Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хитрощі вирощування кропу, покупка, посів і агротехніка

Головна Садівництво • Вишня на дачній присадибній ділянці, сорти, боротьба з шкідниками Головна   •   Садівництво   • Вишня на дачній присадибній ділянці, сорти, боротьба з шкідниками Кріп садять все городники, але не у кожного він виростає соковитий і пишнийКріп садять все городники, але не у кожного він виростає соковитий і пишний.

Нерідко худі кущики відливають червоністю або жовтизною і швидко зацвітають.
Доводиться весь сезон повторно підсівати його з інтервалами в 2 тижні. Для тих, хто цього робити не хоче, і виведений кущовий кріп, більш урожайний і ароматний.

Однак покупка і посів потрібного сорту кущового кропу не гарантують, що ви неодмінно насолодитеся всіма його перевагами. Агротехніка її вирощування відрізняється від тієї, що ми застосовуємо для простого кропу. Без дотримання цих особливих правил з насіння сортового кущового кропу виходить звичайний з усіма його недоліками.

Більше 5 років я відчувала на своїй ділянці всі 5 сортів цього чудового кропу - Салют, Буян, Букет, Салтан і Алігатор - і знаю, чим вони гарні і як домогтися, щоб рослини на грядці розкрили весь свій потенціал.
Чим же конкретно відрізняється цей вид від звичного нам?

1. У кущового кропу 5-6 нижніх міжвузлів зближені і в пазухах листків відростають бічні пагони, подібно пасинків у томатів. Соковиті і пухнасті, саме вони і створюють форму куща. Такою родзинкою не володіє звичайний кріп, який теж буває пишним, але не кущиться.

2. Рослина кущової кропу дуже потужне, досягає 1,5 м у відкритому грунті і 2,5 - в теплиці. На стеблі багато листків, у Буяна і Салюта вони великі, ароматні, завдовжки 35-45 см, нагадують фенхель.

3. Прикоренева розетка теж пишна, складається з 10-15 і більше листя, темно-зелених, з восковим нальотом, які в довжину не поступаються тим, що відходять від стебла.

4. Головне стебло росте в уповільненому темпі, кущ довго не цвіте. Тому-то зелень можна збирати весь сезон багаторазово і в повторних посівах просто немає необхідності. Спочатку на стіл йдуть рослини, отримані при проріджуванні сходів. Потім листя зривають з прикореневої розетки, пізніше - з нижнього ярусу. Коли відросте бічні пагони в пазухах листків, вищипують їх. Після збирають зелень з усього куща в цілому. На одну сім'ю досить залишити 20 рослин, які будуть забезпечувати вас урожаєм всю весну, літо і осінь, ще й на переробку вистачить. До того ж для консервування цілком підходять стебла і парасольки.

5. Урожай кущового кропу значно більше і якісніше - більш запашний, вітамінний. Одна рослина звичайного кропу дає 35-50 г зелені, а кущового в 2-4 рази більше.

Якщо не використовувати розсадний спосіб, то краще кріп вирощувати в плівковій або заскленої теплиці на сонячному обігріві. Правда, я пробувала сіяти насіння в кінці квітня - початку травня прямо на грядку у відкритий грунт, але перший час тримала сходи під плівкою. Цей метод дав хороший результат.
Рослини вимогливі до родючості грунту, тому навесні перед перекопування на грядку вношу перегній або просіяний компост (1 / 2-2 / 3 відра на 1 м2). Ні доломітове борошно, ні вапно, ні свіжий гній в грунт додавати не треба. Замість перегною можна взяти розведений коров'як (1:10) або пташиний послід (1:20), настій повинен бродити 3-4 дня.

Гряди розміщую на сонячному місці після огірків або капусти, під які в попередньому сезоні вносила багато перегною. Ту ж грядку в наступний раз під кріп використовую через 3-4 роки. Хоча кущовий кріп менше хворіє фомозом і борошнистою росою, але краще не ризикувати.
Перекопавши, розмічаю поперек грядки борозни через 20-25 см, добре проливаю і сію сухе насіння. Якщо хочу прискорити проростання, промиваю їх в проточній гарячій (55- 60 ° С) воді, щоб пішло ефірне масло - причина затримки. Насіння розкладаю в борозни через 2-3 см. Тоді посіви доводиться 2 рази проріджувати.

Можна зробити й по-іншому: посіяти насіння через 10-12 см, щоб залишилося всього раз протягнути зайві рослини, залишивши між ними остаточні 20-25 см. Це принципово, тому що якщо ви залишите інтервал 8-12 см, як для звичайного кропу , то його і отримаєте: рослини не будуть кущитися. Насіння на 2 см прикриваю торфом або перегноєм і не поливаю. Зате потім я забезпечую рослинам регулярне дощування, так як вони вологолюбні. Грунт періодично рихлю.

Якщо кріп росте слабо, підгодовую його розведеним БІУДом (1:20). Сечовину, кальцієву або натрієву селітру краще не застосовувати, щоб зелень не накопичувати нітрати. Можна взяти і комплексне добриво, наприклад растворин, - 1 ст. ложку на відро води.

Зриваю кріп рано вранці, коли зелень соковита. Для консервування чи заморожування висмикую рослина цілком. Мариную листя і стебла в слабкому розчині яблучного або столового оцту, додавши трохи солі.

Якщо ви хочете отримати ранній урожай, потрібно вирощувати укропную розсаду. Справа клопітка, але і вигідне: ви економите насіння, площа посіву, а зелені виходить набагато більше, та й якість її краще.
Насіння висівають в березні-квітні в пакети з-під молока, покладені набік, з отвором для стоку зайвої вологи і повітрообміну.

Через 2-3 тижні після сходів у фазі 2-3 справжніх листочків проводжу пікіровку в спеціальні стаканчики діаметром 8-10 см. Якщо взяти горщики подрібніше, рослини будуть рости пригнобленими. Тиждень після пікіровки для сіянців потрібно підтримувати температуру 20-25 ° С, потім я її знижую до 18-20.
Регулярно поливаю рослини, злегка пухкий грунт. За тиждень до висадки на постійне місце розсаду підгодовую повним мінеральним добривом. Висаджую в теплицю 35-денну розсаду.

Тетяна Жовтнева

  • Повернутися в вгору сторінки
  • Повернутися в зміст - Садівництво Повернутися в зміст -   Садівництво

    Чим же конкретно відрізняється цей вид від звичного нам?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама