Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідропоніка своїми руками для огірків і томатів

Гідропоніка в домашніх умовах своїми руками стає все доступнішим. Виробники освоїли випуск систем для домашнього використання і вже готових концентрованих розчинів, розвівши які і затоку, можна виростити культури. Овочівники-любителі поступово освоюють і самостійне приготування розчинів, розробляють системи гідропонного вирощування і досягають в цьому не малих успіхів.

Якщо вирощування салатної зелені і редиски вже набрало обертів, то робота з культурою томатів і огірків тільки починає захоплювати широкі маси.

Гідропонна культура може вестися:

  • Методом періодичного затоплення. Коли наповнювач (керамзит) насичується вологою, поринаючи «з головою»;
  • Гнотовим методом. Організовується гнотовим, крапельна подача живильного розчину до рослин;
  • Плаваюча система. Коли горщики постійно занурени нижнім кінцем в живильний розчин, і він довільно надходить до нижніх отворів і насичує наповнювач.

Особливості вирощування томатів і огірків

Для вирощування томатів методом гідропоніки необхідно підібрати ранні сорти, низькорослі і високоврожайні Для вирощування томатів методом гідропоніки необхідно підібрати ранні сорти, низькорослі і високоврожайні.

Процес починається з вирощування розсади. Пророщування насіння проводиться звичним для вас способом. Через 5 - 6 днів пророщені насіння висаджуємо. Для цього в гідропонних системі необхідний спеціальний губчастий матеріал, який можна придбати в спеціалізованих магазинах. Якщо така покупка неможлива, то скористайтеся звичайною ватою, просоченою розчином мікроелементів. Далі посадка здійснюватиметься з цим поживним грудкою.

Вирощування розсади в живильному комі проводиться 10 - 15 днів. Весь цей час ватний кому повинен бути вологим і поливатися живильним розчином щодня. За цей час рослина підростає до 7 - 10 см. Температура в місці вирощування розсади повинна підтримуватися в межах 20 22ᵒ С, а от тривалість періоду освітленості не менше 10 - 12 годин. Якщо у вас немає можливості проводити досвечивание, то краще зайнятися вирощуванням не раніше квітня.

Подібним чином і на тих же середовищах вирощуються і огірки. Однак до формування огіркових батогів, необхідно підходити більш усвідомлено. Характеристики сорту і гібриду потрібно враховувати при вирощуванні і прищіпку культури.

Читайте також: Кімнатні квіти фото і назви догляд в домашніх умовах

Матеріали і пристосування

Гідропоніка своїми руками для огірків і томатів цілком реальна в виготовленні в домашніх умовах. Для цього необхідні:

Може бути цікаво

  • Горщики. Глибина їх 15 -18 см. Умільці роблять такі горщики з пластикових пляшок. Дно обов'язково перфорується (проробляються отвори). Якщо використовувати тару, що була у вжитку, то її необхідно витримати в 0,5% розчині хлораміну для дезінфекції;
  • Піддон. Підставка під горщики повинна бути такої величини, щоб горщики вільно в ній стояли. Піддон повинен бути з бортиками, щоб зайва рідина витікала після поливу, а й затримувалася на деякий час;
  • Наповнювач. Матеріал, який буде утримувати і поступово віддавати вологу рослинам. В якості такого матеріалу можна використовувати гальку, мох, але найкраще керамзит;
  • Живильне середовище. Розчин для гідропоніки своїми руками приготувати можна, однак ви повинні заздалегідь подбати про придбання всіх необхідних хімічних реактивів, мати рН метр, для точного вимірювання кислотності розчину і електронні ваги для зважування добрив.

Дуже добре виходить, коли проводиться висаджування в спеціальні керамзитові кубики, попередньо насичені розчином. Такі кубики продаються в садівничих центрах, вони компактні і універсальні для всіх видів рослин.

Приготування поживного середовища

За багато років найефективнішим і добре себе зарекомендували є розчин Кноппа. Для його приготування необхідно:

  • Селітра кальцієва або натрієва - 1г;
  • Калій одне заміщений фосфат - 0,25 г;
  • Магній сірчанокислий - 0.25 г;
  • Калій хлористий 0,125 г;
  • Залізо хлористе тривалентне 0,0125 р

Кожен з реактивів необхідно розвести окремо, в посудинах з 50 - 60 мл води Кожен з реактивів необхідно розвести окремо, в посудинах з 50 - 60 мл води. Далі в мірну чашку налийте 700 мл води і додайте в неї кожен розчин по черзі, ретельно перемішуючи їх. Таким чином, у вас вийде один літр поживного розчину. Приготований розчин не повинен мати осаду, якщо такий є, розчин вважається непридатним до використання, і приготування необхідно почати спочатку.

Такий розчин дуже незбалансований по мікроелементам, тому до нього необхідно додати: сульфат марганцю - 0,02 г, буру (натрій тетра борнокіслий) - 0,02 г, сульфат цинку - 0,01 г, сульфат міді - 0,01 г.

Не можна рослини відразу «саджати» на таку живильне середовище. Перший полив проводите розведеним в чотири рази розчином на протязі тижня. У другий тиждень поливайте розчином розведеним водою навпіл. І тільки до третього тижня ви можете перейти на концентрований розчин.

Підготовлені горщики наповнюємо керамзитом і встановлюємо в піддон з попередньо налитим живильним розчином, для насичення. У них висаджуємо розсаду. Далі всі дії буде зводитися до підтримки температури і освітленості.

Читайте тажке: Город без турбот не Копати не полоти і не поливати

Полив томатів необхідно проводити 2 -3 рази на день Полив томатів необхідно проводити 2 -3 рази на день. Можна організувати і автоматичну циркуляцію живильного розчину, але для цього необхідні спеціальні пристосування, які можна придбати в магазині.

Як видно з прописи рецепта приготувати розчин, дотримуючись точну концентрацію досить складно. На допомогу прийшли агрохіміки, які запропонували городникам готові препарати.
Шукаючи добрива для гідропоніки своїми руками можна скористатися:
· Препаратом «FLORA MICRO». Як інструкція додається карта, в якій чітко прописані норми додавання живильного розчину, температурні режими на кожній вегетативної стадії рослини, режими освітленості, а також характеристика біохімічних процесів, що відбуваються в культурах. Така допомога дуже дохідливо допоможе розібратися в нормах і кратності, а так само полегшить процеси пошуку реактивів і процеси приготування поживних розчинів;
· «Цеовит гідропоніка» Висока збалансованість розчину під потреби рослини в певну фазу вегетації, дозволить використовувати це добриво від початку до кінця процесу вирощування. Органічні сполуки, що входять до складу розчинів забезпечують всмоктування мінеральних комплексів і використання рослинними клітинами;

Читайте також: Полуниця «Альбіон» опис сорту фото відгуки

· У період цвітіння культур, для кращого запилення і зав'язі можна скористатися органічним комплексом «Htsi Bloom- Complex». Добриво містить в собі набір поживних речовин, а також рН коректор, який дозволить не турбується про кислотності розчину. Всі хімічні елементи стабілізовані в органічних сполуках, і легко доступні рослинам.
Перш ніж братися за виготовлення гідропонних системи своїми руками в домашніх умовах, необхідно чітко і уважно прорахувати плюси і мінуси такого починання. Досить імовірно, що закупивши безліч недешевих реактивів і пристосувань, не вийде швидко і легко досягти результату. Рослинний організм ніжний і крихкий. Створюючи гідропонну систему ви намагаєтеся створити новий мікросвіт, подібний природному, зі своїм балансом, і порушення хоча б однієї його сходинки спричинить цілий ряд проблем.

Якщо все ж ви експериментатор, а гідропонна система мрія, то розібравшись в деяких тонкощах, вам неодмінно вдасться отримати урожай огірків і помідорів у себе вдома.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама