Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Транспорт речовин і видалення відходів в клітці

Питання про транспорт речовин в клітині в деякій мірі проблематичний. Нагадаємо, що внутрішній вміст клітини знаходиться «в дружбі» з гідрофільними молекулами і несумісно з гідрофобними молекулами. Однак всередині клітини молекули, призначені для вбудовування в мембрану, можуть бути гідрофобними і, отже, можуть об'єднуватися один з одним в цитоплазмі. Слід також захистити клітку від впливу певних ферментів, які беруть участь у видаленні непотрібних продуктів метаболізму. Такі ферменти можуть руйнувати важливі клітинні структури. У клітині виникли певні шляхи транспорту молекул до місця призначення. Один із способів пересування речовин в клітині - транспорт всередині невеликих везикул, оточених гидрофобной мембраною, що складається з ліпідів. Ці везикули називаються вакуолями. Вакуолі можуть транспортувати речовини у напрямку від і до поверхні клітини. Оточені мембраною транспортуються речовини будуть ізольовані від решти частини клітинного вмісту.

У розділі 8 ми побачимо, як утворилися в клітці білки можуть згортатися таким чином, що на поверхні молекули перебувають гідрофільні ділянки. Саме в цьому виді вони транспортуються в цитоплазмі до місця призначення, де знову змінюють свою конформацію таким чином, що на поверхні молекули виявляються гідрофобні ділянки. В інших випадках гідрофільні поверхні можуть бути блоковані невеликими молекулами, шаперонами, які перетворюють їх в гідрофобні поверхні. Гідрофобна поверхня молекули дозволяє їй проходити через мембрану клітини. Деякі з таких білків утворюються на поверхні ендо- плазматичного ретикулума, надходять всередину нього, вбудовуються в мембрану і виводяться з клітини за допомогою апарату Гольджі.

У процесі життєдіяльності в клітині утворюються різноманітні відходи. Наприклад, повне окислення вуглецю призводить до утворення вуглекислого газу і води. Обидва ці речовини вільно дифундують. Існують також інші метаболічні процеси, в результаті протікання яких утворюється надлишок органічних речовин, що видаляються з клітки. Прикладом служить етиловий спирт, який утворюється як побічний продукт анаеробного метаболізму. Такі речовини транспортуються всередині вакуолі у напрямку до клітинної поверхні, мембрана вакуолі зливається з клітинною мембраною, а вміст вакуолі викидається назовні.

Еукаріотичні клітини містять органели, звані лизосомами, які, в свою чергу, містять гідролітичні ферменти. Лізосоми утворюються при безпосередній участі апарату Гольджі. Вони зливаються з вакуолями, які містять непотрібні продукти обміну речовин. Гідролітичні ферменти лізосом впливають на ці продукти обміну, що призводить до їх руйнування, як показано на рис. 2.6.

6

Мал. 2.6. Лізосоми зливаються з вакуолью, щоб зруйнувати непотрібні для клітини молекули

Актуальна інформація Перекладач Compass відгуки на нашому сайті .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама