Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити листовий салат

  1. Вирощування листового салату
  2. Посадка листового салату
  3. Догляд за листовим салатом
  4. Вирощування листового салату на Уралі

Листовий салат (салат латук) (лат.Lactuca sativa) - це однорічна, досить холодостійка, але світлолюбна і вологолюбна рослина сімейства Айстрові.

Завдяки своєму біохімічному складу листовий салат займає особливе місце серед овочів. У його листі містяться майже всі відомі вітаміни (в основному - С, В1, В2, Е, К, РР, фолієва кислота і каротин), а також органічні кислоти і мінерали (калій, кальцій, залізо, марганець, кобальт, мідь, йод , цинк, молібден, бор).

Наявність органічних кислот (лимонної та ін.) Надає підбадьорююче дію на організм, заспокоює нервову систему, покращує сон.

Вирощування листового салату

Грунт для вирощування салату

Грунт для вирощування салату

Вирощування салату - Вирощування салату

Листовому салату для швидкого росту потрібні нейтральні родючі грунти (кислі грунти для посадки салатних культур не підходять). Кращими попередниками салату є капуста, томат , перець і картопля, під які в попередній сезон вносили органічні добрива. Вирощування салату на колишньому місці можливий не раніше, ніж через 2-3 роки.

Оскільки насіння салату дуже дрібні і їх закладають на невелику глибину (1-1,5 см), то грунт необхідно ретельно підготувати, усунувши всі великі грудки. Кращим складовим для грунту при вирощуванні салату є перепрілий гній або перегній, які вносять перед посадкою з розрахунку приблизно 5 кг / м².

Посадка листового салату

Для успішного зростання цієї культури потрібно багато світла, проте необхідно пам'ятати, що листовий салат не любить спеки і посухи. Тому для літніх посівів вибирають притінення місця (що дозволить знизити стрелкование рослин).

При весняній посадці листового салату насіння в грунт висівають із середини квітня до середини серпня (в південних районах - і пізніше). При цьому пам'ятайте, що ці рослини - досить ніжні і пересадка їх сильно послаблює, тому листовий салат краще вирощувати не через розсаду, а сіяти насіння відразу в грунт.

Насіння салату дрібні, тому для зручності посадки їх можна попередньо змішати з піском . Посів насіння листового салату у відкритий грунт проводять в борозенки з міжряддями 10-15 см на глибину 1-1,5 см. Посів листового салату в теплицю виробляють аналогічно, але відстань між рядками залишають не менше 30 см. Крім того, салат часто висаджують як ущільнювач між повільно розвиваються культурами і з боків грядок.

Після висіву насіння закривають землею, яку злегка приминають. Полив гряди виробляють шляхом обприскування (дрібними краплями). При цьому необхідно стежити за тим, щоб на поверхні грунту не утворювалася затверділа кірка, яка може перешкодити сходам.

Після висіву насіння сходить вже при + 5 ° С, а при температурі +20 ° С і вище насіння салату проростають гірше.

Після появи сходів рослини перший раз проріджують таким чином, щоб між ними було не менше 5 см. У міру підростання виробляють ще кілька проріджування, при цьому вирвані рослини використовують в їжу.

Проріджування проводять з таким розрахунком, щоб при вирощуванні скоростиглих сортів відстань між рослинами становило не менше 10 см, для середньостиглих сортів - не менше 15 см, для пізньостиглих сортів - 20 см.

Догляд за листовим салатом

Догляд за листовим салатом

Вирощування листового салату - Листовий салат

Догляд за салатом полягає в розпушуванні і прополці грядок. Оптимальна температура для успішного росту і розвитку рослини + 10- + 12 ° С - днем, і + 5 + 8 ° С - вночі. Деякі садівники рекомендують при підвищенні температури вище + 25 ° С посилений полив рослин і їх обприскування прохолодною водою (в іншому випадку листя стає млявим), однак тут вирощували в полікарбонатною теплиці салат прекрасно себе почував при температурі + 25-30 ° С за умови рясного поливу раз в тиждень.

При можливості постійного догляду полив потрібен помірний, але без пересихання земляної грудки. Разом з тим, перезволоження може привести до грибкових захворювань.

Листовий салат прибирають через 30-40 днів після явища сходів (коли молоде листя досягне довжини близько 8 см). Остаточну прибирання проводять до початку стрілкування при утворенні в розетці 7-9 листків, як правило, вранці (рослини висмикують з коренем, струшують землю і видаляють загнили листя .. Якщо зелень салату переростає, то вона починає гірчити, тому при вирощуванні цього не слід допускати , своєчасно зрізуючи відросло листя.

Якщо Ви хочете постійно використовувати зелень салату в їжу, рекомендується в міру того вирощування кожні 10-15 днів проводити підсів культури на невеликих ділянках. Таким чином Ви завжди будете з урожаєм салату. Особливо такий підсівши стосується листових видів салату.

Вирощування листового салату на Уралі

Вирощування листового салату на Уралі

Вирощування листового салату на Уралі - Салат листової Одеський кучерявець

Для вирощування листового салату на Уралі в сезон 2015 був обраний сорт "Одеський кучерявець" - полукочаний середньостиглий високоврожайний сорт, що має хрусткі, соковиті листя з високими смаковими якостями. Даний сорт стійкий до стрілкування.

Салат Одеський кучерявець був посіяний в полікарбонатну теплицю разом з редискою 17 квітня (як тільки була поставлена ​​теплиця) і вже через місяць радував нас своїм смаком. В майбутньому планується проведення досвіду більш раннього посіву (кінець березня - початок квітня, як тільки дозволить грунт в теплиці).

Листовий салат різних сортів досить добре росте на Уралі, і, завдяки своїм смаковим якостям, користується у членів нашої сім'ї заслуженою популярністю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама