Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Схеми імпульсних блоків живлення телевізорів Funai 2000 Мк7 і Philips 2021 їх типові несправності та ремонт

Телевізори на електронно-променевих трубках (кінескопні) ще рано списувати з рахунків

Телевізори на електронно-променевих трубках (кінескопні) ще рано списувати з рахунків. Парк знаходяться в експлуатації телевізорів всіляких моделей і різних виробників все ще величезний та предметiв особистого вжитку для багатьох власників залишається актуальним.

У цій статті ми розглянемо імпульсні блоки живлення телевізорів з розміром екрану по діагоналі 20 дюймів популярних моделей PHILIPS-2021 і FUNAI 2000 Мк7. Зазначимо на недоліки принципових схем, поділиться своїм досвідом ремонту та доопрацювання.

Кольорові телевізори мають імпульсні блоки живлення, що працюють за принципом перетворення "напруга-частота-напруга", використовують відомий метод широтно-імпульсної модуляції (ШІМ) і розраховані на широкий діапазон напруги живлення мережі.

Багато популярних моделей телевізорів мають схожі побудова схем джерел живлення і тому їм притаманні схожі дефекти. Зокрема, імпульсні блоки живлення телевізорів мають наступний суттєвий недолік ... Через деякий час експлуатації (від декількох місяців до декількох років) відбувається різке зростання вихідних напруг блоку харчування, в слідстві чого виводять з ладу багато вузлів і електронні компоненти телевізора, такі, наприклад, як транзистор вихідного каскаду рядкової розгортки (при відсутності захисного стабілітрона в схемі), мікросхеми кадрової розгортки і радіоканалу і ін.

Через деякий час експлуатації (від декількох місяців до декількох років) відбувається різке зростання вихідних напруг блоку харчування, в слідстві чого виводять з ладу багато вузлів і   електронні компоненти   телевізора, такі, наприклад, як транзистор вихідного каскаду рядкової розгортки (при відсутності захисного стабілітрона в схемі), мікросхеми кадрової розгортки і радіоканалу і ін

Рис.2 Принципова схема блоку живлення телевізора Philips 2021

Причина дефектів полягає в зменшенні з часом ємності времязадающего конденсатора ШІМ. Відповідно до теорії - чим менше ємність тим більше частота перетворювача, чим більше частота - тим більша напруга на виході блоку живлення. Як приклад на наведеній на малюнку 2 принципової схеми джерела живлення телевізора «PHILIPS-2 021» цей конденсатор (С610) має ємність 47 мкФ і розрахований на напругу 25 В. З огляду на режим роботи, для електролітичного конденсатора і того і іншого явно недостатньо. Згодом зазначений конденсатор деградує, його ємність знижується до 5 мкФ, що призводить до збільшення частоти генерації і некерованого режиму стабілізації.

У кращому випадку, в зв'язку зі збільшенням струму через транзистор Q601 типу BUT11F, це призведе до перегорання резистора R605, а в більшості випадків - до виходу з ладу цілого ряду електронних компонентів у схемі телевізора і, в першу чергу, про який ідеться транзистора типу BUT11F.

При ремонті телевізора Philips 2021 крім заміни поламаних деталей, щоб уникнути повторення несправності слід замінити електролітичний конденсатор в позиції С610 на конденсатор ємністю 100 мкФ, розрахований на напругу 63 В. Для більш надійного функціонування телевізора рекомендується встановити такий же конденсатор і в позицію С612.

Вихід з ладу коли то дуже популярних телевізорів Funai 2000 Мк7 також відбувається через різке підвищення вихідної напруги блоку харчування (див. Рис. Нижче).

Нижче)

Рис.3 Принципова схема блоку живлення телевізора Funai 2000 Мк7

У цих телевізорах на випадок різкого зростання напруги живлення рядкової розгортки - 115 Вольт, використовується захисний діод типу R2M (Позиційний номер на схемі D245) з напругою пробою від 135 до 150 Вольт. При перевищенні цього напруги захисний діод R2M пробивається і замикає на корпус ланцюг харчування вихідного каскаду рядкової розгортки, що, природно, призводить до зриву генерації і припинення роботи джерела живлення телевізора.

Перевірка інших деталей схеми часто не виявляє серед них несправних, що призводить до помилкового висновку про заміну тільки згаданого захисного лавинного діода R2M або при відсутності справного - про його вилучення, а це неприпустимо, оскільки призводить до виходу з ладу багатьох вузлів телевізора: вихідного каскаду рядкової розгортки, процесора управління, мікросхеми кадрової розгортки.

Розглянемо ще один поширений дефект джерела живлення цих телевізорів, в якому стабілізація здійснюється за допомогою зворотного зв'язку через оптоелектронну пару Q505 (рис. 3). На неї через вимірювальний транзистор Q235 подається інформація від джерела напруги 115 В, а сама оптопара управляє регулювальним транзистором Q504, який забезпечує стабілізацію вихідної напруги.

Перегрів і обрив транзистора Q504 типу 2SB698 призводить до лавиноподібного зростання напружень на виході імпульсного блоку живлення. Цей транзистор рекомендується відразу ж замінити на більш потужний і збігається з ним по цоколевке, наприклад, на 2SВ1010, навіть якщо при перевірки транзистора Q504 він здасться справним. При ремонті телевізорів Funai слід так само замінити електролітичний конденсатор у времязадающей ланцюга на новий того ж номіналу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама