Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чорниця садова посадка і догляд у відкритому грунті Вирощування чорниці в саду на дачі

  1. Чорниця лісова: чи можливо вирощування в саду?
  2. Умови вирощування чорниці
  3. підготовка ґрунту
  4. терміни посадки
  5. Посадка чорниці у відкритий грунт
  6. Як посадити чорницю дивимося відео:
  7. Вирощування чорниці з насіння в домашніх умовах
  8. Як зібрати насіння чорниці дивимося на відео:
  9. Вегетативне розмноження чорниці
  10. Розмноження відведеннями і бічними пагонами
  11. Догляд за чорницею в саду
  12. як поливати
  13. як підгодовувати
  14. як обрізати
  15. Хвороби і шкідники
  16. Збір і зберігання врожаю
  17. Види і сорти чорниці
  18. Як відрізнити чорницю від лохини:
  19. Застосування чорниці в кулінарії
  20. Лікувальні властивості чорниці

Чорниця або чорниця звичайна, вона ж чорниця міртолістная (лат. Vaccinium myrtillus) - представник сімейства Вересові, росте у вигляді чагарнику висотою 10-50 см. Перше слово в офіційній назві перекладається «корова» - листочки рослини придатні на корм худобі, а приставка міртолістная пов'язана з зовнішньою схожістю куща чорниці з маленьким миртом. Російськомовне назва пішла від кольору ягід - вони чорнять рот і руки. Також зустрічаються інші назви: черниця, чернішнік, чорничник, черніжнік, чернега.

Відправившись в ліс по чорниці, (добре, якщо ви маєте таку прекрасну можливість) подумки ми готуємо себе довго стояти в похилій позі, збираючи ягідки. У цей момент виникає бажання, щоб кущики чорниці росли не десь далеко в лісі, а поруч з будинком, на присадибній ділянці або в саду, на крайній випадок - на дачі.

Чорниця лісова: чи можливо вирощування в саду?

Чорниця або чорниця звичайна, вона ж чорниця міртолістная (лат

Посадка чорниці в саду

Культурна вирощування цієї дикої лісової ягоди довго вважалося малоперспективним, але в даний час чорниця стала дуже популярною. Агротехніка має свої тонкощі. Оскільки в природному середовищі чорниця мешкає в соснових лісах - там, де грунт кислої реакції і досить грунтових вод, при вирощуванні на ділянці необхідно забезпечити аналогічні умови. Садівники-аматори успішно культивують чорницю і діляться секретами належного догляду, що є запорукою високої врожайності. Так, з одного дорослого куща за сезон можна зібрати від 2 до 7-8 кг ягід.

Незважаючи на лісове походження, чорниця успішно приживається в середній смузі Росії. Не страшні їй ні спека, ні холод (природно чорниця росте навіть за Полярним колом).

Кореневище чорниці повзуче, дає велику кількість пагонів. Гілки відходять від основного стовбура під гострими кутами. Листові пластини еліптичної або назад-яйцевидної форми, поверхня шкіряста, блискуча, краю листочків мілкопильчасті. Листя майже сидячі, розташовуються супротивно, густо покривають пагони. Опади скочуються по жолобчастим листю, рухаються до гілочок з глибокими борозенками і стікають до коріння.

Цвітіння чорниці припадає на травень. Віночки п'ятипелюсткові, біло-зеленого відтінку, вони трохи нахилені, що захищає пилок від вологи. Чорниця запилюється в основному бджолами і джмелями, є непоганим медоносом. Чорничний мед ароматний, світлий, червонуватого відтінку.

Природне середовище проживання чорниці - таежная зона Північної Європи і Азії, також зустрічається в Північній Америці.

Умови вирощування чорниці

освітленість ділянки

Перш ніж приступити до вирощування чорниці на садовій ділянці, слід подбати про підготовку відповідного місця. Багато хто помилково думають, що, якщо чорниця росте в хвойних лісах, то висаджувати її потрібно в тіні. Тільки достатнє освітлення забезпечить успішний ріст і плодоношення. Підійде частково притінених ділянку, допустимі посадки між дерев і чагарників. Можна посадити у водойми, адже основою успішного зростання чорниці є помірна вологість грунту і повітря.

підготовка ґрунту

Для успішного росту і плодоношення потрібно грунт кислої реакції. Найчастіше на садовій ділянці ситуація інша. Підвищити кислотність грунту слід додаванням відповідних компонентів. Під глибоку перекопування вносять торф'яну крихту, порошкову сірку, непоганими Підкислювачі є дубова листя і хвоя сосни.

Якщо грунт важкий, наприклад, суглинна, внесіть крупнозернистий річковий пісок.

Врахуйте, що дані заходи необхідно проводити заздалегідь. Якщо посадка планується навесні, займіться підготовкою ділянки ще з осені. При осінній посадці ділянку готуйте за місяць до планованої посадки.

терміни посадки

Чорницю можна висаджувати навесні і восени, але краща посадка в період кінець жовтня-початок листопада.

Посадка чорниці у відкритий грунт

Під посадку чорниці викопують посадкові ями розміром приблизно 35 на 35 см, глибина 45-50 см (в них повинні поміститися саджанці разом із земляною грудкою).

У відкритий грунт висаджують 2-3-х літні саджанці чорниці. Щоб успішно витягти рослину з ємності разом із земляною грудкою, попередньо добре полийте. Земляний кому трохи розпушите, корінці змочіть водою і розправте при посадці. Якщо ці вимоги проігнорувати, саджанці будуть гірше розвиватися. Помістіть рослину в посадкову ямку, досипьте відсутню кількість землі, злегка утрамбуйте, рясно полийте. Важливо, щоб коренева шийка виявилася врівень з поверхнею грунту.

Посадки бажано замульчувати (розкладіть в пристовбурних кіл відповідний матеріал). В якості мульчі використовують свіжий торф, тирсу, листової опад (краще брати великі листи - дуба, клена). Мульча допоможе затримувати вологу в ґрунті.

Як посадити чорницю дивимося відео:

Не полінуйтеся відразу внести в грунт торф або інші Подкисляющие складові, щоб рослини повноцінно розвивалися. Вносити підкислювачі при поливах не завжди зручно, а часто городникам просто ніколи робити розчини.

Вирощування чорниці з насіння в домашніх умовах

Насіння чорниці фото

насіння чорниці можна зібрати самостійно. Стиглі ягідки розімніть в каструльці до стану гущі, масу перемішайте з водою. На поверхню спливуть залишки м'якоті ягід, порожні насіння. Міняйте воду, поки вона не перестане забарвлюватися в темний колір.

Воду злийте, а на дні ємності залишаться якісні промиті насіння, які підходять для подальшого вирощування розсади чорниці в домашніх умовах. Насіння промокніть серветкою або просушіть на фільтрувальної папері, вони повинні придбати стан сипучості.

Як зібрати насіння чорниці дивимося на відео:

Коли підготували насіння, приступайте до посіву:

  • Візьміть широкі ємності, заповнені дрібним просіяним торфом і піском в однакових пропорціях, можна додати подрібнену хвою.
  • Зробіть борозенки глибиною 3-5 мм, рівномірно розподіліть насіння, присипте грунтом і зволожите шляхом обприскування з дрібнодисперсного розпилювача.
  • Посіви необхідно накрити плівкою або склом. Пророщують під яскравим розсіяним освітленням, можна використовувати лампи денного світла.
  • Чекайте появи сходів через 25-28 днів.
  • Щодня піднімайте укриття для провітрювання, підтримуйте вологість грунту постійними обприскуваннями, не допускайте скупчення конденсату, який шкідливий незміцнілим сходам.
  • З появою сходів укриття зніміть, при необхідності сходи прорідити і продовжуйте помірний полив.
  • На зимовий період перемістіть сіянці в світле приміщення з температурою повітря в межах 5-10 ° C.
  • Навесні розсадите по окремих ємностей об'ємом близько 0,5 л. У них саджанці будуть рости ще як мінімум один сезон.
  • На наступний рік пересаджують у відкритий грунт. Плодоношення можна спостерігати через три роки зростання.

Насіннєвий спосіб розмноження чорниці вимагає терплячості і наполегливості, але він самий незначними витратами і продуктивний (ви отримаєте відразу багато саджанців).

Вегетативне розмноження чорниці

розподіл куща

Чорницю розмножують діленням куща, що є більш швидким процесом, ніж вирощування з насіння. Восени викопайте доросле (віком не менше чотирьох років) рослина і розділіть на кілька деленок. Кожна деленка повинна містити частину кореневої системи і не менше п'яти точок зростання. При посадці деленок подрежьте пагони, залишивши висоту 20 см над поверхнею грунту.

Розмноження відведеннями і бічними пагонами

також чорницю розмножують кореневими нащадками і відведеннями. Таким чином отримують парціальні кущі. Парціальний кущ являє собою відносно самостійне молоде рослина, пов'язане з материнським загальною кореневою і наземним втечею.

Бічні відростки (кореневі нащадки) акуратно викопують і розсаджують.

Розмноження відведеннями відбувається наступним чином. Навесні необхідно пригнути стеблинка чорниці до землі, зробити невеликий надріз і вкласти цією частиною в викопану поруч ямку, присипте землею, верхівка стебла повинна залишатися над поверхнею грунту. Поливайте протягом усього сезону. Наступного року (навесні або восени) можна відокремити молоде рослина від материнського і посадити окремо.

Догляд за чорницею в саду

Чорниця садова агротехніка вирощування фото

як поливати

Чорниця потребує регулярного поливі , Але не допускайте заболочування грунту. Земля під кущиками повинна бути постійно злегка вологою. Щоб підтримати кислу реакцію грунту періодично поливайте підкисленою водою (на 10 л води 1 чайна ложка лимонної кислоти). Як говорилося раніше, підтримувати вологість грунту допомагає мульча. При вирощуванні на відкритому сонячному ділянці подбайте про додаткове зволоження: в спекотні дні проводите дощування, поруч з кущами поставте ємності з водою.

як підгодовувати

Підживлення є важливою умовою успішного росту і плодоношення чорниці. Досить внести комплексне мінеральне добриво ранньою весною чи пізньою осінню. В якості мінерального добрива можна використовувати калимагнезию, суперфосфат і суперфосфат амонію. Активно розкладається органіки чорниця не переносить: 1 раз в 3 роки під кущі можна внести по 3-4 кг гною або компосту (витрата на 1 м²).

Якщо кислотність грунту низька, бажано щорічно вносити 50-60 г порошкової сірки під кожен кущ. При наявності якісної мульчі з тирси така необхідність відпадає.

як обрізати

Кущі чорниці потребують обрізку. Найсприятливішим часом для проведення процедури є весняний період. Важливо провести обрізку чорниці своєчасно - після обрізки не повинні вдарити заморозки, також її потрібно встигнути обрізати кущі до початку цвітіння. Пізня обрізка призводить до зниження врожайності.

обрізку чорниці починають з віку 3-4 років. Обрізуйте пошкоджені, висохлі, хворі стебла. Чорниця дає безліч молодих пагонів, які теж слід безжально обрізати. Нормального врожаю такі пагони не дадуть - ягідки дрібні, рослина тільки витратить на це сили. В ідеалі потрібно сформувати кущ, що складається з 5-9 повноцінних (міцних) стебел з пагонами.

Старі кущі (віком 15 років) потребують омолодження. З цією метою необхідно обрізати всі пагони, залишивши їх висоту не більше 20 см. Після цього кущ успішно відновиться і буде плодоносити на колишньому рівні.

Хвороби і шкідники

Серед хвороб чорниці:

  • Рак стебла - ранньою весною на стеблах з'являються плями, що нагадують сонячні опіки, потім воно повністю оперізують стебла;
  • Сіра гниль - від підвищеної вологості грунту і повітря на рослині з'являється сіруватий пухнастий наліт;
  • Моніліоз - муміфікація плодів;
  • Фізалоспороз - симптоми нагадують рак стебла, процес призводить до відмирання стебел;
  • Плямистість листя - на листових пластинах з'являються дрібні плями коричневого відтінку.

При належному догляді хвороби чорниці не страшні, особливо важливо проводити регулярну обрізку. З метою профілактики навесні та восени проводять обприскування бордоською рідиною. При появі будь-якої хвороби необхідно видалити уражені ділянки і утилізувати їх, також обробіть посадки фунгіцидною препаратом.

Шкідники чорниці: тля, щитівка. Буде потрібно обробка інсектицидом. З метою профілактики восени збирайте і спалюйте опале листя.

Польові миші можуть підгризати коріння чорниці. Для боротьби з ними використовують спеціальні приманки. Зайці можуть обгризати молодий приріст - на зиму обв'яжіть кущі ялиновим гіллям.

Збір і зберігання врожаю

Корисні властивості чорниці фото ягід

дозрівання ягід чорниці нерівномірне. Урожай збирають в період з червня аж до початку вересня. Періодичність становить 5-10 днів.

Стиглі ягоди синьо-фіолетового або чорного кольору, мають сизим нальотом. Щоб під час збору не пошкодити ягідки, їх потрібно не зривати, а акуратно повертати.

Для тривалого зберігання ягід чорниці використовують наступний спосіб: скляні банки потрібно прожарити в духовці, остудити, закласти туди ягоди, закупорити пробками і залити воском. У темному прохолодному місці вони будуть зберігатися тривалий час.

Урожай, зібраний при нульовій температурі, можна зберігати в свіжому вигляді протягом 6 тижнів.

Також ягоди можна заморожувати.

Види і сорти чорниці

чорниця звичайна сортів не має. Міфи про сортовому розмаїтті - рекламний хід. Будьте уважні при покупці саджанців, адже недобросовісні продавці намагаються продати сортову лохину. Інтеренсний варіант - самостійне вирощування чорниці з насіння.

Як відрізнити чорницю від лохини:

  • Кущі чорниці становлять висоту не більше півметра, тоді як лохина виростає у висоту до 3 м;
  • Плоди чорниці більш дрібні і темні, на смак соковитіше;
  • Найголовніше - при вживанні ягідки чорниці забарвлюють ротову порожнину, губи, руки в темно-фіолетового відтінку.

Це лохина фото

Це лохина фото

Це чорниця фото

Застосування чорниці в кулінарії

Ягоди чорниці містять мало фруктових кислот, але багаті вітамінами А, С, групи В, магнієм, кальцієм, флавоноїдами. Їх корисно вживати в свіжому вигляді. Врахуйте, що при вживанні ягід чорниці у великих кількостях може виникнути запор.

Чорницю використовують в приготуванні варення, пирогів, киселів, наливок.

Лікувальні властивості чорниці

У лікувальних цілях використовують листя і плоди чорниці. Вони допомагають при лікуванні хвороб очей (покращують сутінковий зір), шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету, місцево для лікування виразок, опіків, гінгівітів, стоматитів. Свіжі ягідки застосовують для лікування цинги.

Основними чинним речовинами є пектинові, дубильні, антоціани.

Для використання в лікувальних цілях, плоди і листя чорниці висушують. Зберігають в ящиках, коробках, мішках. Термін зберігання становить два роки.

Чорниця лісова: чи можливо вирощування в саду?
Чорниця лісова: чи можливо вирощування в саду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама