Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Черемша як вирощувати, в тому числі в Підмосков'ї, Білорусі, Ленінградської області і в інших регіонах, а також опис сортів з характеристикою і відгуками

  1. Черемша - весняний скарб вітамінів
  2. Коли збирати і як використовувати черемшу
  3. види черемші
  4. Черемша звичайна (цибуля ведмежа, Allium ursinum)
  5. Черемша сибірська (колба, цибулю переможний, Allium victorialis)
  6. Культурні сорти черемші
  7. Порівняльна характеристика сортів цибулі ведмежої (таблиця)
  8. Вирощування черемші в домашніх умовах
  9. Як виростити черемшу в відкритому грунті
  10. Відеосюжет про вирощування черемші
  11. Вирощування черемші на Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході
  12. Вирощування черемші на Північно-Заході, в тому числі в Ленінградській області
  13. Вирощування черемші в Білорусії, північній Україні і середній смузі Росії, включаючи Підмосков'ї
  14. Вирощування черемші в степовій зоні України та на півдні Росії
  15. Як доглядати за черемшею
  16. Чим підгодувати черемшу
  17. Шкідники і хвороби
  18. розмноження черемші
  19. Розмноження черемші насінням
  20. Як підготувати насіння черемші до посіву
  21. Посадка і пересадка черемші
  22. Яка грунт потрібна черемше
  23. Схема посадки черемші
  24. Рослини-супутники для черемші (фотогалерея)
  25. Конвалія
  26. Як відрізнити черемшу від конвалії (відео)
  27. чемериця
  28. Черемша і її небезпечні «двійники» (фотогалерея)
  29. Відгуки про черемше

Черемша цінується перш за все за ранній весняний урожай ароматної зелені, яка не тільки смачна, але і дуже корисна завдяки високому вмісту вітамінів і фітонцидів. Ще один плюс цього чудового рослини - здатність рости і цвісти в сильному затіненні, під деревами з щільною кроною і навіть уздовж північних стін будівель, в малопридатних для інших рослин умовах. Традиційно черемшу збирали в лісах, але її легко виростити на садовій ділянці практично в будь-якому регіоні.

Черемша - весняний скарб вітамінів

Черемша (ведмежа цибуля, переможний цибулю, дикий часник, колба) - багаторічна трав'яниста рослина з сімейства луків (в інших ботанічних класифікаціях також може відноситися до сімейств лілійних або амаріллісових). З господарської точки зору черемша належить до групи багаторічних луків. У природі черемша росте в тінистих вологих лісах. Це типовий лісовий ефемероїд (рослина з багаторічними підземними органами і дуже коротким весняним періодом вегетації).

Коли збирати і як використовувати черемшу

У черемші всі частини рослини мають явно виражений часниковий запах. В їжу використовуються цибулини, листя і молоді пагони, які мають пікантний смак. Це корисне харчова та лікарська рослина, багата цінними вітамінами.

Це корисне харчова та лікарська рослина, багата цінними вітамінами

Паростки черемші можна починати збирати відразу після сходу снігу

Листя черемші починають відростати дуже рано навесні, відразу ж після танення снігу. Спочатку з'являються білі паростки. Незабаром розгортаються темно-зелене листя еліптично-ланцетної форми з гострими кінчиками. Потім з'являються бутони. Цвіте черемша в кінці весни - початку літа. Період збору триває від появи паростків і до початку цвітіння. У квітучих рослин листя грубіють. Одночасно з дозріванням насіння починається пожовтіння і засихання листя, і до середини літа надземна частина повністю відмирає, залишаються лише цибулини в грунті.

Черемша дуже популярна в усіх регіонах свого зростання, і місцями вже зустрічається вкрай рідко. Листя і пагони використовують в салатах, супах, пирогах. Їх можна квасити, солити, маринувати, заморожувати. Можна і сушити, але при сушінні частина вітамінів руйнується.

Можна і сушити, але при сушінні частина вітамінів руйнується

Листя і стебла черемші збирають і використовують в їжу до початку цвітіння

Цибулини у черемші дрібні, діаметром близько 1 сантиметра, і запасають мало поживних речовин, тому зрізка листя дуже послаблює рослини. Через це зникають її дикорослі зарості в місцях масових зборів. На культурних плантаціях можливі 2 варіанти використання посадок:

  • Повністю зрізати все листя 1 раз в 3 роки, залишаючи рослинам 2 роки на відновлення;
  • Проводити вибіркову зрізання 1 раз в 2 роки, обережно зрізаючи по 1 листочку з кожної цибулинки.

види черемші

Існує два близькоспоріднених виду черемші, дуже схожих між собою за зовнішнім виглядом, біології, смаку і господарському застосування.

Черемша звичайна (цибуля ведмежа, Allium ursinum)

У дикому вигляді росте по всій Європі від Португалії до Норвегії, в Європейській частині Росії і на Кавказі, в Білорусії і на Україні. Рослина зимостійка. Висота стебла до 60 сантиметрів, на кожному стеблі 2 листи. Підстави стебел білі. Суцвіття - рихлий напівкулястий парасольку. Квітки білі. Цвіте в травні - початку червня, плодоносить в червні - липні.

Цвіте в травні - початку червня, плодоносить в червні - липні

Ведмежа цибуля (Allium ursinum) росте по всій Європі і на Кавказі

Прийнято вважати, що рано навесні вийшли з барлогів ведмеді ласують молодими листочками черемші, звідси і назва «ведмежа цибуля».

Черемша сибірська (колба, цибулю переможний, Allium victorialis)

У природі зустрічається в Південній і Центральній Європі, на Кавказі, на Уралі, в Сибіру, ​​на Далекому Сході і в Гімалаях. Зимостійкість ще вище, ніж у цибулі ведмежої. Рослини трохи крупніше, до 70 сантиметрів висоти. Підстави стебел фіолетові. На кожному стеблі 2 або 3 листа. Суцвіття кулясті, щільні. Квітки зеленувато-білі. Цвіте в травні - липні, плодоносить у липні - серпні (в залежності від регіону).

Цвіте в травні - липні, плодоносить у липні - серпні (в залежності від регіону)

Лук переможний росте в Європі, на Кавказі та в Сибіру

Культурні сорти черемші

Введення ведмежої цибулі в культуру почалося не так давно, але вже створено три російських районованих сортів цієї вітамінної культури: Ведмедик, Ведмежий делікатес і Ведмеже вухо. Їх смакові якості і зовнішній вигляд в цілому збігаються з описом природного дикорослого виду, є лише незначні відмінності в розмірі листя і швидкості їх відростання. Всі три сорти призначені для садово-городніх ділянок і особистих підсобних господарств, можуть вирощуватися по всій території Російської Федерації і в сусідніх регіонах.

Порівняльна характеристика сортів цибулі ведмежої (таблиця)

У сибірської черемші (лука переможного) культурних районованих сортів поки не створено. Садівники-аматори успішно вирощують рослини, взяті з дикої природи або придбані у інших садівників. У Сибіру і на Далекому Сході дикої черемші поки багато, тому можна акуратно викопати в лісі кілька кущиків або зібрати насіння з дикорослих заростей.

У Сибіру і на Далекому Сході дикої черемші поки багато, тому можна акуратно викопати в лісі кілька кущиків або зібрати насіння з дикорослих заростей

У багатьох регіонах дика черемша стала рідкістю і занесена до Червоної книги

Європейська черемша (цибуля ведмежа) потрапило до рідкісних зникаючих рослин, занесеним до Червоної книги в країнах Балтії, Білорусі, Україні та в більшості областей Європейської частини Росії. У цих регіонах будь-який збір дикої черемші (для пересадки або в харчових цілях) категорично заборонений!

Вирощування черемші в домашніх умовах

При бажанні можна отримати вітамінну зелень черемші не тільки в саду, але і в кімнаті. Для цього відібрані великі цибулини висаджують в горщики або ящики зі звичайним слабкокислим грунтом для кімнатних рослин, ставлять на підвіконня в прохолодній кімнаті і регулярно поливають, підтримуючи грунт постійно вологим. У міру відростання зелень використовують в їжу.

У міру відростання зелень використовують в їжу

Вітамінні листочки черемші можна отримати навіть в кімнаті

Багаторічна кімнатних культура не має сенсу, тому що зрізає листя дуже сильно послаблює рослини.

Зазвичай цибулини використовують для зимової вигонки листя всього 1 раз, після чого або викидають, або висаджують в сад на кілька років для відновлення.

Як виростити черемшу в відкритому грунті

Черемша - багаторічна лісове рослина, з агротехніки суттєво відрізняється від традиційних городніх культур. Основні потреби черемші:

  • тінь або півтінь;
  • постійна вологість, але без застою води;
  • відносна прохолода.

Відеосюжет про вирощування черемші

Особливості вирощування черемші в регіонах

Черемша прекрасно себе почуває в усіх регіонах лісової зони колишнього СРСР і навіть у тундрі. Легко виростити її і в лісостеповій зоні.

Вирощування черемші на Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході

Це сприятливий для черемші регіон, в місцевих лісах її сибірська різновид (колба, цибулю переможний) росте у величезних кількостях. На ділянках з глибоким сніговим покривом можна вирощувати і сорти цибулі ведмежої. Але для малосніжних районів з особливо суворими морозами ведмежа цибуля недостатньо зимостійкий, в таких умовах виживає тільки місцева колба з найближчого лісу.

Але для малосніжних районів з особливо суворими морозами ведмежа цибуля недостатньо зимостійкий, в таких умовах виживає тільки місцева колба з найближчого лісу

Сибірська колба (цибуля переможний) - самий зимостійкий вид черемші

Вирощування черемші на Північно-Заході, в тому числі в Ленінградській області

Дуже сприятливий для обох видів черемші регіон. Прохолодне, похмуре, дощове літо дозволяє вирощувати черемшу навіть на відкритих місцях. Полив потрібно рідко, тільки при тривалій відсутності дощів.

Вирощування черемші в Білорусії, північній Україні і середній смузі Росії, включаючи Підмосков'ї

При посадці в напівтінистому або тінистому місці тут добре ростуть обидва види черемші. У спекотну суху погоду потрібно полив не менше 1 разу на тиждень. Якщо черемша посаджена під деревами, полив особливо важливий: коріння дерев сильно сушать грунт.

Вирощування черемші в степовій зоні України та на півдні Росії

Для черемші тут незатишно: занадто жарко і дуже сухо. Проблему можна вирішити посадкою в густу тінь з північного боку від будівель. Обов'язковий полив 1-2 рази в тиждень. Тут черемша краще росте на північних схилах, в глибоких ярах. Сприятливо буде сусідство з струмочком, зволожуючим повітря.

Сприятливо буде сусідство з струмочком, зволожуючим повітря

На півдні черемша буйно розростається в сирих тінистих ярах

Як доглядати за черемшею

Черемша невибаглива і не вимагає якихось особливих заходів по догляду. Основна турбота - підтримувати грунт постійно вологим і чистою від бур'янів. Поливати черемшу треба не тільки під час вегетації, а й у другій половині літа після відмирання листя, коли рослина перебуває в стані спокою. Цибулини черемші не мають захисної сухої оболонки і можуть загинути при нестачі вологи. Корисно мульчувати грунт опалим листям, це і збереження вологи, і перешкоду росту бур'янів, і джерело поживних речовин.

Корисно мульчувати грунт опалим листям, це і збереження вологи, і перешкоду росту бур'янів, і джерело поживних речовин

Черемше дуже корисно мульчування опалим листям

Чим підгодувати черемшу

Найкраще добриво для черемші - листовий перегній, який тонким шаром розсипають по поверхні землі з настанням осені. В крайньому випадку можна замінити його повністю розклався компостом. Мінеральні добрива краще не використовувати зовсім. Пташиний послід і свіжий гній вносити не можна, рослина може загинути від опіку коренів.

Шкідники і хвороби

Будь-яких спеціальних обробок проти хвороб і шкідників не потрібно. Черемша зазвичай взагалі нічим не хворіє завдяки своєму короткому вегетаційного періоду. Пожовтіння і відмирання листя незабаром після відцвітання є нормальним фізіологічним процесом.

Пожовтіння і відмирання листя незабаром після відцвітання є нормальним фізіологічним процесом

Після відцвітання листя черемші поступово жовтіють і відмирають, це нормальний природний процес

З шкідників іноді зустрічається цибульний листоед (цибулевий тріщалка). Жуки і їх личинки живляться листям черемші, інших видів цибулі і часнику, а також лілій, рябчиків і інших цибулинних рослин. Яскраво пофарбовані червоні жуки добре помітні на рослинах, їх легко зібрати вручну і знищити.

Жуки лушпиння тріщалки харчуються листям черемші та інших цибулинних рослин

розмноження черемші

Існує 2 способи розмноження черемші: вегетативний і насіннєвий.

Вегетативне розмноження не представляє складності. Викопану куртинки ділять на кілька частин, максимально зберігаючи корінці. Отримані деленкі відразу ж висажівают.на постійне місце і рясно поливають.

Розрослися куртинки черемші можна акуратно розділити на частини і розсадити

Розмноження черемші насінням

У природі черемша розмножується в основному насінням, утворюючи густі зарості. У сприятливих умовах може давати рясний самосів і в культурі. Після відцвітання з квіткових парасольок утворюються коробочки з насінням, за якими треба уважно стежити, тому що дозрівають вони дуже нерівномірно.

Після відцвітання з квіткових парасольок утворюються коробочки з насінням, за якими треба уважно стежити, тому що дозрівають вони дуже нерівномірно

Насіння черемші дозрівають нерівномірно

Як тільки насіння дозріли, коробочки висихають і розкриваються, щоб насіння могло висипатися на землю. У цей момент їх треба зібрати і відразу ж посіяти на постійне місце. Їх розкидають по поверхні розпушену і вирівняного ділянки, не засипаючи ґрунтом, і обережно поливають. Такий посів свіжозібраних насінням дає добрі сходи найближчої весни.

При дозріванні насіння коробочки тріскаються і насіння падають на землю

Якщо дозрілі насіння не потрапили відразу у вологу землю і залишилися сухими довше місяця, у них починається період глибокого спокою. Таке насіння зазвичай сходять через 2 зими. Більш старі насіння повністю втрачають схожість.

Як підготувати насіння черемші до посіву

Найпростіше сіяти насіння під зиму відразу на постійне місце. Але іноді з якихось причин це неможливо (наприклад, якщо насіння були придбані пізно восени або на початку зими, коли вже ліг глибокий сніг). У цьому випадку насіння потрібна спеціальна підготовка - стратифікація, без якої вони не зійдуть вже ніколи.

У цьому випадку насіння потрібна спеціальна підготовка - стратифікація, без якої вони не зійдуть вже ніколи

Круглі чорні насіння черемші потребують стратифікації

У домашніх умовах насіння зручно стратифікована звичайному побутовому холодильнику. Є 2 основні варіанти:

  • загорнути насіння у вологу серветку і обернути поліетиленом;
  • помістити насіння в невелику ємність з вологим піском.

Варіант з серветкою зручний тим, що можна періодично перевіряти стан насіння. Упаковку з вологими насінням поміщають в холодильник і витримують при околонулевой температурі не менше трьох місяців. Навесні стратифіковані насіння висівають на постійне місце. Якщо раптом насіння почали активно проростати прямо в холодильнику, а до сходу снігу ще далеко, можна посіяти пророслі насіння в гошочкі або ящички з грунтом, а потім акуратно висадити в сад.

Посадка і пересадка черемші

При посадці в тінь і регулярного поливу садити й пересаджувати черемшу можна в будь-який час. У жарких південних районах бажано робити це в прохолодну похмуру погоду. Треба намагатися по можливості зберегти неушкодженими коріння, найкраще пересаджувати з великою грудкою землі. При посадці від верхівки цибулини до поверхні ґрунту має залишатися 1,5-2 сантиметри. Посаджені рослини рясно поливають. Не можна надовго залишати викопані рослини, цибулини і коріння легко пересихають. Черемша довго приживається на новому місці, тому перші 1-2 роки після посадки листя не зрізають.

Черемша довго приживається на новому місці, тому перші 1-2 роки після посадки листя не зрізають

При пересадці черемші важливо зберегти коріння від пересихання і механічних пошкоджень

Яка грунт потрібна черемше

У природі черемша росте на лісистих ділянках з пухкими, вологими, добре проникними грунтами. Може рости в місцях з проточним зволоженням (на дні ярів, по берегах струмків), але не виносить заболочування. Таких же умов вона вимагає і в саду. Кислотність грунту повинна бути від слабокислою до нейтральної. Лужних або сильно кислих ґрунтів черемша не переносить, погано росте на важких глинах. Перед посадкою ділянку удобрюють листовим перегноєм по 1-2 відра на кожен квадратний метр.

Схема посадки черемші

Через повного відмирання листя в середині літа завжди є небезпека втратити, засушити або випадково затоптати плантацію черемші. Найпростіше вирішити цю проблему посадкою відповідних рослин-сусідів. Для цього підходять великі повільно зростаючі багаторічники, добре відчувають себе у вологому тіні і зберігають красиву листя до глибокої осені. Для районів з суворими зимами це перш за все місцеві види великих розеткових папоротей (страусник, щітовнік, кочедижник), волжанка (арункус), зимостійкі види і сорти таволги (комірника). У середній смузі і на південь від до них додаються Роджерс і крупнолисті сорти хости.

У середній смузі і на південь від до них додаються Роджерс і крупнолисті сорти хости

Під час цвітіння черемша дуже декоративна

Користь таких спільних посадок очевидна:

  • Ділянка виглядає декоративно протягом усього сезону.
  • Черемша не згубиться і не затопче, при необхідності її легко знайти і викопати навіть в безлистому стані.
  • Полив декоративних багаторічників забезпечує достатню вологість і для черемші.
  • Бур'янів на такій ділянці виростає менше, ніж на голій землі зі сплячими цибулинами.

Рослини-супутники садять приблизно в метрі один від одного, а між ними розміщують куртинки черемші. Така композиція добре витримує 5-7 років без пересадок і ділення.

Якщо місця зовсім мало або є проблеми з водою для поливу, можна обійтися і без супутніх рослин. В такому випадку цибулини черемші розміщують через 15-25 сантиметрів один від одного. Для захисту від бур'янів можна в другій половині літа прикрити посадки чорним мульчирующим агроволокном. На початку осені це захисне покриття потрібно прибрати.

Рослини-супутники для черемші (фотогалерея)

Отруйні «двійники» черемші

Вибираючи рослини-супутники для посадки або збираючись до лісу за дикої черемшею, треба пам'ятати, що у деяких смертельно отруйних рослин дуже схожі на неї листя.

Конвалія

Найчастіше черемшу плутають з конвалією, зростаючим майже повсевместно. Особливо схожі вони в період від розпускання листя до появи бутонів. Відмінні ознаки:

  • У черемші білі зірчасті квітки зібрані в кулястий або напівкулястий парасольку. У конвалії білі дзвонові квітки зібрані в довгу кисть.
  • Бутони конвалії - довга кисть з крихітних кульок. Суцвіття черемші до початку розпускання - порівняно велика овально-витягнута коробочка із загостреною верхівкою.
  • Листя конвалії тримаються до глибокої осені, а в кінці літа на місці квіток дозрівають круглі помаранчеві ягоди. Листя черемші повністю відмирають в середині літа.

Як відрізнити черемшу від конвалії (відео)

Пізньоцвіт (колхікум)

У природі зустрічається на півдні Європи і на Кавказі. Часто вирощується в садах як декоративну рослину. Цвіте восени без листя. Листя з'являються навесні, і на початку їх відростання злегка схожі на черемшу. Відрізнити можна за кількістю листя:

  • У черемші не більше 2-3 листків на одному стеблі;
  • У безвременника густа прикореневій розетка з 5-6 і більше листків.

чемериця

У природі росте по всій Європі і в Сибіру. Має високий стебло з великою кількістю листя. Сплутати з черемшею можна лише на самому початку весни, коли стебло ще майже не видно.

Черемша і її небезпечні «двійники» (фотогалерея)

Найнадійніший спосіб пізнати черемшу - її часниковий запах, особливо сильно виявляється при розтиранні пальцями частини листа або стебла. Конвалія, чемериця та пізньоцвіт дуже отруйні, тому ні в якому разі не можна пробувати незнайомі листя на смак!

Після контакту з отруйною рослиною треба відразу ж вимити руки з милом або ретельно протерти вологою серветкою.

У хости листя розгортаються значно пізніше, ніж у черемші, тому переплутати їх важко. Строкаті сорти хости розпізнаються відразу ж по характерною забарвленням.

Відгуки про черемше

Виростити черемшу в саду зовсім не складно. При дотриманні простих правил догляду це красиве невибаглива рослина буде довгі роки прикрашати сад і радувати весняним врожаєм смачною вітамінної зелені. Розведення черемші на садових ділянках допоможе зберегти недоторканими її зарості в дикій природі, що особливо важливо для тих регіонів, де дикорастущая черемша вже стала рідкістю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама