окислення»?
Що відрізняє їх один від одного?
6. Які групи природних і синтетичних органічних речовин ви знаєте?
Яка з речовин, А чи Б, є неорганічним, а яке - органічним?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама