Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

утеплення України

Якщо все зробити правильно, то при температурі мінус 10 градусів на вулиці і плюс 14 градусів у сусідів у вас будуть нормальні плюс 20. Пластикові вікна додадуть ще два-три градуси.

У попередній статті ми думали і вважали глобально.

Зараз розглянемо локальний досвід утеплення своїми руками.

Будемо рухатися від найпростішого до складнішого в міру цитування авторитетної людини в даному питанні - глави "Нафтогазу" .

У побутових умовах складно порахувати відносне утеплення - будемо давати різницю в теплі в абсолютних градусах за Цельсієм щодо сусідів або періоду до утеплення.

Загальноприйняті показники теплових втрат одноповерхового будинку: вікна - 20%, стіни - 30%, дах з фундаментом - 30%, двері і димар - 20%.

У 90% квартир, крім першого і останнього поверхів, багатоповерхових будинків теплові втрати через дах і фундамент відсутні. Значить, пропорційно ростуть цифри втрат через вікна - 35% і стіни - 45%, а через двері і вентиляцію залишаються на колишньому рівні - 20%.

Почнемо з вікон. Установка енергозберігаючих пластикових склопакетів - кращий варіант. Іншим Коболєв радить "наклеїті на скло енергозберігаючу плівку, яка відштовхує інфрачервоне випромінювання". Справа хороша, але майже таке ж дороге, як установка пластикових вікон.

Квадратний метр плівки з подібною характеристикою варто 500-900 грн. З обклеюванням квадратний метр плівки коштує 650-1100 грн. При цьому плівка з 40-відсотковою енергоефективністю має всього 50-процентне світлопропускання. Цілий в квартирі буде в два рази темніше, а клеїться вона раз і назавжди.

Також заявлена ​​виробником ефективність не відповідає реаліям. Плівка відбиває назад в квартиру в основному інфрачервоне теплове випромінювання від точкових джерел, на кшталт уфо-калориферів.

Максимально розігрітий масляний радіатор - також джерело інфрачервоного випромінювання. Однак щоб плівка працювала на всі заявлені 40%, калорифер повинен бути спрямований на вікно, а радіатор перебувати в полі видимості вікна.

Така плівка добре працює в зворотному випадку - не пропускаючи всередину теплове сонячне випромінювання.

Можна просто закрити вікна зсередини одним або двома шарами звичайної пакувальної повітряно-бульбашкової плівки за ціною 5-15 грн за квадратний метр. Двошарове покриття дає додатково 2-3 градуси в кімнаті.

До речі, закриті або опущені жалюзі є аналогом дорогущей імпортної теплоотражающей плівки і в поєднанні з вітчизняної бульбашкового повністю її замінюють і навіть перевершують по тепловому заощадження.

Кілька абзаців про пластикових склопакетах. У нашій кліматичній зоні вони багато в чому виправдовують свою характеристику "енергозберігаючих", якщо мають двокамерні склопакети - три скла, розділені двома вакуумними камерами і п'ятикамерний профіль рами.

Також будуть сприяти теплоізоляції тканинні ролети по ширині віконного прорізу або окремо на кожну стулку - 120-150 грн при розмірі 70х150 см. Вони будуть створювати теплоизолирующую повітряний прошарок всередині отвору.

Якщо у вас традиційні штори, ролети варто встановити для енергозбереження взимку, а влітку вони будуть непомітні, згорнуті під стелею або зверху рам.

У Києві 35-45% будинків - 9-16-поверхівки з лоджіями-балконами, винесеними вперед щодо несучих стін. У деяких різновидах "чеських" проектів вперед винесені частини житлових кімнат, утворюючи щось подібне еркера.

Багато засклили балкони, проте температура взимку в них іноді падає нижче нуля. Справа в тому, що основні теплові втрати в багатоповерхівках - через стіни. Товщина цементно-шиферних плит огорожі балконів - один-два сантиметри, а зовнішніх стін житлових кімнат в "чеських" еркерах - всього 12-15 см.

Для подібних будинків актуальний варіант внутрішнього утеплення зовнішніх стін і огорож балконів варіаціями рулонного пінополіетилену з подальшим облицюванням гіпсокартоном. За тепловим зберігаючих властивостями це відповідає додатковим 30-35 сантиметрам товщини бетонної стіни.

Над батареєю залишилося приклеїти смужку гіпсокартону, і стіна в еркері буде
утеплена. У лівому нижньому кутку визирає край декоративної пенопластовой
стельової плитки по 20-30 грн за квадратний метр.

Плитка, наклеєна на стелю в лоджії або еркері додатково послужить
енергозбереження, як і доріжка на підлозі. Навіть якщо у сусідів балкони засклені,
плити перекриття промерзають з торця на глибину 25-35 см.

Такий варіант може бути рекомендований в якості тимчасового на один-три роки, поки не буде зроблено зовнішнє утеплення. Справа в тому, що внутрішньо утеплення зміщує "точку роси" з зовнішньої поверхні - з глибини в кілька міліметрів стіни - вглиб, так як стіна менше прогрівається зсередини.

Точка роси - це температура на поверхні твердого тіла, при якій відбувається конденсація водяної пари в рідину.

Взимку мікрокраплі цього конденсату всередині мікропор бетону або цегли замерзають, поступово руйнуючи стіну. Залежно від зовнішньої температури нижче нуля зона "точки роси" блукає всередині товщі стіни, прискорюючи руйнування. Це скорочує термін експлуатації будинку на десятки років.

Зовнішнє утеплення гарантовано виводить "точку роси" на зовнішню поверхню стіни, а зроблене якісно - вглиб пенопластовой панелі. Також зовні не треба економити простір.

Якщо у вас стоять пластикові вікна і навіть є утеплення стін, то для повної теплоізоляції залишився один елемент: внутрішні укоси віконних прорізів.

Зсередини укоси утеплюють тим же, чим і стіни, - наклеюють пінопласт або рулонний пінополіетилен. Однак на відміну від стін їх слід облицьовувати твердим пластиком товщиною 1 мм. На грань стіни і віконного отвору наклеюють пластикові куточки шириною по товщині утеплювача - 10-30 мм.

При заміні вікон на пластикові багато компаній надають подібні послуги. Коштує це 500 грн за вікно, але воно того варте.

Один з варіантів теплоізоляції - обклеювання укосів і старого бетонного підвіконня корковими плитками товщиною 2,3 мм. Буде затишно.

Деякі люди не розуміють фізичної суті теплопередачі. Йдучи з дому, вони залишають щілини в вікнах "для провітрювання", а приходячи додому, закривають і вмикають обігрівачі. Треба все робити навпаки.

Йдучи - щільно закривати вікна, а повертаючись з роботи - провітрювати квартиру, відкривати вікна навстіж, щоб домогтися максимальної зміни застояного повітря за мінімальний час. Тоді стіни протягом 10-15 хвилин зігріють холодний свіже повітря до кімнатної температури.

Залишені в вікнах щілини вихолоджують не тільки повітря, а й стіни, які є основними акумуляторами тепла в квартирі.

Для житлових будинків найкращим є варіант утеплення пінопласту, у якого найкраще співвідношення ціна-якість, довговічність-енергоефективність-технологічність щодо варіантів утеплення мінераловатними плитами або екструдованим пінопластом.

Найкращі теплоізоляційні властивості - у екструдованого пінопласту, проте він дорожче звичайного пінопласту в 1,8 рази - 80 грн за кв м. Крім того, йому необхідна додаткова технологічна операція - ошершавліваніе гладкій поверхні для належного зчеплення з клейовим штукатурним розчином.

Обраний 50-міліметровий пінопласт при ціні 45 грн за кв м всього на 20% більше теплопроводен, ніж екструдований і відповідає бетонній стіні товщиною 1 метр. Пінопласт не токсичний і майже не горючий, самозатухає (буква С в маркуванні) завдяки протипожежним добавкам. Технологічний у роботі.

Існують варіанти утеплення мінераловатними плитами, представлені базальтової ватою і скловатою, які при порівнянній з пінопластом ціною на 20% і 40% більше теплопровідність.

Також подібні плити майже в десять разів більше гігроскопічні - вбирають вологу - в системах штукатурного утеплення, ніж пінопласт, що взимку призводить до втрати теплоізоляційних властивостей.

Є кілька сфер застосування мінераловатних плит, де вони не замінні: утеплення в системах вентильованих фасадів (під металевим облицюванням будинків і промислових будівель), внутрішнє утеплення фальшпотолков, на покрівлях.

Для відповідності наджорстким протипожежним нормам при промисловому
утепленні в первинному багатоповерховому будівництві мінераловатний утеплювач
застосовується разом з пінопластом для ізоляції навколо віконних прорізів і для
внутрішньої ізоляції несучих стін лоджій

Самостійне (вторинне) утеплення ніяк не регламентується, тому можна використовувати лише пінопласт. Це практично - вогонь не може поширюватися по пінопласту під 3-4 мм штукатурки без доступу повітря.

Крім теплового заощадження взимку, подібна термоізоляція дозволить влітку скоротити витрату електроенергії на кондиціонери, так як виконує протилежну функцію - не пускає в квартиру жар літнього сонця. Також це чудова звукоізоляція, особливо актуальна у великих містах.

Перераховані матеріали доступні в строймагазінах, на господарських ринках і в численних спеціалізованих фірмах. У статті вартість матеріалів вказана орієнтовно і може варіюватися.

Комплекс описаних заходів дозволить збільшити температуру в квартирі щодо неутеплених сусідів в середньому на 5-6 градусів. Це без урахування найбільш витратної частини утеплення - установки пластикових вікон.

Найбільшою мірою утеплення працює при негативних температурах за вікном - власне, коли це і необхідно. Наприклад, при температурі мінус 10-15 градусів на вулиці і плюс 14-16 градусів у сусідів, що некомфортно, у вас будуть нормальні плюс 20-22. Пластикові вікна додають ще 2-3 градуси.

Фото на головній: Донецьк, серпень 2013 року. фото ostro.org

* * *

Колонка є видом матеріалу, Який відображає вінятково точку зору автора. Вона НЕ претендує на об'єктивність та всебічність Висвітлення тими, про якові йдет.

Точка зору редакции "Економічної правди" та "Української правди" може НЕ збігатіся з точкою зору автора. Редакція НЕ відповідає за достовірність та Тлумачення Наведеної информации и Виконує вінятково роль носія.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама