Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Астильба - Вирощування, догляд, посадка, сорти, фото

  1. Основні характеристики рослини
  2. Способи посадки і догляд
  3. Розмноження діленням кореневища
  4. Рекомендуємо також прочитати
  5. Посадка з насіння
  6. Розмноження нирками відновлення
  7. Розсаджування та пересадка
  8. Догляд за астильбой
  9. Популярні сорти астильби
  10. китайські гібриди
  11. японські гібриди
  12. астильба Арендса
  13. можливі шкідники

Багаторічна, що відрізняється ефектною декоративністю, квітуче трав'яниста рослина астільба налічує понад 30 видів. Латинське найменування рослини не має відношення до опису його суцвіть, оскільки прийшло з грецької мови визначення astilbe буквально перекладається як «без блиску». Така характеристика могла описувати вид, що дав найменування всьому роду.

зміст:

Показати весь вміст

Основні характеристики рослини

У природі є дика астільба, види якої виростають в Східній Азії і в Північній Америці. Рослини вологолюбні, вони розростаються в тінистих листяних лісах в місцях, де навіть в літню спеку зберігається рясна вологість. В умовах суворих канадських зим рослини показали стійкість до холоду - вони благополучно зимували під снігом при морозах до -37 ° C.

До європейських квітникарям перші екземпляри привезли з Японії на початку XIX століття шведський вчений-натураліст Карл Петер Тунберг і німецький медик і натураліст Філіп Франц фон Зибольд.

Астильба - багаторічна трав'яниста рослина кореневищна типу, його надземна частина восени відмирає. Прямостоячі стебла можуть досягати 2 м. Велика кількість зазвичай темно-зелених прикореневого листя з довгими черешками. Суцвіття у вигляді мітелок різної довжини складаються з дрібних квіточок рожевого, білого, бузкового, червоного, бордового кольору. Звичайне час цвітіння - середина літа - червень або липень. Квіти виглядають дуже ефектно, тривалість цвітіння кожної волоті можна назвати високою - 3-5 тижнів. Утворює плоди у вигляді коробочок, наповнені дуже дрібними насінням: в 1 грамі налічується близько 20 тис. Шт.

Астильба має деревянистое кореневище, його щільність неоднакова, вона залежить від приналежності до конкретного виду і сорту. За час активного вегетативного періоду верх кореневища поповнюється дочірніми нирками, відбувається їх розмноження, одночасно з цим відбувається повільне відмирання нижній частині. Протягом року кореневище приростає вгору на 3-5 см. Ця особливість вимагає до настання зими обов'язково вкрити виступає з землі корінь, підсипали на нього родючий грунт.

Суцвіття різних видів астильби мають різну форму - пірамідальну і в формі ромба, метельчатую і поникнули, що відрізняється особливою витонченістю.

Суцвіття мають різну щільність наповненості. Один сорт має маленькі квіткові пелюстки, за рахунок цього суцвіття виглядають повітряно і виникає враження ажурности, в іншого - пелюстки квіток подовжені, його суцвіття здаються м'якими і пухнастими.

Способи посадки і догляд

Правильна посадка рослини астільба вирощування і догляд за ним значно спрощує. Куди саме садити - питання вирішують завчасно. Більшість сортів не люблять рясного попадання сонячних променів. Астильба комфортно в тіні дерев і широколистих рослин. Їй цілком достатньо сонця трохи вранці і трохи ввечері. Посадка в тінистому місці, куди сонце зовсім не заглядає, здатне привести до того, що зелень стане густою і її буде багато, але постраждає цвітіння, воно стане бідним і неефектно. Рослина астільба відрізняється більш рясним, але менш тривалим цвітінням.

Ця квітка добре росте на сонячних місцях. Але доглядаючи за ним важливо пам'ятати про те, що потрібно обов'язково подбати про укриття грунту у прикореневій частині, інакше прямі сонячні промені можуть нанести їй істотної шкоди.

Коли висаджується астільба, посадка і догляд у відкритому грунті вимагають дотримання умов, необхідних для нормального розвитку квітки. Будь-якому сорту бажано забезпечити захист з півночі. Інакше откорневая молода поросль постраждає навесні від заморозків. У ролі захисту згодяться споруди, великі кущі або зелена огорожа. Оскільки астільба потребує зволожених грунті і повітрі, цей фактор є основним. Найоптимальніший варіант - поблизу водойми. Невдалий вибір місця призводить до того, що в пік літньої спеки та нестачі вологи краю листків починають обгорати, а потім засихають бутони і квітконоси.

Розмноження діленням кореневища

Вирощується астільба з насіння, нирками відновлення або розподілом кореня. Для отримання посадкового матеріалу з кореневища восени кущ викопують, видаляють все листя і нижні відмерлі ділянки кореня. Живий корінь має верхні вегетативні нарости поділяють так, щоб на кожній частині залишалося близько 3-5 нирок. Глибина висадки отриманих деленок повинна бути такою, щоб нирки були покриті землею на 3-5 см. Відстань між висадженими рослинами повинна становити 30 см. Потім проводять мульчування дрібної деревної корою або торфом. Для того, щоб рослина зміцніло, в перший рік видаляють всі квітконоси, відкладаючи милування рясним цвітінням астильби на другий рік після посадки.

Рекомендуємо також прочитати



  1. Декор ділянки своїми руками: клумби з покришок


  2. Ландшафтний дизайн маленького дачної ділянки

Посадка з насіння

Для рослини астільба, вирощування з насіння проводиться в контейнерах з торф'яно-піщаним ґрунтом. На 1 частина піску беруть 3 частини торфу. У березні-квітні приготовані насіння змішують з невеликою кількістю сухого дрібного піску і рівномірно висівають в приготовані ємності. Змішування з піском необхідно, інакше неймовірно дрібні насіння астильби неможливо розсіяти рівномірно. Засіяні контейнери не поливають, а рясно обприскують водою з розпилювача, щоб не змити насіння, що відрізняються невисокою схожістю.

Паростки з'являються через 3-4 тижні. Пікірують їх після того, як сформуються перші справжні листки. На початок червня молоді рослини висаджують в нейтральну або слабокислу родючий грунт, витримуючи відстань в 30-50 см між ними.

Перше цвітіння виросли з насіння рослин буде на третій рік. Але такий спосіб використовують, коли розмножується видова астильба, вирощування з насіння практикують селекціонери. Сортове розмноження квітникарі-аматори здійснюють шляхом ділення кореневища або нирками відновлення.

Розмноження нирками відновлення

Посадка астильби нирками відновлення проводиться в парниках. Спосіб, який ще називають «п'ятою», полягає в вирізання у рослини ранньою весною бруньки відновлення разом з частиною кореневища. У парнику родючий грунт, в якій вкорінюється «п'ята», посипають торф'яно-піщаною сумішшю (такий же, як для посадки насіння) шаром в 5-7 см. У відкритий грунт квіти з парника висаджують навесні наступного року, і вже влітку вони будуть цвісти .

Розсаджування та пересадка

У сприятливих умовах астільба демонструє бурхливий розростання. При цьому розділяти кореневища необхідно кожні 5-6 років, наприклад, для сорту Гранат, інакше згасне інтенсивність цвітіння - воно стане менш рясним і нетривалим. Для розсаджування деленок готують лунки глибиною і шириною на штик лопати, всипають в них 1-2 жмені золи і кісткового борошна, мінеральних добрив і перегною близько 25-30 г, перемішують і рясно проливають водою. Між розсаджені рослинами повинна бути 25-30 см, їх вкривають шаром мульчі в 3-5 см.

Пересаджувати астильбу допустимо в період активного росту, навіть під час активного цвітіння, головне - забезпечити тих рослин, до яких була застосована пересадка, рясний регулярний полив протягом 2-3 тижнів.

Догляд за астильбой

Навесні після появи надземних пагонів виробляють першу підгодівлю, другий раз рослина підгодовують восени після закінчення цвітіння. Для астильб рекомендують використовувати комплексні добрива, але якщо такої можливості немає, то у весняній підгодівлі повинні переважати азотні добрива, а в осінній - фосфорні та калійні. Гранули та порошки добрив попередньо розводять водою, щоб уникнути можливого опіку стебел і листя рослини. Догляд за астильбой в основному традиційний, без якихось особливих вимог:

  • розпушування грунту;
  • полив;
  • прополка пір міру необхідності;
  • зрізання відцвілих квітконосів.

У спекотні літні дні можливе пересихання верхнього шару грунту, а через це можуть загинути верхні молоді корінці астильби.

Восени грунт поблизу рослин присипають золою, дорослі кущі мульчують шаром компосту в 2-3 см, що послужить ниркам відновлення захистом від морозів.

Щоб астільба не втратила своїх декоративних властивостей, проводять щорічні підгодівлі, склад яких визначається в залежності від зволоженості грунту. У сухі грунти замість мінеральних добрив вносять компост і торф.

Якщо рослина, зокрема, сорт Гранат, виростає в комфортних умовах при належному догляді, то воно не втратить своєї декоративної привабливості протягом 5-6 років. Після закінчення цього терміну необхідна пересадка з поділом кущиків рослини. Практикують і так зване омолодження, при якому кущ не викопують, а відокремлюють його частина. Місця, де проведено зріз, посипають золою, а ямку, що залишилася після віддаленій частині, засипають свіжим родючим грунтом.

Популярні сорти астильби

Основою культурної селекції рослини астільба (astilbe) служать 10-12 видів. Квітникарі багатьох країн з інтересом зверталися до вивчення рослин цього ефектного роду. В результаті їх копіткої роботи сьогодні астільба гібридна налічує вже понад 200 сортів. Серед усього сортового різноманіття найбільш популярні кілька груп - астільба китайська, японська та гібриди Арендса, названі так на честь німецького селекціонера Георга Адальберта Арендса, який на початку XX століття став основоположником сучасної селекційної традиції отримання нових гібридів астильби.

китайські гібриди

Астильба китайська любить вологу неущільнений грунт, але деякі сорти добре розвиваються на глинистих ґрунтах за умови відповідної мінеральної поживи. Виростає 100 см заввишки, цвіте з середини червня до кінця серпня. Білі, бузкові, рожеві квітки облямовані складними тройчатораздельние листям. Найбільш поширені:

  1. Сорт Суперба - високий кущ з ажурними рожевими мітелками суцвіть. Цвіте протягом місяця, починаючи з середини серпня.
  2. Сорт Вероніка Клозе відрізняється пишними суцвіттями рожево-бузкових тонів.
  3. Астильба китайська Пурпуркерц цінується за пізнє цвітіння. Вдало виглядає в оформленні альпінаріїв .

японські гібриди

Астильба японська виростає до 80 см. Це невеликі кущики з білими або рожевими мітелками, що складаються з дрібних квіточок. Цвіте 2-3 тижні в середині літа, але відцвітаючи, не втрачає привабливості. Сухі квітконоси можуть простояти своєрідним витонченим декором до пізньої осені. Сорти зимостійкі, вологі суглинні грунту для них є комфортним середовищем зростання. Мають свої особливості:

  1. Сорт Дойчланд примітний щільними білими суцвіттями. Його не рекомендують висаджувати на відкритому сонці, в спекотні літні дні потребує рясного регулярного поливу.
  2. Сорт Європа - півсферичний за формою кущ, який досягає 60 см в діаметрі. Кольори суцвіть - від блідо-рожевих до бузкових тонів.
  3. Астильба японська Монтгомері - кущ сферичної форми до 70 см в діаметрі. Пухнасті або ажурні волоті суцвіть яскраво-червоного або бордового кольору.
  4. Астильбу японську Рейнланд відносять до невибагливим. Суцвіття має рожевого кольору. Виростає до 90 см, майже на будь-якому грунті, прекрасно росте в тіні, не бояться відкритих сонцю просторів.

астильба Арендса

Постійно поповнюється новоствореними сортами, такими як Немо, виведеними селекціонерами в традиції Арендса - схрещуванням астильби Давида в якості базового сорту з іншими видами. Так був отриманий сорт Гранат. Потужні кущі до 100 см заввишки кулястої або пірамідальної форми. Сортам зазвичай притаманні темно-зелене забарвлення листя і білі, бузкові, червоні, рожеві суцвіття. Ці сорти астильби цвітуть довше за всіх інших - до 40 днів. Нові та традиційні сорти:

  1. Серія «дорогоцінних каменів», яку відкриває астільба Діамант - кущ до 80 см з щільними білосніжними або рожевими пірамідальними суцвіттями. Демонструє пишне рясне цвітіння навіть під палючим сонцем. Продовжують серію астільба Шпінель, ліловий Опал, пурпурний з бузковим відтінком Аметист. Замикає серію відрізняється самим невисоким зростом (всього 50-60 см) астільба Гранат.
  2. Аугустлейхтен - пізно квітучий кущ з ажурними яскраво-червоними волотями.
  3. Астильба Тунберга виростає до 100 см. Рожеві суцвіття мають гроновидного форму. Цвіте у другій половині липня.
  4. Глорія пурпуреа досягає висоти 70 см. Розкидистий густий кущ з фіолетово-рожевими квітами і темно-червоними (зеленіючими з віком) листям.
  5. Астильба Капучино відрізняється шоколадними стеблами з білими суцвіттями на кінцях. Листя ажурні темно- зелені. Сорт вимогливий до правильного затінення і постійної вологості.
  6. Астильба Радіус - компактний кущ до 75 см з глянцевими темно-зеленими зубчастими по краях листям. Від червоних волоті середньої щільності виходить легкий аромат.
  7. Астильба рожева Глорія - невибагливий зимостійкий сорт до 80 см. Володіє унікальними пухнастими ромбовидними суцвіттями з легким ароматом і оригінальною ажурним листям. Цвіте протягом 30 днів.
  8. Астильба Америка досягає 70 см, в ромбических суцвіттях - великі лавандово-рожеві квітки. Невибаглива до умов зростання, тому успішно використовується в міських садах і парках.
  9. Астильба Немо - новий сорт з сильними високими стеблами і темно-зеленим листям. Рясно цвіте яскраво-рожевими щільними пір'ям.
  10. Астильба червона Red цвіте яскраво-червоними, як гранат, суцвіттями ромбічної форми. Глянцеві листя подвійний перистости з червоними черешками надають рослині ефектний вигляд, коли воно вже або ще не цвіте.

можливі шкідники

У представників цього роду практично немає ніяких ворогів. Багаторічними спостереженнями і дослідженнями не вдалося виявити специфічних хвороб або шкідників, здатних заподіяти астильба будь-якої істотної шкоди. Для багатолітника це надзвичайно рідкісний випадок, і він - унікальне незаперечну перевагу, що спрощує вирощування астильби.

Бувають поодинокі випадки, коли в пазухах листків виявляються скупчення виділень личинок слинявої пенніц. Їх можна просто видалити вручну. Такий же рідкісний випадок - ураження листя і бруньок суничної нематодою і нанесення шкоди коріння галловой нематодою. Рецепт для такої ситуації тільки один - знищення ураженої рослини.

Іноді корінь пошкоджує личинка хруща, а листя об'їдають слимаки. На це перелік можливих небезпек можна вважати вичерпаним.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама