Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сам собі синоптик

Хоча на дворі вік повальної інформаційної та комп'ютерної освіченості, часом можна почути: мій кіт ніс заховав - похолодає, скоро Хрещення - морози прийдуть, зима холодна - літо спекотне ... «Моя Планета» спробувала розібратися в тому, які прикмети погоди надійні і обґрунтовані з наукової точки зору, а які сумнівні або вводять в оману.

Найпопулярніші - щоденні календарні прикмети, які «прогнозують» погоду на певну дату або сезон. Наприклад: «На Марка (8 травня) небо яскраво», «Мокро на Мокія (24 травня) - все літо мокре». Зрозуміло, що це абсурд. Якби прикмети виправдовувалися, то з року в рік в один і той же час спостерігалася б зовсім однакова погода. До речі, синоптики регіональних Гідрометцентру, у яких постійно запитують: «Чому ви не використовуєте прикмети в довгостроковому прогнозі?», Неодноразово перевіряли їх. Результат - як в грі «орел і решка».

Є прикмети, засновані на спостереженнях за живим світом. Деякі з них цілком піддаються поясненню, інші не можна оцінювати без спеціальних знань. Те ж стосується прогнозів погодних змін зі спостереження за небесними світилами. А ось багато короткострокові прикмети погоди (від декількох годин до двох діб), засновані на багатовікових спостереженнях за станом атмосфери, в першу чергу за хмарами, зараз цілком логічно пояснюються.

Прогнози від мошок, ластівок і чайок

Деякі тварини, комахи і рослини «почувають» збільшення вологості повітря, зміна атмосферного тиску раніше, ніж людина, і реагують на очікувані зміни в погоді відповідним чином.

«Мошки лізуть в обличчя - буде дощ»

Це правда. Пушок і волоски, що покривають тіло комах, і їх крильця у вологу погоду стають важчими, тому вони змушені низько літати або ховатися в укриття.

«Ластівки низько літають - до дощу»

Ластівки літають з відкритим дзьобом, захоплюючи їм мошкару. Перед дощем, коли мошки опускаються ближче до землі, ластівки також змушені літати нижче.

«Якщо чайка села на воду, чекай гарну погоду»

З чайками не все так просто. На одній плавучої бурової установки трапилася трагікомічна історія: досвідчений капітан, довірившись відомої серед моряків приймете про чайках, посадив на мілину буксир. Заслужений морський вовк бігав по палубі і кричав з характерним грузинським акцентом: «Це не чайки! Це пра-аституткі! »Команда, незважаючи на весь трагізм ситуації, не могла втриматися від сміху.

Прогнози по небесним світилам

«Місяць робить погоду на Землі»

Місяць, здійснюючи рух навколо Землі, створює приливні хвилі в океанах. Дійсно, одночасно, але набагато в менших масштабах виникають хвилі в атмосфері. Ці припливи виражаються в коливаннях тиску повітря приблизно з амплітудою 0,02 мм ртутного стовпа. Однак той, хто стежить за погодою, знає, що при її зміні добові коливання атмосферного тиску можуть досягати і перевищувати 20-30 мм рт. ст. Тобто вплив на атмосферу місячних припливів дуже незначно. Прикмети про вплив Місяця на погоду на Землі з'явилися, швидше за все, тому, що через зміни вологості в земній атмосфері Місяць в різну погоду виглядає для людей по-різному.

«Ясна місяць обіцяє мороз»

При ясному небі зниження температури повітря вночі супроводжується додатковим «охолодженням» від сніжної поверхні: від землі як би віє холодом. Мороз міцнішає. Так, в Московській області при -30 ° C температура поблизу снігового покриву ясною вночі може бути -40 ° C. Прикмета правдоподібна. Ознакою сильного морозу також є оптичні явища - місячні і сонячні стовпи (або сонячний хрест), які спостерігаються тільки при спокійному і стійкому стані атмосфери.

«Ефект Гало передвіщає негоду»

Поява тонких перистих хмар на небі найчастіше свідчить про зміну в погоді: взимку - про потепління, влітку - про можливі дощі. Коли «прибігли» хмари, значить, збільшується вологість повітря. На тих висотах, де розташовуються «пір'ячко», водяна пара знаходиться в вигляді крижаних кристалів. Світло, що виходить від сонця або місяця, своєрідним чином заломлюється в гранях крижинок, створюючи таку красу, як Гало.

Прогнози по хмарах

Прогнози по хмарах

Прикмети на найближчу добу добре пояснюються закономірностями атмосферних процесів. Для цього бажано знати основні метеорологічні поняття.

Атмосфера - це океан, де постійно спостерігаються течії різних повітряних мас. У кожної є свої характеристики (повітряна маса полярних широт, або помірних, або тропічних ...). Між ними існує досить вузька перехідна зона або (умовно) межа поділу. У метеорології подібну зону «нестабільності», яка характеризується великими контрастами (або стрибкоподібними змінами) температури та вологості, називають атмосферним фронтом. На фронті періодично виникають циклони. Це вихор зі зниженим тиском повітря, який схожий на потужну повітряну воронку. Та ділянка фронту, який зміщується попереду циклону, вважається теплим: вітер «перед лійкою» приносить прогріте повітря з півдня. Ділянка фронту, який рухається в тилу циклону, - це холодний фронт: тут вітер, розвернувшись на західний чи північно-західний, приганяє холодне повітря.

Приблизно через тиждень атмосфера, покуражитися, заспокоюється, і на зміну приходить антициклон - область підвищеного тиску: на деякий час погода стає врівноваженою.

Для теплого і холодного ділянок атмосферного фронту характерний свій набір метеоявлений. Найнебезпечніші явища погоди - злива, град, ураган, іноді смерч, а взимку снігопад і заметіль - трапляються на активному холодному фронті.

Розглянемо ці явища на прикладі одного літнього дня.

«Перисті хмари віщують швидке негода»

  • Перисті когтевідние хмари

  • Перисті когтевідние хмари

  • Перисті шаруваті хмари

  • Шарувато-дощові хмари

  • Шарувато-дощові хмари

Перисті когтевідние хмари - це вісники теплого фронту. Фронт очікується приблизно через півдоби-добу. Але що пройдуть опади - не факт. Може закінчитися потеплінням. Якщо ж за «кігтиками» з'являться перисто-шаруваті хмари, тоді так: через п'ять-сім годин після їх появи підтягнеться шарувато-дощова хмарність та почнеться теплий дощ. Іноді його називають грибним.

«Духота без грози не обійдеться»

Після проходження теплого фронту зазвичай настає затишшя на добу-троє (або більше), на скільки - залежить від сили вітру на висотах. Температура з кожним днем ​​буде підвищуватися. Напередодні зміщення холодного фронту з зливами і грозами може стояти нестерпна задуха - в повітрі помітно збільшується вміст вологи. Небо набуває каламутного і білястий відтінок.

Хвости, віяла і ковадло на вершині хмари - ознаки швидкої сильної грози і граду.

  • Високо-купчасті хмари

  • Високо-купчасті хмари

  • Високо-купчасті хмари виходять з однієї точки горизонту

  • Високо-купчасті сочевицеподібні хмари

  • купчасті хмари

Поява вранці високо-купчастих хмар часто вказує на грозовий процес або зміну погоди. Зазвичай такі хмари у вигляді ниток, вуалі або гряд виникають на західній стороні неба, і здається, що вони виходять з однієї точки горизонту.

За півтори-дві години до того, як підійде фронт з грозами, на небі виникають сочевицеподібні хмари. Вони іноді мають правильну елліпсовіднимі форму і тому схожі на НЛО. Тиск продовжує падати.

Купчасті хмари зростає на очах, воно набуває дивовижний краєвид: внизу - свинцево-синьою, вгорі - сліпуче білий. Забарвлення залежить від різного відбиття світла: нижній рівень складається з відносно великих крапельок води, далі краплі зменшуються, верхній - з кристалів льоду. Хмара стає купчасто-дощових.

  • Купчасто-дощова хмара

  • Купчасто-дощова хмара

  • Купчасто-дощова хмара з хвостами

Якщо через короткий час вершина розростеться і кордони стануть розмитими (утворюються виметений, хвости) або, що небезпечніше за все, з'явиться витягнута за вітром ковадло, є велика ймовірність, що почнеться град. Ковадло - це величезний резервуар кристаликів льоду. Вони спрямовуються вниз, дружно об'єднуючись в цьому космічному польоті.

Часто перед проходженням грозового вала на коротку мить різко світлішає, стихає вітер ... Але потім також різко «настає ніч».

  • На горизонті виник грозовий вал

  • Поява сірої димки на тлі грозового вала свідчить про мощі процесу

  • Сильна злива супроводжується різким погіршенням видимості

Іноді хмарна стіна (або грозовий вал) з'являється майже раптово, тому що ширина фронту невелика (20-50 км), а швидкість руху значна. В середньому грозовий процес триває від 15-20 хвилин до двох годин, випадання граду - від двох до десяти хвилин.

Похолодання при негоді - вірна ознака швидкого припинення опадів. Чим сильніше похолодання, тим надійніше ознака.

Після проходження холодного фронту температура знижується на 10 і більше градусів, небо поступово прояснюється, але вітер деякий час може не слабшати. Відзначається «стрибок» атмосферного тиску - воно починає різко зростати. Настає антициклон.

Це класичний варіант розвитку погоди: життєвий цикл циклону з теплим і холодним ділянками фронту в середньому становить п'ять-сім днів, життя антициклону довше. Відповідно, ознаки «прив'язані» до ідеально зрозумілою погоді. Але у природи в запасі таке розмаїття заготовок і експромтів, що диву даєшся. Тому найбільш дієві прикмети нинішнього часу - інформаційні:

1. підписатися на розсилку штормових попереджень МНС і місцевих Гідрометцентрів;

2. коли синоптики віщають про різку зміну погоди, варто прислухатися: вони можуть помилитися на пару-трійку годин про початок явища, але тільки вони можуть попередити про наближення стихії;

3. бути в курсі, що твориться з погодою в сусідньому регіоні.

4. Навчитися аналізувати самому карту погоди : Розподіл циклонів (Н), антициклонів (В) і фронтів. Теплий фронт вказано в червоному кольорі, холодний - у синьому.

До речі, синоптики регіональних Гідрометцентру, у яких постійно запитують: «Чому ви не використовуєте прикмети в довгостроковому прогнозі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама