Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полювання на вяхиря - Полювання в Татарстані

Вяхірєв я займаюся вже років 15. Весь цей час чисельність дикого голуба в середній смузі зростає з року в рік, тому зростає і його популярність як мисливського трофея. Полювання на вяхиря буває різною: хтось стріляє на прольоті, інші шукають дерева, на які сідають відпочивати дикі голуби, і стріляють їх з верхівок. Ці способи особисто мені не цікаві. У будь-який полюванні, що на гусака, на качку або вяхиря - я ціную контакт з птицею, і намагаюся, в першу чергу, наманіть її якомога ближче (в упор). Саме це дає мені справжній мисливський адреналін. Про такому полюванні - з опудалами - я і хочу розповісти.

Коли я починав захоплюватися голубиної полюванням, вяхиря було значно менше, принаймні в місцях, де я полюю. Тоді для полювання я шукав поля, де харчувалося від 15 до 40 птахів. Сьогодні в тих же місцях, тільки на одному полі, бувають скупчення до 5000 птахів! Це дивовижна картина, коли на свіжому стерню годується таку кількість птиці. Жовте поле перефарбовується в попелясто-блакитний колір! І ці попелясті хмари, підкоряючись тільки їм відомому ритму, то разом злітають, то знову опускаються на стерню. І адже це тільки місцевий птах, а трохи пізніше піде ще й масовий проліт! До речі, про чисельність вяхиря в місцях планомірних полювань на нього є одне цікаве спостереження, а саме - чим більше на нього полюєш, тим більше його стає. Тут справа, очевидно, в тому, що голуби утворюють довготривалі пари, але коли таку пару розбивши, то на відміну від тих же гусей, «овдовілі» голуби тут же знаходять собі нового партнера і на наступний рік така нова пара здатна вивести 2-3 виводка, а ось старі, усталені пари більше одного виводка за рік не роблять. Тому, коли починаєш активно полювати в нових місцях, чисельність вяхиря тут вже на наступний сезон значно зростає.

Полювання на вяхиря відкривається, як і на качку - з 2й або з 3й суботи серпня, в залежності від регіону. Як правило, за тиждень до відкриття, я починаю об'їжджати поля і дивитися, в який час і в які місця приходить на годівлю птах. Це дуже важливо! Пошук кормових полів найбільш ефективний в ранкові та вечірні години. Поясню чому: ночує вяхирь на деревах в лісах або посадках, а вранці, найчастіше з повним світанком летить на кормові поля. Активно годуються вяхирь десь до 10-00 ранку. Після цього основна маса птахів відлітає в ліс, а в полях можна знайти лише поодиноких птахів. Якщо ви почнете пошук вяхиря, скажімо, з 11 години, то навряд чи зможете віднайти якусь скупчення птиці. У кращому випадку це будуть одинаки.
Теж саме ввечері - після 20-00 птиці вже відлітають до лісу, і в полях голубів практично не залишається. Тому я раджу починати пошук місць кормежек вяхиря з 6-30 ранку і продовжувати до 10-30. А у вечірні години - з 16-00 до 19-30. Але найправильніше - відстежувати вяхиря і вранці, і ввечері, тому як раціон птиці може змінюватися. Вранці голуб може літати на скошений конюшина, а ввечері на прибрану пшеницю або навпаки. З приводу конюшини я не обмовився, ось один випадок з моєї полювання.

Приїхавши на нове місце в Тульській області до 18-00, ми відразу поїхали на пошуки птиці. На одному з прибраних пшеничних полів виявилося гарне скупчення вяхиря. Спостерігаючи за голубами в бінокль, ми вирішили готувати полювання на цьому місці. Дочекавшись, коли голуби після годування полетіли в ліс, ми пішли ставити скрадок і опудала. В цей час на сусідньому полі докашівалі конюшина. Настав день полювання. Розстановка опудал у мене була значна, але цього ранку зграї Вяхірєв ніяк не реагували на нашу розстановку, тільки поодинокі птиці налітали. Основна ж маса голуба летіла на скошений конюшина і ніякої уваги не звертала на наше поле. Терпіння вистачило не у всіх, і два моїх товариша ввечері пішли на косіння конюшина. Я залишився на старому місці, адже ввечері вяхирь годувався саме тут. І не пошкодував! Полювання було чудова. Весь голуб летів саме до моєї розстановці. А моїм друзям знову не пощастило - ввечері птиці на конюшині не було зовсім, і вони залишилися без пострілу і без здобичі. Ось чому дуже важливо відстежувати птицю і в ранкові, і вечірні години.

Про обережність вяхиря ходять легенди. Кажуть, що у вяхиря по одному оку на кожному пір'їнці. І дійсно вяхирь - голуб дуже обережний. І добувати його мисливцеві досить складно. Але якщо Ви зможете приділити цьому полюванні час і бажання, то будь-яку птицю - що голуба, що гусака - можна навчитися приманювати в упор. Один мій знайомий після полювання зі мною на вяхиря сказав, що недолуга птахи не бачив. На жаль, він не зрозумів найголовнішого. З тих пір я ніколи не запрошував його на полювання, знаю, що він купив опудала і вже кілька років їздить самостійно. Тільки добути «нетямущого» голуба у нього толком не виходить.

Полювання на вяхиря в різний період часу вимагає різної маскування і правильного вибору місця. Ви можете бути ідеально замасковані але якщо ви перебуваєте в угіддях без розвідки місць, то результату не буде. На початку сезону полювання йде збиральна пора. Після прибирання в полях багато копиць з соломи. Припутень їх не боїться - сидить на них, годується поруч. Тому в цей час я використовую стаціонарний скрадок типу «копиця». Даний скрадок має і переваги, і недоліки. Спочатку про хороше - в ньому можна сидіти на стільчику або стояти в повний зріст, поки немає птиці. Сектор обстрілу під час нальотів становить всі 360 градусів. Це дуже важливо при полюванні на вяхиря! У птиці дуже швидкий політ, тому комфортна, а найголовніше швидка стрільба - запорука успіху. Буває так, що вяхирь налітає на відстань 10-15 метрів, підкидає і ... розумієш, що птах вже за межами пострілу!
До речі, тому видобуток вяхиря з лежачих скрадка дуже складна. А ось в скрадке «копиця» рушницю завжди знаходиться напоготові - в руках мисливця. При нальоті птиці скидається дах, ти встаєш і стріляєш. Це набагато зручніше, ніж стріляти напівлежачи. Тепер про недоліки «копи», основний - це поганий огляд. Під час нальоту птиці верхня частина скрадка повинна бути закрита. В іншому випадку вяхирь просто не підлетить. Тому при нальоті птиці, ми починаємо її відстежувати через маленькі віконця скрадка. Це не зовсім зручно, враховуючи, що скрадок повністю замаскований соломою. Хоча чесно кажучи, це справа звички, і я особисто не відчуваю сильного дискомфорту.

Хоча чесно кажучи, це справа звички, і я особисто не відчуваю сильного дискомфорту

Маскування скрадка треба приділити особливу увагу, особливо в сонячну погоду, адже він повністю зроблений з синтетичного матеріалу. Добре, коли скрадок обшитий гумками, в які можна вставляти підручний маскувальний матеріал (солома або суха трава). Верх скрадка також обов'язково маскувати. Опудала голубів ставляться не навколо скрадка, а перед скрадком, тим самим ми зменшуємо собі зону спостереження. Якщо ми розставимо опудала навколо скрадка, нам буде дуже складно відстежувати підлітають птахів, і вони зможуть сісти в будь-яке місце. Якщо ми ставимо опудала строго перед собою, то вяхирь і буде намагатися підсаджуватися в опудала перед нами. Тоді простіше відстежити птицю, ніж бігати по всьому скрадка. Коли голуби далеко, можна просто стояти в скрадке з відкритим дахом. При підльоті птиці дах скрадка закривається. Даний скрадок можна використовувати абсолютно на будь-яких полях (горосі, пшениці, гречки і т.д).

Тижня через 3 після жнив, коли з полів приберуть всі копи і почнеться пора посадки озимих культур, я міняю тактику полювання. У цей час для маскування, на мій погляд, краще використовувати дрібні посадки або острівці чагарників серед полів. Для цього достатньо кілька колів і маскувальною сітки. Якщо рослинність хороша, то можна верх і не маскувати. Хоча якщо ви відчуваєте, що птах напружена, то краще зробити укриття зверху. Основна помилка, якої припускаються мисливці, це будівництво скрадка поруч з лісом або великими деревами. В цьому випадку голуби будуть сідати не до ваших опудал, а на верхівки дерев і звідти спостерігати за Вашої нерухомою зграєю. Хвилин через 30-40 таких «гляделок» птиці просто покинуть це місце. У кращому випадку ви отримаєте за полювання пару нальотів. Полювати завжди треба на відкритих місцях, щоб у вяхиря не було можливості сісти на дерева. На полях птах повинна йти на посадку до ваших опудал, а не сідати навколо.

Дуже важливо правильно поставитися до вибору опудал для полювання. Вони повинні бути правильно розфарбовані. Я бачив в магазині опудала вяхиря практично чорного кольору. Вони більше нагадували галок, ніж голубів. Звичайно, такі опудала працювати не будуть. Кількість виставлених опудал має велике значення. По-перше, велика кількість опудал видно набагато далі, відповідно реакція вяхиря на розстановку буде активніше. Ну і найголовніше, більшу кількість опудал позбавляє птицю здебільшого обережності - птах буде прощати можливі невеликі огріхи, які завжди можна ненароком допустити в маскуванні.

Мінімальна кількість опудал, яке я б порадив, не менше 30 штук
Мінімальна кількість опудал, яке я б порадив, не менше 30 штук. Я особисто використовую розстановку в кількості 200 штук. Для чого така кількість опудал? Як я вже сказав раніше, в тих місцях, де я полюю, на одному тільки поле може годуватися до 5000 птахів. Щоб привертати увагу пролітають зграй, 30 опудал буде, звичайно, недостатньо. Особливо в період масового прольоту, коли по полях мотаються зграї в 500 голів і більше. Видовище такої зграї, що налітає на опудала, зачаровує! Тому я частіше залишаю їх без пострілу.
До речі, про стрілянину. Припутень я завжди здобуваю тільки 7 номером дробу. У моїх полюваннях птах підлітає до скрадка на відстань 7-15 метрів. Чи не лукавлячи - далі 20-25 метрів просто не стріляю. Тому не бачу сенсу використовувати більшу дріб. При полюванні з такою дистанцією підранків майже не буває. Хоча не можу сказати, що вяхирь дуже слабкий на рану. Бувають випадки, коли смертельно поранений птах відлітає на 300-500 метрів і там вже падає каменем. Я думаю більша дріб, може стати в нагоді на полюванні в горах, або в посадках. Але сам я на таких полюваннях не бував, тому поради давати не беруся.

Тривалість сезону полювання на вяхиря з року в рік може сильно відрізнятися. Візьмемо, наприклад, мої спостереження за останні 2 роки. У 2012 році я активно полював на дикого голуба до 21 жовтня. Температура повітря в ранкові години опускалася до -4 місцями до -6 градусів і поля покривалися справжнім інеєм. Це був дивовижний сезон. Птах за цей час так нагулялася в полях, що була дуже щільною і жирної. Не порівняти з тим Вяхірєв, якого я здобував на початку сезону. Хоча і на початку сезону вяхирь дуже вгодований. До кінця сезону оперенье вяхиря злегка тьмяніє. І від цього він здається більш масивним. Масовий відліт птиці припав на 24 жовтня. Великі зграї голубів на дуже пристойній висоті хвиля за хвилею йшли в сторону півдня. Цей видовище тривало більше 6 годин. У цей день вяхирь вже не зупинявся на наших полях, а так і йшов весь день транзитом.

А в 2013 році з самого відкриття полювання було дуже дощитиме. Припутень ж дуже охайна птах, не любить годуватися на брудних і мокрих полях і в сильний дощ, а то і просто в сиру погоду голуби можуть зовсім не літати на поля. На мій превеликий жаль, основна маса птах покинула наші краї вже 15 вересня. Протягом місяця я зустрічав невеликі зграї і одиночних птахів, але влаштовувати полювання на них не було сенсу.

Якщо вам хоч раз пощастило побувати на справжньому полюванні на вяхиря з опудалами, я впевнений, ви захопитеся цим полюванням і будете присвячувати їй багато часу. Полювання на вяхиря дуже цікава і динамічна. Як я вже сказав, чисельність вяхиря зростає з року в рік. За кількістю трофеїв, я впевнений, навіть качина полювання не зможе зрівнятися з полюванням на лісового голуба. До того ж і мисливський прес на нього в угіддях значно менше, ніж на качку. А якість трофея, особливо на початку сезону, набагато вище. Я знаю багатьох Гусятник захоплених Вяхірєв, тому що це полювання багато в чому схожа з полюванням гусячої: ті ж опудала, вимоги до маскування, і, звичайно, копітка вивчення мисливських угідь. Ну і найголовніше, полювання на дикого голуба доступна всім мисливцям. Треба просто знайти місця, де є елементарне сільське господарство, і навчитися спостерігати за природою.

Треба просто знайти місця, де є елементарне сільське господарство, і навчитися спостерігати за природою

Автор Дмитро Мельник, біолог-мисливствознавець, засновник і керівник «Школи мисливського майстерності»

Стаття «На вяхиря з опудалами»
( «Русский Мисливський Журнал», вересень)

Полювання на вяхиря в Татарстані ви можете обговорити на форумі мисливців Татарстану по засланні.

Для чого така кількість опудал?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама