Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кореневої селера - вирощування і догляд у відкритому грунті

  1. Як виглядає кореневої селера?
  2. Кореневої селера - сорти
  3. Посадка кореневого селери у відкритий грунт
  4. Посадка розсади кореневої селери
  5. Кореневої селера - як садити насінням?
  6. Вирощування кореневої селери у відкритому грунті
  7. Як формувати кореневої селера?
  8. Чим підгодувати кореневої селера?
  9. Коли прибирати кореневої селера?
  10. Хвороби кореневої селери
  11. Шкідники кореневого селери

Мало хто з нас не знає, що таке кореневої селера, вирощування і догляд за ним цілком реально здійснювати на власній присадибній ділянці, що робить його бажаним гостем на грядках. Цей коренеплід є справжнім джерелом вітамінів і корисних мікроелементів. Він дуже добре зберігається в підвалі без особливого догляду і може використовуватися в їжу протягом усього зимового сезону.

Як виглядає кореневої селера?

Корінь селери виглядає як округлий і щільний коренеплід з надзвичайним ароматом і м'якоттю слідкувати-гіркого смаку. У діаметрі він досягає від 10 до 20 см. На нижній частині коренеплоду є кореневі відростки, вгорі ж від нього виходять стебла з листям. На перший погляд корінь нагадує наріст на корі дерева. В цілому, він виглядає досить екзотично. Насіння у селери кореневого типу невеликі за розміром, нагадують насіння моркви, але на кілька відтінків темніше.

Кореневої селера - сорти

Маючи уявлення про те, як виглядає кореневої селера, можна заглибитися в його різновиди, тобто в сорту. Вони розрізняються, перш за все, термінами дозрівання врожаю. Отже, середньоранні сорти кореневого селери:

  1. «Празький гігант». Від моменту появи сходів до збору врожаю проходить 120 днів. Плоди великі, ріповидним, з ніжною м'якоттю, яка має сильним ароматом і яскравим смаком.
  2. «Діамант». Вегетативний період становить 150 днів. Вага плодів 200 грамів, м'якоть біла і зберігає колір після приготування.
  3. «Каскаді». Період дозрівання - 150 днів після появи сходів. Коренеплоди округлі, середнього розміру, з білою м'якоттю, що не змінюється після кулінарної обробки.

Середньостиглий кореневої селера - вирощування і догляд за ним займає до 180 днів:

  1. «Силач». Збір врожаю припадає на 170 день після появи сходів. До цього часу коренеплоди набирають масу в 400 грамів. Вони мають округлу форму, м'якоть у них злегка жовтувата, з яскравим ароматом.
  2. «Єгор». Від перших сходів до повного дозрівання проходить 180 днів. Коренеплоди гладкі, округлі, з сірою шкіркою і білою м'якоттю.
  3. «Гігант». Його округлі плоди досягають ваги в 700 грамів, їх шкірка світло-бежева, м'якоть - біла, з приємним ароматом і солодкуватим смаком.

Пізні сорти кореневого селери:

  1. «Аніта». В середньому її вегетаційний період триває 160 днів. Плоди овальні, з вагою до 400 грамів, зі світло-бежевою шкіркою, білосніжною ароматною м'якоттю.
  2. «Максим». Термін дозрівання коренеплодів становить 200 днів. М'якоть їх щільна, кремово-біла, з ніжним пікантним смаком. Маса кожного плоду досягає 500 грамів.

Посадка кореневого селери у відкритий грунт

Через тривалого періоду дозрівання, кореневої селера, вирощування і догляд за яким ви плануєте здійснювати самостійно, потрібно висаджувати виключно розсадним методом. Посадити кореневої селера можна вже в кінці лютого, в крайньому випадку - до середини березня. У відкритий ж грунт розсаду можна пересаджувати в середині травня, коли на вулиці встановиться стабільна тепла погода.

Посадка розсади кореневої селери

Що потрібно, щоб здійснити вирощування кореневої селери розсадою:

  1. Підготувати насіння. Вони обов'язково повинні бути свіжими, оскільки швидко втрачають схожість. Перед посадкою в грунт їх необхідно замочувати у воді на 1-2 доби, поки вони не проклюнутся. Це важливо тому, що зверху вони покриті ефірними маслами, які ускладнюють процес проростання.
  2. Підготувати грунт. Краща грунт для вирощування розсади селери - це суміш торфу, перегною, дернової землі і коров'яку в пропорції 6: 2: 1: 1. Простіший варіант - суміш біогумусу з піском в рівних частках.

На питання, як зростає селера кореневої, можна сказати - дуже повільно, особливо спочатку вегетаційного періоду. За ним потрібен особливий догляд: перед висадкою в грунт вам доведеться його пікірувати , Паралельно скоротивши його головний корінь на 0,5-1 см. Без дотримання цієї умови вам не вдасться виростити великі плоди. Пікіровка в окремі горщики, як один з етапів догляду при вирощуванні, проводиться в момент появи на сіянцях 2-х справжніх листочків.

Кореневої селера - як садити насінням?

Отже, як виростити кореневої селера з насіння: для цього підготовлений посівний матеріал потрібно висіяти в ящики з грунтом за схемою 2х2 см. Для рівномірного розподілу насіння можна користуватися зубочисткою. Спершу нею проробляють отвори в землі, потім в ці отвори кладуть насіння. Засипати зверху землею можна лише на 0,5 см, після чого ящик накривають плівкою і ставлять в затемнене місце з температурою + 25 ° С. Вихід на даному етапі простий: у міру підсихання землю поливають з обприскувача.

Перші входи з'являться вже через тиждень. Як тільки над землею дружно зійде кореневої селера, його вирощування і догляд потрібно здійснювати при температурі до + 16 ° С. Щоб розсада не витягується, потрібно забезпечити їй догляд у вигляді додаткового підсвічування фітолампи . Такі заходи по догляду як регулярне зволоження ґрунту, провітрювання, своєчасна пікіровка в процесі вирощування дадуть свої результати - розсада врастет міцною і здоровою.

Вирощування кореневої селери у відкритому грунті

У травні разом з іншої розсадою на грядки висаджується і кореневої селера, вирощування і догляд за ним надалі має свої нюанси. Між рослинами повинна бути відстань не менше 30 см. При посадці розсади в грунт потрібно лише злегка заглибити точку росту, щоб виключити появу непотрібних додаткових коренів. Кореневої селера і його вирощування трохи відрізняється від догляду за іншими видами селери. Наприклад, особливості вирощування кореневої селери полягають в тому, що він потребує допомоги для формування коренеплоду.

Як формувати кореневої селера?

Перший етап формування кореня був описаний вище - це пікіровка кореневого селери на момент вирощування розсади. Далі, щоб отримати красивий і рівний кореневої селера, його вирощування та догляд повинні супроводжуватися такими заходами:

  1. Підтримка постійної вологості грунту на грядці. Це необхідно для того, щоб плід вийшов рівним і соковитим. Продовжувати такий догляд необхідно аж до збору врожаю, так він краще наростить головки. Полив треба здійснювати строго під корінь.
  2. У момент, коли корінь почне потовщуватись, потрібно почати акуратно відгортати від його верхівки землю, попутно зрізуючи на ньому бічні коріння ножем. Це додасть йому більш рівну форму.
  3. Підгортати коріння при вирощуванні овочу протипоказано - це лише спровокує зростання бічних корінців, що зіпсує форму коренеплоду.
  4. Періодично при вирощуванні селери можна зрізати крайні листочки і використовувати їх в їжу. При цьому неприпустимо зрізати відразу все листя - коренеплід в цьому випадку не визріє.
  5. Рихлити міжряддя треба регулярно, поки над ними не зійдеться листя.

Чим підгодувати кореневої селера?

Підживлення селери кореневого як один з важливих моментів догляду, дасть відмінний результат, якщо зробити її грамотно. Рекомендується 4-хкратное добриво селери протягом вегетативного періоду:

  1. Після висадки розсади у відкритий грунт для кращого укорінення і швидкого зростання потрібно полити грядки трав'яним розчином.
  2. Приблизно через місяць селера підгодовують настоєм коров'яку.
  3. У період до 15 липня корисно підгодувати рослини азофоска і монофосфатом.
  4. На етапі зав'язі головки необхідно пролити грядки розчином борної кислоти.

Коли прибирати кореневої селера?

Той, хто знає, як виростити кореневої селера, в курсі, що не можна поспішати зі збором врожаю, оскільки селера здатний витримати легкі осінні заморозки. Можна починати викопувати коренеплоди на початку або в середині жовтня. До цього часу вони накопичать в собі всі поживні речовини і досягнуть хорошою маси. Щоб діставати їх із землі було простіше, необхідно попередньо полити грядки. Працювати інструментом треба дуже акуратно, щоб не пошкодити рослини. Викопані корені потрібно очистити від бічних корінців, обрізати листя і скласти на зимове зберігання в підвал.

Хвороби кореневої селери

Навіть самий ретельний догляд за кореневим селерою не дає повної гарантії того, що він не буде хворіти. На жаль, зустрічається чимало хвороб, характерних даній культурі, частина яких переноситься шкідниками. це:

  • бактеріальна плямистість листя;
  • чорна ніжка ;
  • серцевинна гниль і гниль стебла;
  • мозаїка листя;
  • септоріоз;
  • церкоспоріоз;
  • біла гниль.

Крім того, є неінфекційні хвороби, які викликаються браком мінеральних елементів. Таке «голодування» проявляється у вигляді некрозу точки зростання і прилеглих листя. Щоб не допустити цього, важливо строго дотримуватися агротехніку і обов'язково підгодовувати селера бурою 0,04% весь вегетаційний період, не забуваючи строго стежити за постійною зволоженістю грунту.

Шкідники кореневого селери

Основні шкідники кореневої селери - це морквяна листоблішка і морквяна муха . Листоблішка є дрібна комаха зеленого кольору. Воно висмоктує з листя сік, через що селера сохне і перестає нормально розвиватися. В якості профілактики потрібно обприскати поруч зростаючі хвойні дерева розчином Корбофоса (10 г на 10 л води). Так ви позбавите комах місця зимівлі і знизите їх популяцію.

Морквяна муха - це комаха з чорним черевцем з трохи зеленуватим відблиском. Небезпечна для врожаю селери чи не вона сама, а її личинки. Вилупившись з відкладених на листках яєць, вони проникають в коренеплід і руйнують його зсередини практично повністю. Для боротьби з личинками морквяної мухи необхідна обробка кореневого селери «Фітоверма» або «Іскрою».

Як виглядає кореневої селера?
Чим підгодувати кореневої селера?
Коли прибирати кореневої селера?
Як виглядає кореневої селера?
Кореневої селера - як садити насінням?
Як формувати кореневої селера?
Чим підгодувати кореневої селера?
Коли прибирати кореневої селера?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама