Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити ставок на дачі своїми руками: робимо водойму правильно

  1. Розміри
  2. Де розміщувати ставок на дачній ділянці?
  3. З чого робиться?
  4. Як з пластикової форми зробити водойму?
  5. Як за допомогою плівки зробити ставок на дачі?
  6. Як можна оформити новий водойма?

Вам подобається дивитися, як дзюрчить вода, спускаючись по кам'янистій поверхні? Як після подиху вітру плавно розходиться брижі по воді? Як зацвітають біле латаття, а навколо плескаються маленькі рибки? Якщо так, то ви можете зробити ставок своїми руками прямо у себе на дачній ділянці. Зробивши такий водойму собі, ви зможете завжди тихим ввечері спостерігати за цим чудовим куточком живої природи.

Зробивши такий водойму собі, ви зможете завжди тихим ввечері спостерігати за цим чудовим куточком живої природи

Сподіваюся, що ідеєю створення ставка на дачі я вас зацікавив, тепер визначимося, для чого ви хочете створити свій водойму. Може, ви хочете розводити декоративних рибок? Тоді він повинен бути глибоким і слід подбати про фільтрації води. Вирощувати красиві водні рослини можна в меншому за обсягом, але потрібно подбати про терасах. А може це буде у вас невеликий фонтан або плавне стікання води струмочком по кам'яних сходах? Тоді треба буде подбати про насос і фонтанному обладнанні.

Розміри

Чим більше тим краще. Так як в великих ставках краще зберігається біологічне рівновагу. Але ясна річ, що ділянку під водойму обмежений, тому слід врахувати наступні рекомендації. Для вирощування великої рибки, таких як вряди, розмір буде мінімум 2,5 / 1,5 / 1,7 м (довжина / ширина / глибина). Для водних рослин глибина може бути достатньою до 70 см. У таких ставках все одно краще поселити маленьких рибок, щоб у вас не розплодилися комарі.

Де розміщувати ставок на дачній ділянці?

Розміщувати водойму краще там, де ви зможете за ним вільно спостерігати. Також є такі правила. Поряд не повинні перебувати дерева і великі кущі, тому що, листя і плоди, які будуть падати і псувати воду в ньому. І замість домашнього озера ви отримаєте болото. З цієї ж причини, щоб зберегти біологічну рівновагу не слід розміщувати його на відкритому сонці протягом усього дня.

Якщо ж у вас є тільки відкритий майданчик, то слід подбати про додаткові прітемнять воду декораціях. Також необхідно врахувати, що для фонтану, насоса, підсвічування необхідно електрику, а значить, якщо ви розмістите його далеко від будинку, то вам доведеться додатково думати, як це все буде підключено до електрики. Хоч сонце і не повинно цілий день висвітлювати ставок, але якщо водойма знаходиться повністю в тіні, то це також буде стимулювати зростання певних видів водоростей і як наслідок порушення хімічного балансу води.

З чого робиться?

Самий капітальний спосіб створити ставок, це зробити його бетонним. Але на спорудження такого водойми потрібно багато коштів. А найпростіший спосіб це купити пластикове «корито» тобто спеціальну пластикову форму і закопати її в землю. Третій спосіб це використовувати спеціальну плівку, якою вистилають внутрішню поверхню.

Якщо у вас є гроші на бетонний варіант, то тоді у вас є можливість оплатити роботу фахівців, які зроблять все так, як вам захочеться. Тому зупинятися на цьому ми не будемо, а перейдемо до більш простих способів створення ставка своїми руками.

Як з пластикової форми зробити водойму?

Пластикові форми розрізняються за якістю. Це може бути дешеві види, виготовлені вакуумним методом. Таку форму варто придбати, щоб спробувати і в подальшому вирішити, потрібен вам ставок чи ні. Для довгострокової роботи краще придбати форму зі скловолокна, вона прослужить вам як мінімум 20 років (у всякому разі, так зазначено виробником).

На обраному вами місці робимо розмітку на землі. Можна перевернути пластикову форму і обвести її. При цьому не забуваємо робити запас в 10 см по площі всієї. У тому числі і в глибину. Це необхідно буде виконати для того, щоб насипати тонкий шар піску і вирівняти поверхню за рівнем.

Встановлюємо форму в яму і заповнюємо її на 1/3 водою. Перевіряємо, чи рівно все встановлено, чи немає перекосів. Інакше доведеться воду вилити і ще раз вирівняти землю. Після заповнення на 1/3, навколо заповнюємо всі порожнечі мокрим піском. Проробляємо цю роботу ретельно. Тепер можна заповнити ставок водою повністю.

Як за допомогою плівки зробити ставок на дачі?

Плівка є дуже зручним матеріалом для виготовлення ставків. Так як ви не обмежені у виборі форми вашого майбутнього водойми і зможете зробити так, як вам подобається. Вона також різниться за якістю і відповідно за ціною. Якісна плівка може прослужити багато років. Але гнатися за дорожнечею теж не варто, може вам захочеться щось новеньке на дачі і тоді все одно доведеться все переробляти. Слід ще передбачити клей або спеціальні інструменти для склеювання.

Точно також як і при виготовленні ставка за допомогою пластикової форми, ви робите розмітку і копаєте яму, при цьому не забувайте про тераси для водних рослин. Після того, як ви дістанете котлован, тоді потрібно виміряти його, щоб дізнатися, скільки вам буде потрібно плівки.

Після того, як ви дістанете котлован, тоді потрібно виміряти його, щоб дізнатися, скільки вам буде потрібно плівки

Як розрахувати, скільки буде потрібно плівки для водойми? Ширину можна порахувати виходячи з наступних розрахунків: ширина необхідної дорівнює ширині ставка плюс дві глибини і до цього ще слід додати 60 см. Довжина дорівнюватиме довжині плюс дві глибини і знову потрібно додати 60 см.

Тепер подбаємо про те, щоб плівка не порвалася. Для цього необхідно на дно висипати шар піску до 10 см. Ще можна викласти поверхню геотекстилем - синтетичної підстилкою.

Перед укладанням плівки, її краще трохи нагріти на сонці, тоді вона стане більш піддатливою при укладанні. Закладіть плівку в котлован і починайте повільно подавати воду. При цьому акуратно розправляйте. Добре з одне сторони зафіксувати, а з іншого боку дати вільно, під дією води, приймати необхідну форму. Навколо водойми копаємо траншею глибиною на багнет лопати. У цій виїмці ми сховаємо і зафіксуємо плівку. Зафіксувати можна за допомогою каменів, покладених на плівку, і бетонного розчину.

Як можна оформити новий водойма?

Рибок, фонтани, скульптури розглянемо як-небудь іншим разом, а зараз зупинимося на рослинах для ставка. За березі можна посадити такі рослини: папороть, пампасная трава, очерет озерний, кортадерия, очерет, образки болотні, пухівки, очерет. Рослини для посадки на глибину до 30 см - калужница болотна, дербенник іволістний, ірис жовтий, понтедерія сердцевидная, образки болотні.

Рослини для глибини 30-50 см - рогіз широколистий, очерет озерний, стрілолист звичайний, хвостник звичайний. Рослини для глибини 80 см - 1 м - водний салат, гіацинт водний, телорез алоевідний. Для посадки рослин краще використовувати спеціальний субстрат і не використовувати торф або гумус. Висаджують спочатку глибоководні рослини, а потім ті, що ближче до берега.

Висаджують спочатку глибоководні рослини, а потім ті, що ближче до берега

Ось власне і все. Звичайно ж, описувати процес будівництва ставка на папері простіше, ніж робити його своїми руками на дачі, але зате і милуватися ним набагато приємніше в живу, а не по фотографіях.

В продовження теми, ознайомтеся з наступною статтею «Як зберегти воду у водоймі прозорою?»

З чого робиться?
Як з пластикової форми зробити водойму?
Як за допомогою плівки зробити ставок на дачі?
Як можна оформити новий водойма?
Вам подобається дивитися, як дзюрчить вода, спускаючись по кам'янистій поверхні?
Як після подиху вітру плавно розходиться брижі по воді?
Як зацвітають біле латаття, а навколо плескаються маленькі рибки?
Може, ви хочете розводити декоративних рибок?
А може це буде у вас невеликий фонтан або плавне стікання води струмочком по кам'яних сходах?
Де розміщувати ставок на дачній ділянці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама