Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Голландська технологія вирощування томатів: основні принципи

  1. Основні сорти для вирощування
  2. Вибір грунту і підготовка до посадки
  3. Необхідні умови вирощування
  4. Догляд за томатами

Вирощування томатів за голландською технологією стає все популярнішим. Овочівники, вивчивши всі принципи вирощування, збирають багатий урожай червоних, смачних і соковитих плодів. У чому ж суть голландською технологією ?

зміст:

Основні сорти для вирощування

Використовувати для вирощування краще середньорослі або високорослі сорти. У тепличних умовах добре ростуть такі сорти:

  1. Раїса. Індетермінантний гібрид. Плоди виростають середнього розміру. На одній руці по 4-6 плодів округлої форми, темно-червоного кольору. Вага одного томату коливається в межах 140-160 м Вирощувати рекомендується в обігріваються скляних теплицях.
  2. Ханни Мун. Є індетермінантим сортом. Дозріває в протягом 65 днів. Плоди м'ясисті і солодкі рожевого кольору масою близько 200 г. При дозріванні на плодоніжки без зеленої плями.
  3. Камрі. Високорослий сорт. Призначений для вирощування в закритому грунті. Період дозрівання 90-100 днів. Плоди округлі, червоні масою до 200 г.
  4. Дебют. детермінанти тип. У висоту кущ виростає до 75 см. Характерна відмінність: ранній термін дозрівання і тривалий період плодоношення. Середня вага плодів становить 180-200 г. З одного куща можна зібрати до 4,5 кг.
  5. Президент 2. Гібридний індетермінатний сорт. Перші плоди дозрівають через 2,5 місяці після висадки в грунт. Стійкий до багатьох захворювань. Плоди яскраво-червоні з щільною м'якоттю масою близько 300 г.
  6. Кардинал. Скоростиглий гібрид. Відноситься до детерминанту типу. Томати гладкі, червоні. Вага одного становить близько 200 г. З квадратного метра можна зібрати до 5 кг врожаю.

Зазначені сорти в основному призначені для вирощування в тепличних умовах, але при належному догляді можна висаджувати насіння і у відкритий грунт. Вибираючи сорт томатів для вирощування за голландською технологією, необхідно враховувати терміни дозрівання і стійкість до можливих захворювань.

Вибір грунту і підготовка до посадки

Вибір грунту і підготовка до посадки

Звичайний грунт для посадки розсади не підійде. У приготовлені ємності помістити мінеральну вату, попередньо просочивши водою з додаванням поживних речовин. Далі вноситься комплексне добриво для зростання зеленої маси і утворення плодів. Вирощувати можна в будь-який час, проте терміни дозрівання в залежності від періоду року будуть різні. Взимку вирощування розсади займає близько 2 місяців, навесні від 1,5 до 2 місяців, а влітку терміни скорочуються до 1-1,5 місяця.

Виконувати посів на розсаду можна як в грунт, так і в спеціальних ємностях з дренажними отворами. За пару днів до посівних робіт теплицю обігрівають. Важливо, щоб грунт на момент посадки прогрілася до 16 градусів. Грунт необхідно накрити поліетиленовою плівкою перед самою посадкою розсади. Це необхідно зробити для того, щоб запобігти зростанню бур'янів.

Після посіву насіння зверху присипати піском або вермикуліту. Верхній шар повинен бути близько 1,5-2 см. При пересадці розсади важливо, щоб коріння не перепліталися. Окреме рослину поливають після пересадки солоною водою. Цю процедуру слід виконувати акуратно, щоб не пошкодити маленькі листочки. З цією метою використовують крапельний спосіб поливу або шланг.

На квадратний метр висаджують 2-2,5 паростка. У добре освітлених місцях густота може становити 2,4-2,5 рослини. Між рядами відстань повинна становити 70-90 см, а між саджанцями - 50-55 см. Ємності з розсадою розміщують так, щоб краї були на 2 см ВШЕ рівня грунту.

Необхідні умови вирощування

Приміщення, де росте розсада , Потрібно добре провітрювати. Температура повітря повинна становити не менше 18 градусів, в період висадки - не менше 16 градусів. Якщо температура нижче, то проводять обігрів даного приміщення. Вибирати місце для теплиці слід таке, щоб воно було закрите від протягів.

Вологість повітря повинна знаходитися в межах 65-75%. При меншій вологості томати стануть твердими. Для підтримки в теплиці циркуляції повітря використовують спеціальні вентилятори. При цьому важливо своєчасно поливати рослини. Для процесу фотосинтезу застосовують вуглекислий газ. З цією метою встановлюють генератор, який і подає вуглекислий газ в певній кількості.

Догляд за томатами

При правильному догляді за томатами, що вирощуються за голландською технологією, можна зібрати великий урожай. Доглядати за рослинами слід відразу після висадки в грунт. Щоб забезпечити рівномірний полив використовують крапельну систему. При цьому важливо враховувати температуру повітря, активність сонячних променів, вологість і температуру в теплиці .

Від цих факторів залежить періодичність і частота поливу. Температура води для поливу повинна становити близько 16 градусів. Під час розвитку і зростання куща необхідно стежити і своєчасно видаляти старі і засохлі листя. Важливо не забувати обрізати квітки.

Спочатку залишають по 5 квіток, а потім по 6. Запилення необхідно проводити не менше трьох разів на 7 днів. Для цього відкривають кілька кватирок в теплиці, щоб влетіли бджоли і джмелі.

Можна проводити запилення вручну. У спекотну сонячну погоду потрібно злегка потрясти пензлик з квітками, а потім відкрити вікно в теплиці. Для швидкого дозрівання останніх плодів за 7-10 днів до збирання стебла рослини потрібно обробити етиленом. Для отримання хорошого врожаю проводяться позакореневе підживлення. Щотижня обприскують мінеральними добривами.

рівень кислотності грунту і концентрація карбонату кальцію повинні відповідати, інакше високий ризик розвитку гнилі. Згідно голландською технологією на першій кисті рослини повинно бути присутнім близько 10 листочків. Квітконіжка не повинна бути довгою, междоузлия повинні мати правильне розташування. Стебло повинен бути середньої товщини. Все це ознаки правильного вегетативного розвитку. Збір врожаю рекомендується проводити рано вранці 3-4 рази в тиждень.

Відео про технологію вирощування томатів:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама