Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Капуста брюссельська: вирощування і догляд у відкритому грунті з фото і відео

  1. Посів на розсаду
  2. підготовка насіння
  3. підготовка ґрунту
  4. посів
  5. посадка розсади
  6. вибір ділянки
  7. підготовка ділянки
  8. висаджування
  9. особливості догляду
  10. полив
  11. розпушування
  12. підживлення
  13. Збір врожаю
  14. висновок

Сьогодні на сучасних дачних ділянках можна зустріти величезну кількість різних овочів. Деякі займаються вирощуванням огірочків з томатами, а кого-то привертає брюссельська капуста, вирощування і догляд за якою вимагає від городника певних умінь і навичок. Тому, перед тим як виростити брюссельську капусту, необхідно вивчити особливості вирощування брюссельської капусти.

Посів на розсаду

Щоб виростити брюссельську капусту у відкритому грунті, необхідно визначитися з термінами її висаджування. Розсада брюссельської капусти Кассіо, повинна вирощуватися з початку квітня, до кінця наступного місяця. Цього часу буде достатньо для отримання якісних саджанців. У Сибіру займатися посадкою рекомендується на кілька місяців пізніше.

підготовка насіння

Капуста брюссельська Геркулес, Розелла і багато інших сорти, повинні бути підготовлені до висаджування. Для початку слід зайнятися калібруванням посадкового матеріалу, щоб відразу позбутися бракованих насіння. Щоб зробити це, в невелику ємність заливається сольовий розчин. Потім в нього поміщаються насіння і вимочуються в рідини близько 5-10 хвилин. За цей час всі погані насіння спливуть на поверхню, а хороші залишаться знизу.

Позбувшись від бракованих насіння, все решта потрібно перевірити на схожість. У невелику тарілочку поміщається намочена тканину, зверху якої викладаються всі насіння. Вони накриваються тканиною і вимочуються протягом трьох днів. Найбільш якісний посадковий матеріал за цей час повинен добре набрякнути.

Найбільш якісний посадковий матеріал за цей час повинен добре набрякнути

У відкритий грунт рекомендується садити брюссельську капусту, насіння якої заздалегідь були схильні до знезараженню. Ця процедура потрібна, щоб позбавити все насіння від можливих збудників грибних або бактеріальних захворювань. Багато овочівники використовують для цього марганцевий розчин. Процедура проводиться поетапно і в певній послідовності. Спочатку слабкий розчин марганцю заливається в невелику ємність, після чого в неї на півгодини поміщаються насіння. Потім все капустяні насіння витягуються, промиваються і висушуються.

Також, перед тим як посадити капусту, необхідно прискорити проростання її насіння. Для цього їх слід близько 10 години вимочувати в теплій воді. При цьому рідина рекомендується міняти кожні 3 години, щоб вона не встигла повністю охолонути.

підготовка ґрунту

Посаджений посівний матеріал повинен вирощуватися в нейтральних або родючих ґрунтах. У всіх інших грунтах розсада росте набагато гірше. Також, для поліпшення врожайності і росту рослин, можна скористатися заздалегідь підготовленої землею, яку можна придбати практично у всіх дачних магазинчиках.

Капуста не переносить грунти з невеликою кількістю мінеральних елементів, і тому, щоб в майбутньому зав'язалося багато качанів, доведеться вносити добриво в грунт самостійно. Рекомендується готувати грунтосуміш, яка буде складатися з рівної кількості піску, дернової землі і торфу. Також можна додати в грунт трохи перегною з компостом. Однак в даному випадку, слід бути дуже обережним, так як ці компоненти сприятливо впливають на розвиток чорної ніжки.

Однак в даному випадку, слід бути дуже обережним, так як ці компоненти сприятливо впливають на розвиток чорної ніжки

посів

Агротехніка посадки насіння досить проста. Садити її необхідно в невеликі ємності, глибиною не більше 5-7 см. У кожну з ємностей необхідно додати грунтосуміш, яка була приготовлена ​​раніше. Після цього, вся земля поливається марганцевих розчином калію і настоюється 5-10 хвилин.

Потім починають робити ямочки для висаджування насіння. Їх глибина повинна бути близько 1 см, а ширина - 2-3 см. Коли все насіння будуть висаджені, лунки присипаються невеликим земляним шаром і поливаються підігрітою водою. Потім все ємності накриваються поліетиленовою плівкою і переносяться в світле приміщення. Їх відкривають тільки після появи перших сходів.

Їх відкривають тільки після появи перших сходів

посадка розсади

Вирощування брюссельської капусти у відкритому грунті повинно здійснюватися в другій половині весни, коли вулична температура завжди буде вище нуля.

вибір ділянки

Вирощувати брюссельську капусту слід тільки на тих ділянках, які ідеально для неї підходять. Для ранніх сортів, таких як Касіо, підійде супіщаних або легка суглинних грунт. Такі грунти раніше інших звільняються від снігу і дуже швидко прогріваються.

Пізньостиглі і середньостиглі сорти брюссельської капусти найкраще ростуть на тяжелосуглинистой землі або в луговий грунті. Не рекомендується висаджувати їх на городі з грунтом, у якого підвищений рівень кислотності. Досить часто, через занадто кислої грунту, не зав'язуються качанчики.

У брюссельської капусти повинні бути відповідні попередники. Рекомендується садити її на ділянках, де раніше вирощували моркву, огірки, цибуля, бобові культури або багаторічні трави. Якщо раніше на обраному місці вирощувалися хрестоцвіті овочі, то це може привести до тому, що плоди будуть погано зав'язуватися.

підготовка ділянки

У Підмосков'ї та інших найближчих регіонах, займатися підготовкою ділянки на дачі необхідно ще восени. В цей період проводиться підживлення ґрунту і його перекопування. Ділянка удобрюються гноєм і інший органікою, після чого вся земля борони і перекопується. Також слід обов'язково вирівняти ділянку, щоб на ньому не було сильних западин і ям.

Обов'язково потрібно очистити територію від залишків інших рослин і бур'янів, так як вони є одними з основних рознощиків різних захворювань.

Наступний етап підготовки ділянки проводиться на початку весни. У цей час необхідно зайнятися добривом грунту. У грунт додається відро компосту з перегноєм. Також у відкритий грунт додається трохи деревної золи з суперфосфатом і сечовиною.

висаджування

Щоб зрозуміти, як правильно садити капусту в домашніх умовах, необхідно ознайомитися з основними особливостями цього процесу. Займатися посадкою потрібно тільки у вечірній час або в похмурі дні, щоб не було яскравих сонячних променів. Справа в тому, що не окріпнула розсада, перші кілька годин після пересаджування, не повинна перебувати на сонці.

Для початку необхідно зайнятися розміткою грядок. Відстань між кожною грядкою має становити близько 50-70 см, щоб кущі не заважали один одному. Після їх розмітки, потрібно приступати до створення луночек. Вони не повинні бути дуже великими, так як у сіянців маленька коренева система. У кожну лунку слід додати трохи органічних добрив і перемішати їх з землею. Потім в них міститься розсада і присипається грунтом.

Потім в них міститься розсада і присипається грунтом

особливості догляду

Щоб на кущах зав'язувалися великі кочанчики, потрібно правильно доглядати за рослиною від посіву до врожаю. Адже саме посадка і догляд впливають на якість отриманих плодів.

полив

Догляд за брюссельською капустою повинен обов'язково включати в себе регулярний полив молодих саджанців. Щоб кущі добре росли, протягом двох тижнів після висаджування їх потрібно поливати кожні 3-4 дні. При цьому, на квадратний метр слід витрачати не менше восьми літрів рідини. Дуже часті поливи можуть позначитися на появі нових нижніх листя. Якщо їх буде дуже багато, то доведеться періодично обривати листя.

Учащати поливи можна тільки на початку червня, коли зав'язується велика частина плодів. Проводити процедуру доведеться кілька разів на день - увечері і зранку. При цьому, необхідно використовувати воду, нагріту до кімнатної температури.

При цьому, необхідно використовувати воду, нагріту до кімнатної температури

розпушування

Під час вирощування і догляду за брюссельська капустою необхідно обов'язково рихлити ґрунт, так як зростаючим капустяним це потрібно. Особливо після того, як пройшли рясні дощі. Процедура проводиться регулярно 2-3 рази на кілька тижнів. Щоб позбутися від кірки на землі, не потрібно рихлити її занадто глибоко. Досить буде прорихлити землю на глибину близько 5-7 см.

Перше підгортання проводиться через місяць після висаджування сіянців в город. Вдруге процедура проводиться через вісім днів. Через підгортання, на кущах можуть з'явитися додаткові корінці збоку. Щоб вони не з'являлися, під час розпушування слід відступати 5-10 см від основи рослини.

Щоб вони не з'являлися, під час розпушування слід відступати 5-10 см від основи рослини

підживлення

Підгодовувати грунт при вирощуванні капусти необхідно регулярно. У перший раз добрива вносяться в землю через дві з половиною тижні після розсадження саджанців. У цей період використовуються органічні підгодівлі, розведені у воді. Вдруге процедура повторюється через 10-15 днів. В даному випадку в землю додається пташиний послід з коров'яком і суперфосфатом.

Збір врожаю

Збирати врожай слід через три з половиною місяці після висадки розсади на ділянку. Через такий проміжок часу все зав'язалися качани виглядають повністю дозрілими. Для початку потрібно прибирати качани, які розташовуються в нижній частині кущів. Потім можна обрізати плоди, що знаходяться вище. Дуже важливо, встигнути зібрати врожай до настання перших заморозків. Адже при низькій температурі качани починають швидко псуватися. Всі зібрані качани потрібно обов'язково обрізати. У них видаляється листова розетка і верхня нирка. Це робиться для того, щоб урожай довше зберігався.

висновок

Отримати хороший урожай капусти не так вже й складно. Для цього необхідно подивитися фото і відео вирощування та догляду за брюссельською капустою в відкритому грунті.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама