Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ідея бізнесу з нуля: вирощування малини на продаж

  1. Справи малинові: мої помилки
  2. Помилка перша
  3. Помилка друга
  4. Помилка третя
  5. Достаток, яке не радує
  6. Сценки з життя
  7. рятувала сушка
  8. Реалізація, калькуляція: зводимо дебет з кредитом
  9. Міні-калькуляція
  10. підрахунок витрат
  11. Кому підходить такий бізнес
  12. І про реалізацію ...
  13. Тонкощі малинового справи
  14. Ознаки гарного сорту
  15. Що ще дуже важливо
  16. Ази агротехніки: основні етапи
  17. Післямова

Сільське господарство являє собою велику сферу, в якій криється маса можливостей для підприємців. Про це не з чуток знає героїня нашого чергового цікавого матеріалу Світлана. Раніше вона вже ділилася з нами своїм досвідом вирощування полуниці, який виявився досить успішним, а тепер вона розповіла нам ще про один своїй справі - малиновому бізнесі.

Завзятості Світлани можна позаздрити і повчитися у неї підприємливості, адже на своїй ділянці землі в маленькому українському містечку, де роботи практично немає, вона робить неймовірні на перший погляд речі: вирощує ягоди, продає їх і отримує хороший заробіток.

Reconomica представляє вашій увазі історію "малинової комерції" від справжнього знавця ягідного бізнесу.

зміст матеріалу

Справи малинові: мої помилки

Привіт, дозвольте представитися, мене звуть Світлана Городничева. Я розповідала історію про невеликому ягідному бізнесі - розповім продовження. Вирощування малини: аграрний ринок очима початківця фермера, особиста думка, тонкощі дрібнотоварного виробництва, нюанси агротехніки.

Можливо, читач захоче пропустити розлоге передмову. Не варто. Прочитай я подібне до закладки малиннику, не допустила б помилок.

Гарний полуничний сезон, але короткий. Продовженням ягідний конвеєр буде малина - так вирішила я. В кінці червня відійшла полуниця, городяни на малину переключаться. Землі трохи, але під невеликий ягідник досить. Відведено було для початку 15 соток, потім розширила посадки до 20 соток.

Читайте також: Історія Світлани про її полуничному бізнесі.

Сільське господарство являє собою велику сферу, в якій криється маса можливостей для підприємців

Я вирішила вирощувати ще й малину.

Помилка перша

Малина - культура великих площ. На опт вигідно везти від 500 кг, оптимально - до 1 т. Тільки так окупиться транспортування, та й малі партії оптовикам нецікаві. Місцевий же ринок частіше переповнений товаром фермерів і дачників.

Ні, потроху садити можна, але це розпорошення сил і засобів. Виручка невелика, але втрачається час, який краще витратити на основну культуру.

І не тільки час, ще гроші, витрачені як на сам малинник, так і на оплату найманої праці.

А великі площі - великі витрати: посадковий матеріал, агрохімія, збір, транспортні витрати. На великих плантаціях без техніки ніяк: вона потрібна і для обробки землі, і для транспортування. Ніяк і без рефрижераторів: без охолодження ягода не варто. На другу добу вид вже не товарний. Та й збір: ручний - повільно і дорого, під машинний потрібні спеціально розбиті гряди з витриманим відстанню. Та й саму техніку, навіть орендовану, десь шукати потрібно і оплачувати.

Очевидних речей я не знала. Надивившись в інтернеті картинок, начитавшись статей з калькуляцією витрат і рентабельністю в 144%, я бачила себе серед рядів малини зростанням з мене. Бачила ряди контейнерів із сяючою ягодою. І руки відчували шурхіт грошей.

Як виявилося, поквапилася як мінімум на рік. І запізнилася років на п'ять.

Помилка друга

Ппоч поквапилася. Літні сорти так званого разового плодоношення плодоносять лише на другий рік. Після осінньої посадки повноцінний урожай можна чекати лише на третій рік. Ремонтантні сорти, що дають два збори, плодоносять на перший рік.

Перший урожай невеликий: окупляться вкладення - можна вважати себе хорошим аграрієм.

Разом - швидка окупність під питанням, та й ризики великі: випади (не пережили зиму саджанці, які захворіли на), втрати в результаті слабких знань агротехніки.

Помилка третя

Чому запізнилася: це був 2015 рік, рік початку війни, названої АТО, і занепаду, названого шляхом до Європи.

Читайте також: Як заробити 90000, вирощуючи помідори.

На початку я наробила багато помилок.

Достаток, яке не радує

Варіантів збуту два: місцевий ринок і оптовий. На першому панують місцеві фермери і дачники-бабусі, на другому - грандіозного занепаду. Точніше, він переповнений малиною, раніше йшла в Росію і на Донбас. За деякими оцінками це була велика половина обсягу вирощуваної ягоди.

А з 2015 р, як уже говорила в оповіданні про справи полуничні, по містах і селах України йшли фургони з малиною: господарі шукали збут. Довго блукати навіть охолоджена ягода не може: малина делікатніше суниці, зберігається в кращому випадку до 5-6 днів, при цьому все одно темніє, тече.

Сценки з життя

Рік 2015-го, 2016, 2017. Малину віддають в три рази дешевше ринкової ціни. Молодий хлопець, власник 3-х га малини, з чорним від втоми і розлади особою, що віддає за безцінь в день до 100 л. Черга рве з рук контейнери із сяючою малиною. Ще б пак, 1 літр за ціною 2-х рулонів туалетного паперу.

Хлопець перебивав мені всю торгівлю, але викликав повагу і співчуття.

Харківський опт: жує беляш сивий чоловік, сміючись, ділиться «успіхами»: здав, купив солярку і пиріжок. І таких сценок море. Ягідне море, що розлилося на полях колись процвітаючих господарств. Як і суницю, малину часто не збирали: вона спадала, усіюючи землю червоним.

Фермери намагалися вижити, продаючи тільки саджанці. Думаю, це і стало причиною популяризації ягідного справи: друга стаття доходів ягідних господарств - саджанці. У багатьох - основна.

Центральні регіони і західні рятували пункти прийому на переробку (заморозку, сушку, сублімацію). Вимоги високі: щільність, колір, вміст цукру. Перевірявся і хімічний склад, але продукція добре оплачувалася. Так, в середньому 1 кг брали по 40 грн (1,2 $). І приблизно за таку ціну або дешевше малиною торгували на ринку. Східним ж регіонах довелося погано: оптом здати важко, тому що майже немає приймальних пунктів, і в роздріб дешево і продати складно.

Східним ж регіонах довелося погано: оптом здати важко, тому що майже немає приймальних пунктів, і в роздріб дешево і продати складно

Малина була в достатку, але продавалася за безцінь.

рятувала сушка

Вимог мало: хоч компот привозь. Ціна невисока, до 25 грн за 1 л (до 0,8 $), але для гине товару згодиться. Сушену (сублимированную) малину відправляли в Європу до незадоволення місцевих фермерів: падав їх ринок.

За словами очевидців, які навідуються до Польщі за звичним маршрутом за саджанцями, життя вигнала поляків на велику дорогу буквально. Вони шикувалися вздовж трас, віддаючи малину по 4-5 злотих. Для колись процвітаючої Польщі це небачене справа і смішна до сліз ціна.

Якщо хто радів, так це російські фермери.

Якщо раніше жартували, що під час навали українських «імпортерів» рентабельніше садити картоплю, тому що вони обвалюють ціни, то після закриття кордонів ринок спорожнів. Демпінгують конкурентів немає, сади і продавай.

Чому ж я зважилася зайнятися малиною? По-перше, наївно вірила в удачу. По-друге, не було виходу: я шукала свій заробіток і, нехай з ризиками і втратами, повинна була його знайти.

Читайте також: Як за 4 місяці заробити 850000 рублів на капусті.

Реалізація, калькуляція: зводимо дебет з кредитом

Не буду втомлювати тривалої передісторією, краще розповім про реалізацію.

Міні-калькуляція

Щоб було зроблено: куплені саджанці, засаджений ділянку. Схема посадки була така: 0,8-1 м при міжряддях до 2,5 м. У перший рік посадили 10 соток, ще 5 з хвостиком соток - на наступний. В середньому це 15 рядів довжиною 50 м. В ряду близько 60 кущів, всього ж 950-1000 штук.

В ряду близько 60 кущів, всього ж 950-1000 штук

Перш ніж домогтися врожаю від малини, потрібно в неї вкластися.

З ремонантних сортів були посаджені Полана, Полка, з літніх пізні: Туламін, Тадмор; ранні: Гусар, Атлант; среднеранние: Глен Емпл, Глен Файн. З одного боку, різноманітність через довгий малинового сезону. З іншого, різний час збору не дає великого обсягу.

Пізні літні сорти були обрані навмисно: в цей час менше на ринку ягоди.

Продуктивність в перші роки буду вважати в 2,3-2,5 кг з куща. Отриманий обсяг - до 2400 кг. При усередненою ціною 1 $ за 1 кг виручено близько 2500 $.

Цифри округлені, т. К. Продавалася малина і по 30-35 грн (до 1,5 $), і по 20 грн (до 0,8 $).

підрахунок витрат

  • Cаженци за ціною 0,4 $ -0,5 $ - 450 $ -500 $;
  • засоби захисту (обробка проти шкідників) - 20 $;
  • добрива (органіка, мінеральні) - в середньому 50-55 $;
  • мульча - 20 $;
  • організація опор - 30 $;
  • оплата за роботу під час посадки, обрізку, установці шпалери - до 100 $;
  • тара (ящики, пластикові контейнери) - до 20 $.

Чи не включені витрати на збір: 4 людини щодня по 100 грн (3,5 $) кожному, на перевезення 80-90 грн (до 3 $). З вирахуванням з обороту при 3-4 зборах в тиждень з суми доходу можна викреслювати ще 150 $.

Разом чистий заробіток становив 1600 $ -1620 $ за 3 місяці зборів: липень, серпень, вересень. В середньому ж 1 кг малини коштує до 0,3 $. При продажу по 1 $ чиста виручка становить 0,7 $, в результаті отримуємо ті ж 1600 $.

Мало, але для першого року на малій площі результат непоганий.

А з огляду на рівень життя і ціни в регіоні при заробітній платі медсестри або продавця в 70 $ -100 $ (це до штучного підвищення ЗП, що спричинило лавинообразную інфляцію), то як варіант тимчасового підробітку малинове справу розглядати можна.

Кому підходить такий бізнес

Чому як варіант? Здавалося б, маючи власний посадковий матеріал, вже можна збільшити обороти і дійсно почати заробляти. Як говорила вище, великі площі - великі витрати. При відсутності коштів і фізичної допомоги (безкоштовної) максимум, що світить - продаж на місцевому ринку. Великі обсяги при моїх вихідних даних (оплата всіх робіт, транспортування) - утопія. Малі ж - розпорошення сил, головний біль і суєта, а не заробіток.

Заробіток підходить тим, хто працює сім'ями. Їм простіше вийти на великі обороти, коли з'являються вільні гроші на найману працю, техніку, не рахуючи прямих витрат. Або ж тим, хто може вкладати не такі сміховинно малі суми, як я.

Мені ж малина обходилася дорого: де не ступиш, там заплатиш. Підготовка землі - заплати, установка шпалери, посадка, обрізка - заплати. І збір, і перевезення, і продаж.

Читайте також: Про способи заробітку в сільській місцевості.

І про реалізацію ...

Прийом на сушку виручив і мене: частина малини я здавала оптом. Дешево, по 20 грн за 1 л, але зате відносно великими партіями і без вимог. Мої навантажені в ящики коробки їхали до Харкова машинами, передавалися електричками.

Приїжджала малина тисків, м'якою, але для сушки годилася і така.

Мій компаньйон, який брав два роки малину, був теж початківцям. Він організував так званий збір у населення ягоди і саму сушку, потім здавав її великим компаніям, які продають вже в Європу. Так ми і працювали два роки.

Частина малини продавалося на місцевому ринку. Якби я вирішила везти на ринок без охолодження, спроба провалилася б: привезла б малинову кашу. Продавала сама, здавала перекупникам. Якщо в справі з полуницею часто не вірили, що ягода моя (не схожа я на аграрія), то з малиною вірили охоче. Я вся була в подряпинах: руки, ноги, обличчя. Причина цього те, що частина сортів була ошіпленная, а посадки густі.

Це ще один підводний камінь: або працюєш, збираєш, відвозиш, або продаєш. Причому продаєш чи швидко і дешево, або повільно, але дорожче. Якщо один, то на все рук не вистачить.

Малинова моя комерція тривала 3 роки. Трохи, зате стільки помилок допущено, є чим поділитися. І не тільки помилками.

Багато сортів малини мають на увазі наявність шипів.

Тонкощі малинового справи

Про вибір сорту спотикається кожен перший новачок. Ринок саджанців своєрідний. Щорічно з'являються новинки, рекламовані як сорти неймовірною продуктивності і смаку. Ціна на них висока, просуваються вони так переконливо, що складно встояти. Через рік-другий приходять нові: від новинки до новинки живе маленький світ продавців саджанців. І вибрати підходящий комерційний сорт серед «пустушок» новачкові складно.

Та й більшість продавців в Україні, на жаль, перекупники. Господарства, які продають власні саджанці гарної якості, можна перерахувати на пальцях.

Решта, при всій повазі до відносно чесного заробітку, свій товар частіше в очі не бачили, тому що саджанці їдуть з Польщі. Гарантії відповідності сорту, чистоти посадкового матеріалу ніякої. Кажу це як людина, яка купила партію польської малини, зараженої нематодою і благополучно загиблої.

Окремо стоять продавці, які уклали контракти з розплідниками тієї ж Польщі та Англії на продаж розсади in vitro і власного виробництва, т. Е. Рослин, вирощених за ліцензією. Теоретично їм можна довіряти, але на практиці на дикому ринку можна очікувати все.

У Росії ситуація інша. Як не лають росіяни вітчизняну школу селекції, скаржитися їм гріх.

Сорти авторства Казакова, Кічин, Євдокименко, Кулагиной перевершують в продуктивності більшість польських, англійських, американських. Вони адаптовані до місцевого клімату, зимостійкі, жаростійкі, довго не втрачають властивих сорту властивостей.

Їх сотні, без перебільшення. Назви вони носять красиві, величаві, ласкаві: Атлант, Гусар, Діамантова, Гордість Росії, Арбат, Карамелька і інші. До слова, після закриття кордонів українські фермери зажурилися подвійно: і продукцію нікуди возити, і саджанці улюблених комерційних сортів НЕ привезеш.

Ознаки гарного сорту

  • Лежкость, транспортабельність;
  • великий відсоток плодів 1 класу для свіжого ринку;
  • середнього розміру (у дуже великих плодів занадто великий отвір, і ягода наминати в контейнерах, злежується після збору);
  • продуктивність;
  • зона плодоношення втечі від 50% до 80%;
  • ягода не дбає, в спеку на плодах немає характерних білих сегментів;
  • правильна форма плодів, одномірність;
  • відсутність шипів;
  • побегообразовательная здатність (мала, якщо не потрібен посадковий матеріал, і велика, якщо потрібен).

Але головне - стислі збори, т. Е. Розтягнуте плодоношення, дружне. Чим менше основних зборів, чим менше дозріває в проміжку, тим краще: тільки так можна домогтися щодо великого обсягу, необхідного і для місцевого ринку, і для опту.

Що ще дуже важливо

  1. Щільність ягоди, правильна форма Костянок. Малина не повинна розсипатися, що формують плід кістянки повинні бути добре зчеплені.
  2. Вміст цукру, сухих речовин.
  3. Кількість антоціанів, що відповідають за інтенсивність кольору. Для орієнтуються на оптовий ринок, особливо на імпорт, потрібні сорти зі світлою ягодою, на місцевий - з темною. Ось такий нюанс: в Європі, США цінуються світлі сорти, а у нас світла ягода асоціюється з незрілий.
  4. Морозостійкість.
  5. Стійкість до хвороб - рекламний жест продавців: всі сорти приблизно однакові, вся стійкість закладена в агротехніці.

Читайте також: Чи вигідно продавати квіткову розсаду.

Ази агротехніки: основні етапи

  1. Підготовка ґрунту (оранка, культивація, заправка гноєм, суперфосфатом).
  2. Опори, вони ж шпалери. Без них ніяк для багатьох високорослих сортів. Це і розмітка ділянки, і хороша освітленість, і проветриваемость рядів.
  3. Витримане відповідно до вимог сорти відстань при посадці стрічковим (дворядковим, однорядковим), траншейним методом. Одні сорти терпимі до загущеній посадці (0,5-0,7 м між кущами), інші вимагають розрідженій (близько 0,7-1,2 м).
  4. Обробка. Простіше попередити засилля малинного комарика, після візиту якого стебла ламаються надвоє і виймаються з коренем з землі, навала нематоди та іншої нечисті, від якої немає іншого порятунку, ніж вирізати половину рослин. Обробки проводять до цвітіння, до початку травня.
  5. Полив. Бажаний крапельний: він себе окупає. За відсутністю оного - рясний, частий. Але варто враховувати: при постійній доступності води коренева система малини формується поверхневої. Рослини будуть постійно відчувати нестачу вологи.
  6. Мульчування. Чи врятує від бур'янів, а головне, збереже структуру ґрунту, охоронить від розтріскування, збереже вологість. А ще запобіжить засолювання грунту в результаті частого поливу. Часто використовують агротканина, але солома дешевше і екологічніше.
  7. Підживлення. Схема харчування - розмова розлогий. Головне - прораховувати окупність добрив і кількість. Менше площа живлення - більша потреба в підгодівлі. Навесні упор на азотну складову, на стадії плодоутворення важлива мінеральна складова. Особливо важливі калій, кальцій: від них залежить щільність, цукристість.
  8. Обрізка - мати врожайності. Формує обрізка сортів разового плодоношення повинна виглядати наступним чином. Однорічні обрізаються на висоті до 1 м в перший рік для стимуляції бічного розгалуження. Ремонтантов не обрізають, їх вирізують під корінь після плодоношення. Як показала практика, в 100% випадків на комерційній плантації будь-якого розміру виправдовує себе лише один збір. При такому методі пагони вирізають, а наступний урожай сформується на пагонах поточного року. Він буде більш ранній (не піде у зиму), більш рясний.
  9. Нормування - проріджування рядів. Видалення порослі обов'язково проводити 2 рази в сезон як мінімум.
  10. Осіння підгодівля, подзімий полив, мульчування або пригибание пагонів в холодних регіонах.

    Рослина вимагає догляду.

Післямова

Кажуть, що ми купуємо досвід. У АГРОДІЛО ми платимо за нього втраченими сезонами, які складаються в роки життя. Три роки - термін достатній, щоб зрозуміти перспективи та набити шишки на помилках.

Для себе вирішила, що вирощування малини - не мій заробіток. Занадто трудомісткий, витратний, не по моїм скромним вкладенням, не під силу.

Окупність малини і її швидкість в порівнянні з суницею нижче, обсяг робіт і вкладень вище, ринок збуту вже: потрібно бути готовим, що велика частина вирощеної ягоди повинна йти на переробку, т. Е. Здаватися оптом.

І головне, не можна допускати розпорошення сил, засобів, часу. Це помилка. Якщо судилося продовжувати маленьке ягідне справа, це буде монокультура - суниця. В цілому ж малинова комерція мені здається перспективною для тих, хто має кошти для вкладень і вміє виростити. Нехай ринок і наповнений, хорошою ягоді завжди знайдеться місце під сонцем.

Чому ж я зважилася зайнятися малиною?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама