Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квітка іпомея: посадка і догляд, фото, вирощування з насіння багаторічних видів

  1. Посадка і догляд за іпомеєю (коротко)
  2. Квітка іпомея - опис
  3. Вирощування іпомеї з насіння
  4. розсада іпомеї
  5. посадка іпомеї
  6. Як посадити іпомею
  7. Догляд за іпомеєю
  8. Розмноження іпомеї живцями
  9. Шкідники і хвороби іпомеї
  10. Як зібрати насіння іпомеї
  11. Іпомея після цвітіння
  12. Види і сорти іпомеї
  13. Іпомея Каїрська (Ipomoea cairica)
  14. Іпомея пурпурна (Ipomoea purpurea)
  15. Іпомея Ніл (Ipomoea nil, Ipomoea Іmperialis)
  16. Іпомея триколірна (Ipomoea tricolor)
  17. Іпомея плющевидная (Ipomoea hederacea)
  18. Іпомея лунноцветущая (Ipomoea noctiflora)
  19. Квамокліти

В'юн іпомеї за ніч обвив відро в колодязі.
Чи не рвати ж скороминущу красу ?!
Піду до сусідів по воду, щоб особа умити.
Мацуо Басьо

Ця хайку японця Басьо присвячена рослині іпомею, або фарбітісу Ця хайку японця Басьо присвячена рослині іпомею, або фарбітісу. Іпомея (лат. Ipomoea) - рід квіткових рослин, найчисленнішому з сімейства берізка, що нараховує понад п'ятсот видів. Його представники зустрічаються в тропічних і субтропічних районах світу і являють собою як багаторічні, так і однорічні рослини - кущі, дерева і ліани. Є серед рослин роду іпомея і харчові культури - батат і водний шпинат. Назва «іпомея» походить від двох грецьких слів: «ips» - черв'як і «homoios» - схожий, ті є «червоподібні», і це визначення відноситься до кореневища багаторічників роду іпомей.

У квітникарстві використовуються ліани цього роду, квітки яких розкриваються вранці раніше за всіх інших кольорів, за що іпомею називають «квіткою ранкової зорі». Важко уявити, що бур'ян берізка польова, кошмар хліборобів, є близьким родичем розкішної іпомеї, такого затребуваного у квітникарів і садівників декоративна рослина.

Посадка і догляд за іпомеєю (коротко)

  • Посадка: посів скаріфіцірованную насіння на розсаду в березні-квітні з подальшою висадкою сіянців в грунт на початку червня. Можна сіяти насіння безпосередньо в грунт в травні.
  • Цвітіння: з липня по жовтень.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: пухка, поживна, вапнувати, не дуже родюча.
  • Полив: регулярний, але помірний.
  • Підживлення: два рази на місяць розчинами мінеральних добрив для кактусів або квітучих рослин.
  • Обрізка: у вересні.
  • Розмноження: насінням і живцями.
  • Шкідники: тля, павутинні кліщі.
  • Хвороби: біла іржа, антракноз, коренева, стовбурова, м'яка або чорна гниль.

Детально про вирощування іпомеї читайте нижче

Квітка іпомея - опис

Рослина іпомея, що росте в наших садах - це садові іпомея, ліана, що іноді досягає в довжину п'яти метрів. Стебла густообліственниє, серцеподібні. Великі ароматні квітки на довгих квітконіжках, рясно покривають стебла, розкриваються рано вранці і повертаються за сонцем, поки не закриються опівдні, хоча в похмурий день вони закриваються тільки до вечора. Формою квіти іпомеї, прості або махрові, нагадують грамофонну трубу, забарвлення їх - на будь-який смак: білі, червоні, рожеві, сині ...

Цвіте іпомея з початку літа до заморозків. Багаторічна в тропічних широтах іпомея вирощується в наших садах як однорічник.

Вирощування іпомеї з насіння

Іпомеї з насіння - посів

Розмножується іпомея насінням, яке зберігає схожість три-чотири роки після збору. Посів насіння іпомеї в субстрат виробляють в середині травня, але попередньо їх скарифицируют (порушують цілісність оболонки) або просто замочують на добу у воді 25-30 ºC для набухання. Якщо насіння не набухають, їх оболонку потрібно проколоти голкою і знову замочити.

Особливу увагу слід приділити складу грунту, і саме тут виникають труднощі, так як для кожного виду потрібен певний субстрат. Види африканського походження воліють грунт для сукулентних рослин з додаванням дрібного керамзиту, американським сортам такий грунт не підійде, і вам доведеться скласти для них суміш з двох частин листового перегною, додавши до нього по одній частині торфу, вермикуліту, коксового волокна і полчасті дрібного керамзиту.

Насіння висаджують в маленькі стаканчики з субстратом по дві-чотири штуки в кожен і накривають склом або плівкою, щоб вийшов парничок. Поливайте грунт у міру необхідності, провітрюйте, видаляйте конденсат, дотримуйтесь 18-20-градусний температурний режим, і сіянці з'являться через 10-12 днів.

розсада іпомеї

Коли сіянці підростуть до 15 см у висоту, до основи паростка прив'язують шнурок, другий кінець якого відтягують вгору і закріплюють: по цій направляючої буде дертися підростаючий в'юн. У міру зростання розсади її доведеться раз-другий перемістити в більшу ємність способом перевалки, щоб не пошкодити і не оголити коріння. Якщо ви хочете отримати більше бічних пагонів, розсаду потрібно прищипувати.

посадка іпомеї

Коли садити іпомею

Посадка у відкритий грунт підросла розсади іпомеї здійснюється в кінці травня або початку червня. В цей час грунт вже прогрілася і можна не боятися нічних заморозків, які могли би вбити молоду ліану.

Як посадити іпомею

Молоді пагони пересаджують способом перевалки на відстані 20 см один від одного і відразу ж встановлюють над ними опору: це може бути решітка із прутів або натягнута волосінь.

Можна висівати насіння прямо у відкритий грунт, минаючи рассадний період. Роблять це в кінці травня після заморозків, вибравши для посадки сонячне і безвітряний ділянку. Іпомея віддає перевагу слабокислий грунт і вимагає хорошого дренажу. Який би спосіб посадки ви не вибрали, будьте обережні, тому що іпомея дуже отруйна. Саме тому її вирощують на відкритому повітрі.

Догляд за іпомеєю

Як доглядати за іпомеєю

Доглядати за іпомеєю просто: поливайте регулярно, але помірно, щоб не утворювався застій води в коренях: з травня по серпень - не чекаючи, коли підсохне земля, а з вересня - після підсихання грунту.

Підживлення робите в період активного росту через кожні 2-3 тижні добривом для декоративно-квітучих рослин або для кактусів . Однак надлишок добрив, особливо азотовмісних, може привести до інтенсивного формування листя, але при цьому іпомея не цвіте, тому важливо при підгодівлі знати міру. Концентрація добрив повинна бути, як для кімнатних рослин.

Час від часу іпомея потребує обрізку: потрібно видалити пошкоджені або хворі на вигляд пагони, найкраще обрізати ліану у вересні, що приводить рослину в порядок перед періодом спокою. Навесні обрізку проводять для проріджування куща, залишаючи в кожному не більше трьох стебел. Іноді доводиться проріджувати іпомею в період вегетації.

Розмноження іпомеї живцями

Деякі види іпомеї розмножують вегетативно, за допомогою живців. Наприклад, іпомею батат. З зрізаних пагонів нарізають живці 15-20 см завдовжки з двома міжвузлями, причому нижній зріз повинен проходити під кутом 45º на 15 мм нижче вузла. Видаливши з нижньої частини листя, черешки ставлять у воду.

Як виростити смачний батат в наших садах - детальна інструкція

Коріння з'являються дуже швидко, на 3-5 день, і пагони можна відразу пересаджувати в грунт і ростити при температурі 20-25 ºC. Повний укорінення в грунті відбувається протягом тижня. Терміни вкорінення живців: березень-квітень - укорінення зелених живців, в літній час - укорінення і зелених, і полуодресневевшіх живців.

Шкідники і хвороби іпомеї

Серед хвороб іпомеї - грибкові захворювання (біла іржа , антракноз , Різні види гнилей - коренева, стовбурова, чорна, м'яка), вірусні захворювання (близько двадцяти різних вірусів) і фізіологічне захворювання білий набряк.

Грибковими хворобами рослина зазвичай заражається через грунт, особливо при хронічному перезволожений. Деякі грибкові хвороби можна вилікувати, видаливши підгнилі місця і обробивши іпомею фунгіцидом, але такі хвороби, як м'яка, коренева і стовбурова гнилі не лікуються, тому заражені ними екземпляри потрібно знищити.

Чи не піддаються лікуванню і вірусні захворювання: уражені рослини потрібно спалювати, щоб не заражати здорові.

Білий набряк - НЕ інфекційне захворювання, крім того, страждають від нього тільки рослини, які виросли в теплиці або в квартирі. Виникає він, коли занадто частий полив накладається на високу вологість повітря і занадто низьку температуру і виражається в появі пухирів і шишок на листках, які із зелених і жовтих поступово стають коричневими. Незабаром листя жовтіє і опадає. Намагайтеся дотримуватися агротехнічні правила вирощування іпомеї, і ця проблема просто не виникне.

З шкідників головні вороги іпомеї - тля і павутинний кліщ . Від попелиці можна позбутися, обробивши рослина мильною водою, а павутинний кліщ боїться обприскування холодною водою, але ці методи діють, якщо ви виявили непрошених гостей відразу. Якщо ж вони освоїлися і обжилися, то і з попелиць, і з павутинним кліщем доведеться боротися системним інсектицидом типу Акарін , карбофоса , Фітоверма або актеллика .

Як зібрати насіння іпомеї

Коли збирати насіння іпомеї

Збирати насіння фахівці рекомендують з другого і третього бутона. Коли квіти зав'януть і на їх місці утворюється коричнева коробочка, дайте їй висохнути і трохи відкритися. Станеться це приблизно через місяць. Висипати насіння з коробочки в паперовий пакет і напишіть на ньому назву сорту. Як уже згадувалося, схожість насіння іпомеї зберігають протягом трьох-чотирьох років.

Іпомея після цвітіння

іпомея взимку

Іпомею в наших широтах вирощують як однолетник , Тому восени, коли листя зів'януть і опаде, ви можете обрізати стебла іпомеї, землю перекопати, видаливши кореневище. Наступної весни ви посієте насіння, і у вас виросте нова іпомея.

А може так статися, що насіння вам сіяти не доведеться, оскільки іпомея прекрасно розмножується самосівом, і якщо на місце, де вона росла в цьому році, прокидалися насіння з дозрілих коробочок, то цілком ймовірно, що і в наступному році на цьому місці почнуть рости молоді пагони іпомеї.

Види і сорти іпомеї

З більш ніж 500 видів іпомеї в культурі вирощується тільки 25. Розповімо коротко про найпопулярніші з них.

Іпомея Каїрська (Ipomoea cairica)

Походить з Азії та Австралії, її пагони виростають до 5 м завдовжки. Вони настільки густо усипані блакитними квітками, що іпомея виглядає, як справжній килим. Листя лопатеві, дланевідние, різьблені.

Іпомея пурпурна (Ipomoea purpurea)

Однорічна ліана, опушений стебло якої досягає 8 метрів. Листя голі, овальні або ланцетообразние, супротивні. Поодинокі червоні, темно-лілові, пурпурні, блакитні, білі або рожеві квітки-грамофончики довжиною до 7 см. Є сорти з строкатими і навіть з махровими квітками. Батьківщиною іпомеї пурпурової вважається тропічний пояс Америки. Сорти: Морська зірка, Скарлетт О'Хара, Нічка, Жизель.

Іпомея Ніл (Ipomoea nil, Ipomoea Іmperialis)

Або по-японськи асагао (ранковий лик) - сільноветвістие однорічна ліана до 3 м довжиною. Листя великі, широкоовальні, супротивні, довгочерешкові, темно-зеленого кольору. Воронкоподібні квіти червоного, ніжно або темно-синього, рожевого або фіолетового кольору діаметром до 10 см. Цвіте ця іпомея з середини літа до жовтня. Сорти: напівмахрові Пікоті синього або червоного кольору з білою окантовкою, гібрид Серенада - махрові гофровані квітки темно-червоного або бузкового кольору 8 см в діаметрі.

Іпомея триколірна (Ipomoea tricolor)

Або іпомея червоно-блакитна (Ipomoea rubro-caerulea) - родом з тропіків Америки. Багаторічник, який використовується в культурі як однорічна рослина. Стебло досягає в довжину 4-5 м. Листя великі, супротивні, серцеподібні, голі, зморшкуваті, черешки довгі. Воронкоподібні квіти 8-10 см в діаметрі зібрані в пучки по 3-4 штуки: ніжно-блакитні з білою трубкою, але коли відцвітають, стають рожево-пурпуровими. Цвіте ця іпомея з початку червня до перших заморозків.

Деякі сорти містять психотропні речовини, використовувані в медицині. Популярні в квітникарстві сорти: Рожевий льодяник, Синя зірка, Небесно-блакитний, Літаюча тарілка.

Іпомея плющевидная (Ipomoea hederacea)

Однорічна ліана з американських тропіків. Гіллясте стебло досягає в довжину 2-3 метрів, листя великі, серцеподібні, трилопатеві, схожі на листя плюща. Воронкоподібні квіти діаметром близько 5 см зазвичай небесно-блакитні, іноді з білою облямівкою, але бувають червоні, бордові, рожеві. Зібрані вони по два-три на довгому квітконосі. Цвітуть з липня до середини осені. Сорт Роман Кенді зі строкатими біло-зеленим листям вирощується навіть як ампельна рослина.

Іпомея лунноцветущая (Ipomoea noctiflora)

Теж з тропічної Америки. Стебло до 3 м довжини, пагони до 6 м, велике листя серцеподібної форми, ароматні білі квіти теж великі - до 10 см, розкриваються вночі і закриваються з першими променями сонця, і незнайомі з цією загадкою фарбітіса лунноцветущая запитують, чому не цвіте їх іпомея. Але в похмурий день квітки закриваються тільки до вечора, і ви зможете оцінити їх дивовижну ніжну красу. Цвіте ця іпомея з липня-серпня до жовтня.

Квамокліти

Це іпомеї з ажурною різьблений листям і невеликими квітками трубчастої форми. З найпопулярніших в культурі: квамокліт перистий (Quamoclit pennata), квамокліт Слотер, або кардинальська ліана (Quamoclit x sloteri), квамокліт вогненно-червоний (Quamoclit coccinea) і квамокліт лопатевий (Quamoclit lobata).

Крім описаних видів і їх сортів трохи менше поширені в культурі такі види іпомеї, як бразильська, пальчаста, мавританські, лопатева та інші.

Після цієї статті зазвичай читають

Додати коментар

Чи не рвати ж скороминущу красу ?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама