Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

АгроМатематіка. Вирощування картоплі, або Як заощадити на «другому хлібі»

  1. Обробка бульб
  2. Досходовому гербіцидна захист
  3. Післясходове гербіцидна захист
  4. Підживлення і захист від хвороб
  5. Робота на результат

АгроМатематіка

21 листопада 2017, 09:00,


Джерело фото: Latifundist.com

Недарма картопля у нас нерідко називають «другим хлібом». Рівень його споживання традиційно дуже високий. Однак тим виробникам, які вирощують картоплю, часто доводиться стикатися з великою кількістю проблем: шкідники, хвороби і бур'яни, які тільки і чекають випадку неабияк зашкодити урожай, проблеми з погодними умовами, труднощі зі збутом, коли ціна на зібраний урожай не виправдовує витрат на його вирощування.

Звичайно, всіх «підводних каменів» уникнути не вдасться ні в одній галузі агровиробництва. Однак можна значно зменшити ризики, застосовуючи вивірену агротехнологію, надійну систему захисту і позакореневих підживлень. Саме про поєднання останніх ми і поговоримо сьогодні з фахівцями групи компаній UKRAVIT .

Щоб вирощування картоплі було рентабельним і приносило користь, можна і не ганятися за захмарною врожайністю. Однак і планувати урожай менше 20 т / га сенсу немає. І нехай деякі аграрії кажуть, що «великі врожаї - менше ціни, витрати на зберігання та інші біди». Якщо отримати 20-40 т / га і більше якісного врожаю картоплі, а до цього істотно скоротити витрати на його вирощування, виробник в будь-якій ситуації залишиться в плюсі. Давайте просто порахуємо вартість всіх етапів високоефективної, але не надто витратною системи захисту картоплі.

«У цьому році я заклав 5 дослідних ділянок картоплі, на яких використовував різні ЗЗР. Одна ділянка у мене повністю оброблявся препаратами UKRAVIT. За результатами вирощування я і роблю свої висновки. Отже, назву вам три переваги препаратів UKRAVIT з моєї точки зору як фермера, який вирощує картоплю: по-перше, у них є повна лінійка коштів, починаючи від передпосівної обробки і закінчуючи збором врожаю. Тобто для всіх етапів вирощування картоплі є кошти від одного виробника, і це зручно. По-друге, вартість продукції. Ціна на картоплю, як бачите, низька, тому зменшення собівартості вирощування дуже актуально для будь-якого аграрія. По-третє, при більш низькій вартості препарати UKRAVIT не гірше, а в чомусь навіть і краще зарубіжних. Мені було з чим порівнювати, тому що, нагадую, в цьому році спостерігав ефективність 5 різних систем захисту », - розповідає Володимир Шегедин, керівник ФГ« Шегедин »з Волинської області.

Обробка бульб

Підготовка бульб до посадки - досить важливий етап всієї агротехнології, адже саме від нього багато в чому залежить, складуть вам конкуренцію в боротьбі за урожай шкідники. Рекомендується провести обробку інсектицидною протравлювачем Матадор Макс (Імідаклоприд) для захисту від колорадського жука, дротяників, попелиць, личинок хрущів, гусениць підгризаючих совок.

Така обробка, якщо перерахувати її на 1 га картоплі, буде коштувати $ 33,9. Якщо ж застосувати такий же препарат закордонного виробництва, отримаємо вже $ 72,13.

Досходовому гербіцидна захист

Досходовий контроль бур'янів при вирощуванні картоплі є обов'язковим, оскільки культура дуже чутлива до засміченості. З цією метою необхідно застосувати досходовий гербіцид Антисапа (Метрибузин, 700 г / кг) проти однорічних дводольних та деяких злакових бур'янів.

Досходовий контроль бур'янів за умови застосування цього препарату буде коштувати $ 18,75 на 1 га поля. Якщо ж використовувати препарати зарубіжного виробництва, вартість обробки 1 га зростає до $ 24,08.

Післясходове гербіцидна захист

При появі 2 перших справжніх листочків і приблизно до того моменту, коли висота рослин ще не перевищує 12 см, потрібно провести Післясходове гербіцидну обробку. Для цього фахівці UKRAVIT радять застосувати бакові суміші препаратів Антисапа Ликвид (Метрибузин, 600 г / л) проти однорічних дводольних та деяких злакових бур'янів і Тівітус (Римсульфурон) проти однорічних і багаторічних злакових і деяких дводольних бур'янів.

Подібна обробка забезпечить надійний контроль широкого спектру бур'янів і дозволить отримати чисті посіви для кращого розвитку культури. Коштує вона $ 15,63 на 1 га поля, тоді як така ж обробка імпортними препаратами обійдеться в $ 39,1.

Підживлення і захист від хвороб

Картопля - це культура, яку фітофтороз і альтернаріоз «дуже люблять», майже щорічно викликаючи значні втрати врожаю. Тому захист від хвороб є однією з першочергових задач виробника, який хоче зробити вирощування дійсно прибутковим. Не потрібно забувати і про забезпечення рослин всіма необхідними для оптимального росту і розвитку елементами живлення.

Фахівці UKRAVIT пропонують перевірену схему підживлення картоплі та захисту його від хвороб протягом вегетаційного періоду.

  • У період росту листя і бутонізації: фунгіцид захист (Цимоксаніл, металаксил) проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу. Для позакореневого підживлення в цей період слід застосувати комплексні добрива Авангард Р Картопля і Авангард Р Бор . У комплексі подібна обробка обійдеться в $ 19,55 на 1 га поля. Якщо ж використовувати такі ж препарати зарубіжного виробництва, обробка буде коштувати $ 52,99 в перерахунку на гектар.
  • Після цвітіння (коли відцвіли 80% рослин): фунгіцид самшит (Крезоксім-метил, дифеноконазол) проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу, а також комплексне добриво з мікро-, макро- і мезоелементамі Авангард Р Картопля. Вартість застосування цих препаратів на 1 га поля складе $ 19,1, якщо використовувати імпортні препарати того ж рівня, вартість обробки 1 га складе $ 41,08.

Далі з інтервалом в 10-14 днів рекомендується провести ще три послідовні обробки:

  • фунгіцид цілитель (Металаксил, манкоцеб) проти фітофторозу та альтернаріозу, комплекс стимуляторів росту рослин Гуллівер Стимул (Гумат калію, бурштинова кислота, мікроелементи і біологічно активні елементи). Вартість обробки 1 га поля складе $ 32,25, тоді як обробка імпортними препаратами такого ж дії буде коштувати $ 73,94.
  • Фунгіцид Захист проти фітофторозу, альтернаріозу, макроспоріозу, комплексне добриво з мікро- і макроелементами Авангард Р Картопля. Коштує така обробка $ 23,33 на 1 га посівів. Застосовуючи такі ж препарати зарубіжного виробництва, слід враховувати, що вартість внесення виросте до $ 69,32.
  • Фунгіцид Цілитель проти фітофторозу та альтернаріозу. Його вартість в перерахунку на 1 га поля складе $ 25,5, а вартість аналогічного препарату зарубіжного виробництва - вже $ 64,41.

Робота на результат

Отже, використовуючи перевірену роками схему захисту та підживлення картоплі, можна отримати урожай на рівні 20-40 т / га і більше і при цьому істотно скоротити витрати на ЗЗР та мікродобрива. Якщо порівнювати вартість описаної схеми з такою ж, але з використанням зарубіжних препаратів, різниця буде більш ніж дворазова: $ 188 проти $ 437,04.

Якщо аграрій має можливість заощадити, до того ж досить відчутно, на засобах захисту, але при цьому нічого не втратити в якості самого захисту, чи вибере він для себе великі витрати для отримання тих же кінцевих результатів?

Олена Басанець, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook , Каналі в Telegram , Завантажуйте додаток в AppStore , Підписуйтесь на нас в Instagram або на нашу розсилку .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама