Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити огірки на шпалері у відкритому грунті

  1. Які переваги дає шпалерне вирощування огірків?
  2. Що собою являє шпалера?
  3. Варіант виготовлення шпалери для огірків своїми руками
  4. Відео: Як зробити шпалеру для огірків
  5. Збір врожаю

Огірок - культура досить примхлива Огірок - культура досить примхлива. Трохи що не так - і плоди виростають то гіркими, то замість добірних корнішонів з'являються закарлючки. Ось і доводиться городникам використовувати різні способи отримання цього овоча.

При застосуванні методу вирощування огірків у відкритому грунті на шпалері не тільки з найбільшою ефективністю використовується земельну ділянку, а й продовжується їх плодоношення, більш рясний і якісний збирається врожай.

Які переваги дає шпалерне вирощування огірків?

Якщо порівнювати цей метод з традиційною посадкою в розстил, то він дає набагато більше переваг:

  • за зростаючими вертикально рослинами легше доглядати, поливати і збирати урожай;
  • плоди дозрівають рівномірно, вони не стикаються з землею, а значить, менше уражаються хворобами і шкідниками;
  • завдяки рівномірному освітленню листків активно йде фотосинтез і урожай дозріває швидше.

Що собою являє шпалера?

Для пристрою шпалери знадобляться опорні стовпи, металевий дріт і шпалерна сітка. Розміщують ці споруди на південних ділянках, рівних або з невеликим ухилом, з родючим грунтом.

Як опори можна скористатися дерев'яними кілками або металевими трубами. Висота їх буде залежати від характеристик сорту і складе від 1 до 2 метрів. Щоб шпалера зберігала стійкість, опори заглиблюють в землю на півметра.

Висаджувати огірки краще на гряди, в одну лінію, залишаючи між ними проміжок не менш 15 см для маловетвящихся сортів і не менше 25 см для огірків з рясним листям. Між грядами витримують відстань 1,5 м.

Уздовж приготованих гряд по центру потрібно вкопати опори з кроком 4-5 м, якщо ж сітка не використовується, то краще розташовувати їх ближче один до одного. Між ними натягують в 3 яруси дріт і потім кріплять шпалерну сітку з осередками 15х15 см. Щоб посилити жорсткість конструкції, можна верхню дріт замінити дерев'яною рейкою: вона вже точно не провисне.

Оскільки при такій посадці огірки потребують регулярного поливу в більшій мірі, то доцільно одночасно з будівництвом шпалери здійснити і монтаж системи крапельного поливу. Її поливні трубопроводи потрібно закріпити на нижньому дротяної ярусі. Якщо огірки саджати не насінням, а розсадою, то систему поливу монтують перед її висадкою.

Варіант виготовлення шпалери для огірків своїми руками

Просту і зручну шпалеру для огірків можна зробити своїми руками. Щоб зібрати конструкцію, будуть потрібні бамбукові палички діаметром близько 3 см і заввишки від 1 м, а також мотузка. Майбутню грядку під огірки перекопують, вносять добрива і приступають до виготовлення конструкції. Бамбукові палички вкопують попарно по протилежних сторонах грядки. Одна перпендикулярно землі, друга - під кутом 60-70 °. Нагорі палички скріплюють між собою за допомогою мотузки. Відстань між опорами в ряду - 50-60 см.

Зробити конструкцію більш стійкою допоможуть додаткові паралельні поперечини. Бамбукові палички, закопані під кутом, візуально ділять на 3 частини. Примотують мотузкою на розміченій висоті 3 ряди бамбукових паличок уздовж грядки. Насіння або розсаду висаджують під похилі палички.

Така конструкція добре тримає огудина. До того ж бамбук не схильний до гниття, легкий, довговічний. А саму конструкцію просто споруджувати і демонтувати на зиму.

Марія Мітрохіна, м Іжевськ

Відео: Як зробити шпалеру для огірків

Способи посадки огірків і правила формування рослин

Висаджуючи огірки розсадою, урожай можна зібрати набагато раніше. Ростять її в легкій живильної почвосмеси із слабокислою реакцією. Саджанці в віці 15-20 діб з трьома справжніми листочками висаджують на грядку, коли мине загроза заморозків.

Щоб прискорити отримання врожаю, при прямих посівах насіння рекомендується спорудити під шпалерами просте плівкове укриття на дугах, знімають яке після появи 5-6 листів і вусів. Верхній шар грунту до моменту посіву повинен прогрітися до + 15 ° C.

Правильне і своєчасне формування куща дуже важливо для огірків - вони тоді встигають раніше і в більшій кількості, продовжується їх плодоношення. У молодих рослин до 5 междоузлия знизу видаляють всі бічні пагони і зав'язь. Коли огірок доросте до півметра, прищипують всі бічні пагони, залишивши на них по два листа. Ще вище потрібно буде залишати за 4 листа.

Верхівки рослин, які дотягли до верхнього ярусу дроту, обвивають навколо неї без заломів, направляючи їх в одну сторону. Їх не варто прищипувати, так як зростання батогів у відкритому грунті хоч і зупиняється в серпні, але урожай можна буде збирати ще майже місяць.

При зайвої загущенности листя у верхній частині шпалери, деяке її кількість обривають, але роблять це вранці, щоб ушкодження за день підсохли.

Збір врожаю

Вирощуючи огірки розсадним способом і на шпалері, урожай можна зібрати на 3 тижні раніше, ніж з примірників, посаджених насінням, та й плодоносити вони будуть майже до кінця вересня. Корнішони слід вибирати регулярно, інакше у переростків погіршуються смакові якості, і затримується утворення нових зав'язей.

Шпалерний метод підвищує врожайність огірків в 3-4 рази, не дарма європейські сільгоспвиробники впровадили його повсюдно і отримують стабільно високі врожаї Шпалерний метод підвищує врожайність огірків в 3-4 рази, не дарма європейські сільгоспвиробники впровадили його повсюдно і отримують стабільно високі врожаї.

Відео: Вирощування огірків на шпалері

Які переваги дає шпалерне вирощування огірків?
Що собою являє шпалера?
Які переваги дає шпалерне вирощування огірків?
Що собою являє шпалера?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама