Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити цинерарію на дачі в Підмосков'ї: посадка і догляд

  1. Особливості вирощування в Підмосков'ї
  2. Вирощування цинерарія гібридної
  3. сорти
  4. Сусідство і поєднання з іншими культурами
  5. Висадка в грунт
  6. подальший догляд
  7. Шкідники і хвороби
  8. настання холодів

Цинерарія - рослина сімейства Айстрові. Справжніх налічується близько 50 видів, з них в культурі вирощується три: приморська, гібридна (вона ж кривава), витончена. Найбільшого поширення набув приморський вид, який використовується в садовому дизайні як бордюрное декоративно-листяна рослина для окантовки ландшафтних композицій. Треба визнати, що квітки вона утворює, але занадто дрібні і непоказні, щоб заради них вирощувати. Приморська цинерарія цінується за сріблясті листя розсіченою форми. Гібридна, на відміну від приморського виду, приваблива своїми порівняно великими квітами. Існує думка про те, що під гібридної цинерарією мається на увазі суміш природних видів. Ще одна істотна відмінність гібридних сортів - їх багаторічний. У зв'язку з цим її часто розглядають як кімнатна рослина.

Особливості вирощування в Підмосков'ї

Основний спосіб - розсадний. Для вирощування часто рекомендують брати пластмасовий ящик або контейнер, хоча можна вирощувати і в дерев'яному ящику. У ємність треба насипати легкий, але родючий грунт висотою близько 8-10 см. Насіння рекомендується закладати на глибину 3-5 мм. Для цього можна використовувати зубочистку або розкладати насіння по поверхні землі і злегка присипати їх грунтом. Після посіву грунт з насінням бажано скропити водою, покласти в пакет і по можливості помістити в тепле місце з температурою 23-25 ​​градусів.

Приблизно через 5 тижнів зазвичай утворюються справжні листи. В цей час сіянці треба распикировать в касети або склянки, бажано об'ємом 200-250 мл. При виборі грунту перевагу варто віддавати маркам, що містить біогумус і дернову землю, уникайте грунтів зі значною часткою торфу, які занадто часто і швидко пересихають.

Під час росту розпікувати сіянців слід підтримувати помірну вологість, тобто уникати зайвої вогкості і не допускати пересихання земляної грудки. Оптимальна для цинерарії тривалість світлового дня становить 12 годин, тому в середині березня (і до 21 числа) доцільно досвечивание розсади. Орієнтовно через 14 днів після пікіровки рекомендується підгодівля розсади розчином витяжки з біогумусу, яка продається під торговими марками Гумідар, Гумістар і ін.

Вирощування цинерарія гібридної

Горщик з цієї цинерарією рекомендують ставити на східний або західний підвіконня. Така рекомендація обумовлена ​​тим, що для неї бажана температура 15-20 градусів і перегрів вона переносить гірше, ніж недолік світла. Тому тримати її вдома стоїть лише тим любителям квітів, у яких в квартирі або будинку є прохолодні місця.

сорти

Найбільші популярність і поширення набули сорти Сільвер Даст (можна перевести на російську мову як срібний пил), для якого типові різьблені листя і низькорослість і Циррус, для якого характерні порівняно високі рослини з зубчатим листям округлої форми.

У цинерарія гібридної найбільш популярні такі сорти:

  • Грандіфлора. Висота рослини до 70 см, а діаметр квіток до 8 см.
  • Дабл. Висота також до 70 см, діаметр квіток в межах 5 см.
  • Стеллата. Висота рослин до метра, діаметр квіток до 4 см.

Сусідство і поєднання з іншими культурами

Найбільш декоративно срібляста цинерарія виглядає поряд з рослинами, квітучими синіми, білими, рожевими, кремовими і білими квітками. Вона добре поєднується з бальзаміном Уоллера , запашним тютюном , Клеомен колючим , а також червоною бегонією . Цікаво виглядають поєднання цинерарія з каннами , пеларгоніями , Цінніямі, сальвією .

Висадка в грунт

У Підмосков'ї орієнтовний термін висадки - середина травня. Підготовка ґрунту зводиться тільки до прополки від бур'янів і розпушування грунту. Внесення добрив перед посадкою і в лунки зазвичай не потрібно. Висадку розсади в грунт рекомендують робити з інтервалом 20 (+ -5) см. В процесі висадки треба просто викопати лунки, налити в них трохи води і викладати сіянці. Щоб забезпечити хорошу приживлюваність сіянці краще виймати з грудкою землі, щоб уникнути відривів коренів.

подальший догляд

У перші кілька днів після висадки слід регулярно поливати цинерарія, так як спочатку вони активно нарощують листя. Під час поливів треба уникати попадання води на листя. При цьому рекомендується поливати так, щоб струмені води лилися в міжряддя, і вона рівномірно розливалася по землі між рослинами. Один-два рази на місяць підгодовувати комплексним добривом з низькою концентрацією азоту (Кристалоном) або безазотні (AVA).

Якщо підгодувати цинерарія добривом з високим вмістом азоту, то по-перше листя стає темно-зеленими замість сріблястих, тобто втрачається декоративність, по-друге рясне азотне живлення підвищує сприйнятливість рослин до грибкових хвороб. Кристалоном можна вносити як у рідкому, так і в сухому вигляді, AVA тільки в сухому, оскільки у воді вона не розчиняється, в грунті ж розчиняється під дією кореневих виділень рослин.

Кристалоном можна вносити як у рідкому, так і в сухому вигляді, AVA тільки в сухому, оскільки у воді вона не розчиняється, в грунті ж розчиняється під дією кореневих виділень рослин

Існують також рекомендації по чергуванню органічних і мінеральних добрив. З органічних добрив доречні тільки витяжки з біогумусу, типу Гумідара і Фітоспектр, як засіб зі зниженим вмістом азоту.

У приморській цинерарії, вирощуваної заради сріблястих листя, з'являються бутони рекомендується обривати в міру появи.

Шкідники і хвороби

З шкідників докучати цинерарія можуть попелиці, білокрилки і павутинні кліщі. Останні є найдрібнішими, виявити їх можна по маленьким жовтим точкам, мраморности забарвлення, наявності павутини на листках. Проти всіх них можна використовувати інсекто-акарицид біологічного походження Фитоверм. З хімічних інсектицидів допустимо використовувати АЛАТАР, Карбофос, Фуфанон, Актеллік. Проти кліщів також можна обприскувати суспензією біопрепарату Бітоксибацилін.

З хвороб цинерарія можуть дивуватися фітофторозом, а також борошнистою росою і чорною ніжкою.

Фітофтороз є грибковим захворюванням, виявляється також, як на пасльонових рослинах у вигляді бурих плям. Для боротьби слід використовувати фунгіциди, які бувають як хімічними, так і біологічними. З хімічних фунгіцидів можна використовувати Ридоміл Голд, Профіт. З біологічних - Фітоспорін-М, Алірін-Б, Гамаір, Бактофіт.

Борошниста роса. Розпізнати можна по білому нальоту на листках. Також викликається грибком. Для боротьби можна використовувати народні засоби, такі як розчин соди з милом, фунгіцид Топаз, дезінфектант Фармайод.

Для боротьби можна використовувати народні засоби, такі як розчин соди з милом, фунгіцид Топаз, дезінфектант Фармайод

Чорна ніжка. Саме шкідливе захворювання, що приводить до загибелі рослин. Виявляється в почорнінні і размягчении нижній частині стебел. Для профілактики слід дотримуватися помірності в поливах, вносити в грунт поруч з рослиною при посадці біофунгіцид Гліокладін або Тріходермін або проливати грунт розчином Алірін-Б. Захворіла рослина зазвичай врятувати неможливо. Його слід викопати із землі і знезаразити грунт, наприклад розчином мідного купоросу.

настання холодів

Після перших заморозків рослини приморській цинерарії зазвичай гинуть, якщо не пересадити їх в горщик і не понести в тепле приміщення, де іноді можна продовжити їм життя. У більшості випадків подмёрзшіе рослини видирається з землі і викидаються.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама