Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вентиляція на дачі (дачного будинку, туалету): як зробити своїми руками?

  1. Основні нюанси і правила облаштування вентиляції в дачних будинках
  2. Підбірка загальних порад (відео)
  3. Як зрозуміти, чи потрібно щось робити з вентиляцією?
  4. Розрахунок: скільки повітря потрібно?
  5. Системи за механізмом повітрообміну: природна або примусова?
  6. природний
  7. Наочно про природну систему (відео)
  8. Облаштування вентиляції для нежитлових приміщень
  9. Облаштування вентиляції для житлових приміщень
  10. Приклад готової схеми вентиляції для будинку з СИП-панелей (відео)

Дачний будиночок на 6-10-20 сотках - місце, де можна як відпочивати, так і працювати, вирощуючи якісь культури (або якихось тварин). Як і будь-яка будівля, дача потребує постійного воздухообмене - це необхідно і для людей, які там, і для запобігання вогкості і цвілі.

Відразу обмовимося: нижче піде мова саме про прості дачні будиночки, а не про «серйозні» котеджі, призначені для комфортного цілорічного проживання.

Основні нюанси і правила облаштування вентиляції в дачних будинках

Здебільшого дачний будинок - це будинок з горищем, підвалом, дров'яної грубкою і зазвичай невеликою площею. Побудовано його може бути як з дерева, так і з цегли або блоків.

Нерідко на будівництві сезонних будівель намагаються заощадити на всьому ніж можна. Тому найчастіше такі будиночки не мають ні «повноцінного» опалення, ні вентиляції, ні утеплення. Тому взимку в них перебувати якщо і можна, то хіба що у верхньому одязі і з протопленій грубкою.

З основних правил облаштування вентсистеми можна виділити такі пункти:

  1. Систему варто робити, орієнтуючись на сезони використання дачі. Якщо всю зиму він буде стояти закритим - потрібно продумати, як він буде провітрюватися в цей час.
  2. Робити вентиляцію потрібно не тільки в житлових кімнатах. Сарай, горище, підвал, підвал - все це теж вимагає провітрювання.
  3. Якщо всередині якогось з приміщень підтримується підвищена вологість (що для дач є звичайною справою) - хоча б в цій кімнаті краще зробити примусову систему.
  4. Необхідно облаштовувати і приплив, і витяжку. Якщо повітрю буде через що надходити всередину, але при цьому не буде нормальної витяжної системи - вентиляція не буде працювати. І навпаки: якщо буде витяжка, але всередину не буде надходити повітря з вулиці - ефекту теж не буде.

Підбірка загальних порад (відео)

Спосіб повітрообміну в залежності від типу будинку

Спосіб повітрообміну в чому залежить від типу споруди. Це може бути:

  1. Дерев'яне будинок. Дерево здатне пропускати повітря всередину через щілини і нещільності, забезпечуючи приплив (нехай і не завжди достатній). Видалення повітря може відбуватися через пічної димохід.
  2. Будинок з блоків (металевих контейнерів). Такі споруди зазвичай повністю герметичні і не мають вентиляції, тому її обов'язково доведеться облаштовувати самостійно.
  3. Споруда з блокових матеріалів (цегла, блоки з різних видів бетону) або з бетону. Повітря через такі стіни не проходить, тому вентиляційна система повинна закладатися при будівництві. Видалення повітря може здійснюватися як через димохід, так і через окремий вентиляційний канал.

Як зрозуміти, чи потрібно щось робити з вентиляцією?

Якщо ви не будуєте дачу з нуля, а маєте (або придбали) будиночок - потрібно визначитися: чи варто турбуватися про повітрообмін, або з вентиляцією все в порядку.

Найпростіший спосіб - запитати про це попереднього власника. Якщо такої можливості немає, або він сам не в курсі (наприклад - давно не був на дачі), то можна звернути увагу на такі фактори:

  1. Чи є всередині цвіль? Самий явний «індикатор» того, що з повітрообміном є проблеми.
  2. Чи відчувається всередині вогкість?
  3. Всередині на вікнах, підвіконні, вхідних дверей - утворюється конденсат?
  4. Повітря в будинку сперте, затхле?

На ці пункти варто звернути увагу, коли ви приїжджаєте на дачу через якийсь час. Сирість і сперте повітря можна відчути вже через кілька днів, а ось цвіль - розростеться, якщо мікроклімат порушений, і ви не будете з'являтися на дачі кілька місяців.

Якщо який-небудь з цих «симптомів» ви помітили - з повітрообміном явно не все в порядку.

Розрахунок: скільки повітря потрібно?

Припустимо, що ви буваєте на дачі тільки в теплу погоду. У спекотні місяці на дачах зазвичай часто відкриті вікна і / або двері, і тому забезпечується приплив повітря в точно достатній кількості. Тому розраховувати систему, якщо мова йде про «літній» будиночок - потрібно тільки виходячи з зимового періоду.

Тому розраховувати систему, якщо мова йде про «літній» будиночок - потрібно тільки виходячи з зимового періоду

Схема природної вентиляції і кухонної витяжки з окремим воздуховодом

Оскільки взимку дачі зазвичай стоять закритими - то не обов'язково створювати в приміщенні сильний повітрообмін. Досить буде забезпечити кратність в 0.35.

Порахувати достатній для «нежитлового» періоду повітрообмін можна за формулою:

L = V x Кр, де:

  • L - повітрообмін, в м ³ / год, який нам потрібно створити;
  • V - об'єм приміщення;
  • Кр - кратність повітрообміну (для дачі ми взяли 0.35 - норма для житлової спальні).

Врахуйте: в ідеалі розрахунок потрібно проводити для кожного приміщення (кімнати) окремо.

Системи за механізмом повітрообміну: природна або примусова?

Одним з головних відмінностей є принцип створення повітрообміну - він може бути природним або примусовим. Нижче розглянемо кожен варіант і спосіб його облаштування своїми руками.

природний

У цьому випадку повітря буде надходити і віддалятися з приміщення завдяки різниці тисків. Вентилятори в такій схемі не використовуються. Детальніше про природну систему можна почитати окремо.

Схема дешева (якщо і доведеться щось купувати - то найдешевші вироби, і на електрику витрачатися не потрібно), але малоефективна - повітрообмін в чому залежить від погоди, і регулювати його складно. Підійде, якщо у вас маленький за площею будинок, який використовується тільки в літній період.

Для припливу в природних вентсистемах можуть використовуватися:

  1. Припливні клапана - стінові або віконні .
  2. перетічними решітка у вхідних дверях (підійде, якщо площа будиночка не перевищує 20-40 «квадратів», інакше доведеться використовувати занадто велику вентиляційну решітку).
  3. Вікна з мікропровітрюванням (для дач малоактуальная, так як в сезонних будиночках рідко ставлять дорогі вікна).
  4. Влітку - просто відкриті вікна або двері (але взимку, коли вони будуть закриті - все одно доведеться забезпечувати приплив іншим способом).

Для витяжки - може використовуватися або пічної димохід (тобто нічого додатково робити не потрібно, якщо димохід вже є), або витяжної повітропровід. Він монтується в точці, максимально віддаленої від точки припливу (щоб повітря простягався через все приміщення).

Приплив ставиться якомога нижче, витяжка - якомога вище, під стелею. Якщо приміщень кілька - точки припливу обов'язково повинні бути в кожному, і розташовуватися напроти дверей. Витяжна труба може виводитися або через дах, вище коника, або через стіну горизонтально.

Наочно про природну систему (відео)

примусовий

В цьому випадку і приплив, і витяжка будуть здійснюватися за допомогою вентиляторів. Обмін повітря в цьому випадку виходить більш стабільним, його можна регулювати. Підходить для більш просторих будинків, в яких природним способом організувати вентиляцію складніше.

В іншому все правила такі ж, як і при природній схемі вентиляції - точки припливу повинні бути в кожному приміщенні, і встановлюватися напроти дверей. Витяжка - виводиться через трубу або на дах, або через стіну.

Є й інший варіант - монтується система повітроводів. У приміщення заходить 1 труба з 1 вентилятором, і розгалужується: в кожне приміщення заводиться ділянку, через який буде надходити повітря.

Облаштування вентиляції для нежитлових приміщень

Важливий нюанс: вентиляція (а точніше - надходження свіжого повітря і видалення «старого») потрібна не тільки кімнатах, де будуть перебувати люди. В її потребують і нежитлові приміщення і простору:

  1. Підпілля.
  2. Сарай.
  3. Горище.
  4. Підвал.

Вентиляційна система в них потрібна для запобігання вологості і цвілі.

Оскільки перелічені місця зазвичай мають невелику площу, і не потребують припливу великої кількості повітря - найчастіше в них досить просто виконати отвори в стінах. Робити їх потрібно навпроти один одного.

Природно-примусова схема: повітря подається через припливні клапана в кожному приміщенні і видаляється через повітроводи, підключені до одного каналу з вентилятором

Більш ефективний варіант - коли для припливу робиться простий отвір, а витяжка - проводиться через трубу наверх (тобто точка припливу розташовується нижче точки витяжки).

Якщо площа цих приміщень велика, і / або природна вентиляція в них є, і не справляється - можна організувати частина системи примусово. Варіанти такі:

  1. Припливна вентиляція організовується через отвори. Витяжна - здійснюється через вентилятори, які ставляться в стіну.
  2. Припливна вентиляція організовується через отвори. Для видалення повітря в приміщення заводиться ділянку воздуховода, який підключений до витяжного каналу в житлових приміщеннях.
  3. І приплив, і витяжка - здійснюються через повітроводи, які підводяться до кожного приміщення окремо.

Облаштування вентиляції для житлових приміщень

Облаштування вентсистеми для житлових приміщень робиться трохи складніше, ніж для нежитлових.

Найпростіший варіант - це природний: приплив організовується через отвори в кожній кімнаті, а видалення повітря здійснюється через пічної димохід. Такого способу більш ніж достатньо для невеликого будиночка площею в 25-30 «квадратів».

Якщо цього не вистачає, або якщо грубки в будинку немає - для видалення повітря можна змонтувати витяжну трубу, яка буде йти на дах, або через стіну на вулицю.

Якщо цього недостатньо, або відразу хочеться отримати більш серйозну й ефективну систему - в витяжну трубу краще вставити вентилятор. Приплив - все також організовується через отвори в кожній кімнаті.

Вентсистеми з примусовою подачею і видаленням повітря - для дачі є рідкістю: надто вже маленькі площі для їх використання. Зазвичай навіть для великих будинків досить примусової витяжки.

Приклад готової схеми вентиляції для будинку з СИП-панелей (відео)

Що робити в зимовий період?

П роветріть дачу влітку - можна без проблем. Інша справа - зробити систему повітрообміну, коли на вулиці холод.

Якщо взимку в дачному будиночку нікого немає - то пристрій системи може виглядати так:

  1. Для подачі свіжого повітря - встановлюються стінові або віконні клапана.
  2. Видалення повітря - здійснюється через димохід печі або через витяжну трубу.
  3. Всі двері всередині будівлі - відкриваються. Також відкриваються лази в підвал, на горище, і люк у підпілля, якщо він є.

Найскладніше завдання - пристрій нормального повітрообміну в зимову пору року для дачного будиночка, коли туди хтось приїжджає.

Проблема в тому, що такі споруди зазвичай не мають серйозного утеплення, через що підтримувати всередині комфортну температуру - складніше. Тому при плануванні вентиляції варто відразу вирішувати - чи будете ви відвідувати дачу взимку, чи ні.

Якщо будете - то можна зробити наступне:

  1. Про бустроіть тільки одну житлову кімнату - в ідеалі ту, в якій стоїть піч. Решта кімнати на час свого перебування на дачі - закривати.
  2. Чи не робити в цій кімнаті точки припливу (або закривати її на час свого перебування). Нехай повітря надходить сюди із сусідніх кімнат, через щілини під дверима: всередині приміщення температура хоч трохи, але вище вуличної. За рахунок цього в житлову кімнату повітря буде надходити більш тепле, ніж безпосередньо з вулиці.
  3. У житловій кімнаті встановити рекуператор - припливно-витяжний пристрій з теплообмінником всередині. При роботі вона поновлює повітря в приміщенні, при цьому частково зберігаючи його тепло.
  4. Замість рекуператора можна встановити просто припливну установку з нагрівачем - це і простіше, і дешевше.

Розрахунок: скільки повітря потрібно?
Системи за механізмом повітрообміну: природна або примусова?
Як зрозуміти, чи потрібно щось робити з вентиляцією?
Чи відчувається всередині вогкість?
Всередині на вікнах, підвіконні, вхідних дверей - утворюється конденсат?
Повітря в будинку сперте, затхле?
Розрахунок: скільки повітря потрібно?
Системи за механізмом повітрообміну: природна або примусова?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама