Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як економити на комуналці - досвід іноземців і поради для українців

  1. "Паливна бідність", виявляється, дуже гостра проблема для Європи
  2. "В якому десятилітті у нас буде те ж саме?"
  3. Великобританія: "Розумний лічильник" допомагає економити
  4. Нідерланди: Опалюють тільки ті кімнати, де живуть, і не вірять дешевим тарифам
  5. США: У рахунках за електрику пишуть, як можна економити
  6. Бразилія: Вода в дефіциті, зате їжа дешева
  7. "Паливна бідність" - проблема для всієї Європи
  8. Як можуть економити українці
  9. АВТОР:
  10. Орфографічна помилка в тексті:

29 січня 2018, 9:30 Переглядів:

"Паливна бідність", виявляється, дуже гостра проблема для Європи

29 січня 2018, 9:30 Переглядів:   Паливна бідність, виявляється, дуже гостра проблема для Європи   Фото: pixabay

Фото: pixabay.com.

Пост в Facebook директора з комунікацій та міжнародного співробітництва в "Укренерго" Михайла бно-Айріяна про те, як економлять на комунальні послуги мешканці благополучної Англії, опублікований на початку місяця, отримав величезний резонанс. Тому що ці платежі становлять істотну частину сімейних бюджетів, і питання, як можна заощадити, хвилює багатьох українців. А коли про економію розповідає людина, яка знає, це цікаво подвійно.

"В якому десятилітті у нас буде те ж саме?"

"На другий день, прокинувшись в Лондоні у друзів вдома, раптом зрозумів, що в квартирі дуже холодно. На дворі було +2, в приміщенні, звичайно ж, тепліше, але в цілому дуже сиро.

Одним словом, пош е л я шукати вмикач опалення. Яке ж було моє здивування, коли в комірчині я побачив цей газовий рах е тчік. Він влаштований дуже просто. Вставляєш свою картку, на якій є гроші, і газ пош е л. Витягнув картку - газ припинився. Закінчилися гроші - сиди без тепла і гарячої води. Ніхто не приходить і нічого тобі не відрізає. Абсолютно справедлива система оплати. Платиш за те, скільки спалиш. Хочеш економити - використовуй менше. У Лондоні у всіх індивідуальне опалення, і всюди така система оплати за газ.

За тиждень проживання ми (а нас було троє) використовували газу на 10 фунтів (370 грн). Не так вже й багато для двокімнатної квартири загальною метражем до 50 кв. м, з огляду на, скільки ми платимо зараз за тепло і гарячу во д у в опалювальний сезон.

Цікаво, в якому десятилітті у нас буде те ж саме? "- написав Михайло бно-Айріян.

- написав Михайло бно-Айріян

Коментарі до публікації показали, що не всі готові мерзнути заради економії, але мати індивідуальні лічильники і можливість самим регулювати споживання енергоносіїв хотіли б багато.

А крім того, користувачі Facebook визнають, що це ефективний спосіб боротьби з неплатежами, через які, до того ж, не страждають ні в чому не винні сусіди.

Сайт "Сегодня" вирішив дізнатися, як економлять на комунальні послуги мешканці різних країн.

Великобританія: "Розумний лічильник" допомагає економити

Українка Марина, сім'я якої вже три роки живе в британському місті Лідсі, поділилася своїм досвідом економії.

"Ми переїхали до Великобританії три роки тому. І, я скажу, люди тут економлять, і ще як! Наприклад, послуги з постачання газу і електрики надають різні провайдери, і ти можеш сам вибирати, якими користуватися. Тарифи у всіх різні, і маса різних схем, за якими можна платити. Ти можеш вибрати ту, яка підходить тобі найбільше. ми, наприклад, платимо фіксовану суму кожен місяць взимку і влітку - 80 фунтів (близько 3160 грн). Це оплата за газ, який ми використовуємо для приготування їжі і обігріву будинку, і електроенергія.

Звичайно, розмір фіксованої суми залежить від того, скільки ти використав. Ми, наприклад, коли тільки приїхали сюди, платили по 110 фунтів (близько 4350 грн). Тому що зовсім були привчені економити. Чи не вимикали зайве світло, і наш будинок світився, як новорічна ялинка.

Тут взагалі економії приділяють дуже багато уваги. А ще - купа державних програм по утепленню будинків, встановлення сонячних батарей. Навіть в передачах по телевізору показують, як можна скоротити витрати на електрику, на воду і в цілому на життя. Знімальна група приходить в будинок до звичайних людей, розпитує, як вони витрачають гроші на комуналку і взагалі на життя, а потім розповідає, як і на чому можна економити.

Цікаво, що і самі провайдери теж стимулюють економити. Наприклад, пропонують безкоштовно встановити так званий "smart meter" - розумний лічильник, схожий ий на великий мобільний телефон, який показує в грошах, скільки ти спалив світла і газу. А ще він показує графічно, скільки в данни й момент ти і з користуєшся світла або газу. Горить газ - на приладі світяться блакитні стовпчики, електрику - зелені, а коли споживання газу і світла зашкалює, загоряються червоні стовпчики. Як сигнал: мовляв, йди і повиключали світло. І на нас це діє. Завдяки цьому приладу, який нам встановив безкоштовно провайдер, ми стали платити на 30 фунтів на місяць менше (на 1485 грн). А це тут дуже суттєві гроші ", - розповідає Марина.

На фото - "розумний лічильник", про який розповідала Марина. Він показує, що з початку доби сім'я використовувала електрики на 78 пенсів (близько 31 грн), і що в даний момент споживається тільки електрику (світяться тільки зелені смужки).

"Деякі пенсіонери, які живуть тут, дуже економлять. Не знаю, як в Лондоні або на півдні Англії, але у нас багато хто навіть не опалюють весь будинок, а просто включають обігрівач в тій кімнаті, де знаходяться. Тут, правда, і морозів-то справжніх не буває. Найнижча температура, яка була за ті три роки, що ми тут живемо, - мінус 5 градусів ", - говорить Марина.

За її словами, багато сімей відключають опалення днем ​​і на ніч, а включають тільки ненадовго вранці і ввечері, перед сном. Але в таких будинках дуже сиро і швидко з'являється грибок, каже Марина.

"Ми так сильно не економимо. У нас двоповерховий будинок площею 85 кв. М. Ми виставляємо нашу систему опалення на 18 градусів, і вона автоматично підтримує таку температуру цілодобово. У сами е холодні дні і коли я багато готую, печу, в день нагоряє до 5 фунтів (близько 200 грн).

За воду ми платимо 55 фунтів на місяць (2170 грн). Якби був лічильник, напевно, виходило б менше, але лічильника у нас немає.

Є ще так званий "council tax", куди входить плата за вивезення сміття, прибирання вулиці і купа різних послуг, які надає місцева мерія. Розмір цього такса залежить від району, в якому ти живеш, і від кількості членів сім'ї. Ми платимо 110 фунтів в місяць. На півдні тариф дорожче, наші знайомі, наприклад, платять 250 фунтів за "міський тариф". Але у них і рівень життя вищий ", - перераховує комунальні витрати Марина.

В сумі комунальні послуги, про які розповіла Марина, забирають з бюджету сім'ї 245 фунтів в місяць (близько 9680 грн).

Для порівняння: мінімальна зарплата в Великобританії в 2017 році становила одна тисяча тридцять одна фунт. Після вирахування прибуткового податку на руки залишається близько 928 фунтів (36,7 тис. Грн). Після вирахування всіх обов'язкових платежів цієї суми вистачає лише на оплату оренди найдешевшого житла не в столиці і на скромне харчування. Середня зарплата по країні в минулому році дорівнювала 2310 фунтам на місяць.

Нідерланди: Опалюють тільки ті кімнати, де живуть, і не вірять дешевим тарифам

У Голландії теж у кожного жителя - як в приватних, так і в багатоквартирних будинках - стоять індивідуальні опалювальні системи та індивідуальні прилади обліку.

"Кожен може регулювати температуру, робити холодніше або тепліше, в залежності від погоди. Тарифи на газ і електроенергію залежать від компанії - постачальника послуг. У мене договір з компанією" Енерго ". А є" Неон ", там трошки дешевше. Це компанія- конкурент, яка намагається забрати клієнтів у компанії "Енерго" і обіцяє навіть заплатити, якщо людина до них перейде. Спочатку обіцяли кожному, хто перейде, заплатити по 200 євро. Зараз ось обіцяють вже 250. Але я в такі ігри не граю. я чула , що деякі люди вже поплатилися за бажання заощадити ть. Через рік або два їм піднімають тариф, і ніякої економії не виходить ", - розповідає Валентина Т., яка живе в цій країні вже багато років.

Мінімальна зарплата в Голландії - 1,5 тис. Євро. Середня - близько 3 тис. Євро. Але багато хто отримує менше мінімалки. По-перше, тому що зарплата залежить від віку і стажу, а по-друге - тому що жінкам дозволено працювати менше чоловіків.

"Тут жінки працюють по 2-3 дні на тиждень. Незаміжні можуть працювати по 4-5 днів на тиждень", - пояснює Валентина.

Жінка платить за газ і електрику близько 130 євро на місяць. За воду виходить 32 євро в місяць.

"Я економлю в розумних межах. Я живу в таун-хаусі, в якому три поверхи. Але зазвичай опалюються тільки перший поверх - ті кімнати, в яких перебуваю. Коли приїжджають гості або діти привозять внучку, включаю опалення на другому і третьому поверхах. Крім того, іноді я протоплювати весь будинок, щоб в ньому не заводилася вогкість і грибок. Особливо в холоди.

Зазвичай виставляю температуру 20-21 градус. Знаю людей, які нагрівають будинок до 18 або навіть до 16 градусів. Але я не можу ходити вдома, як моя сусідка: в джинсах, теплою кофті і шарфі! Я люблю, коли комфортна для мене температура ", - зізнається Валентина.

Але комуналка - це тільки частина обов'язкових платежів, як і в багатьох країнах світу. Ще є телефон, різні страховки, податки. Наприклад, внески в пенсійний фонд люди починають платити з 15 років. В сумі близько 70% зарплати йде на обов'язкові платежі.

"Коли я розповідаю, як мало залишається на життя після обов'язкових платежів, багато хто не вірить. Але приїхати сюди на екскурсію або навіть на тимчасові заробітки - це одне, а жити тут постійно і оплачувати всі квитанції - зовсім інше. Тут звичайна життя, як і всюди. і, як і всюди, треба працювати, щоб прожити. Причому не просиджувати час на роботі, а саме сумлінно працювати. Тому що якщо будеш на роботі в комп'ютерні ігри грати або в'язати, або навіть по телефону довго розмовляти ... якщо роботодавець таке побачить , він, мо ет, нічого і не скаже. Але прийде час розмови, який проводять з працівниками раз на рік - functioneel gesprek (інтерв'ю з працівником) - і про це обов'язково згадають ", - розповідає Валентина.

США: У рахунках за електрику пишуть, як можна економити

Українка Олександра З., яка вже багато років живе в Америці, вважає, що американці не дуже економні в плані комунальних послуг. Хоча каже, що все залежить від людей, їх характеру, звичок, рівня доходів.

"Тут у кожного в будинку або в квартирі індивідуальна система опалення. Точніше, система кондиціонування, яка працює цілий рік. У нас тут взимку морози, а влітку спекотно. Одна і та ж система взимку працює на обігрів, а влітку - на охолодження. Підігрітий або охолоджене повітря надходить через отвори в підлозі. у старіших будинках в Бостоні я бачила батареї, але у більшості - такі системи, як у нас. Називаються furnace (піч).

Називаються furnace (піч)

На фото: замість батарей повітря в будинку гріє furnace

Так ось, американці, по-моєму, не дуже економлять на кондиціонуванні. У деяких будинках влітку так холодно, що треба в куртці ходити. А є люди, в основному це "стара гвардія", які влітку взагалі не включають кондиціонер. Т ільки фен на стелі, який ганяє повітря ", - розповідає Олександра.

Місцева влада і постачальники послуг намагаються "виховувати" особливо марнотратних громадян.

"Коли ми отримуємо рахунок за електрику, в ньому дається розкладка і попередніх рахунків. І якщо в цьому місяці витрати виявляються вище середнього, робиться приписка: мовляв, ви почали витрачати енергії вище середнього. І дають рекомендації, як знизити витрати. Замінити стару техніку на нову, більш економного ув плані споживання я енергії. Встановлювати вдень і вночі різну температуру. у кого лічильник більш сучасний, звичайно, може так економити. Але у нас поки такої функції немає. Ну, звичайно, коли їдемо у відпустку, встановлюємо більш економний режим " , - говорить Олександра.

Раніше сім'я жила в квартирі площею 900 кв. футів (83 кв. м) і витрачала на опалення, кондиціонування і освітлення будинку близько 100 доларів на місяць. Зараз перебралися в будинок площею 1400 кв. футів (близько 130 кв. м), і ці витрати зросли до 150 доларів на місяць. Середня витрата електрики на місяць - близько 1300 кіловат на годину.

Заради економії в майбутньому сім'я хотіла б встановити сонячну батарею, але поки робити такі інвестиції для сімейного бюджету занадто дорого.

Бразилія: Вода в дефіциті, зате їжа дешева

Навіть в жаркій Бразилії, де температура і вночі не опускається нижче +20 градусів, оплата комунальних послуг вважається суттєвими витратами в структурі сімейного бюджету. Тому бразильці також змушені економити.

"Тут багато людей усіма способами намагаються заощадити гроші. Виключають все зайве освітлення в будинку, відключають електроприлади, які не використовуються. Економлять навіть на приготуванні їжі, включаючи кухонні плити якомога рідше", - розповідає житель бразильського міста Сан-Паулу Адріан Олівера.

Найцінніший ресурс для бразильців - це вода. Водопроводи є далеко не в кожному районі, централізованим водопостачанням користуються лише близько 70% населення країни. Та й то - якість води залишає бажати кращого. Для використання цієї води в їжу її потрібно додатково проганяти через домашні фільтри і кип'ятити.

Напевно, тому ставлення до води у жителів країни особливо трепетне. Довго плескатися під теплим душем і залишати відкритий кран під час чищення зубів вважається обурливим марнотратством.

"Є у нас люди, які не замислюються про те, що такі ресурси, як вода, можуть закінчитися. Тому вони приймають довгі ванни з електричним душем, залишають відкритими крани при чищенні зубів. Також у бразильців є звичка поливати свої двори і тротуари з водяних шлангів. Я вважаю, це викликає великі втрати води ", - каже Адріан.

У регіоні, де живе Адріан, ситуація з водою вважається нормальною, тому ця комунальна послуга обходиться жителям порівняно недорого.

"Є райони, в яких вода дуже дешева. Наприклад, в тому районі, де я живу, є водоносний горизонт Гуарані, і вода тут дуже дешева. Ми з дружиною витрачаємо на воду тільки 15 реалів (134 грн), тоді як за електроенергію - 100 реалів (893 грн). У нас енергія набагато дорожче води. Але є регіони, де вода набагато дорожче електрики. на північному сході країни, а також на півдні ", - розповідає Адріан.

Середня зарплата в штаті Сан-Паулу, як і в цілому по країні, становить 5800 реалів (це 1800 американських доларів, або близько 52 тис. Грн). Але більшість людей, за словами Адріана, заробляють в середньому 3-3,5 тис. Реалів (близько 1000 доларів). Причому часто буває, що це весь сімейний бюджет, тому що знайти роботу в Бразилії складно, і вважається добре, якщо хоча б один член сім'ї має заробіток.

"В даний момент працює тільки моя дружина. Я працюю не за наймом, займаюся продажами в Інтернеті і надаю послуги з технічного обслуговування. Заробити на життя у нас нелегко. Тут 13 мільйонів безробітних. Політика і економіка перебувають у кризі. Уряд говорить, що інфляція в минулому році становила всього 4%, але це брехня. Всі дорожчало набагато сильніше ", - каже Адріан.

Комунальні платежі в сім'ї Адріана відбирають трохи більше 200 реалів:

вода - 15 реалів

електрику - 100 реалів

інтернет - 80 реалів

газ - 12 реалів.

Але ще є інші обов'язкові платежі: страховка (70 реалів на місяць), і витрати на бензин (200 реалів). річні прибутковий і транспортний податки (100 і 600 реалів відповідно). Близько 200 реалів на місяць "з'їдає" бензин, оскільки автомобіль допомагає Адріану заробляти.

На придбання продуктів харчування та засобів гігієни сім'я може витрачати до 300 реалів на місяць.

"Я скажу чесно, величезна перевага життя в Бразилії полягає в тому, що тут у нас багато їжі. Все, що посаджено, дає хороший урожай. Овочі та фрукти дуже-дуже дешеві. З продуктів у нас є все, що ви тільки можете собі уявити. А наше зерно годує не тільки нас, а й мільйон чоловік у всьому світі.

Ми намагаємося заощаджувати на комунальних послугах і на продуктах, щоб до кінця року зібрати гроші на відпочинок. У нас поки немає дітей, і ми любимо подорожувати ", - зізнається Адріан.

"Паливна бідність" - проблема для всієї Європи

В Європі визнають, що комунальні платежі становлять істотну частину сімейних бюджетів. Там навіть введено таке поняття, як "паливна бідність". Вважається, що за межею паливної бідності перебувають сім'ї, які не можуть собі дозволити досить нагріти своє житло взимку, або чий дохід після оплати комунальних послуг виявляється меншою за прожитковий мінімум.

За статистикою британського уряду, в паливній бідності живуть понад 10% населення країни (2,3 млн сімей). Однак незалежні британські дослідження показують інші цифри. За їхніми даними, 82% населення Великобританія відповіли, що не можуть дозволити собі використовувати енергоресурси в достатній кількості.

В даний час проблема паливної бідності, або енергетичної бідності, вважається актуальною для багатьох країн Європи і світу. Одним з найбільш доступних шляхів її вирішення називають підвищення енергоефективності житлових будинків і використання енергозберігаючих приладів.

Як можуть економити українці

В Україні термін "енергетична бідність" застосовується рідко, частіше говорять про бідність в загальному контексті.

Тарифи на електроенергію для населення в Україні є одними з найніжчіх в Европе, но кож низько є и доходи людей. За данімі ООН, 60% населення перебуває за межею бідності. Альо люди в Україні отримуються субсидії на оплату комунальних послуг, что НЕ стімулюватіме до Підвищення енергоефективності в житловому секторі. У Сейчас годину Україна йде до того, щоб монетизувати субсидії . Передбачається, що така зміна підходу до субсидування населення буде мотивувати людей дбайливіше ставитися до енергоресурсів.

За словами директора ДТЕК ЕСКО Євгена бушмени, в Україні застосовуються сертифіковані прилади обліку, які допомагають економити енергоресурси. Звичайно, самі по собі лічильники води, тепла, газу та електроенергії не економлять ресурси, але відображають фактичний, а не розрахунковий обсяг їх споживання. Це дає людині можливість аналізувати власне енергоспоживання і приймати рішення про те, які енергозберігаючі та енергоефективні заходи необхідно виконати, щоб в кінцевому підсумку платити менше за енергоресурси.

"А двозонним лічильники електроенергії, крім фіксації обсягу спожитої електроенергії, вважають, скільки кіловат-годин було спожито вдень, а скільки вночі, з 23:00 до 07:00. Тариф на нічну електроенергію для побутових клієнтів в два рази нижче, ніж днем. люди непомітно для себе в середньому і так споживають близько 30% електроенергії вночі (холодильник, що не виключені електроприлади, телевізор, комп'ютер та інше).

Після установки двозонним лічильників деякі люди переводять на нічний режим до 80% домашнього електроспоживання. Наприклад, за допомогою розеток з таймерами програмують енергоємні електроприлади (пральні машини, бойлери) на автоматичні включення і виключення з 23:00 до 07:00.

Дуже зручним рішенням для побутових користувачів є набори енергоефективних товарів і послуг "Розумний WATT", в які входять двозонний лічильники електроенергії з послугою швидкої установки під ключ, LED-лампами і "розумними" розетками з таймерами. Такі набори допомагають економити до 50% сімейних витрат на електроенергію завдяки комплексному підходу до економії. Набори зараз доступні для клієнтів в Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. Такі набори дозволяють економити до 50% витрат на опалення в багатоквартирних будинках з горизонтальною розводкою системи опалення ", - розповідає Євген Бушма.

Експерт також перерахував інші способи знизити витрати на комуналку:

1. Оновіть систему опалення. Якщо це приватний будинок - то можна замінити старий газовий котел на сучасний, автоматизований, з підвищеним ККД, утеплити труби, щоб по дорозі від котла до приміщень квартири вони не втрачали тепло. Можна замість газового котла встановити систему електроопалення і в нічний час платити за обігрів будинку в два рази менше, ніж днем.

Також зараз стають все більш популярні теплові насоси, які дозволяють опалювати будинок в зимовий період за рахунок грунтового тепла, що дуже вигідно. Але витрати на установку теплового насоса можуть бути високі, а терміни окупності - істотно відрізнятися в різних будинках. Альтернативою грунтовому теплового насосу може бути повітряний тепловий насос і водяний.

У багатоквартирному будинку з центральним опаленням можна встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з автоматичним погодним регулюванням подачі і розподілу тепла. Такий ІТП в поєднанні з балансуванням стояків дозволяє забезпечити комфортну температуру 18-22 градуси у всіх квартирах, уникнути перетопів, через які багато людей раніше відкривали вікна, випускаючи цінні гігакалорії на вулицю.

2. Встановлюйте регулятори тепла на батареях, там де це можливо. Вони дозволяють регулювати температуру в приміщенні до комфортного рівня, щоб не випускати тепло на вулицю. Існують автоматичні регулятори, які в постійному режимі підтримують задану для приміщення температуру, що дозволяє ще ефективніше економити тепло.

3. Проводьте ремонти і профілактику системи опалення. Наприклад, перед кожним опалювальним сезоном потрібно проводити промивку системи опалення, включаючи радіаторні батареї. У них можуть накопичуватися різні відкладення, які погіршують тепловіддачу.

Також необхідно перевіряти надійність вентилів і труб, в якому вони стані, щоб не було течії, свищів, іржі.

4. Замініть вікна і двері на енергоефективні, регулярно перевіряйте і регулюйте прилягання ущільнювачів. Це дозволить уникнути протягів і зберегти до 30% тепла в квартирі.

5. Використовуйте теплоотражающие екрани на стіні за радіаторними батареями. Завдяки їм батарея буде нагрівати не стіни і повітря на вулиці, а кімнату.

6. Комплексно утеплите будинок. Згідно так званому "правилу безперервної лінії", необхідно повністю утеплити всі стіни, цоколь, горище і дах будівлі, не залишаючи містки холоду. Ця рекомендація актуальна і для приватних будинків, і особливо для багатоповерхівок. Вони часто страждають від "клаптикового утеплення", яке може приводити навіть до появи цвілі на внутрішніх стінах і тріщин на стику утеплених і не утеплених поверхонь.

7. Використовуйте рекуперацію тепла. Рекуператори дозволяють забезпечувати приплив свіжого повітря в приміщення, але при цьому зберігають тепло.

Нагадаємо, Ранее сайт "Сегодня" розповідав про те, як можна грамотно економити , І навіть при мінімальній зарплаті купувати техніку і меблі.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Економія на комуналці: як це роблять за кордоном і як берегти гроші українцям". інші Новини економіки Дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександра Романюк

Если ви нашли помилки в тексті, віділіть ее Ведмедики и натісніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати ПОВІДОМЛЕННЯ про помилки автора?

Віділіть некоректно текст ведмедика

Дякуємо! ПОВІДОМЛЕННЯ Відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

В якому десятилітті у нас буде те ж саме?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама