Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кладка газоблоку: особливості укладання своїми руками

  1. Що таке газоблок
  2. Переваги та недоліки кладки газоблоків
  3. Товщина стін з газоблоків
  4. Щільність газосилікатних блоків
  5. D 400
  6. D 500
  7. D 600
  8. Розчин для кладки
  9. Цементно-піщаний розчин
  10. клейовий склад
  11. Технологія зведення стін
  12. Пристрій армованого поясу

Зведення стін з газобетону

Поява газобетону в якості будівельного матеріалу сталося не дуже давно. Ніздрюватий бетон - унікальне сировину за своїми фізичними показниками. Стіновий матеріал у вигляді газоблоків користується великим попитом у населення при будівництві малоповерхових будинків. Кладка газоблоку має свої особливості на відміну від зведення будівель з цегли і шлакоблоку. Газобетон має невелику питому вагу, а за рівнем теплоізоляції йому практично немає рівних серед інших видів стінових матеріалів. Легкість в обробці позбавляє від багатьох проблем при кладці стін з газобетонних блоків.

Що таке газоблок

Газоблоки - це стіновий матеріал, що виготовляється з газобетону, тобто з спіненої бетонної маси. Структура газобетону представляє мелкоячеистую застиглу масу. У заводських умовах застиглий масив розпилюють на окремі фрагменти.

Технологія виробництва газобетону являє собою досить складний процес. Спочатку змішують кварцовий пісок, вапно і цемент з водою. У суміш додають алюмінієву пудру, яка вступає в хімічну реакцію з вапном. Процес супроводжується бурхливим виділенням водню і кисню. При з'єднанні водень залишає розчин, а кисень розширює пори рідкої маси. Маса застигає і утворює пористий моноліт, який називають газобетоном.

Блоки виготовляють різних розмірів. Транспортують готову продукцію на спеціальних піддонах - палетах. У таблиці наведено розміри блоків і транспортні характеристики:

№ Розміри блоку Обсяг 1 блоку, м3 Кількість блоків на палеті, шт 1 600х200х100 0,012 150 2 600х200х150 0,018 100 3 600х200х250 0,030 60 4 600х200х300 0,036 50 5 600х200х375 0,045 40 6 600х200х400 0,048 30

Газоблоки роблять з гладкими торцями і профільними бічними гранями - «паз-гребінка». Транспортують блоки, загорнуті поліетиленовою плівкою, на палетах площею 100х120 см. Максимальна висота упаковки становить 180 см, незалежно від того, якого розміру були укладені блоки.

Переваги та недоліки кладки газоблоків

Двоповерховий будинок з газоболоков

Як і всі види будівельних матеріалів, кладки газобетонних блоків мають свої переваги і недоліки.

переваги:

  1. Зведений будинок з газоблоків обійдеться на 30% дешевше, ніж таке ж будівля, складене з цегли. Пояснюється це тим, що сам матеріал має низьку собівартість і на кладку менше витрачається сполучною суміші (розчину або клею).
  2. Високі теплоізоляційні якості пористого бетону не вимагають пристрою додаткового утеплення. Це одна зі складових економії витрат на будівництво.
  3. Високі звукоізоляційні властивості і вогнестійкість роблять матеріал дуже привабливим для будівництва приватних будинків.
  4. Завдяки паронепроникності і екологічності, кладка газобетонних блоків може «дихати», що не концентруючи в своїй структурі вологу. За другим показником газобетон прирівнюють до дерев'яних конструкцій.
  5. Кладка стін з газосилікатних блоків, завдяки високій точності геометрії виробів, формує ідеально рівні поверхні вертикальних огорож будівлі.

Основним недоліком виробів є низький показник міцності. Кладка стін з газобетону в якості несучої конструкції застосовується при зведенні 2-х поверхових будинків.

У багатоповерхових будівлях з цього матеріалу зводять перегородки і заповнюють зовнішні просвіти між несучими колонами.

Будівництво будинку з газобетонних блоків представлено на цьому відео:

Товщина стін з газоблоків

Стандартна товщина стін з газосилікатних блоків дорівнює ширині кладки елемента і становить від 100 до 400 мм. Так, для несучих фасадних стін товщина може бути в межах 370 - 400 мм, товщина внутрішніх стін - 250 мм. Легкі тонкі перегородки роблять шириною 100 мм.

У районах суворого клімату кладка стін з газобетону може зводитися в 2 ряди. Навіть в цьому випадку товщина стін не повинна перевищувати 500 мм. Робити стіни товщі економічно невигідно, та й на рівень теплоізоляції вже практично не вплине.

Щільність газосилікатних блоків

Ступінь щільності ніздрюватого бетону позначає вагу одиниці обсягу матеріалу. Щільність позначають латинською літерою D. Маркування бетону D 400 позначає, що куб матеріалу важить 400 кг.

Кладка газобетону робиться з блоків марки D 300, D 400, D 500. Марки D 600 - D 900 застосовують при зведенні стін спеціального призначення. Чим вище число марки, тим менше пористість вироби.

D 400

Газосилікатні блоки марки D 400

Ця марка найбільш популярна. Пористість такого виробу забезпечує високі теплоізоляційні показники. Марка D 400 характеризує бетон, що не дуже міцний (крихкий) матеріал. Укладання блоків такої щільності може здійснюватися при будівництві 2-х поверхових будинків за умови влаштування перекриттів на дерев'яних балках або монолітних дискових ділянках.

D 500

Вироби марки D 500 використовують при будівництві 3-х поверхових будинків. Велика вага пояснюється меншою пористістю, а значить, блоки мають достатню міцність. Ця якість дозволяє застосовувати залізобетонні плити перекриттів з мінімальною товщиною.

D 600

Вироби цієї марки дуже міцні, що дозволяє споруджувати стіни, що витримують досить високе навантаження. З огляду на морозостійкість матеріалу і його міцність, з блоків споруджують зовнішні несучі стіни будівель.

Треба розуміти, що і в цьому випадку важливо співвідношення: ціна - якість. Чим вище щільність бетону, тим вище його вартість.

Розчин для кладки

Укладання газоблоків може проводитися на цементно-піщаному розчині або на спеціальному клейовому складі.

Цементно-піщаний розчин

Деякі фахівці вважають, що укладання виробів цілком можлива на традиційному цементно-піщаному розчині з додаванням пластифікаторів. Безумовно, це цілком допустимо. Але слід враховувати, що мінімальна товщина шва буде становити не менше 10 мм, а це відіб'ється на загальному обсязі споживаного розчину.

клейовий склад

Клейова суміш складається з клейкою мастики, цементу, дрібнозернистого піску і модифікованих добавок. Такий склад дозволяє застигати розчину при температурі до 100С.

Особливості кладки і покладених газосилікатних виробів на клей дозволяють витримувати висоту швів в межах 3 мм.

Технологія зведення стін

установка газоблоку

Технологія кладки газобетону дещо відрізняється від того, як проводиться укладання традиційних стінових матеріалів.

Технологія кладки стін складається з декількох етапів:

  • дуже важливо при кладці стін то, наскільки буде якісно викладено перший ряд; рівність в горизонтальній і вертикальній площинах першого ряду кладки задає подальшу укладання наступних рядів кладки;
  • кладку першого ряду починають з кутів; для цього в них встановлюють вертикальні напрямні куточки; уздовж фундаменту по кутах натягують шнур, по якому контролюють рівність стін; з кожним новим поруч кладки шнур пересувають вгору;
  • перший ряд блоків викладають обов'язково на цементному розчині, який розміщують на гідроізоляцію фундаменту; товщина горизонтального шва досягає 25 - 30 мм; шар розчину ретельно вирівнюють, перевіряючи рівність поверхні рівнем;
  • блок прибивають несильним постукуванням гумового молотка, при цьому горизонтальність поверхні кладки контролюють рівнем; блоки між собою з'єднують замком «шип - паз»;
  • залишилися зазори в кладці заповнюють обрізаними за розміром фрагментами; різання виробляють звичайною пилкою по дереву або спеціальної ножівкою; для цього в місці різу встановлюють контрольний кутник, який допоможе зробити розріз ідеально правильним;
  • одночасно з кладкою зовнішніх стін потрібно звести внутрішні несучі огорожі; внутрішня стіна перев'язується з зовнішньої кладкою через ряд; у зовнішній стіні вирізається частина огорожі по поперечному розміру блоку внутрішньої кладки.
  • в виріз вставляють цегла внутрішньої стіни, обмазаний клейовим складом;
  • горизонтальна поверхня кожного ряду ретельно шліфується спеціальним рубанком;
  • кладку виробляють при мінімально допустимій температурі - 50С при відсутності атмосферних опадів;
  • клей наносять за допомогою спеціальної каретки, якій рівномірно розподіляють шар клейової суміші по верхньому ряду кладки.

Нанесення клейового складу з допомогою каретки

Монтаж стін з газосилікатних блоків своїми руками треба починати під наглядом досвідченого майстра.

Пристрій армованого поясу

Зведення стін проводиться з обов'язковим пристроєм армованих поясів, які влаштовують в останньому ряду кожного поверху.

Бандаж виконують двома способами:

  1. Кладка робиться з блоків з ночвоподібної порожниною (U елементи). Це пустотілі газоблоки для укладання арматури. У порожнині укладають армокаркас і заливають його бетоном.
  2. Другий спосіб полягає в тому, що спеціальним штроборезом вирізують у верхньому ряду кладки дві паралельні канавки по всьому периметру будівлі. Канавки заповнюють клеєм і потім в них вдавлюють арматуру. Штроби заповнюють клеєм остаточно. Після висихання клейової суміші, поверхня ретельно шліфують рубанком.

Закладка арматури в штроби

У першому варіанті пояс набагато потужніше, ніж штробленню бандаж. Який застосувати метод армування, залежить від проектних розрахунків.

Загалом секторі приватного будівництва використання пористого бетону на початку століття займало приблизно 10%. Сьогодні цей показник досягає 25 - 30%, оскільки людей все більше привертають увагу гідності цього будівельного матеріалу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама