Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Агротехніка вирощування гладіолуса

  1. вибір ділянки
  2. підготовка ґрунту
  3. Догляд за посадками

Для успішного вирощування гладіолусів потрібно запастися знаннями і терпінням Для успішного вирощування гладіолусів потрібно запастися знаннями і терпінням. Гладіолус - культура трудомістка:

  • щорічна викопала клубнелуковиц восени,
  • необхідність їх підготовки до зберігання взимку,
  • створення сприятливих умов зберігання ,
  • постійний контроль за станом клубнелуковиц під час зберігання і їх вибракування,
  • підготовка до посадки (очищення і обробка клубнелуковиц і дітки),
  • висадка в грунт навесні,
  • своєчасні прополка,
  • розпушування,
  • полив,
  • добриво ,
  • профілактичні обприскування від шкідників і хвороб,
  • своєчасна викопування

Цей цикл необхідних робіт по вирощуванню гладіолусів, основні з яких проводяться в саму "гарячу" пору, не лякає тільки справжніх любителів гладіолусів.

А якщо зібрана колекція гладіолусів, то виникає необхідність її обліку, посадка на грядках за схемою, викопування та зберігання клубнелуковиц по сортам, що ще більше ускладнює роботу.

Щоб виростити шикарні, "як на виставці", гладіолуси, потрібно підібрати сорти, які підходять для вирощування в грунтово-кліматичних умовах вашого дачної ділянки.

Гладіолуси світлолюбні і теплолюбні, їм потрібно відводити захищені від вітру (це особливо важливо для сильнорослих сортів) сонячні ділянки - адже предки гладіолусів родом з Африки - з добре дренируемой родючим грунтом. Гладіолуси вимагають рясного поливу (4-5 відер води на 1 кв. Метр) хоча б раз в тиждень (якщо не було сильного дощу), систематичного розпушування грунту з видаленням бур'янів, що віднімають у коренів гладіолусів поживні речовини.

З моменту появи другого листа і до кінця серпня щотижня вносяться мінеральні добрива маленькими дозами в рідкому вигляді разом з поливом; від підгодівлі багато в чому залежить висота і якість суцвіть, стійкість гладіолусів до хвороб.

Відбраковування хворих клубнелуковиц і діток, обробка посадкового матеріалу і грунту, повернення посадок гладіолусів на колишнє місце через кілька років, профілактичні обприскування проти хвороб, викопування і спалювання загиблих рослин з наступною обробкою грунту, правильна зрізка суцвіть, захисні заходи по боротьбі з шкідниками та хворобами, виконання агротехнічних заходів, своєчасне прибирання клубнелуковиц і дітки до сильних заморозків, правильне зберігання дозволяють мати колекцію здорових гладіолусів.

вибір ділянки

При вирощуванні гладіолусів дуже важливо правильно вибрати ділянку При вирощуванні гладіолусів дуже важливо правильно вибрати ділянку. Для місць проживання дикорослих видів гладіолуса характерно сонячне розташування, достатня зволоженість в період вегитации, хороший дренаж і родючі повітропроникні грунту. Цих же умов вимагають і сучасні сорти культурного гладіолуса.

Непридатні для розміщення посадок гладіолуса ділянки, розташовані в низинах і позбавлені регулярного обміну повітря, а так само ділянки з високим рівнем ґрунтових вод. Ні в якому разі не можна використовувати (без попереднього осушення) заболочені ділянки - грунту, на яких довго застоюється вода, не забезпечують постійного надходження повітря до кореневої системи, яка в таких умовах дуже погано розвивається і передчасно відмирає.

Гладіолус вкрай чутливий до освітленості, тому для посадки вибирають відкрите, сонячне місце, не затінене деревами і будівлями, але захищене від панівних вітрів. Сильна освітленість сприяє більш ранньому і повноцінному цвітінню, збільшує стійкість до захворювань, впливає на інтенсивність забарвлення. При значному затіненні в ранні ранкові години (до 9-10 годин) гладіолуси запізнюються з цвітінням на 2,5-3 тижні і чіслозаложівшіхся бутонів буває на два-три менше. На сильно затінених ділянках освіту суцвіть значно угнетено або відсутній зовсім.

Місце посадки щорічно змінюють. На колишнє місце гладіолуси повинні повертатися не раніше ніж через 3-4 роки.

підготовка ґрунту

Радко можна зустріти ділянки та грунту, природно готові до посадки гладіолусів, які не потребують певних агротехнічних заходів і внесення органічних добрив у вигляді вивітреного торфу, торфокомпосту, перегною, перепрілого гною, сідераціонного зеленого добрива Радко можна зустріти ділянки та грунту, природно готові до посадки гладіолусів, які не потребують певних агротехнічних заходів і внесення органічних добрив у вигляді вивітреного торфу, торфокомпосту, перегною, перепрілого гною, сідераціонного зеленого добрива. На легких субпесчаних грунтах також додають глину, ставкової мул. На важких, глинистих ґрунтах одночасно з органічними добривами вносять крупнозернистий (краще річковий) пісок.

Грунт під посадку гладіолусів повинна мати хорошу структуру, при обробці розпадатися на невеликі грудочки розміром від 0,7 до 1,5 см, добре утримувати вологу і бути добре проникною як для води так і для повітря, тобто не бути занадто щільної, але і не дуже рихлою. Восени проводять глибоку перекопування 40-50см (два багнети лопати) з одночасним внесенням органічних добрив. Гряди під посадку так само нарізають з осені. Навесні проводять додаткове розпушування грунту на глибину 15-20см.

Час внесення і кількість добрив, як органічних, так і мінеральних, залежить від характеру грунту, вмісту в ній тих чи інших поживних речовин і від потреби рослин в тому або іншому вигляді добрив в залежності від фаз розвитку.

Зазвичай восени при перекопуванні вносять 7-12 кг перегною або торфокомпосту, 70 г суперфосфату або 40 г подвійного суперфосфату і 30-35 г калійної солі на 1 м2. Кісткове борошно і рогові стружки як повільно, але ефективно діють фосфорні добрива вносять восени з розрахунку 50-100 г на 1 м2. Пічну золу вносять у кількості 40-100 г на 1 м2.

При весняній обробці в грунт вносять азотні, а також калійні і фосфорні добрива, якщо вони не були внесені восени. Аміачної селітри на 1 м2 вносять 40 г, сульфату амонію - 50 г, сечовини 20-30 г, нітрофоски 50 м

При вирощуванні гладіолусів не варто застосовувати хлоросодержащие добрива, тому що хлор дуже негативно впливає на розвиток гладіолусів.

Догляд за посадками

Успіх отримання хороших суцвіть і високоякісного посадкового матеріалу в значній мірі залежить від догляду за посадками гладіолусів в період вегетації Успіх отримання хороших суцвіть і високоякісного посадкового матеріалу в значній мірі залежить від догляду за посадками гладіолусів в період вегетації.

Основні технологічні прийоми по догляду полягають в своєчасному проведенні прополок, розпушування, поливів, підгодівлі, вибракування хворих рослин і захисних заходів по боротьбі з шкідниками та хворобами.

Після появи сходів грунт мульчують торфом, перегноєм, дрібно порізаної соломою, подрібненої корою або хвоєю сосни шаром 2-3 см. Цей прийом знижує випаровування, покращує аерацію грунту і зменшує кількість бур'янів.

Гладіолуси вимогливі до наявності грунтової вологи і особливо чутливі до її нестачі в період формування суцвіття і другого ярусу коренів, тобто в фазу третього-п'ятого аркуша і в період бутонізації.

Недолік вологи в ці періоди призводить до деформації суцвіття, слабкого розвитку кореневої системи і замісної бульбоцибулини. Поливи слід проводити теплою водою, з огляду на глибину залягання коренів. Вони повинні бути рясними (не менше 20-25 л на 1 кв. Метр) до зволоження грунту на глибину 25-35 см. Поверхневий полив викликає лише пригнічення рослин і ріст бур'янів.

Полив краще проводити по міжряддях або борознах глибиною 3-5 см між рядами, які заздалегідь роблять на грядках, щоб виключити потрапляння вологи на листя. Після поливу обов'язково проводять розпушування грунту, яке запобігає утворенню кірки, забезпечує приплив повітря до кореневої системи (крізь ущільнену грунт до коріння погано надходить кисень, в результаті бульбоцибулини погано визрівають) і зберігає вологу в ґрунті, недарма розпушування називають "сухим поливом". Одночасно робиться підгортання рослин і відновлюються борозни для поливу. Розпушування потрібно робити не тільки після поливу або рясних дощів, але і в суху погоду, не рідше одного разу на 10 днів.

Посадки гладіолусів повинні бути чистими від бур'янів, так як бур'яни не тільки поглинають необхідні гладіолуса поживні речовини з грунту, але і перешкоджають вентиляції посадок, стимулюючи появу шкідників і збудників хвороб Посадки гладіолусів повинні бути чистими від бур'янів, так як бур'яни не тільки поглинають необхідні гладіолуса поживні речовини з грунту, але і перешкоджають вентиляції посадок, стимулюючи появу шкідників і збудників хвороб.

В процесі розвитку рослин гладіолусів потреба в поживних речовинах постійно змінюється. Забезпечити рослини елементами мінерального живлення можна за допомогою підгодівлі. Загальноприйняті рекомендації по підгодівлі гладіолусів виглядають так:

  • Першу підгодівлю проводять після відростання другого справжнього листка сечовиною або аміачною селітрою 25-30 м на 1 кв. м.
  • У фазі 3-4 листків проводять другу підгодівлю використовуючи 20-25 м сечовини і 25-30 м сірчанокислого калію.
  • Наступна підгодівля повинна проводитися в фазі 5-6 листків (15 р сечовини і 30 м сульфату калію).
  • У фазу виходу квітконосу необхідно підгодувати рослини наступним складом 10-15 м сечовини, 40 м суперфосфату і 30-35 м сірчанокислого калію на 1 кв. м. або нітрофоскою 30г. на 1 кв. м.
  • Останню підгодівлю проводять відразу після цвітіння, в неї включають 40-45 м суперфосфату і 30 г сірчанокислого калію на 1 кв. м. площі. Ця підгодівля сприяє визріванню клубнелуковиц, збільшення їх розміру і забезпечує краще зберігання в зимовий період.

Для більш кращого засвоєння поживних елементів доцільно зменшити дози добрив, при цьому збільшивши кількість підгодівлі до 10-12 за сезон.

Добрива застосовують у вигляді водних розчинів (зазначені вище концентрації на 10 л. Води) або сухими. У зв'язку з поганою розчинністю суперфосфату використовують його витяжку. Її готують так: 200 м суперфосфату (100 м подвійного суперфосфату) заливають 1 л. гарячої води і залишають на 1-1,5 години, постійно помішуючи. Потім 0,2 л. витяжки розчиняють в 10 л. води. Цього кількості рівноцінного 40 м сухої речовини досить для підгодівлі 1 кв. м. посадок.

Крім основних елементів мінерального живлення для нормального росту і розвитку гладіолуса потрібні і мікроелементи: мідь, бор, цинк, молібден, магній, кобальт, залізо та інші, які зазвичай в невеликих кількостях є в грунті, кожен з них має специфічну дію і не може бути заміщений іншим. Тому необхідно проводити в поєднанні з основними підгодівлею і підгодівлі мікроелементами.

Протягом всього періоду вегетації необхідно проводити огляд посадок і вибракування і видалення хворих рослин, на яких з'явилася плямистість або жовтизна листя, а також рослин, сильно відстають у рості, з підгнивати стеблом Протягом всього періоду вегетації необхідно проводити огляд посадок і вибракування і видалення хворих рослин, на яких з'явилася плямистість або жовтизна листя, а також рослин, сильно відстають у рості, з підгнивати стеблом. Ці ознаки вказують на неблагополуччя, і такі рослини необхідно викопати з прилеглим до коріння грудкою землі і спалити.

З огляду на велику парусність рослин гладіолуса необхідна підв'язка їх до кілків. Можна для цього використовувати натягнуту по рядах вздовж гряд дріт або шпагат.

Високе підгортання рослин може частково замінити підв'язку. Підгортати слід вже у фазі 4-5 справжніх листків на висоту до 10 см. Якщо передбачається застосувати підгортання, то посадку краще робити однорядковою. Підгортання не тільки сприяє більшій стійкості рослин і оберігає їх від дитячої хвороби, а й забезпечує краще прогрівання грунту над кореневою системою, одночасно створюючи умови для кращого проникнення в грунт підгодівлі і вологи під час поливу.

Дивіться відео: "Посадка гладіолусів"

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама